načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... cukety - Lenka Požárová

Což takhle dát si... cukety

Elektronická kniha: Což takhle dát si... cukety
Autor:

I když je cuketových receptů spousta a nejdřív jsem se napsání kuchařky Což takhle dát si cukety na toto téma bránila, donutili mě k tomu samotní čtenáři. Prý jsou mé recepty ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 56
Rozměr: 20 cm
Úprava: barev. ilustrace
Vydání: 2. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-876-6603-6
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Nápadité a neobvyklé předpisy na přípravu zdravých a lehkých jídel, s těstovinami, zeleninou, masem, polévek a sladkostí. Dostupné ingredience, celkem snadná příprava. Fotografie hotových jídel. Padesát kuchařských receptů na pokrmy z cuket.

Popis nakladatele

I když je cuketových receptů spousta a nejdřív jsem se napsání kuchařky Což takhle dát si cukety na toto téma bránila, donutili mě k tomu samotní čtenáři. Prý jsou mé recepty zkrátka nevšední a plné nápadů. Netradiční kombinace doprovází vždy skvělá chuť a jednoduchá příprava. Od cuketových jednohubek, přes saláty, krémové polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla… až ke sladkostem. Tím vším se můžete v kuchařce projíst. Hravé názvy se starají o nezaměnitelný humorný styl kuchařek, takže si můžete vychutnat Plněná torpéda, Cuketokruhy nebo krůtí Krutovládu.

Předmětná hesla
cukety
Jídla
Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce ponocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditýchkuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Dobrý den, chtěla bych Vás moc moc pochválit –

úžasné, báječné, skvělé apod. :-) Manžel nechápavě

kroutí hlavou, že v sobotu v půl 11 večer si čtu

recepty. Opravdu tomu vaření moc nedávám, ráda

peču, ale jsem hodně sportovně založená a moc

pracuji, takže ten můj mužský si někdy musí vařit

sám, díky Vám mu udělám radost. Alice

Lenko, mám pro Vás jedno poděkování. V únoru

jsem podstoupila operaci dolní čelisti a následných

6 týdnů jsem měla povolenou jen tekutou stravu.

Po ochutnání průmyslově vyráběných koktejlů jsem

měla pocit, že asi umřu hlady. Začala jsem si tedy

vařit doma (polívčičky a koktejly). Za těch 6 týdnů

jsem uvařila snad všechny Vaše výtečné polévky

(některé několikrát), rovněž díl Pitíčka mne velmi

inspiroval. Takže Vám musím moc poděkovat, že jsem

neumřela hlady. :-))))

Pavlína Zdeňková-Kroužková, dietolog

Koupila jsem si Dýně na zkoušku jako něco nového –

jiného, že ta jedna bude stačit. Ale ne, mám je

všechny, nemají chybu, tu cenu si stoprocentně

zasloužíte. Zkrátka výborné, výborné, výborné...

Vendula

Milá Lenko, moc Vám děkuji za Vaše kuchařky, jsou

opravdu strašně hezký a hlavně recepty jsou plné

zajímavých nápadů a velmi chutné. Také moc ráda

čtu Vaše vtipné názvy jídel a poznámky. Konečně

kuchařka, podle které nejen uvařím, ale se i pobavím.

Obdivuji Váš nápad na zajímavé kuchařky. Moc Vám

fandím !!! Eva

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Tippmanová (Kamenická)

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Alena Němcová

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-05-0

Nádobí pro aranžmá bylo zapůjčeno v prodejnách Homeart, Villeroy & Boch a Potten & Pannen.

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

cukety


1

Když to se mnou začne cukat...

Cukety se do mého jídelníčku vplížily potichu a  polehoučku. Vím jen, že dřív nebyly, a  teď se mnou pěkně cukají. Jak se

mně ale dostaly na talíř a do hrnců, to fakt nevím. Teď si bez nich vaření nedokážu představit. Věřím, že jste na tom tak nějak

podobně.

Do témat svých kuchařek jsem cuketu nejdřív vůbec nezařadila. Proč taky, když je tak známá, oblíbená a hlavně receptů je

na ni spousta. „Ale jakých... otřesných!“ opáčila mi kamarádka a zakončila naši rozmluvu rázně „musíš prostě o cuketě napsat

ty!“. To bylo první nakopnutí. Pak přišlo léto a s ním hrozná chuť na nějakou letní ingredienci. Cukety lákaly svou lehkostí,

letností a hlavně využitím nejen zatepla, ale i zastudena. Tak mě zase jednou dostal hlas lidu...

Pokud můžu, vyrazím v Brně na místní trh Zelňák, kde se vždycky řítím k mému dýňovému pánovi, který je i pánemcuketo

vým a taktéž mrkvovým. Obří cukety prodává za neuvěřitelných 10 Kč za kus! Jedna paní si je u něj pochvalovala, že z nich

vaří dceři, která je alergická snad na všechno, jen ne na cukety.

Když jsme se s fotografkou Radkou sešly na focení portrétovek, moc nápadů, co s cuketou podniknout, jsem v hlavě neměla.

Ale když začneme před foťákem blbnout, nějaký nápad se vždycky dostaví. Kývat se s cuketou jako vrah v epizodě Sekera

z Třiceti případů majora Zemana bylo dost úchylný, tak jsem s ní začala raději mávat jako policajt na křižovatce. Ale pořád se

nám ty pohyby ne a ne vejít do záběrů. Pak jsem si s ní zahrála odpalovače baseballu a úplně nejlepší bylo používat cuketu

jako balalajku. To jsem vážně u focení zpívala a taky proto mám ten úpěnlivej emocionální výraz dlouhého vysokého cé.

Pak došlo na focení ukázkových obrázků na druhou stránku a  zrovinka jsem nějak nemohla narazit na žluté cukety. SOS

jsem volala kamarádce, která má zahradu, ale jak na potvoru taky žádný neměla. Vlaďka nelenila a okamžitě zbuntovala další

kamarádky a nakonec je sehnala. Když jsem si pro ně jela, zavedla mě Vlaďka na cizí zahradu: „Katka není doma, ale říkala,

že si máme přijít natrhat, co budeš chtít.“ Jenže doma byl manžel, a tak bylo docela komický vysvětlovat „dobrý den, já vám

jdu sklidit zahradu, ale mám to dovolený od vaší ženy...“. Naštěstí to bral s humorem a ještě jsem dostala na cestu do ruky

broskev. Chvála soběšickým zahrádkám!

Taky nezapomenu, když rázná čtenářka Jarka dojela na mou říjnovou banánovou autogramiádu do Prahy až z Kyjova.A do

vezla mi jako dar cuketu ze zahrádky ! Prý si za to přeje jediný, abych o cuketě napsala. Doma jich mají spoustu... až tak, že

její maminka je dává jako krmení slepicím. Tipuju Jarko, že letos na slepice nezbude !

Lenka Požárová


2

Různé názvy, druhy, tvary i chutě

Cukety jsou příbuzné s  okurkami, vodními melouny, ale i  dýněmi. Také proto vznikl

z italského slova dýně (zucca) zdrobnělý tvar pro cukety – zucchini, který se používá

v angličtině i němčině. Tvar mají protáhlý, podobný okurce, ale na rozdíl od ní se dobře

tepelně upravují a  nemají tolik vody. Existují i  baňaté plody, které se dobře plní, ale

u nás jsou spíše výjimkou. Barvu může mít cuketa světle až tmavě zelenou i zlatěžlu

tou. Někdy mohou být plody i žíhané, v chuti se však neliší.

I  když se cuketa upravuje jako zelenina, botanicky se jedná o  ovoce. Chuť dužiny je

jemná, chutná mírně po oříšcích. Výborně se doplňuje s  česnekem, bylinkami, ale

i různým kořením. Cukety jsou vděčnou a nenáročnou plodinou na zahrádkách. Často

plodí až příliš, tak, že pěstitelé nevědí, co s ní, rozdávají ji, kde můžou, a cpou ji, kam se

dá. Díky své jemné chuti dokáže v každém jídle až chameleonsky zapadnout.

V obchodech můžete koupit většinou plody o délce 20 cm, které mají měkkou slupku,

kterou není třeba loupat. I semínka uvnitř dužiny jsou nedozrálá a měkká a není třeba

je odstraňovat. Malé plody jsou nejchutnější. Starší plody ze zahrádek mají pevnější,

vláknitější dužinu a je třeba je vždy oloupat, rozříznout a odstranit semínka uvnitř.Vy

hlášenou lahůdkou jsou baby cukety s  květy, přičemž tyto cukety jsou velké asi jen

10 cm. Více rozšířené i oblíbené jsou zejména v Itálii, u nás jsou vzácné.

Mladé cukety se hodí do jídel zasyrova, do salátů nebo jen velmi rychle ogrilované.

Větší starší plody se hodí k tepelné úpravě. Někdy se může stát, že cukety se v pánvi

„rozblemcají“, tj. příliš změknou, rozpadají se a ztrácí tvar. Osolené cukety pouští vodu,

a pokud je budete tepelně upravovat příliš dlouho, uvaří se ve vlastní šťávě. Protodá

vejte při přípravě pozor na ten správný okamžik, kdy jsou cukety „tak akorát“, nebo

solte až na závěr.

Jedlé jsou i cuketové květy. Zatím jsem ale neobjevila žádného zahrádkáře, který by je

u nás jedl. Ve Francii a Itálii se malé květy obalují v těstíčku a smaží, větší květy (musí být

jen pootevřené, nikoli rozvité) se plní zeleninovou náplní se sýrem a zapékají. V Mexiku

jsou prý květy oblíbenější než cukety samotné a používají se do polévek i jako náplně

quesadill. Proto jedna rada pro zahrádkáře, kteří by rádi úrodu cuket zbrzdili:vychut

nejte si i některé květy.


3

Kdy a jak je koupit?

Menší 20 až 30cm plody jsou v obchodech k dostání po celý rok. Sezóna české úrody trvá zhruba od června do října, kdy

můžete vyrazit nakoupit na trh. U zahrádkářů koupíte i velké starší cukety. Kupujte vždy jen pevné plody s nepoškozenou

slupkou.

Jak je skladovat?

Dobré je uchovávat je v chladu. V lednici vydrží mladé plody 1–2 týdny. Větší kusy můžete skladovat na suchém chladném

místě i 2–3 měsíce. V blízkosti by neměla být rajčata a jablíčka, která produkují plyn ethylen, kvůli kterému by se cukety rychle

zkazily. Mladé cukety mají velmi jemnou a citlivou slupku, proto s nimi zacházejte jako v bavlnce.

Máte-li velkých cuket v létě přebytek, oloupejte je a odstraňte semínka, a pak je můžete pokrájené, nastrouhané neboroz

mixované namrazit. V zimě je pak můžete použít pod maso, do polévek nebo buchet.

Jak je upravit?

Cukety jsou velmi všestranné. Jsou lehce stravitelné, takže se dají jíst i syrové v různých salátech. Dobře se i tepelně upravují,

můžete je dusit, vařit (i v páře), zapékat, plnit, grilovat nebo smažit. Jde z nich připravit chleba a skvěle se hodí i do sladkých

moučníků, kterým dodávají vlhkost a často je v těstu nepoznáte.

Pokrájené cukety pouští vodu, proto je dobré podávat například cuketové saláty čerstvé. Do druhého dne pokrájenécuke

tové plátky v zálivce pustí vodu a křehké křupavé kousky se promění v ohebnou gumu.

Pokud potřebujete, aby cuketa pustila vodu (např. pro přípravu cuketových bramboráků), osolte postrouhanou směsa vy

mačkejte přebytečnou tekutinu.

Mladé, nebo starší velké?

V  receptech můžete používat většinou jak mladé, tak i  velké oloupané cukety podle libosti. V  některých případech je ale

vhodné použít jen cukety mladé, např. tam, kde jsou cukety podávány zasyrova nebo kde vyniknou oválné plátky. Velké

plody se hodí zejména do polévek a sladkostí, které neobarvují svou zelenou slupkou jako cukety mladé.

Věděli jste, že cukety

– mají vysoký obsah vody a minimum kalorií ?

– obsahují vitamíny A, B

1

, B

2

a minerály draslík, hořčík a vápník ?

– se v ČR objevují poprvé až v 70. letech 20. století, kdy bylo státními orgány povoleno pěstování prvních odrůd ?

– pochází původně z Mexika, ale dnes zdomácněly všude na světě ?


4 | Lehkosti

Parmezánové pomazání s opečenou cibulkou

Cuketu nakrájejte na kusy a uvařte v páře doměkka asi 5 minut.

Cibulku nakrájejte najemno a opečte na olivovém oleji dozlatova.

Cukety, sýr a sůl dejte do sekací nádobky tyčového mixéru a promixujte. Vmíchejte

opraženou cibulku s olejem a podávejte jako pomazánku k pečivu.

Tip: Můžete podávat i jako dip ke křupavé zelenině, krekerům, tortillovým chipsům

nebo masu. Jiný krém si připravíte, když rozmixujete napařené cukety s jarní cibulkou,

olivovým olejem a citronovou kůrou.

Story: Když jsme si s fotografkou Radkou prohlížely fotky na počítači, pro něco jsem

odběhla. Po návratu byla už židle obsazená. Trůnil na ní pes Wifi. Snažila jsem se ho

zadkem vyžduchnout, ale nic s ním nehlo. „Teď se prostě na fotky dívám já,“ zračilo

se mu v pohledu s nepřehlédnutelným dodatkem, „a taky byste si mě mohly užko

nečně víc všímat...“

pro 4 osoby

příprava 15 min.

400 g cukety

50 g jemně strouhaného

parmezánu

1 střední cibule

4 lžíce olivového oleje

sůl


Lehkosti | 5

Nadívanky s ricottou nejsou jenom na dívání

Cuketu podélně nakrájejte ostrým nožem na plátky silné 3–5 mm (nesmí být prů

hledně tenké). Mějte po ruce raději více cuket, protože ne každý plátek se povede.

Boční okraje a nepovedené plátky využijte do polévek.

V  širokém kastrolku přiveďte k  varu vodu. Plátky cuket v  horké vodě pohoupejte

1 minutu (silnější plátky o něco déle), aby změkly a daly se rolovat.

Plátky vylovte, rozložte na prkýnko a  nechte vychladnout. Každý plátek cukety po

třete lžičkou ricotty a pestem. Mírně osolte a plátky s náplní srolujte. Klaďte na talíř

spojem dolů, můžete případně propíchnout párátkem.

Tip: Náplň můžete obměnit tak, že ještě horké plátky potřete sardelovou pastou,

přiložíte plátky uzeného sýra a srolujete. Sýr pak mírně změkne a je to výborné.

pro 4 osoby

příprava 20 min.

2 mladé širší a kratší cukety

(každá asi 300 g)

250 g ricotty

100 g bazalkového pesta

sůl


6 | Lehkosti

Nevinný salát s pikantním sósem

Cuketu i sýr nastrouhejte na tenké nudličky. Přidejte olej, ocet a jogurt.

Osolte a ochuťte pepřem, křenem a posekanou cibulkou.

Zlehka promíchejte a podávejte s pečivem.

Tip: Šalotka je podlouhlá cibulka, která má lehce fialovou barvu a výraznou chuť.

Story: Taky jste si už někdy v obchodě spletli zákazníka s obsluhou? Mně se to stalo

několikrát, největší trapas to byl v Německu. Ovšem stála jsem už i na druhé straně

jako zákazník, kterého si někdo spletl s obsluhou. Nakupování na focení je vždycky

delší záležitost. U toho cuketového jsem si v autě odložila bundu a mezi regályvyrazila se seznamem na A4 a propiskou. Není divu, že mě brzo oslovila jedna starší žena

s dotazem určeným obsluze...

pro 4 osoby

příprava 15 min.

300 g mladých cuket

200 g sýra čedar (nejlépe

žlutého) 100 g bílého jogurtu 4 lžíce čerstvého strouhaného

křenu 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce bílého vinného octa 2 cibule šalotky sůl pepř



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist