načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... chřest - Lenka Požárová

Což takhle dát si... chřest

Elektronická kniha: Což takhle dát si... chřest
Autor:

Jak a kdy chřest nakoupit, jak ho oloupat, jak ho uskladnit a hlavně jak ho uvařit, aby chutnal. Tyto a další vychytávky se dozvíte v kuchařce Což takhle dát si chřest. Zapomeňte na ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 100%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 58
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-903-6443-1
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Jak a kdy chřest nakoupit, jak ho oloupat, jak ho uskladnit a hlavně jak ho uvařit, aby chutnal. Tyto a další vychytávky se dozvíte v kuchařce Což takhle dát si chřest. Zapomeňte na sterilované rozbředlé stonky a ponořte se do záplavy receptů z čerstvého chřestu. Česnekový bělásek, Lízinčina pastva, Růžový panter, Krémové špagátky či Jahůdkové třeštidlo. Přesvědčte se na vlastní oči, že s chřestem se dá chřestit ostošest.

Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, no apředevším vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Především Vaše knížky jsou krásné!!! Moc si chci

všechno z nich vyzkoušet. Já a chřest, to je něco

jako já a paličkování, nebo já a nakoupené barvy

a akvarelový papír, já a fotografování... chci všechno

zkusit. Vprostřed léta už ztrácím sílu starat se

o záhony, podzimní práce honím na jaře atd. Ale mé

sazenice to pochopily a chřest se dařil nějak sám.

Naštěstí zachutnal dcerám a mužovi, a tak se začali

na sklízení, vaření a pochutnávání podílet. Až budu

mít Vaši knihu receptů (určitě zase tak krásnou jako

ty předchozí), asi se o svůj chřest začnu opět trochu

pečlivěji starat.

Iva Janžurová, herečka a pěstitelka chřestu

Poznal jsem před kamerou mnoho kuchařek, ale

nevzpomínám si ani na jednu zapálenou. I když jsem

zvyklý spolupracovat s lidmi, kteří propadli svému

koníčku a jejich zápal pro pěstování, chovatelství

nebo třeba kutilství přináší mimořádné výsledky.

Věřím, že kuchařské umění Lenky Požárové do této

mozaiky tvůrčí fantazie skvěle zapadne, má pro to

všechny předpoklady. Už se těším na setkání s ní

před kamerou Prima Receptáře.

Přemek Podlaha, televizní moderátor

Štíhlá Brňanka povýšila svou nejmilejší zábavu

na zcela jedinečnou úroveň zdravého, hravého

a nečekaně chutného kouzlení s poněkud

opomíjenými druhy zeleniny. Z daňové poradkyně

stala se tak poradkyně dýňová. Dýně, špenát, mrkev

a chystaný chřest budou určitě v nadcházejícím

předjaří dobrými parťáky i pro vás.

magazín Xantypa, březen 2006 Tiráž celé to spískala Lenka Požárová ostříží oko měl fotograf Vít Mádr autorku portrétovala Petra Hajská pro fotografování jídla připravily Lenka Požárová, Olga Illková o bezchybnou češtinu se postarala Barbora Hošková s grafikou a sazbou si vyhrál Jan Tippman pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-00-5

Čerstvý bílý chřest pro nafocení receptů dodala farma Hostín u Vojkovic.

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejně de.co.

Více informací o celé edici, zážitky z realizace a další cenné chřestové rady najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

chřest

V edici vyšlo


1

Seznamka na WC

Nevím, jak kdo z vás s chřestem kamarádí, tak to beru raději z gruntu. Na seznámení s ním prostě nezapomenu. Bylo to

jednoho jarního dne ve Vídni, kde jsem si kromě hromady přednášek dávala do nosu v místní menze.

Jednou jsem si naložila na talíř rýži a kousky čehosi v bílé omáčce. Bylo to mezi oblíbenou zeleninkou, tak mě nenapadlo

to moc zkoumat. U stolu jsem to nemohla identifikovat, bylo to zvláštní a dobrý. Moc jsem to nepitvala a upalovala na další

přednášku a pak hurá na koleje. Na pokoji si odskočím na WC a divím se, čím to dneska uklízečka myla ty podlahy a rozhlížím

se, jestli něco nezapomněla třeba za záchodem. Nikde po ničem ani vidu ani slechu, chvíli mně to vrtalo hlavou, ale brzo

jsem tu záhadu pustila z hlavy.

Uběhlo pár týdnů a opět jsem si v menze nakládala ty dobrý bílý kousky, co mně minule tak chutnaly. No a když se scénka na

WC opakovala, prostě mně konečně docvaklo, že to ne mycí prostředek, to já! Tak si říkám, že vás na to hezky polopatisticky

připravím, abyste si nemysleli, že máte třeba nějakou otravu či co. No prostě chřest čistí ledviny, což je moc dobře, a když

všechny ty nečistoty vyplavuje, tak nám to taky dává pěkně pocítit. Napoprvé to překvapí, ale nic hroznýho to není. Záleží na

množství konzumace a já nejsem žádný troškař.

Jestli mně teď opáčíte, že to je sice hezký, ale vy přece nebudete kvůli vyzkoušení chřestu jezdit do Vídně, tak mámuklid

ňující zprávu. Doba se změnila, chřest za nevhodnou buržoazní pochoutku rozhodně už považován není a v sezóně je ho

opět dostatek.

Kdo zná chřest jen coby blátivou vodnatou hmotu bez chuti a zápachu, ten asi okusil jen chřest sterilovaný, který tak nějak

chutnat může a já osobně se mu vyhýbám jak čert kříži. Ovšem chřest čerstvý, to je jiný kafe. Můžete si ho udělat měkoučký

nebo mírně křupavý. Náruživí jedinci ho chroupou i syrový.

No a pokud jste taky už naletěli nejedné „výhodné“ nabídce a přinesli si domů takový ty ohebný chudinky, tenčí než malíček,

tak na to taky bacha. Stěží je oloupete a pak budete přežvykovat místo lahodných kousků pouze vlákna. Čerstvost je totiž

základním předpokladem chutnosti a jedlosti chřestu.

Zkrátka a dobře, chřest moc chutná, nad jeho složením zaplesá každý MUDr., a když se jím budete cpát denně, ještě k tomu

zhubnete. To můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, neb jsme ho s Michalem jedli dva měsíce v tahu a jen s těžkým srdcem a se

slzou v oku jsme se s ním loučili. Tak hezké chřestění!

Lenka Požárová


12 | Saláty

Ředkvičková bomba s hříšnou tatarkou

Chřest nakrájejte na kousky dlouhé 2–3 cm a vařte 5 minut ve vroucí vodě. Sceďte.

Vajíčka uvařte natvrdo a nasekejte.

Ředkvičky pokrájejte na plátky, promíchejte s chřestem a vajíčky. Osolte a pokapejte

tatarkou. Podávejte s pečivem.

Story: Pokapejte tatarkou... Nic ve zlým, ale výstižnější by spíš bylo „pokydejte“tatarkou, protože kapku si představuju jinak. Ale jak to proboha napsat spisovně? Ještě

že mám tyhlety story, kde můžu psát jak mně zobák narostl... pro 4 osoby příprava 15 min. 600 g oloupaného bílého chřestu 4 vejce 2 svazky ředkviček 2 lžíce tatarky sůl

Jen zelenina | 35

Balkánské brambory lehce jogurtové

Brambory odrhněte kartáčkem, rozkrojte podélně a vydlabejte tak, aby zůstala slupka

tlustá asi 1 cm. Vnitřky brambor osolte. Vydlabané kousky brambor uschovejte aspo

třebujte jinak.

Půlky brambor vyskládejte na plech a pečte 20 minut při teplotě 220 °C (v horko

vzdušné troubě při 200 °C). Předpečené brambory vyjměte a naplňte směsí z roz

mačkaného balkánského sýra, jogurtu, sekané natě a nadrobno krájeného syrového

chřestu.

Opět plech s bramborami vraťte do trouby a pečte dalších 15–20 minut, až náplň

zezlátne. Vždy 3 poloviny rozdělte na talíř a podávejte.

Tip: Takto upravený chřest mírně křupe. Kdo vyžaduje měkký chřest, jako třeba Mi

chal, může jej před plněním do brambor povařit 3 minuty. Brambory se nejlépedla

bou speciálním vykrajovátkem, které vykrajuje kuličky.

pro 4 osoby

příprava 20 min. + pečení 35 min.

6 větších brambor (po 200 g)

360 g oloupaného bílého chřestu

180 g balkánského sýra

150 g jogurtu

60 g natě z cibulky

sůl

54

Obsah

Seznamka na WC. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Různé názvy, druhy, tvary i chutě. . . . . . . . . . . . . 2

Lehkosti

Tymiánoví chřestýši . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

Hranolkový triumf ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Pistáciová pěna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

Šunkové válečky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

Barevná míchanice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

Arašídové taštičky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Saláty

Marinovaný šparglík . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Kedlubničková slast . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Ředkvičková bomba . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Brambůrková hromádka . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Jahůdkové třeštidlo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Mandarinkový úsvit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Lízinčina pastva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Dijónská sýrová miska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Kolečkový salátek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Cuketové osvěžení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Polévky

Lososový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Letní klasika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Česnekový bělásek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Sýrová něžnost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Drůbež a ryby

Krůtí smotanečky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

Lososové tůdle nůdle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Králík ochmelka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

Zasypaná polínka s rybičkou . . . . . . . . . . . . . . . 27

Pomerančový losos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

Kuřátko v majoránce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Krůtí na topinkách . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

Rybí rolky s kulihráškem . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Krabíkův wok . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Stehýnka na medu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Jen zelenina

Kokosové nudlení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Balkánské brambory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Růžový panter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Jáhly v krunýřku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Provoněné rizoto . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Křenící se tortilly . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

Chřestící medová rajčátka . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Ricottový samet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Nivové kostky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Krémové špagátky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Jen tak

Hermelínový plášť . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Jánošíkův mls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Rukolové hrudky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Kapiové povyražení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Žampióny s lampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Česnekový dech . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Nejúžasnější kari omáčka . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

Rybníček Brčálníček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Sýrová šťouchanice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Skořicové tajemství . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, no apředevším vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Především Vaše knížky jsou krásné!!! Moc si chci

všechno z nich vyzkoušet. Já a chřest, to je něco

jako já a paličkování, nebo já a nakoupené barvy

a akvarelový papír, já a fotografování... chci všechno

zkusit. Vprostřed léta už ztrácím sílu starat se

o záhony, podzimní práce honím na jaře atd. Ale mé

sazenice to pochopily a chřest se dařil nějak sám.

Naštěstí zachutnal dcerám a mužovi, a tak se začali

na sklízení, vaření a pochutnávání podílet. Až budu

mít Vaši knihu receptů (určitě zase tak krásnou jako

ty předchozí), asi se o svůj chřest začnu opět trochu

pečlivěji starat.

Iva Janžurová, herečka a pěstitelka chřestu

Poznal jsem před kamerou mnoho kuchařek, ale

nevzpomínám si ani na jednu zapálenou. I když jsem

zvyklý spolupracovat s lidmi, kteří propadli svému

koníčku a jejich zápal pro pěstování, chovatelství

nebo třeba kutilství přináší mimořádné výsledky.

Věřím, že kuchařské umění Lenky Požárové do této

mozaiky tvůrčí fantazie skvěle zapadne, má pro to

všechny předpoklady. Už se těším na setkání s ní

před kamerou Prima Receptáře.

Přemek Podlaha, televizní moderátor

Štíhlá Brňanka povýšila svou nejmilejší zábavu

na zcela jedinečnou úroveň zdravého, hravého

a nečekaně chutného kouzlení s poněkud

opomíjenými druhy zeleniny. Z daňové poradkyně

stala se tak poradkyně dýňová. Dýně, špenát, mrkev

a chystaný chřest budou určitě v nadcházejícím

předjaří dobrými parťáky i pro vás.

magazín Xantypa, březen 2006 Tiráž celé to spískala Lenka Požárová ostříží oko měl fotograf Vít Mádr autorku portrétovala Petra Hajská pro fotografování jídla připravily Lenka Požárová, Olga Illková o bezchybnou češtinu se postarala Barbora Hošková s grafikou a sazbou si vyhrál Jan Tippman pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-00-5

Čerstvý bílý chřest pro nafocení receptů dodala farma Hostín u Vojkovic.

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejně de.co.

Více informací o celé edici, zážitky z realizace a další cenné chřestové rady najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

chřest

V edici vyšlo




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist