načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... banán - Lenka Požárová

Což takhle dát si... banán

Elektronická kniha: Což takhle dát si... banán
Autor:

Oblíbený banán v neobvyklých a nápaditých kombinacích na vás bude vykukovat z každého receptu kuchařky Což takhle dát si banán. Je libo sladké varianty v podobě Vyprahlých ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 56
Rozměr: 20 cm
Úprava: barev. ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-903-6449-3
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Banán jako součást přílohy, jako nádivka do masa, součást těst nebo základ či náplň moučníků. Nápadité, jednoduché a zdravé. Padesát předpisů na jídla, v nichž hraje hlavní nebo vedlejší roli banán.

Popis nakladatele

Oblíbený banán v neobvyklých a nápaditých kombinacích na vás bude vykukovat z každého receptu kuchařky Což takhle dát si banán. Je libo sladké varianty v podobě Vyprahlých saharských koláčků s banánovým krémem, Pečené jaguáří banány s jogurtem nebo Citronová zlatíčka s kokosovým třpytem? Nebo byste raději sáhli po pikantních Hermelínových papulkách, Křupavých lodičkách s tajemným nákladem, čekankovém Salátku v rozpuku či kuřecí krémové polívečce Prsatá zlatovláska? Přesvědčíte se, že banán může hrát prim i v hlavním masitém či zeleninovém jídle. 50 receptů z dostupných surovin.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a  pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Díky Vám se i naše domácí vaření rozšířilo do nových

rozměrů, stalo se radostí a dalším koníčkem. Daleko

víc si ho užíváme a také spolu trávíme více času

při společném vaření a vymýšlení, co si ukuchtíme.

Z počátku jsem nad nákupem kuchařek váhala

z důvodu jejich poměrně vysoké ceny, ale nyní již

vždycky čekám na nový díl a těším se, kdy KONEČNĚ

vyjde :)

Pavla

Hrozně všude vaše kuchařky vychvaluji a doporučuji,

je to jednoduché a moc dobré. Manžel si chrochtá

blahem, říkal, že jsem vždycky uměla vařit, ale toto mu

chutná mnohem víc a vždy, když děkuje, tak říkám, že

to já ne, že dnes nám uvařila paní Požárová.

Mariana

Jste moje favoritka, protože u mě v kuchyni také vítězí

rychlá a jednoduchá strava ze surovin co dům dal

a nebráním se ani novým či exotickým ingrediencím.

Vaše knihy jsem předtím neznala, zaujaly mě „jiností“,

např. barevným obalem, formátem i tím, že obsahují

story, u které jsem se výborně pobavila. Ještě nikdy

se mi nestalo, že bych se při čtení kuchařky doslovně

válela smíchy, a za to dík.

Lenka

O Vaší první kuchařce jsem se dočetla v časopise Apetit

a zcela jsem jí propadla :-)) Nemůžu se dočkat, až vyjde

další díl a já vyzkouším ty báječné recepty. Touto mou

zálibou jsem zcela nakazila kolegyni a kamarádku, vždy

si sdělujeme, který recept jsme již vyzkoušely...

Jana

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Tippmanová (Kamenická)

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka s.r.o.

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-11-1

Banány na focení receptů dodala firma Chiquita.

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v obchodním domě Ikea.

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

banán


1

Jak se budí banány

V  mých úvahách o  tématech možných dílů se banán samozřejmě už mihl. Posunula jsem ho ale někam dozadu, protože

je přece spousta zeleniny, která si zaslouží oprášit reputaci. Do desátého (tedy tohoto) dílu jsem už měla zeleninové téma

vybrané a recepty téměř napsané. Jenže pak se mě někdo zeptal, jestli nechystám banánový díl, a já odpověděla, žeroz

hodně ne v nejbližších dvou letech (ano, tak poctivě si témata připravuju). Tím jsem banán dala k ledu, ale on si to prostě

nenechal líbit. Ještě se mně totiž nestalo, že by se mnou nějaká ingredience tak urputně a tajemně komunikovala.

Když jsme pak o víkendu vyrazili s Michalem na výlet do lesa, asi v půlce cesty jsem si zničehonic vzpomněla na zapuzené

banánové téma. A v tom mě zčistajasna začala napadat přehršle banánových receptíků. Protože to byly nápady vyvedené

a hrozilo, že si na ně na konci procházky nebudu moct vzpomenout, tak jsem začala šátrat v baťůžku po něčem na psaní.

Našla jsem jen jednu vizitku, která tak zachránila okraje turistické mapy. Úzký proužek papíru jsem za chvíli popsaladrob

nýma písmenkama ve zkratkách. I Michal přispěl svou troškou nezkrotné fantazie.

Výlet jsme zakončili v hospůdce, kde jsem nedočkavě poprosila o nápoj i kus papíru. Než jsme odešli, tak jsem ho popsala

z obou stran − jak jinak než opět nápadama na banánové recepty. I když rozum úpěl, že mám přece vybraný jiný zeleninový

téma, moje dušička se přesto tetelila banánovým blahem. Hned po návratu domů jsem si střihla jeden banánový zákrm

a myslela jsem si, že jsem tím svou banánovou touhu uspokojila.

Jenže... V noci jsem se probudila a hlavou mně opět blesklo několik banánových nápadů, které si nedaly vymluvit, že na ně

vůbec, ale vůbec není vhodná doba. Když se hlásili další banánoví nápadníci, tak jsem chtě nechtě musela vstát a s jedním

proloupnutým očičkem si je zapsat. Raději jsem si ale vzala papír a tužku k posteli. No samozřejmě, že přišli ještě dalšíopoz

dilci, jejichž prezenci jsem zapisovala už potmě. Pak se ale nedalo spát už vůbec. Po hodince převalování jsem vstala, jako

že začnu den nebývale brzo, a na hodinách objevila hrůzostrašných 04.20! Jéžiš, tak to bude asi závažný, to banánový téma,

když se na mě sápe bez ohledu na noční hodinu. Do mého života se tak vkradla malá banánová závislost.

Další noc už byla klidná, zato ráno jsem se probudila s úlekem a v prázdné hlavě mně zářil obrovský neonově žlutý nápis

„BANÁN“. Když se do toho všeho zeptala jedna čtenářka, jestli nechystám třeba do některého z dalších dílů banán, tak mi

bylo jasný, že banán bude škemrat, žadonit a vykukovat ze všech stran tak dlouho, dokud mu neuvolním místečko na výsluní

některého z blížících se dílů. Chudáka zeleninku, kterou jsem původně plánovala, jsem tak vyšoupla a postavila ji do fronty,

ve které bude muset znova svést lítý boj s dalšími čekateli na obsazení do hlavní role trháku. Banánek je od té doby tichý

a hodný jako beránek, spokojeně září jako sluníčko a já už mám zase klidný noci. Otázkou jen je, na jak dlouho, ona by totiž

mohla začít protestovat zase jiná ingredience...

Lenka Požárová


Ze zvířátek | 21

Nivové nudličky s jarní cibulkou

Krůtí maso pokrájejte na nudličky, osolte, opepřete a opékejte na oleji dozlatova.

Plotýnku vypněte, pánev však na ní ponechejte a  vmíchejte hrudky sýra a  plátky

banánu. Až se sýr roztéká, promíchejte, přidejte sekanou jarní cibulku a rozdělte do

misek.

Podávejte s pečivem.

Story: Banánové receptíky chutnaly v ateliéru všem. Grafik Honza dokonce odmítl jít

jednou s kamarádem na oběd s krásnou výmluvou: „Víš, tady teď čeká asi 10nafoce

ných banánových jídel a já v tom holky prostě nemůžu nechat samotný.“ Na poslední

dny se nám ale nakupily k  focení jenom sladkosti a  Honza šalamounsky navrhoval,

jestli nechceme přefotit ještě nějaký masitý receptík. Většinou totiž u  pár receptů

s Radkou zjistíme, že se daly ztvárnit daleko líp, a pak je přefocujeme, aby měly naše

pečlivé dušičky klid...

pro 4 osoby

příprava 15 min.

400 g k růtího masa

2 velké, pevné banány

200 g zlaté nivy (s 60 % tuku,

lépe se rozpouští)

4 jarní cibulky s natí

olivový olej

sůl

pepř


Sladkosti ostatní | 45

Obalované bambulky pro hladové papulky

Polovinu oříšků a kokosu dejte zvlášť do misek, ve kterých budete kuličky obalovat.

Banán rozmačkejte vidličkou a smíchejte se všemi zbylými ingrediencemi. Tvořteku

ličky a polovinu jich obalte v oříškách a druhou v kokosu. Dejte odležet do lednice

přes noc.

Tip: Při chlazení kuličky ztmavnou, ale je dobré je chladit minimálně 12 hodin,pro

tože teprve pak se chutě jednotlivých surovin propojí. V tomto případě platí čím déle,

tím lépe. I po dni či dvou jsou kuličky výborné.

Story: Když jsem si kuličky v  ateliéru ráno připravila, chtěla jsem je nechat uležet

minimálně do večera, než je začneme fotit. Jenže Radka mi je brala nedočkavě ještě

z pod rukou a jala se je hned fotit. Tak jsem jí nebránila, viděla jsem, jak se na ně moc

těší. Měla po nich tak dobrou náladu, že jsem přemýšlela, jestli mně ruka s rumem

náhodou neujela...

asi 20 ks

příprava 15 min.

+ chlazení přes noc

2 středně velké, zralé banány

50 g strouhaných ořechů

50 g strouhaného kokosu

50 g pšeničných klíčků (lze

nahradit strouhankou)

2 lžíce rumu


54

Obsah

Jak se budí banány. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Různé názvy, druhy, tvary i chutě. . . . . . . . . . . . . 2

Lehkosti

Hermelínové papulky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

Mexičtí mandlouši . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Salátek v rozpuku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

Křupavé lodičky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

Teplé jednohubky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

Vitamínová oáza . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Polívčičky

Letní koriandrová . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Rýžová Asiatka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Prsatá Zlatovláska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Bramborové brumlání . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Ze zvířátek

Amazončin úlovek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14

Krůtí přelité bílou kávou . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Cibulová hopsanda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Kostkovaný losos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Kuře s banánovou náloží . . . . . . . . . . . . . . . . . .18

Masíčko se žhavou lávou . . . . . . . . . . . . . . . . . .19

Pečená stehýnka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20

Nivové nudličky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Tuňák zalitý sluneční září . . . . . . . . . . . . . . . . . .22

Suši sluší banán . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Jen zelenina

Vzpomínka na Afriku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

Tropický prales chutí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Zlaté cizrnové curry . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

Past na pastinák . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

Banánová schovávanka . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28

Tajemná krasavice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Sladkosti pečené

Citronová zlatíčka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

Zrzavé muffinky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Dvojbanánové bábovičky . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Vyprahlé saharské koláčky . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Křehké tofu řezy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Tvarohový medulánek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Listonošův koláč . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36

Něžné borůvky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .37

Anýzové polštářky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Vymakovaná štrycle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .39

Grilované ovocné mističky . . . . . . . . . . . . . . . . .40

Pečené jaguáří banány . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Sladkosti ostatní

Božský ricottový pohár . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Opičí cirkus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Pařížská smetánka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .44

Obalované bambulky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45

Mátová pěna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Zakleté mandarinky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Banánové kaštánky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Perníková pohádka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Lívance s natlučeným kokosem . . . . . . . . . . . . . 50

Skořicový zmrzlík . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .51

Zamotané bílé kouzlo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .52

Horké banánové toustíky . . . . . . . . . . . . . . . . . 53


V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a  pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Díky Vám se i naše domácí vaření rozšířilo do nových

rozměrů, stalo se radostí a dalším koníčkem. Daleko

víc si ho užíváme a také spolu trávíme více času

při společném vaření a vymýšlení, co si ukuchtíme.

Z počátku jsem nad nákupem kuchařek váhala

z důvodu jejich poměrně vysoké ceny, ale nyní již

vždycky čekám na nový díl a těším se, kdy KONEČNĚ

vyjde :)

Pavla

Hrozně všude vaše kuchařky vychvaluji a doporučuji,

je to jednoduché a moc dobré. Manžel si chrochtá

blahem, říkal, že jsem vždycky uměla vařit, ale toto mu

chutná mnohem víc a vždy, když děkuje, tak říkám, že

to já ne, že dnes nám uvařila paní Požárová.

Mariana

Jste moje favoritka, protože u mě v kuchyni také vítězí

rychlá a jednoduchá strava ze surovin co dům dal

a nebráním se ani novým či exotickým ingrediencím.

Vaše knihy jsem předtím neznala, zaujaly mě „jiností“,

např. barevným obalem, formátem i tím, že obsahují

story, u které jsem se výborně pobavila. Ještě nikdy

se mi nestalo, že bych se při čtení kuchařky doslovně

válela smíchy, a za to dík.

Lenka

O Vaší první kuchařce jsem se dočetla v časopise Apetit

a zcela jsem jí propadla :-)) Nemůžu se dočkat, až vyjde

další díl a já vyzkouším ty báječné recepty. Touto mou

zálibou jsem zcela nakazila kolegyni a kamarádku, vždy

si sdělujeme, který recept jsme již vyzkoušely...

Jana

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Tippmanová (Kamenická)

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka s.r.o.

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-11-1

Banány na focení receptů dodala firma Chiquita.

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v obchodním domě Ikea.

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

banán




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist