načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Citrusová kuchařka -- 123 receptů s vůní slunce - Jana Hanšpachová; Markéta Lapprand

Citrusová kuchařka -- 123 receptů s vůní slunce

Elektronická kniha: Citrusová kuchařka
Autor: Jana Hanšpachová; Markéta Lapprand
Podnázev: 123 receptů s vůní slunce

Druhy citrusů a jejich použití v domácnosti, kuchařské předpisy inspirované světovými kuchyněmi. V úvodu autorky popisují nejznámější druhy citrusů a jejich využití ve světových ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  152
+
-
5,1
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2011
Počet stran: 116
Rozměr: 21 cm
Úprava: barevné ilustrace
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Nakladatelské údaje: Praha, Grada, 2011
ISBN: 978-80-247-3195-7
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Druhy citrusů a jejich použití v domácnosti, kuchařské předpisy inspirované světovými kuchyněmi. V úvodu autorky popisují nejznámější druhy citrusů a jejich využití ve světových kuchyních. Následují rady týkající se nákupu citrusů, základních pomůcek pro práci s citrusy, vykrajování, krájení ap. Hlavní část knihy obsahuje recepty na přípravu hlavních chodů z různých druhů masa a ryb, vegetariánských jídel, salátů, pomazánek a jednohubek, dezertů a moučníků, marinád a nápojů. Nechybí rady a tipy pro použití citrusů při úklidu, návody k výrobě přírodních dekorací. Text doplňují barevné fotografie.

Popis nakladatele

Mandarinka, citron, pomeranč, grep - už jen při pomyšlení na toto teplomilné barevné ovoce se nám sbíhají sliny. Málokdo však tuší, že se tyto krásné plody nemusí jíst jenom samostatně, ale že s nimi lze vykouzlit nevídané množství chuťových variací. Autorky této ojedinělé publikace nabízejí mnoho receptů na přípravu jídel, u nichž je hlavním akcentem právě citrusové aroma. Skloubily ty nejlepší nápady z francouzské gastronomie s českými surovinami a citrusovými plody. Zaměřily se na jednoduše připravené hlavní chody, úpravu ryb s citrusy, dezerty a vegetariánská jídla. Graficky přitažlivá knížka je též protkána radami, nápady či tipy na použití citrusů v domácnosti a ukázkami citrusových dekorací, takže si ji pravděpodobně oblíbí nejen milovníci dobrého a exotického jídla, ale i kreativní kuchařky a profesionální kuchaři. (123 receptů s vůní slunce)

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Jana Hanšpachová; Markéta Lapprand - další tituly autora:
Praktická angličtina pro děti -- Aby se rychle rozmluvily Praktická angličtina pro děti
Veselé hry s malými dětmi -- Náměty k rozvoji smyslu pro humor dětí Veselé hry s malými dětmi
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

ºàëéìêæí[—âìÚß؄âؗ

ÁØåؗ¿Øå‡çØÚßæí[£—ÄØéâfëؗÃØççéØåÛ

ÁØåؗ¿Øå‡çØÚßæí[

ÄØéâfëؗÃØççéØåÛ

¦§ ̈•çÚØÚå鏕

•è•ëãm•èáêãØÚ

ºàëéìêæí[—âìÚß؄âؗ

%)$

!/,

,,%)

$!,,

,%)$!

/,,,%)$!,,,%)$!/,,,%)$!,,,

%)$!

/,,,

%)$

!,

,,%

)$

!

/,,

,

%)$

!

/

,,

,

%)

$

!

,,

,

%)



%)

$!



/,

,,

%)

$

!

,,

,%

)$

!/

,,,

%)

$!

,,,

%)$

!/

,,,%)

$!,,

,%)$!/,,

,%)$!,,,%)$!/,,,%)

$!,,,

%)$!

/,,

,

"$3%3/$$3'$5##7()6+'/'% $7/7$+1$7()!3$7((+6)#'%()"$"/$)/'%/

(3"5+$!%+$7-&%/4$7&"%.&%$(!%*/'*&#3)!%+6'3$6$%*+$(!&"7(+"3'.+$4

$7#%#!#/()%")7+$%)5!%*+6)-%)!;'%()"$&9()+* (#6"&'% !)%+$;(!"$7! )

%'$+()+6$;&97#%%&97'%$7(!3".9 8)(&'%"5$%*) $%/$ !'3($6 17#7()+'/

    

      

&%";'%!:)';0$6"

    

&%";'%!$$6

  

)'%)'( 03'27%"1%+*)%*(4

%()$$% %)$!3/''% 3"

&%"/$4$7%#)'%)'( 0%."(.*)%

*(4 %()$/'

        



































 



















Jana Hanšpachová, Markéta Lapprand

Citrusová

kuchařka

123 receptů s vůní slunce

Grada Publishing


Jana Hanšpachová, Markéta Lapprand Citrusová kuchařka 123 receptů s vůní slunce Vydala Grada Publishing, a. s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz, tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 jako svou 4428. publikaci Odpovědná redaktorka Helga Jindrová Návrh obálky, grafická úprava a sazba Eva Hradiláková Fotografie na obálce autorky Fotografie v knize autorky a firma Zepter Počet stran 120 Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a.s. © Grada Publishing, a.s., 2011 Cover Design © Eva Hradiláková, 2011 Názvy produktů, firem apod. použité v knize mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků. ISBN 978-80-247-3195-7

Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována

a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Neoprávněné užití této knihy bude trestně stíháno.

Tato publikace vychází za podpory

Botanické zahrady hl. m. Prahy

v Troji

www.botanicka.cz


5

Obsah

Úvod ..................................................................................................................... 9

Druhy citrusů

a jejich tisíc a jedno použití v kuchyních celého světa ........................................................... 11

Citroník ............................................................................................................. 11

Pomerančovník .................................................................................................... 13

Pomerančovník hořký ............................................................................................ 16

Citroník kyselý (limeta) .......................................................................................... 16

Klementinka ........................................................................................................ 17

Mandarinkovník .................................................................................................. 18

Grapefruit .......................................................................................................... 18

Šedok – pomelo .................................................................................................. 19

Cedrát (citroník lékařský) ........................................................................................ 19

Cedrát „Buddhova ruka“ ....................................................................................... 20

Bergamot (pomerančovník hořký) ............................................................................. 20

Kalamondin ......................................................................................................... 21

Mauricijská pampeda ............................................................................................ 21

Rough lemon ....................................................................................................... 22

Kumkvat ............................................................................................................. 22

Citronečník trojlistý ............................................................................................... 22

Byliny s citronovou vůní ................................................................................ 23

Meduňka lékařská ................................................................................................ 23

Aloisie trojlistá (citronový sporýš) ............................................................................. 23

Pelargonie .......................................................................................................... 23

Voňatka citronová (citronová tráva, citronela) .............................................................. 23

Rady před citrusovým vařením .................................................................... 24

Maso na citrusech ........................................................................................... 31

Palačinky z pohankové mouky s pomeranči a kuřecím masem ........................................ 31

Kuře nadívané citronem a rozmarýnem ...................................................................... 32

Kuřecí prsa na mandarinkách .................................................................................. 32

Kuřecí závitky s pomerančovou omáčkou ................................................................... 33

Opilé kuřecí chuťovky ............................................................................................ 33

Zlaté kuře plněné mandarinkou ............................................................................... 34

Kuřecí řízky s jogurtovo-pomerančovou omáčkou ......................................................... 35

Křupavá kuřecí kapsa „Tropicana“ ........................................................................... 35

Kuřátko pečené v citronovém medu se zeleninovým přelivem .......................................... 36

Čínské kuře v křupavém citronovém těstíčku ............................................................... 37

Marocké kuře „Tažin“ ........................................................................................... 37

Prosluněné žluté kuře ............................................................................................ 39

Mandarinkové kuře ............................................................................................... 39

Voňavé mátovo-limetkové kuřátko ........................................................................... 40

Kuřecí řízky v pomerančové omáčce .......................................................................... 41

Opilé kuře na švestkách a pomerančích ..................................................................... 41

Kuřecí špízy se sezamem a citronovou kůrou .............................................................. 42

Farfalle s citronovou omáčkou a drůbežími knedlíčky .................................................... 43

Kuřecí játra s grilovanými pomeranči ......................................................................... 43

Indické kuřecí špízy ............................................................................................... 44

Kachna na pomerančích ......................................................................................... 44

Kachna s nakládanými citrony ................................................................................. 45

Kachní prsa s kešu oříšky a pomeranči ....................................................................... 45

Kachní prsa se švestkovou omáčkou a pomeranči ........................................................ 46

Krůtí curry s kokosovým mlékem a citronem ................................................................ 47

Pikantní mleté maso na pomerančích ....................................................................... 47

Krůtí pikantní maso .............................................................................................. 48

Krůtí roličky s pistáciemi a limetkovou nádivkou .......................................................... 49

Vepřové na celeru a rozmarýnových pomerančích ......................................................... 49

Pečená husa s jablky na pomerančích ........................................................................ 50

Vepřová žebírka na pomerančích .............................................................................. 50

Vepřové medailonky s medem ................................................................................. 50

Ryby .................................................................................................................... 51

Losos na pomerančové šťávě ................................................................................... 51

Avokáda s krevetami a grapefruitem ......................................................................... 52

Závitky z candáta ................................................................................................. 52

Citrony plněné tuňákem ......................................................................................... 52

Grapefruity s krevetami .......................................................................................... 53

Grilovaný pstruh s limetkovou marinádou ................................................................... 53

Grapefruitový předkrm s avokády ............................................................................. 54

Kořeněný losos na barevné čočce ............................................................................. 55

Kiwi s uzeným lososem v citronové šťávě ................................................................... 55

Smažený tuňák s pomerančem ................................................................................ 55

Marinované krevety .............................................................................................. 56

Medailonky ďasa na citrusech ................................................................................. 57

Zelenooranžový pstruh ........................................................................................... 57

Pražma zlatá v troubě ............................................................................................ 58

Mořská štika v pomerančové omáčce ....................................................................... 58

Mexický salát ....................................................................................................... 59

Losos na limetkách v ořechové krustě ....................................................................... 59

Grilovaný losos s pomeranči ................................................................................... 60

Vegetariánská jídla ......................................................................................... 61

Špízy s citrony a rajčátky ........................................................................................ 61

Mrkvová polévka s kokosovým mlékem ...................................................................... 62

Indická polévka z červené čočky s koriandrem a citronem ............................................. 62

Mačkané bazalkové brambory s citronem ................................................................... 63

Řecké brambory s citronem a rozmarýnem .................................................................. 63

Těstoviny s pomerančovou omáčkou Eldorado ............................................................. 63

Farfalle s citronovo-česnekovou omáčkou ................................................................... 64

Těstoviny s pomerančovou omáčkou ......................................................................... 65

Sabdži s pomeranči a ananasem .............................................................................. 65

Rajská omáčka s těstovinami a pomerančovou kůrou ................................................... 67

Fusilli s exotickou omáčkou ..................................................................................... 67

Studené avokádové velouté se zázvorem ................................................................... 68

Červené zelí na pomerančích .................................................................................. 69

Indická limetková (citronová) rýže ............................................................................. 69

Kari rýže s pomeranči ............................................................................................ 69

Pikantní citronová cizrna ........................................................................................ 70

Citronová rýže ..................................................................................................... 70

Indická citronová rýže ............................................................................................ 71

Černé fazole s pomeranči ....................................................................................... 72

Citronové špagety s piniovými semínky ...................................................................... 72

Dušený fenykl v pomerančích s limetkovou rýží ............................................................ 72

Saláty ................................................................................................................. 73

Pomerančový salát s olivami ................................................................................... 73

Grapefruit s lehkou zálivkou .................................................................................... 74

Čekankový salát s grapefruity .................................................................................. 74

Letní salát s pomelem ............................................................................................ 75

Mrkvová vitaminová bomba .................................................................................... 75

Plátky avokáda s grapefruitem ................................................................................. 75

Salát z listů čerstvého špenátu s pomeranči ................................................................ 76

Barevný ovocný salát ............................................................................................. 76

Salát z červeného zelí s pomerančem ........................................................................ 76

Orientální salát s mrkví a citrusy .............................................................................. 77

Fenyklový salát s pomeranči a lístky rokety ................................................................. 77

Salát s červenou řepou, čekankou a pomeranči ............................................................ 78

Mandarinkový salát s červeným zelím ........................................................................ 78

Bramborový salát s celerem a pomerančem ................................................................ 79

Špenátový salát s pomeranči ................................................................................... 79

Salát z fenyklu a pomerančů .................................................................................. 80

Marocký salát s kuskusem ..................................................................................... 81

Kvašené citrony .................................................................................................... 81

Pomerančový salát s brusinkami ............................................................................... 82

Listový salát s limetkovou čočkou ............................................................................. 82

Ovocný salát s melounem ....................................................................................... 82

Pomazánky a jednohubky ............................................................................. 83

Jednohubky pomeranč – coppa ............................................................................... 83

Sváteční vykrajované jednohubky ............................................................................. 84

Křenová pomazánka s ořechy a mandarinkami ............................................................ 84

Sýrové jednohubky s citrusy ................................................................................... 84

Česneková pomazánka s mandarinkami .................................................................... 84

Sýrové kuličky plněné mandarinkami ......................................................................... 85

Smažené sýrové nočky ........................................................................................... 85

Nivové kuličky s ořechy .......................................................................................... 85

Plněná šunková kolečka s pomeranči ........................................................................ 85

Sýrová hnízda s mandarinkovými kuličkami ................................................................ 86

Kuřecí bochánky s mandarinkovými úsměvy ................................................................ 86

Citrusové misky se sýrovým salátem .......................................................................... 87

Česneková pomazánka s citronem ............................................................................ 87

Pomazánka z cizrny .............................................................................................. 87

Hermelínová pomazánka s pomerančovými nudličkami ................................................. 87

Tahitské toasty ..................................................................................................... 88

Cizrnová pomazánka s červenou řepou ...................................................................... 88

Rolky s lososem ................................................................................................... 88

Dezerty a moučníky ........................................................................................ 89

Vychlazená citronová charlotte – francouzská žemlovka ................................................ 89

Citronový koláč se zapečeným bílkovým sněhem ......................................................... 90

Zapečené pomeranče s tvarohovým krémem ............................................................... 90

Čokoládový dort s pomerančem ............................................................................... 91

Pomerančové Tiramisu ........................................................................................... 91

Vacherin – pěnový zmražený dort se smetanou a coulis z pomerančové šťávy .................... 92

Mandarinkový nákyp ............................................................................................. 92

Ovocné špízy z čerstvého ovoce ............................................................................... 93

Pomerančový koláč ............................................................................................... 94

Citrusové jednohubky k dětské přesnídávce ................................................................ 94

Plněné pomeranče ................................................................................................ 95

Domácí citronový sorbet ........................................................................................ 95

Zasněžené pomeranče s vanilkovým krémem .............................................................. 96

Pomeranče v čokoládě ........................................................................................... 96

Hruška v karamelu s citronovou kůrou a zmrzlinou ...................................................... 96

Pomerančový nákyp s karamelem ............................................................................. 97

Smažený ananas s citrusovou omáčkou ..................................................................... 97

Citronový koláč .................................................................................................... 98

Tvarohový koláč s citronem ..................................................................................... 98

Smažené pomeranče ............................................................................................. 99

Pomerančová halva ............................................................................................... 99

Drobečkový koláč s limetkami ................................................................................ 100

Zmražená pěna z limetek a zbytků pusinek ............................................................... 100

Tříbarevné mandarinkové řezy ............................................................................... 101

Šťavnatý citronový koláč ....................................................................................... 101

Mandarinková bublanina ...................................................................................... 102

Ovesné kuličky s citrusy ........................................................................................ 102

Pomerančová bábovka ......................................................................................... 103

Palačinky s citronovou šťávou ................................................................................ 103

Marinády, omáčky, dresinky ....................................................................... 105

Nápoje ............................................................................................................. 109

Nealkoholické nápoje .......................................................................................... 110

Nápoje s alkoholem ............................................................................................ 111

Použitá literatura .......................................................................................... 116

A na závěr citrusová pozvánka... .............................................................. 117

Úvod

Citrusy dodávají pokrmům báječnou a svěží vůni, jsou velmi zdravé, navíc mají v domácnosti nepředstavitelně široké pole působnosti. Běžně jsou ale vynikající jídla připravená z citrusů v Čechách stále něčím exotickým a nejsou tak známá jako v zemích jižní Evropy nebo v Africe. Naše kuchařka by měla přinést mnohé citrusové inspirace z jižní Francie, ale i z dalších koutů světa, kde je vaření a život propojený s těmito plody samozřejmou záležitostí.

Jako autorky této kuchařky používáme citrusy

skoro tak často jako cibuli nebo česnek, jsou stále přítomné nejen v našich kuchyních, ale slouží také jako oblíbená domácí lékárnička k léčbě mnoha zdravotních problémů, využíváme jejich čisticích schopností jako univerzálního přírodního odstraňovače skvrn všeho druhu, jako přírodní mýdlo na ruce, jsou jedinečné pro domácí aromaterapii.

Citrusová kuchařka vznikala z naší dlouho

dobé společné „česko-francouzské“ lásky k vůni, barvám a tvarům citrusů. Přes veškerou snahu kniha svým rozsahem zdaleka nevystihne všechno, na co se citrusy dají doma použít. Uspějeme s nimi nejen při vaření, ale také při úklidu, využíváme je pro přípravu účinné přírodní kosmetiky či k výrobě originálních přírodních dekorací.

Přejeme vám nevšední radost z voňavého

vaření, hřejivý a čistý domov ozvláštněný originál

ními dekoracemi a pevné zdraví posílené produk

ty z přírodní lékárničky. Nechte vejít energii a vůni

slunce z citrusových receptů do vašich domovů.

Jana Hanšpachová a Markéta Lapprand, 2011


10


11

Citroník

Citrus limon Citroník je původem z oblasti Himalájí, dle zdrojů z Kašmíru nebo z Číny. Jeho plody se do Evropy dostaly díky Arabům v 1. tisíciletí př. n. l. Dnes jich existuje více než sto druhů. Pěstují se nejvíce v Itálii, Španělsku, Spojených státech, Mexiku, Argentině, Brazílii a v Indii. Druhy citroníku jsou remontantní a takzvaně čtyřsezónní. Produkce se přerušuje prakticky totálně během léta, znovu začíná na podzim a plný výnos bývá v zimě. Druhy Eureka a Santa Teresa jsou oblíbené pro krásné sklizně na jaře a v létě.

Listy citroníku jsou světlejší a trochu větší než

listy pomerančovníku. Plody jsou soudečkovité žluté, ale mohou být sklízeny světle zelené, stupeň zralosti je určen vzhledem kůry, která je hladší, když už je plod poživatelný. Zralé plody mohou zůstat několik měsíců na stromech bez ztráty kvality a jejich barva prosvětluje nejchladnější dny v roce. Citroník kvete bílými, na nektar bohatými květy po celý rok. Jejich vůně je trochu fádnější ve srovnání s květem pomerančovníku.

Nákup plodů

Citrony jsou velmi často (jako i ostatní druhy citrusů) chemicky ošetřovány, proto je třeba je nakupovat dle možností v biokvalitě, ve standardu ekologického zemědělství, zejména pokud chceme konzumovat jejich kůru. Plod je vhodné vybírat voňavý a těžký, máme pak větší jistotu, že bude více šťavnatý. Nejkvalitnější odrůdy mají kůru lesklou a čistou. Cesta plodů od sklizně do prodeje je u většiny k nám dovážených citronů 

dlouhodobá, může to být několik týdnů až měsí

ců. Proto musíme citrony nakupovat vždy velmi

uvážlivě, abychom se vyvarovali nákupu kazících

se starších plodů nebo plodů málo šťavnatých

odrůd s tuhou dužninou.

Využití v kuchyních světa

Citrony jsou nejen známým ovocem, ale i nezastu

pitelným ochucovadlem a kořením. Staly se jako

zdroj charakteristické osvěžující kyselé a záro

veň aromatické chutě neodmyslitelnou součástí

kuchyní celého světa. Z kulinářského hlediska je

z citronů hodnotná šťáva stejně jako kůra, která

se používá jako koření (čerstvá nebo sušená).

Plody obsahují obvykle určité množství jadérek,

která způsobují hořkost pokrmů, a proto je před

použitím citronové šťávy pečlivě odstraníme.

Citrony jsou nedílnou součástí přípravy netra

dičních masitých pokrmů. Skvěle křehčí a jemně

aromatizují maso, proto jsou základní složkou

mnoha marinád. Smažené maso se obvykle serví

ruje pokapané citronem nebo alespoň s plátkem

citronu, stejně jako oblíbená tradiční česká omáč

ka svíčková je na talíři ozdobena a dochucena

Druhy citrusů

a jejich tisíc a jedno použití v kuchyních celého světa


12

kolečkem citronu s brusinkami. V sicilské kuchyni se speciálně připravenými citrony před pečením a grilováním naplňují kuřata spolu se středozemními bylinkami, což prosáknutím citronové vůně do celého kuřete zaručuje svěží a vynikající chuť pokrmu. V čínské kuchyni je citronová šťáva oblíbenou součástí marinád, omáček a křupavých těstíček na obalování. Citronová kůra je přidávána do mletého masa i omáček na těstoviny. Kuřecí maso provoněné koriandrem se výborně doplňuje s citronovou omáčkou, velmi chutné jsou také kombinace citronu s česnekem nebo olivami pro přípravu masových specialit.

Kuchyňské úpravy ryb a mořských plodů se

bez citronů neobejdou. Je všeobecně známé, že citron dokáže zbavit ryby nepříjemného zápachu. V evropské kuchyni se smažené, pečené nebo grilované ryby servírují pokapané několika kapkami citronové šťávy či ozdobené plátkem citronu. Při úpravě ryb a mořských plodů se využívá šťáva i kůra, mnohdy i celé plody. Ke grilovaným nebo pečeným rybám se výborně hodí citronové máslo s bylinkami a česnekem. Pro netradiční servírování rybích pokrmů a pomazánek můžeme použít vydlabané citronové misky. Kůra se přidává do speciálních másel s bylinkami a česnekem, které z každé ryby vykouzlí gastronomickou delikatesu. Běžná treska se stane něčím výjimečným, pokud ji předem naložíme v citronové šťávě.

Jemným pokapáním dušené zeleniny nebo

luštěninových jídel citronovou šťávou získáme zvláštní příjemnou chuť. Vynikající je dušená mrkev nebo kedlubny s citronovo-karamelovou omáčkou. Citronová kůra i šťáva jsou vyhledávanou součástí vegetariánských středomořských a orientálních specialit z luštěnin, rýže, cizrny (hummus). Plátky čerstvé nebo sušené kůry z citronu jutzu využívá japonská kuchyně jako koření do polévek nebo do pomalu vařených pokrmů na ohni (nabamono). V řecké kuchyni jsou citrony oblíbené ve vegetariánských jídlech s pečenými bramborami a bylinkami.

Nejen v arabské kuchyni jsou oblíbené pikant

ní nakládané citrony v soli, koření a olivovém ole

ji, které dodávají zejména rybím a drůbežím pokr

mům nezaměnitelnou chuť. Nakládané citrony se

používají běžně jako příloha k mnoha jídlům asi

jako u nás okurky, ale také do nejrůznějších mari

nád na ryby a drůbež, jsou nezbytnou součástí

orientálních jídel z luštěnin. Pro dochucení salátů

používají v mnoha afrických zemích citronový olej

nebo nejrůznější směsi cibule, zeleniny a bylinek

marinované v soli či octu spolu s citrony.

Méně známou specialitou je například cit

ronová polévka nebo kachna s nakládanými

citrony.

Citronová šťáva i kůra se přidává do strouhan

ky na obalování, do vánočního cukroví, mouční

ků, koláčů, je využívána pro přípravu domácích

sorbetů, zmrzlin a osvěžujících krémů. Z plodů se

také vyrábí marmeláda často v kombinaci s ostat

ními citrusovými plody. Citronová šťáva zabraňuje

oxidaci a zhnědnutí nakrájeného ovoce před jeho

dalším použitím. Kandované kousky kůry jsou

využívány pro zdobení různých koláčů a dortů.

Smícháním citronové šťávy, třtinového cukru,

ovocné složky, vody a ledu získáme osvěžující

a zdravé nápoje pro parné dny. Bez citronu si

neumíme představit kromě černého čaje většinu

zdraví velmi prospěšných nealkoholických nápo

jů – letní osvěžující citronády, limonády s čerstvým

zázvorem, medem a dalším ovocem, ledové čaje

servírované s dalším ovocem (například marocký

ledový čaj s hroznovým vínem).

Citronová šťáva je velmi účinná v boji proti

chřipkám, jarní únavě a dalším nemocem. Využívá

se v přírodních kosmetických přípravcích a pro

cedurách nebo jako vynikající všestranný čisticí

prostředek.

Citrony mají velmi široké komerční využití.

Z jejich kůry nebo šťávy se vyrábí světově pro

slulé likéry jako je Limoncello, vodka Limonnaya,

také nejrůznější domácí likéry a sirupy vhodné pro

nealkoholické nápoje. Druhy citrusů

Pomerančovník

Citrus sinensis Pomerančovník je bezpochyby nejpěstovanější citrus a pomeranče nejprodávanější citrusové plody na světě. Pomerančovníků se ve světě pěstuje přibližně desetkrát víc než například citronů a grapefruitů. Ve Francii patří vedle jablek a banánů mezi tři nejčastěji konzumované druhy ovoce. Jejich prodej se zde většinou až ztrojnásobí mezi prosincem a jarními měsíci.

Tento citrus pochází pravděpodobně z Číny

a Indie. Pomerančovníky (spolu s pomerančovníkem hořkým – bigarádií) byly v 16. století na evropských dvorech pěstovány jako okrasné stromky v oranžeriích.

Dovážené odrůdy pomerančů bývají většinou

kvalitnější než citrony, protože citrony se sklízejí značně nezralé a doba od sklizně ke spotřebiteli je mnohdy velmi dlouhá. Nejvíce se pěstují v mírném klimatu Španělska, Itálie, Řecka, v Turecku, Izraeli, v severní Africe (Maroko, Tunisko), Jižní Africe, ve Spojených státech (v Kalifornii a na Floridě), v Austrálii. Najdeme je rovněž v zahradách Azurového pobřeží a na Korsice. V tropických oblastech se pěstují až do nadmořské výšky 2000 m.

Nejvýraznější aroma mají pomeranče v plné

zralosti a v krátké době po sklizni, delším skladováním ztrácí kvalitu i chuť. Po sklizni se voskují a tím se prodlouží jejich doba skladovatelnosti i použití.

Nákup

Není jednoduché rozpoznat dobré pomeranče, ale je několik doporučení, jak se při vybírání orientovat. Čerstvý pomeranč by měl být na ohmat tvrdší a hutnější. Nevybíráme pomeranče výrazně měkčí nebo také lehčí než ostatní kusy. V prvním případě hrozí plíseň nebo hniloba, ve druhém pak vysušení a malý obsah šťávy. Barva pomeranče nezávisí vždy na jeho zralosti, ale na teplotě 

oblasti, kde byl pěstován. A také na teplotě během

transportu a skladování. Pomerančová kůra se

zelenou pigmentací se může proměnit v lákavě

oranžovou až červenou, když je vystavena chlad

nější teplotě. Lehce nazelenalý pomeranč nemusí

tedy být nezralý a kyselý, ale může nás naopak

mile překvapit vyzrálostí a sladkou chutí. Pokud

pochází z teplé oblasti, nemusí dojít k oranžové

mu zbarvení kůry. Naopak na první pohled krásně

oranžové plody mohou být nezralé. Mnohdy se

stane, že menší nevzhledné plody bývají chut

nější než plody na první pohled dokonalejší.

Z pomerančů získáme nejvíce šťávy, pokud

mají pokojovou teplotu. Před vymačkáním ovoce

poválíme rukou po stole nebo pomačkáme v dla

ni, aby se šťáva z plodu co nejvíce uvolnila.

13


14

Skladovat bychom pomeranče měli doma

v lednici, kde si nejlépe uchovají šťavnatost. Snažíme se je zkonzumovat co nejdříve, protože čím jsou déle skladovány, tím ztrácejí na kvalitě.

Kůra čerstvých pomerančů v prodeji je větši

nou chemicky ošetřená – její chuť je pak hořká po pesticidech a barvivách a není vhodná pro zpracování do pokrmů. Pro kulinářské účely proto používáme pouze chemicky neošetřené plody v biokvalitě či přímo balenou sušenou kůru, která byla zpracována z chemicky neošetřených pomerančů.

Krvavé odrůdy pomerančů mívají výraznější

chuť, často jsou však dražší. Výborně se hodí do ovocných salátů a stojí za to ochutnat je i samotné jako osvěžující a zdravý dezert. Trpké pomeranče se využívají do likérů (Curaçao). Z listů a nezralých plodů se vyrábějí mýdla a parfémy.

Využití v kuchyních světa

Pomeranče se využívají v naší i světové kuchyni do mnoha pokrmů, doplňují se jimi různá masa, saláty, připravují se z nich dezerty, zdobí dorty a další moučníky. Pomerančové plody jsou samy o sobě vynikajícím ovocem – dezertem, který nepotřebuje žádné další úpravy a pokud jsou vyzrálé, mohou být dílky pomerančů servírovány přímo jako sladká tečka. Nejvíce účinných látek mají čerstvé, kuchyňsky nezpracované plody. Dužninu konzumujeme hned po oloupání. Pitím vymačkané pomerančové šťávy získáme až o 20 % vitaminu C méně. Dužnina pomeranče je našemu zdraví velmi prospěšná, obsahuje ochranné rostlinné látky biofl avonoidy, které chrání vitamin C před oxidací a tím zvyšují jeho účinnost. Zvláště v zimě a na jaře je vhodné konzumovat ve zvýšené míře čerstvé pomerančové plody a džusy. Čerstvé plody jsou s oblibou konzumovány jednak samotné, nebo v ovocném salátu společně s dalšími druhy ovoce, například jablkem, kiwi, hruškou, rozinkami a oříšky. Výborné jsou kousky pomeranče s bílým jogurtem nebo tvarohem jako 

ideální a zdravá ovocná snídaně nebo svačina

nejen pro děti. Čerstvé ovoce potom ozvláštní

každý ovocný moučník.

Dužnina je součástí mnoha oblíbených

míchaných kompotů, osvěžuje různé saláty.

Zajímavá kombinace salátů vzniká kombinací

pomerančů, luštěnin a zeleniny (červeného zelí,

čekanky, špenátu, fazole apod.).

Při výrobě marmelád se sice většinu vitaminů

zničí během varu, přesto se pro pohodu ducha

i těla staly citrusové marmelády velmi oblíbené.

Angličané si bez nich těžko mohou představit

život. Pomerančová marmeláda je pro svoji spe

cifi ckou jemně nahořklou a zároveň pikantní chuť

nenahraditelná do řady moučníků a dezertů.

Nejchutnější kombinace jsou moučníky a dezer

ty z čokolády, k nimž je pomeranč osvěžujícím

doplňkem. Karamelizované kousky pomerančů

jsou oblíbeným a osvěžujícím dezertem stej

ně jako pomerančové sorbety, zmrzliny, sladké

omáčky s alkoholem.

Lahůdkou pro milovníky sladkého jsou pome

rančové palačinky, ale i méně známá bábovka.

K ochucování dezertů se často používají oblíbené

pomerančové likéry.

Pomerančová kůra je s oblibou využívána

ve světové kuchyni pro studené i teplé pokrmy,

obsahuje celou řadu silic a je velmi aromatická,

chuťově mírně nahořklá. Pro kulinářské účely se

doporučuje používat výhradně kůru chemicky

neošetřenou. Sušenou pomerančovou kůru z BIO

pomerančů je vhodné před použitím do těsta na

sladké pečení namočit na chvíli do vlažné vody.

Výborné jsou pomeranče marinované v pome

rančovém likéru.

I když se pomeranče používají především ve

spojení se sladkými jídly, jsou také neodmyslitel

nou součástí masových gastronomických lahůdek.

Šťáva i kůra se přidává do mnoha vynikajících

marinád na ryby a drůbež určených pro nakládání

masa před pečením a grilováním. Lososovou chuť

podtrhne pomerančová šťáva, k mnoha mořským Druhy citrusů rybám můžeme servírovat pomerančovou omáčku (mořská štika a další).

Proslulá je kachna na pomerančích v různých

variacích. Vynikající je pomerančová šťáva na vepřové maso, speciálně na žebírka s medem a pomeranči. Bez pomerančů by také nevznikly například mnohé vynikající masové pochoutky – kuřecí závitky s pomerančovou omáčkou, plněná kuřecí prsíčka s pomeranči a jablky přelitá pomerančovou omáčkou, kapsa plněná pomeranči a banány, kuře s koňakem, švestkami a pomeranči pro labužníky obložené opečenými mandlemi, kachní prsa s oříšky a pomeranči, krůta na pomerančovo-bylinkovém másle, vepřové na celeru a pomerančích s rozmarýnem apod.

Aromatickou pomerančovou kůrou se ochucují

některé polévky. Těstoviny s omáčkou z pomerančů a avokáda jsou delikatesou, stejně jako se hodí pomerančová majonéza s křenem k pečenému a dušenému masu nebo pomerančová kůra jako koření do omáček.

Lahůdkou pro labužníky je mnoho předkrmů

s pomeranči – například drůbeží pěna s pomeranči, pomerančové carpaccio – plátky pomerančů silně opepřené, osolené s řeckým bílým jogurtem.

Pomeranče jsou oblíbenými společníky kok

tejlových party, jejich šťáva se přidává do řady míchaných nápojů a vykrajované dekorace zdobí skleničky s ojíněným alkoholem.

Velmi vhodné jsou kombinace vodky a slivo

vice s citrusy. Jako lék při nachlazení pro „otrlejší povahy“ lze kombinovat s citrusy i rum. Zajímavé jsou také kombinace vín s pomeranči. Není však vhodné kombinovat s citrusy jakýkoliv alkohol za každou cenu – například chuť kvalitní whisky nebo koňaku bychom tím spíše znehodnotili.

Některé alkoholické nápoje jsou s pomeranči

a dalšími druhy citrusů spojeny „pupeční šňůrou“ – například známá Sangria. Pomeranče se v jižní Evropě přidávají do domácích punčů a pomerančových vín. Z chlazených nealkoho

lických nápojů chutná znamenitě zázvorová

limonáda s pomerančovým džusem, rajčatový

džus s pomerančovou kůrou (oramato), mícha

né koktejly s dalšími citrusy a ovocem (ananas).

Z teplých nápojů je výborná marocká káva s plát

ky pomerančů nebo svařené víno s pomeranči,

skořicí a dalším kořením.

Stejně jako citron mají také pomeranče léčivé

účinky na vlasy a pleť. Pomerančová kosmeti

ka dodává vlasům lesk a pevnost, prospívá pleti

a všeobecně našemu zdraví.

Komerční využití

Esence z pomerančovníkových květů – vedlejší

produkt z destilace květů – je stále užívána v cuk

rářství a prodává se v lékárně pro své uklidňující

účinky.

Kůra dává chuť likérům Curaçao, Cointreau,

Grand Marnier a používá se k výrobě slavného

džemu z hořkých pomerančovníků i k výrobě

výborného pomerančového vína, které se serví

ruje jako aperitiv. V oblasti Středního východu,

v Tunisu a Iránu se kůra bigarádií suší a využívá

jako koření.

Detaily k některým odrůdám

Pomerančovník je stálezelený strom nebo keř,

původem z Číny, pěstovaný v subtropickém pás

mu, v Evropě hlavně ve Středozemí. Obsahové

látky plodů jsou silice a fl avonoidy. Díky šlechtění

dnes existuje celá řada odrůd – pro všechny je

charakteristické nasládlé aroma a sladkokyselá,

mírně natrpklá chuť. Plody pomerančovníků se

z botanického hlediska dělí do tří charakteristic

kých skupin: pupečné, světlé a krvavé.

„Pupečné“ pomeranče

Pomeranč „navel“ – pupečný (z anglického slo

va navel – pupek), dostal svůj název podle pes

tíkového bodu na bázi plodu. Vnitřek připomíná

ovocné „embryo“ a též se nazývá „plod“. Kůra

těchto pomerančů je lehce zrnitá, vnitřek plodu

+


obsahuje šťavnatou dužninu s minimem pecek. Poměrně snadno se loupou. Zrají od listopadu do února. Světlé pomeranče Najdeme je na našich trzích po celý rok – známé jsou například odrůdy Jaffa, Salustiana, Kotidiana a Valencia late – patří mezi nejpěstovanější na světě za účelem obchodní produkce. Krvavé pomeranče

Liší se od světlé varianty epi

dermem a dužninou s čer

veným pigmentem (anto

kyanid). Intenzita tohoto

zbarvení se liší podle klima

tu a druhů. Plody jsou často

menší, s žíhanou, oranžově

nebo krvavě červenou duž

ninou. Jsou velmi sladké a velice voňavé, výborné pro ozdobu ovocných salátů.

Pomerančovník hořký

Citrus aurantium Nazývá se též „sevillský“ nebo brigarádie. Původem je z Indie a Číny. Není běžně k dostání v našich obchodech. Jeho hořkokyselé plody nejsou kvůli nízké poptávce téměř vůbec k sehnání na trhu s ovocem. V Británii je oblíbená sevillská marmeláda z hořkých pomerančů. Pěstuje se zejména v okolí španělské Sevilly (odtud

název). Ve Francii je možné ho odkoupit na jihu

od pěstitelů a soukromníků, kteří ho pěstují na

zahradách.

Je velmi podobný pomerančovníku, nebý

vá však očkovaný. Jeho kůra je silná a dužnina

obsahuje mnoho pecek. Plod je zářivě zlatý

a v oranžeriích byl označován jako „zlaté jablko“.

Ze spojení dvou latinských slov poma (jablko)

a aurantium (zlatý) – pomum aurantium vzniklo

české slovo pomeranč. Velmi dekorativní strom je

používán na jihovýchodě Francie a v jižním Špa

nělsku pro řadové vysazování celých bulvárů a je

součástí významných oranžerií. Pomerančovník

hořký vhodný do výsadby alejí dobře odolává

zimě v zemích, které klimaticky vyhovují pěsto

vání citrusů.

Ovoce se nejí v čerstvém stavu, neboť silice

mu dávají hořkou chuť. Používá se stejně tak jako

květy a listy k výrobě mnoha produktů. Desti

lací listů vzniká esence používaná jako součást

luxusních mýdel. Silice z pomerančových květů je

žádaná v parfumérii, potravinářském a farmaceu

tickém průmyslu.

Citroník kyselý (limeta)

Citrus aurantifolia

Citroník limeta je půvo

dem z Malajsie nebo

Indie. Vyznačuje se ma

lými kulovitými nebo

zploštělými plody s tmavě

zelenou až zelenožlutou

kůrou, je velmi aromatic

ký. Má rád teplo a vlhko

a v tropických oblastech je to nejčastěji pěstovaný

citrus. Je pěstován v tropickém klimatu, na Floridě

a v Karibiku (Antily), kde klasický citroník nepro

spívá. Mimo jiné je pěstování rozšířeno také v Již

ní Americe (Brazílii, Peru), v Mexiku, na pobřeží

Slonoviny, v Egyptě, v Iránu a v některých částech

Asie. Pěstuje se také ve Středomoří.

16


17 Druhy citrusů

Tento druh citrusu je středně vysoký, hustě

rostoucí stálezelený strom nebo keř. Jeho plody jsou drobnější, s malou vrstvou bílé podkůry (tzv. albeda) a obsahují minimum pecek. Listy jsou lesklé, tmavozelené, kožovité a po rozemnutí aromatické.

Využití v kuchyních světa

Dužnina obsahuje velké množství vitaminu C. Užívá se hlavně k výrobě nejznámějších nápojů (koktejlů) na světě jako je například Caipirinha, Mojito, ale také nealkoholických citronád, které velmi dobře zahání žízeň. V exotické kuchyni je oblíbený pro aromatizování jídel. V Thajsku a jihovýchodní Asii se používají i nasekané listy limetek jako koření. V Karibiku, Mexiku a Jižní Americe je limetka součástí mnoha pokrmů s masem, rybami, omáček a dezertů. V této oblasti světa si vaření bez limety snad ani nelze přestavit. Může se používat místo octa a provoňuje delikatesy připravované na páře. Celé plody se užívají pro výrobu marmelád, sirupů nebo želé. V oblastech Blízkého východu se užívají i celé sušené plody jako koření, nazývají se také „omanské limety“, které se využívají v oblasti okolo Perského zálivu pro přípravu drůbeže, ryb, pilafu nebo dušeného jehněčí. Jídla z této oblasti jsou celkově bohatá na koření a sušené limety.

Grilovaný pstruh vynikne s limetkovou mari

nádou, losos na limetkách v ořechové krustě je lahůdkou pro gurmány. Vynikající marináda na kuře vznikne smícháním medu, limetkové šťávy a máty s olejem. Aromatická limetková kůra se přidává do vařené rýže, zejména k indickým specialitám vynikne koriandrová pasta s limetkami nebo limetkové chutney.

Limetky jsou součástí mnoha známých mícha

ných nápojů, např. Mojita (máta, bílý rum, limetky, led), Caipirnhy nebo limetkového toniku (limetková šťáva, třtinový cukr, tonic).

Výborná je kombinace marmelády z limetkové

šťávy s jahodami. 

Šťáva z limetek se využívá jako prostředek

proti bolesti hlavy, kašli a bolesti v krku, ale také

proti revmatismu a artróze.

Limety dělíme na dva druhy – mexické a per

ské. Mexické bývají menší a vyznačují se zele

nou barvou, perské limety jsou větší (ve velikosti

pomerančů) a mívají žluté zbarvení kůry. V našich

obchodech jsou k dostání většinou zelené limety,

perské plody se u nás prodávají zřídka.

Klementinka

Citrus clementina

Klementinky mají

jméno po otci Cle

mentu Rodierovi,

který vypěstoval

první strom u Oranu

v Alžírsku začátkem

20. století. Dlouho

se myslelo, že je to

výsledek náhod

ného křížení mezi

mandarinkovníkem

středozemním a pomerančovníkem hořkým. Kle

mentinky mají vhodné podmínky k pěstování ve

Francii na Azurovém pobřeží a v některých dalších

oblastech Středomoří.

Přibližně třímetrový strom má bohaté olistění,

listy jsou úzké a dlouhé. Ovoce je krásně zbarvené

a má kůru, která příliš nepřiléhá k dužnině. Těmto

rostlinám nižšího vzrůstu se daří pouze v oblas

tech s mírným podnebím. Kvetou koncem zimy

a začínají plodit v půli podzimu.

Faktem je, že klementinky nahradily v obcho

dech mandarinky a konzumace klementinek roste

z roku na rok. Za 30 let se ceny snížily prakticky

o třetinu a jejich konzumace se zpětinásobila.

Výhodou klementinky oproti mandarince je, že je

sladká a má velmi málo semínek, proto se stala

na trhu tak populární.

Mandarinkovník

Citrus reticulata Mandarinky jsou na trhu stále více vytlačovány klemetinkami, přestože se na trhu název mandarinky udržel. Různé odrůdy se k nám dovážejí ze stejných oblastí jako pomeranče a citrony – hlavně ze Středomoří. Kromě mandarinek a klementinek se na trhu objevují také tangory, které bývají větší než klemetinky, jdou hůře loupat a jejich dílky drží pevně u sebe podobně jako v plodu pomeranče.

Mandarinkovník pochází z jižní Číny. Z eko

nomických důvodů jsou však mandarinky nahrazovány výsadbou klementinek. Plody jsou charakteristické lehce odstranitelným oplodím a v plné zralosti jsou oranžové až oranžovozelené. Plody pro prodej se zbavují zeleného nádechu použitím etylenu. Jsou poměrně odolné vůči chladu. Některé rostliny žijí velmi dlouho a nesou ovoce po dlouhá léta. Stromy dosahují v přírodě výšky 4–5 metrů, ve vhodných klimatických podmínkách až 7 metrů. Vyhovuje jim teplota kolem 18 °C.

Využití v kuchyních světa

Mandarinky a klementinky mají ve srovnání s citrony velmi výraznou sladkokyselou chuť. 

Mandarinková kůra je využívána pro ochu

cování různých moučníků. Je tenká, ale lze ji sušit

a dále využívat jako koření. Mandarinky i klemen

tinky jsou vynikající v ovocných salátech, namá

čené v čokoládě stejně jako dekorace pikantních

česnekových pomazánek. Kalíšky z kůry jsou

využívány pro servírování zmrzliny podobně jako

pomeranče.

Šťáva z těchto plodů se využívá do vynika

jících marinád na drůbež nebo vepřové maso.

Pochoutkou pro labužníky jsou například kuřecí

prsa na mandarinkách s kari, dozlatova upečené

kuře plněné mandarinkou s medem a zázvorem.

Mandarinky se pro svoji medově aromatickou

nasládlou a zároveň jemně nakyslou chuť staly

součástí mnoha dezertů. Nejlepší jsou čerstvé,

ale připravuje se z nich i lahodný kompot, výbor

né jsou namáčené v horké čokoládové polevě

(fondue). Kompotované i čerstvé mandarinky

dodají exotickou chuť i obyčejnému zeleninové

mu salátu. Originální je kombinace červeného zelí

s mandarinkovým kompotem. Mandarinky tvoří

krásné ozdoby v želé na dortech, používají se do

dortových krémů nebo koláčů. Méně tradiční je

mandarinková bublanina.

Mandarinková vůně je spojená s vánočními

svátky, vynikající je vánoční „svařák“ s manda

rinkami a řada dalších alkoholických i nealkoho

lických nápojů.

Mandarinky se v průmyslové výrobě využívají

pro výrobu řady likérů, ale také k výrobě kosme

tiky, mýdel, šamponů apod.

Grapefruit

Citrus paradisi

Citroník rajský (grapefruit) je jediný citrus, kte

rý není původem z jihovýchodní Asie. Obje

vil se v Antilách na začátku 19. století, patrně

hybridací Citrusu maxima a pomeranče Citrus

sinensis. Největšími producenty grapefruitů jsou

Florida a Izrael, ale pěstují se i v Jižní Americe

18


Druhy citrusů

a některé odrůdy plodí také ve středozemním podnebí.

Grapefruity rostou v tropickém a subtropickém

podnebí. Jsou podstatně větší než pomeranče a citrony. Plody mají různé barevné odstíny – od zelené přes žlutou až do světle růžové. Některé druhy jsou na první pohled velmi podobné pomerančům. Mají silnou slupku a dužninu sladkokyselé až pikantně hořké chuti.

Využití v kuchyních světa

V minulosti se grepy s oblibou servírovaly pouze rozpůlené a posypané cukrem. Oloupaný grapefruit je vynikající k snídani s ovesnými vločkami a případně jogurtem – má pozitivní vliv na zažívání. Po dojedení ryby prý pomůže odstranit zápach z úst snědení grepu jemně posypaného košer solí a pepřem.

Je vynikající v nejrůznějších ovocných salá

tech stejně jako v marinádách na maso. Skvěle se hodí v kombinaci s mořskými plody. Z ovoce se připravuje chutná marmeláda. Kandovaná kůra je výborná namáčená v čokoládě.

Dnešní gastronomie využívá grapefruity k nej

různějším kulinářským specialitám. Výborná je kombinace s masem a v salátech. Grapefruit je delikatesou v nejrůznějších předkrmech a sýrových či masových salátech, atraktivní jsou grapefruitové misky plněné krabí pomazánkou, avokáda s krevetami a grapefruitem. 

Na pektin bohaté oplodí grapefruitu se kan

duje a výluhy z listů mají antibiotické účinky.

Grapefruitové jadérko vzbuzuje velkou pozor

nost ve farmaceutickém průmyslu, zlepšuje stav

lidem s oslabenou imunitou, má velké využití při

léčbě vleklých mykóz a mnoha dalších zdravot

ních problémů.

Šedok – pomelo

Citrus maxima

nebo (syn.) Citrus grandis

Čím dál častěji se u nás objevuje na trhu i šedok

(pomelo) s velkými, 1–3 kg těžkými plody, se

zeleným až žlutým povrchem, jehož domovem je

Malajsie. Pěstuje se i v Indii, Asii a Americe. Pome

la jsou největší plody mezi citrusy. Dužnina není

moc šťavnatá, plody mají velmi silné oplodí a něk

teré odrůdy chutnají velmi aromaticky a sladce.

V Evropě se obvykle setkáváme s plody pome

la z Izraele, kde se sklízejí ručně od listopadu do

dubna.

Plody se konzumují syrové a obsahují jen

velmi malé množství semen. Některé odrůdy

chutnají hodně aromaticky. Odvar z květů, listů

a kůry se využívá na léčbu proti choleře, ekzémům

a epilepsii.

Je to krásný ozdobný strom, který může

dosáhnout výšky až 15 metrů, jeho listy jsou rov

něž velké a stálezelené. Větve mají trny.

Cedrát (citroník lékařský)

Citrus medica

Cedrát je krásný strom světle zelené barvy, s vel

kými plody, které vypadají jako hrbolatý citron

s tlustou slupkou a mohou vážit až 2 kg. Dužnina

je méně kyselá než citron, s malým množstvím šťá

vy. Jeho kůra se používá ke kandování v cukrářství

a cedrátový olej aromatizuje některé likéry.

Je velmi citlivý na zimu a na vysoké teploty,

proto je kultivován v půdě na nejlépe položených

19




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist