načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Chytrý nákup: Jak poznat kvalitní potraviny - Vitalia. cz

Chytrý nákup: Jak poznat kvalitní potraviny

Elektronická kniha: Chytrý nákup: Jak poznat kvalitní potraviny
Autor:

V obchodech jsou vedle sebe kvalitní i šizené potraviny. Jak se v nich vyznat a vybrat si jen ty dobré? Server o chytrém životním stylu Vitalia.cz připravil ve spolupráci ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  49
+
-
1,6
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Internet Info
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 999-00-015-5704-1
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

V obchodech jsou vedle sebe kvalitní i šizené potraviny. Jak se v nich vyznat a vybrat si jen ty dobré? Server o chytrém životním stylu Vitalia.cz připravil ve spolupráci s odborníky jednoduchý návod, který vám pomůže s orientací. Najdete tu tipy pro všechny základní potraviny od brambory po kávu a mnoho dalšího. Snadno poznáte rozdíly mezi čokoládou a čokoládovou pochoutkou, jogurtem a jogurtovým dezertem, i džemem „Jahůdka“ a skutečným džemem s jahodami. Nakupujte chytře a nenechte se ošidit.

Zařazeno v kategoriích
Vitalia. cz - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Chytrý nákup: Jak poznat kvalitní potraviny

Ve značení potravin není lehké se vyznat. Což je špatně, ale co

naplat. Při výběru pomůže několik základních pravidel i

orientace v produktech.

2


10 pravidel pro chytrý nákup

Autor: Isifa.cz

Jak dobře nakoupit? Rozhodně se neřiďte podle obrázků, ty

klamou tělem. Cena také není vždy spolehlivým vodítkem, i

když platí, že pod určitou cenu nelze zachovat kvalitu. Někdy

napoví název, jindy je třeba začíst se do složení. Značení je ale

mnohdy značně komplikované a spotřebitel těžko bude

studovat potřebnou legislativu. Proto se hodí pár základních

jednoduchých pravidel.

1. pravidlo – Sledujte název

Některé výrobky, jako třeba máslo, čokoláda či jogurt, musí

splňovat určitá kritéria, aby se vůbec mohla jmenovat tak, jak

se jmenují. Proto pozor na jogurtové výrobky, čokoládové

pochutiny či máslové krémy.

3


2. pravidlo – Čtěte složení

Hledejte podíl základní složky dané potraviny, tedy např. podíl

masa u uzenin. Složení je uváděno sestupně, na prvním místě je

nejvíce zastoupená složka.

3. pravidlo – Zkontrolujte datum spotřeby

Je třeba dát pozor, jak je výrobek označen – něco jiného

znamená datum minimální trvanlivosti a datum použitelnosti.

Datum použitelnosti (DP, anglicky „Use By Date“)

Datum použitelnosti se uvádí slovy „Spotřebujte do...“.

Datum se uvádí v předepsaném pořadí – den, měsíc a rok.

Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se považují za

zdravotně závadné a nesmí se v žádném případě uvádět do

oběhu.

Datum minimální trvanlivosti (DMT, anglicky „Best

before“)

Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „Minimální

trvanlivost do...“ a opět následuje uvedení dne, měsíce a

roku.

Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do

oběhu, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou

jako prošlé označeny a odděleně umístěny. (Označení slovem

„sleva“, „akce“ není v žádném případě dostačující). Po

ukončení data výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality

výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s

prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

4


4. pravidlo – Hlídejte skladování

Při nákupu potravin si také zkontrolujte, zda je výrobek

správně skladován – pokud nejsou dodržovány podmínky

skladování, výrobek může být dále nepoživatelný či dokonce

zdraví škodlivý. Pozor také na poškozené obaly.

5. pravidlo – Neřiďte se podle obrázků

Obrázky a fotografie na obalech mnohdy klamou „tělem“ –

vždy je lepší, pokud to výrobek umožňuje, podívat se, jak

skutečně vypadá. Důvěřujte „průhledným“ obalům, a vždy se

podívejte po alternativě výrobku.

6. pravidlo – Porovnejte více výrobků

Málokdo si pamatuje předepsané složení, porovnejte více

produktů v nabídce a vyberte nejlepší složení.

7. pravidlo – Samochvála nesmrdí

Kvalitní výrobek se svým složením rád pochlubí. Nekvalitní

cudně mlčí. Nebo mlží, co to jen jde.

8. pravidlo – Hledejte označení speciál, extra, prima

U některých druhů potravin (kečup, džem, čokoláda) je

zákonem stanovený vyšší podíl základní složky u obdobně

označených produktů.

9. pravidlo – Cena není vše, ale napoví

5


Co je dražší, to je lepší – nutně neplatí, ale pozor na podezřele

nízké ceny, pod určitou hranici nelze zachovat kvalitu.

10. pravidlo – Držte se osvědčené kvality

Asi nejjistějším způsobem, jak se vyhnout špatným potravinám,

je vyzkoušet a najít si svou značku, svého výrobce nebo

dobrého obchodníka, a těch se držet.

Obsah je připraven s využitím platné legislativy, informací z

publikace Ministerstva zemědělství ČR Průvodce světem

potravin, serveru bezpecnostpotravin.cz (informační portál MZ

ČR) a SZPI.

6


Datum na obalu

Autor: SXC

Spotřebujte do, použitelnost, trvanlivost... Co

znamenají data na obalu potravin?

Taky se v krámě vždy podíváte, jaké datum je vyznačeno na

obalu? A víte, co ten údaj vlastně znamená? Které potraviny

nemusí mít označení žádné a v čem se nejčastěji chybuje?

Mezi námi zákazníky panuje v označování potravin trochu

zmatek. A na straně prodejců se zase někdy objeví snaha

značení tak trochu obejít. Pojďme si ujasnit, co které značení

znamená, kdy je v pořádku, že potraviny datem označeny

nejsou a jaká jsou nejčastější pochybení a problémy.

Datum použitelnosti

(DP, anglicky „Use by Date“)

7


Datum použitelnosti se uvádí slovy „Spotřebujte do...“.

Datum se uvádí v předepsaném pořadí – den, měsíc a rok

ukončení této doby. Je-li potravina označena dobou

použitelnosti, tedy slovy: „Spotřebujte do...“, musí výrobce na

obal doplnit i údaje o podmínkách skladování.

Doba použitelnosti se používá pro potraviny, které podléhají

rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány, např.

jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež,

výrobky studené kuchyně atp.

Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se považují za

zdravotně závadné a nesmí se v žádném případě uvádět do

oběhu.

Datum minimální trvanlivosti

(DMT, anglicky „Best before“)

Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „Minimální

trvanlivost do...“ a opět následuje uvedení dne, měsíce a

roku. Pokud je DMT kratší než 3 měsíce, nemusí být na obale

uveden rok, pokud je DMT delší než 3 měsíce, ale nepřesahuje

18 měsíců, nemusí být na obale uveden den a pokud je DMT

delší než 18 měsíců, nemusí být uveden ani den ani měsíc.

DMT se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí.

Příkladem mohou být konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje,

těstoviny atp.

Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do

oběhu, pouze pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou

8


jako prošlé označeny a odděleně umístěny. (Označení slovem

„sleva“, „akce“ není v žádném případě dostačující). Po

ukončení data výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality

výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s

prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

Jestliže za slovy „Spotřebujte do“ nebo „Minimální trvanlivost

do“ nebude následovat datum, musí zde být uvedeno, kde je

toto datum na obale vyznačeno.

Neoznačované potraviny

Existují však potraviny, které nemusí být označeny datem

minimální trvanlivosti ani datem použitelnosti. Které to jsou?

Jedná se o čerstvé ovoce a zeleninu, nijak neupravené

konzumní brambory, naklíčená semena, konzumní líh, lihoviny

a ostatní alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nad 10

objemových procent (výjimku tvoří emulzní likéry), víno,

pekařské a cukrářské výrobky, které se spotřebují do 24 hodin

po výrobě.

Dále sem patří jedlá sůl, přírodní sladidla v pevné formě,

neplněné nečokoládové cukrovinky obsahující pouze cukry a

barviva a látky určené k aromatizaci, žvýkačky a kvasný ocet,

limonády, ovocné šťávy a nektary a alkoholické nápoje balené

v nádobách nad 5 litrů, které nejsou určeny pro běžné

spotřebitele, a jednotlivé porce nebalené zmrzliny.

Jakým způsobem označovat

Podle vyhlášky o způsobu označování potravin musí být

9


všechny údaje, tedy i datum, pro spotřebitele srozumitelné,

uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté nebo

nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v

nekódované formě.

Nejčastější problémy s označením

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při svých

kontrolách a podnětech zákazníků nejčastěji narazila na tyto

problémy a omyly:

Datum přelepené cenovkou nebo uvedené příliš malým

písmem

Datum vyjádřené např. ve formě 020306 (spotřebitel tak

neví, co údaj znamená)

Datum nečitelné (např. tvarohy ve staniolové fólii nebo

výrobky tavený typu sýr v „salámovém“ balení s kovovou

sponou, uzeniny, datum umístěné ve svaru sáčku atp.)

Špatná orientace v informacích uvedených na obale v

souvislosti s několikajazyčnými údaji (slovenské

Spotrebujte do... znamená Dobu minimální trvanlivosti,

nikoli české Spotřebujte do...)

10


Sýry

Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos

Sýr je mléčný výrobek, který byl vyrobený vysrážením mléčné

bílkoviny z mléka za pomoci syřidla nebo jiného koagulačního

činidla, prošel tzv. prokysáním a oddělením podílu syrovátky.

Je pravděpodobné, že vůbec první sýr okusili zemědělci v

Mezopotámii, kteří jako první chovali domácí skot. Sýr byl

vždy vítanou náhražkou masa a na zdokonalování jeho výroby

mají velkou zásluhu především středověcí mniši. Technologie

výroby sýrů se během staletí proměnila, ale základní postupy

zůstávají – alespoň u těch kvalitních sýrů – podobné.

Z výživového hlediska jsou kvalitní sýry důležitým zdrojem

bílkovin, minerálních látek (především vápník a fosfor) a

vitamínů (zejména skupina B, tučnější sýry obsahují také

vitamín A a D). Kromě toho obsahují také tuk a laktózu.

Čeho si všímat?

11


1. Obsah tuku v sušině

Slovem „sýr“ lze označit jen výrobek vyrobený z mléka

sýrařskou technologií, dejte si pozor na náhražky, které mléko

neviděly ani náhodou. U sýrů musí být uveden v % buď obsah

tuku v sýru, nebo obsah tuku v sušině a obsah sušiny. Obsah

tuku má významný vliv na senzorické vlastnosti, ale i na

energetický obsah sýrů.

Na obalu sýrů se většinou setkáme se zkratkou t. v s., která

udává obsah tuku v sušině. Obsah sušiny se u sýrů liší –

nejvíce sušiny mají tvrdé sýry, zatímco měkké obsahují více

tekutiny na úkor sušiny. Skutečný obsah tuku je ale vždy menší

než obsahu tuku v sušině.

Obsah tuku v sušině bývá 40 % nebo 45 %. Eidam s nižším

obsahem tuku (20 % či 30 %) je považován za české

specifikum.

Jak spočítat kolik tuku je v sýru?

Kolik gramů tuku je obsaženo ve 100 g sýra spočítáte tak, že

vynásobíte procenta tuku v sušině procenty sušiny sýra a

výsledek vydělíte 100.

Příklad: Eidam má 40 % tuku v sušině a obsah sušiny je 56 %.

Výpočet: 40×56 = 2240 / 100 = 22,4.

Eidam tedy obsahuje 22,4 g tuku ve 100 g.

2. Datum spotřeby

12




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist