načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Chov koz – Milena Fantová

Chov koz
-12%
sleva

Kniha: Chov koz
Autor: Milena Fantová

Příručka poskytuje informace a praktické rady chovatelům koz v našich podmínkách. ... (celý popis)
Titul doručujeme za 2 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  220 Kč 194
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
6,5
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 74Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4% 97%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Brázda
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2015
Počet stran: 188
Rozměr: 205,0x146,0x14,0 mm
Úprava: 8 nečíslovaných stran obrazových příloh: ilustrace (některé barevné)
Vydání: 4. vydání
Skupina třídění: Chov zvířat. Živočišná výroba
Hmotnost: 0,312kg
Jazyk: česky
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Datum vydání: 201506
ISBN: 978-80-209-0410-2
EAN: 9788020904102
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Příručka poskytuje informace a praktické rady chovatelům koz v našich podmínkách.

Popis nakladatele

Již čtvrté vydání příručky! V knize najdete potřebné informace o chovu koz, tj. kapitoly o jejich původu, plemenech, ustájení, zoohygieně, reprodukci, odchovu kůzlat, produkci a zpracování mléka, produkci masa, i o ekonomice chovu, rozsáhlá kapitola je věnována zdravotní problematice.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Milena Fantová - další tituly autora:
Lamy a jejich chov Lamy a jejich chov
Chov koz Chov koz
Chov ovcí Chov ovcí
 
Ke knize "Chov koz" doporučujeme také:
Chováme ovce Chováme ovce
Drůbež na vašem dvoře Drůbež na vašem dvoře
Začínáme s chovem ovcí a koz Začínáme s chovem ovcí a koz
Chov králíků Chov králíků
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

OBSAH

Úvod (M. Fantová)............................................................................................4

1 Původ a domestikace koz (M. Fantová)...............................................5

2 Chov koz ve světě a v České republice (M. Fantová)........................ 7

3 Plemena koz (M. Fantová, L. Nohejlová)...........................................10

3.1 Dojná plemena.....................................................................................10

3.2 Masná plem ena...................................................................................20

3.3 Srstnatá plemena................................................................................. 25

4. Šlechtění a užitná hodnota zvířat (V. Mátlová)................................. 29

4.1 Šlechtění................................................................................................29

4.2 Posuzování zvířat a jejich výběr..........................................................30

4.3 Praktický výběr v chovu (selekce) ................................................... 32

4.4 Evidence zvířat.....................................................................................32

4.5 Šlechtitelský program pro chov koz .................................................. 34

5 Etologie (G. Malá) ..............................................................................52

5.1 Etologie a welfare koz..........................................................................52

5.2 Základm systémy chování k o z ........................................................... 52

5.3 Kozy a vnější prostředí........................................................................58

5.4 Patologické projevy chování...............................................................58

6 Chovné prostředí a ochrana zvířat (V. M átlová)..............................59

6.1 Ochrana hospodářských zvířat........................................................... 60

6.2 Biochovy..............................................................................................63

Ustájení a technologické vybavení (V. Mátlová)..............................66

7.1 Způsoby chovu.....................................................................................66

7.2 Typy ustájení.........................................................................................67

7.3 Zařízení pro krmení a napájení........................................................... 71

7.4 Zařízení pro dojení a ošetření m léka.................................................. 75

7.5 Technologie nastýlání a vyklízení hnoje.............................................78

7.6 Další zařízení pro chov k o z.................................................................78

8 Zoohygienická opatření v chovu (G. Malá) .......................................81

8.1 Označování k o z................................................................................... 81

8.2 Určování v ě k u .....................................................................................88

8.3 Odrohovám.......................................................................................... 90

8.4 Kastrace................................................................................................91

8.5 Péče o srst a k ů ž i................................................................................. 92

8.6 Ošetřování paznehtů............................................................................93

8.7 Odčervení............................................................................................95

8.8 Čištění a dezinfekce............................................................................. 96

229


9 Reprodukce (M. Fantová)...................................................................98

9.1 Pohlavní cyklus................................................................................... 98

9.2 Zařazování zvířat do reprodukce......................................................100

9.3 Způsoby zapouštění koz.....................................................................100

9.4 Březost.................................................................................................102

9.5 Porod.................................................................................................. 103

10 Odchov kůzlat (V. Mátlová)............................................................. 107

10.1 Mlezivo a jeho význam pro narozené kůzle..................................... 107

10.2 Způsob odchovu kůzlat.....................................................................109

10.3 Způsoby odstavu kůzlat ...................................................................111

10.4 Zdravotní problémy odchovu kůzlat................................................ 113

11 Mléčná produkce (M. Fantová)........................................................116

11.1 Mléčná žláza....................................................................................... 116

11.2 Faktory ovlivňující mléčnou užitkovost.............................................. 118

11.3 Získávání mléka — dojem ................................................................. 122

11.4 Zasušování......................................................................................... 126

11.5 Možnosti zpracování kozího m léka.................................................. 128

11.6 Řešení sezónnosti produkce mléka.................................................... 131

11.7 Vlastnosti kozího mléka z hlediska zpracovám................................132

11.8 Vliv konzumace kozího mléka na zdraví člověka............................133

12 Zpracování kozího mléka na sýry (M. Fantová, L. Nohejlová)___135

12.1 Postup výroby kozích sýrů ............................................................... 136

12.2 Recepty na výrobu kozích sýrů ........................................................140

12.2.1 Tvarohové sýry....................................................................................140

12.2.2 Měkké sýry......................................................................................... 141

12.2.3 Tvrdé sýry ......................................................................................... 141

12.2.4 Sýry s plísní......................................................................................... 142

12.2.5 Sudový kozí s ý r..................................................................................142

12.2.6 Další druhy sýrů..................................................................................143

12.3 Vady výrobků.......................................................................................144

13 Masná produkce (V. Mátlová)..........................................................146

13.1 Spotřeba kozího masa u nás ..............................................................146

13.2 Složení a výživová hodnota kozího m asa......................................... 147

13.3 Masná produkce srstnatých plemen.................................................. 149

13.4 Masná produkce dojných plemen......................................................149

13.5 Užitkové křížení..................................................................................150

13.6 Porážka a bourání jatečného trupu.................................................... 151

13.7 Kozí m aso........................................................................................... 153

13.8 Recepty na úpravu kůzlečího nebo kozího masa ............................ 154

14 Produkce srsti a zpracování kožek (M. Fantová)............................ 158

14.1 Produkce srsti ....................................................................................158

14.2 Zpracování kožek.............................................................................. 162

230


15 Výživa a krmení koz (L. Kacerovská a M. Fantová)........................ 164

15.1 Fyziologie výživy koz....................................................................... 164

15.2 Hodnocení krmiv a ukazatelů potřeby živin.....................................165

15.3 Normování potřeby živin..................................................................168

15.4 Krmiva.............................................................................................. 168

15.4.1 Objemná šťavnatá krmiva ................................................................169

15.4.2 Objemná suchá krmiva..................................................................... 172

15.4.3 Jadrná krmiva....................................................................................174

15.4.4 Zbytky potravinářského průmyslu ................................................. 174

15.4.5 Minerální krmiva ............................................................................ 175

15.5 Výživa a krmení dospělých k o z .......................................................175

15.6 Technika krmení koz.........................................................................178

15.7 Pastevní chov....................................................................................179

16 Zdravotní problematika

(P. Fleischer, V. Mátlová, M. Skřivánek a S. Šlosárková)...............184

16.1 Než zavoláte veterináře..................................................................... 184

16.2 Zdravotní program stáda..................................................................188

16.3 Nejvýznamnější nemoci k o z ............................................................ 192

16.3.1 Parazitární onemocnění....................................................................192

16.3.2 Infekční onemocnění.........................................................................196

16.3.3 Orgánová onemocnění..................................................................... 201

16.3.4 Poruchy látkové výměny..................................................................204

16.3.5 Otravy.............................................................................................. 206

16.3.6 Dědičně podmíněná onemocnění.....................................................206

16.4 Nový pohled na zdravotní problematiku -

přírodní a holistický přístup............................................................ 207

17 Ekonomika chovu (V. Mátlová).......................................................209

18 Přehled legislativy (G. Malá).......................................................... 216

19 Důležité adresy (G. Malá) .............................................................. 226

20 Použitá literatura ............................................................................ 227

231




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.