načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Chemická laboratorní technika pro farmaceuty – Alexandr Hrabálek

Chemická laboratorní technika pro farmaceuty
-7%
sleva

Kniha: Chemická laboratorní technika pro farmaceuty
Autor: Alexandr Hrabálek

Čtvrté vydání učebního textu seznamuje posluchače Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové se základními pojmy a metodami, které jsou obsahem preparativních postupů používaných v chemické laboratoři. Autoři studenty seznamují i se ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  120 Kč 112
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
3,7
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 74Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 100%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Karolinum
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 136
Rozměr: 210x297
Úprava: ilustrace
Vydání: 4. vydání
Skupina třídění: Praktická laboratorní chemie. Preparativní a experimentální chemie
Učební osnovy. Vyučovací předměty. Učebnice
Jazyk: česky
Datum vydání: 28.10.2016
ISBN: 978-80-2463-515-6
EAN: 9788024635156
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Čtvrté vydání učebního textu seznamuje posluchače Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové se základními pojmy a metodami, které jsou obsahem preparativních postupů používaných v chemické laboratoři. Autoři studenty seznamují i se základním materiálním vybavením syntetické a analytické laboratoře.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Alexandr Hrabálek - další tituly autora:
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

OBSAH

1. ÚVOD (Hrabálek)....................................................................................... ...................................5

2. CHEMICKÁ LABORATOŘ A JEJÍ VYBAVENÍ (Macháček).......................................................6

3. BEZPEČNOST PRÁCE V CHEMICKÉ LABORATOŘI (Palát)..................................................8

4. LABORATORNÍ POTŘEBY A MATERIÁLY POUŽÍVANÉ V CHEMICKÉ LABORATOŘI....16

4.1 Sklo, porcelán, křemen (Vinšová).......................................................................................16

4.1.1 Sklo..................................................................................................................................................../б

4.1.2 Porcelánové předměty................................................................................................................20

4.1.3 Křemen.............................................................................................................................................21

4.2 Korek, guma, umělé hmoty....................................................................................................21

4.3 PŘEDMĚTY Z KOVU.....................................................................................................................22

4.4 Papír.........................................................................................................................................24

4.5 Ostatní pomocné látky.......................................................................................................... 24

5. CHEMIKÁLIE A JEJICH DĚLENÍ Z HLEDISKA TOXICITY A JAKOSTI (Hrabálek).............26

5.1 Jedy a látky zdraví škodlivé............................................................................................... 26

5.2 Čistota chemikálií...................................................................................................................26

6. ZÁKLADNÍ OPERACE PROVÁDĚNÉ V CHEMICKÉ LABORATOŘI.......................................28

6.1 VÁŽENÍ A měření (Klimešová).................................................................................................28

6.1.1 Vážení...............................................................................................................................................28

6.1.2 Měření objemu kapalin..................................................................................................................30

6.1.3 Měření hustoty.................................................................................................................................32

6.1.4 Měření teploty..................................................................................................................................33

6.1.5 Měření tlaku.....................................................................................................................................34

6.2 Homogenizace (Roman).........................................................................................................35

6.2.1 Rozpouštění.....................................................................................................................................35

6.2.2 Drcení a mletí..................................................................................................................................35

6.2.3 Rozmělnění biologického materiálu..........................................................................................37

6.3 MÍCHÁNÍ A TŘEPÁNÍ....................................................................................................................37

6.4 Zahřívání a regulace teploty...............................................................................................40

6.4.1 Zahřívání..........................................................................................................................................40

6.4.2 Regulace teploty............................................................................................................................43

6.5 Chlazení..................................................................................................................................43

6.6 Práce za zvýšeného tlaku......................................................................................................45

6.7 Práce za sníženého tlaku...................................................................................................... 45

6.8 Práce s malými kvanty látek................................................................................................47

6.9 Sušení (Hrabálek).................................................................. 50

7. IZOLAČNÍ A ČISTÍCÍ METODY (Hrabálek)...............................................................................53

7.1 Filtrace, dekantace, odstřeďování (Vinšová)................................................................... 53

7.2 Krystalizace, vysolování, srážení.......................................................................................56

7.2.1 Výběr rozpouštědla:.......................................................................................................................57

7.2.2 Pokusy o krystalizaci:....................................................................................................................57


7.2.3 Metody krystalizace:...................................................................................................... 58

7.2.4 Krystalizace malých množství.......................................................................................59

7.3 Destilace a odpařování (Hrabálek)....................................................................................59

7.3.1 Prostá destilace..............................................................................................................60

7.3.2 Frakční destilace (rektifikace)........................................................................................62

7.3.3 Destilace za sníženého tlaku.........................................................................................63

7.3.4 Destilace s vodní párou..................................................................................................65

7.3.5 Azeotrop ní destilace...................................................................................................... 67

7.3.6 Molekulární destilace..................................................................................................... 67

7.3.7 Odpařování.....................................................................................................................68

7.4 Sublimace a lyofilizace (Kuneš).........................................................................................70

7.4.1 Sublimace........................................................................................................................70

7.4.2 Lyofilizace........................................................................................................................73

7.5 Adsorpce.................................................................................................................................75

7.6 Extrakce, vytřepávání, roztřepávání................................................................................ 76

7.6.1 Extrakce...........................................................................................................................76

7.6.2 Roztřepávání...................................................................................................................81

7.7 Chromatografie (Opletal))................................................................................................... 82

7.7.1 Obecné principy dělicích procesů.................................... 82

7.7.2 Rozdělení chromatografických metod...........................................................................83

7.7.3 Chromatografícké charakteristiky..................................................................................83

7.7.4 Základní pracovní techniky............................................................................................85

7.7.5 Kapalinová chromatografie............................................................................................85

7.7.6 Chromatografie podle uspořádání aparatury................................................................ 89

7.7.7 Chromatografie v plošném uspořádání.........................................................................91

7.7.8 Speciální metody vyvíjení..............................................................................................95

7.7.9 Plynová chromatografie................................................................................................. 95

8. PRÁCE S PLYNY (Palát)............................................................................................................96

9. PŘÍPRAVA, ČIŠTĚNÍ A VLASTNOSTI POUŽÍVANÝCH ROZPOUŠTĚDEL A ČINIDEL....105

9.1 Uhlovodíky (Wrabá/eŘ)....................................................................................................... 105

9.1.1 Pentan, hexan, heptan cyklohexan..............................................................................105

9.1.2 Petrolether...................................................................................................................105

9.1.3 Benzen, toluen, xylen...................................................................................................105

9.1.4 Tetralin (tetrahydronaftalen)........................................................................................106

9.2 Halogenované uhlovodíky.................................................................................................106

9.2.1 Chloroform.....................................................................................................................Ю6

9.2.2 Dichlormethan, 1,2-dichlorethan, trichlorethylen........................................................106

9.2.3 Chlorbenzen, 1,2-dichlorbenzen, brombenzen...........................................................106

9.3 Alkoholy.............................................................................................................................. Ю7

9.3.1 Methanol........................................................................................................................Ю7

9.3.2 Ethanol...........................................................................................................................707

9.3.3 Propanol........................................................................................................................107

9.3.4 Ethylenglykol.................................................................................................................707

9.3.5 Propylenglykol (1,2-propandiol)...................................................................................707

9.4 Ethery...................................................................................................................................Ю7

9.4.1 Diethylether................................................................................................................ 107


9.4.2 Dimethoxyethan (ethylenglykoldimethylether)......................................................................J08

9.4.3 Tetrahydrofuran............................................................................................................................jqs

9.5 KARBONYLOVÉ SLOUČENINY..................................................................................................... 108

9.5.1 Ethylester octové kyseliny........................................................................................................юз

9.5.2 N,N-Dimethylamid mravenčí kyseliny (N,N-dimethylformamid)......................................108

9.5.3 N, N-Dimethylamid octové kyseliny..........................................................................................W8

9.5.4 Amid kyseliny mravenčí (formamid)........................................................................................W8

9.5.5 Tetramethylmočovina..................................................................................................................W9

9.5.6 Aceton............................................................................................................................................./09

9.5.1 Octová kyselina.............................................................................................................................109

9.5.8 Cyklohexanon.............................................................................................................................W9

9.6 Dusíkaté sloučeniny............................................................................................................Ю9

9.6.1 Triethylamin...................................................................................................................................109

9.6.2 Pyridin..............................................................................................................................................109

9.6.3 Nitrobenzen...................................................................................................................................W9

9.6.4 Acetonitril........................................................................................................................................n o

9.6.5 N,N-Dimethylanilin........................................................................................................................п о

9.7 SIRNE SLOUČENINY...................................................................................................................1 Ю

9.7.1 Dimethylsulfoxid............................................................................................................................н о

9.7.2 Sírouhlík.........................................................................................................................................п о

9.8 Katalyzátory.......................................................................................................................11 o

9.8.1 Raneyův nikl (příprava dle Urushibary)..................................................................................п о

9.8.2 Palladiová čerň..............................................................................................................................n o

9.8.3 Palladium na aktivním uhlí..........................................................................................................///

9.8.4 Platina na aktivním uhlí................................................................................................................n i

10. CHARAKTERIZACE A IDENTIFIKACE SLOUČENIN, ADJUSTACE PREPARÁTŮ..........112

10.1 Stanovení teploty tání (Macháček)...................................................................................112

10.1.1 Stanovení teploty tání v kapiláře..........................................................................................П2

10.1.2 Stanovení teploty táni pod mikroskopem.............................................................................П4

10.1.3 Stanovení směsné teploty tání.............................................................................................../ 14

10.2 Stanovení teploty varu.......................................................................................................114

10.3 Stanovení indexu lomu........................................................................................................114

10.4 Stanovení optické otáčivosti............................................................................................. 115

10.5 Adjustace a uchovávání látek........................................................................................... 116

10.5.1 Uchovávání pevných látek.......................................................................................................n e

10.5.2 Uchovávání kapalin....................................................................................................................//7

11. PRACOVNÍ ZÁZNAMY (Macháček).........................................................................................119

12. VÝPOČETNÍ TECHNIKA V CHEMII (Palát)............................................................................ 121

13. CHEMICKÁ LITERATURA (Palát)............................................................................................125

13.1 Primární literární prameny................................................................................................ 125

13.2 Sekundární literární prameny........................................................................................... 130

14. POUŽITÁ A DOPORUČENÁ LITERATURA (Hrabálek)).......................................................132




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.