

sleva
Kniha:
České bezlepkové slavnostní pečení
Autor:
Hana Čechová Šimková
Podtitul: Sladké i slané laskominy
Ihned také k odběru: Ostrava

Nakladatelství: | » Computer press |
Médium / forma: | Tištěná kniha |
Rok vydání: | 2013 |
Počet stran: | 96 |
Rozměr: | 167 x 225 mm |
Úprava: | barevné ilustrace |
Vydání: | 1. vyd. |
Skupina třídění: | Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla |
Vazba: | vázaná s laminovaným potahem |
Novinka týdne: | 2013-36 |
Datum vydání: | 28. 8. 2013 |
Nakladatelské údaje: | V Brně, CPress, 2013 |
ISBN: | 9788026401971 |
EAN: | 9788026401971 |
Ukázka: | » zobrazit ukázku |
Recepty na přípravu bezlepkových sladkých slavnostních moučníků, řezů, koláčů z kynutého těsta, základních krémů i slaných koláčků a knedlíků.
I bez lepku si můžete užívat slavnostních rodinných chvil či dětských oslav a najíst se lákavých sladkých dortíků, dezertů, rolád, košíčků, řezů, perníčků, lineckých koláčů, knedlíkových variací a dalších dobrot upečených z bezlepkové mouky! Některé recepty jsou úplně nové, plné inspirace, mnohé vymyšlené podle přání dětí, přizpůsobené také dalším alergiím. Autorka je doplnila svými tipy, radami a postřehy při pečení, které se vám budou hodit, pokud s bezlepkovým pečením začínáte. V knize mimo jiné naleznete: * Rolády (čokoládové, citronové, makové, sněhové, ořechové, karamelové, ovocné, charloty, …) * Semifredy (čokoládovo-karamelové, marcipánové, jogurtové, likérové, pařížské, tvarohové, …) * Dětské laskominy (veselé bábovičky, košíčky, muffiny, smajlíky, dortíčky, koláčky, palačinkové kapsy, …) * Řezy a koláče (řezy pařížské, medové, malinové, ananasové, pudingové, čokoládovo-karamelové, …, koláče drobenkové, pudingové, z odpalovaného těsta; bábovka, tvarohový tunel, …) * Lahůdky z kynutého těsta (slané koláčky se sýrem či s masovou směsí, pizza, tažený závin, ovocné taštičky, …) * Kynuté knedlíky (houskové, plněné ovocem, s uzeninou, …) * Recepty na krémy (máslový, koňakový, kakaový) Autorka je maminkou pěti dětí, pro něž už více než dvacet let připravuje bezlepkovou stravu. ([sladké i slané laskominy])
Naučná literatura > Jídla, kuchyně a kuchařství > Pečivo
Naučná literatura > Jídla, kuchyně a kuchařství > Bezlepková dieta
Naučná literatura > Jídla, kuchyně a kuchařství > Zdravé kuchařky
Naučná literatura > Jídla, kuchyně a kuchařství > Moderní kuchařky
Naučná literatura > Jídla, kuchyně a kuchařství > Moučníky
Katalog předmětový > Z > Zdraví pro každého
Naučná literatura > Třídění dle formy > Recepty > Kuchařské recepty
Katalog vybraných autorů > Š > Šimková – Hana Čechová Šimková
Katalog nakladatelství > C > Computer press
Vybrané knižní novinky
České bezlepkové slavnostní pečení
Kynuté knedlíky
Na úplný závěr této knihy bych ráda
vyhověla prosbám a dotazům čtená
řů, kterým scházejí recepty na kynuté
knedlíky.
I když kynutý knedlík není laskomi
na jako ostatní recepty v této knize,
vězte, že dobře uvařený knedlík patří
neodmyslitelně ke slavnostní svíčko
vé nebo podobně úžasným pokr
mům, podávaným při výjimečných
příležitostech.
bych ráddddaaaa
ůmmmm ččččtttetenán -
nana kynnututé é
skommi
o knizze,
dlík k papatřtříí
svívíččkoo
okrkrr
nýných
90
Kynuté knedlíky
Těsto:
300 ml vody nebo mléka
320 g rýžové samokypřicí mouky
160 g kukuřičné hladké mouky
120 g Solamylu
2 vejce
1 kvasnice
½ balíčku prášku do pečiva
½ lžičky cukru
špetka soli
hrst nakrájených rohlíků nebo neo
chucené burisony
Postup:
Krok 1: V míse smícháme všech
ny suroviny, uprostřed utvoříme
důlek a do něj dáme špetku cukru.
Rozdrolíme kvasnice a zalejeme
vlažným mlékem nebo vodou.
Necháme vzejít kvásek a pak vše
rozmixujeme. Vznikne hustá hmota,
kterou pak zpracujeme na pracovní
ploše do vláčné nelepivé hmoty.
Těsto rozdělíme na dvě stejné části.
Vyválíme bochánky, které přenese
me na igelitové sáčky nebo pruhy
pečicího papíru. Necháme kynout
asi 10–15 minut.
Krok 2: Připravíme si parní hrnec, do
kterého vložíme nakynuté těsto na
knedlíky, a vaříme v páře 25 minut.
Houskový knedlík kynutý
½lžičky cukru
špetka sol
hrst naakrájených rohlíků nebo neo
chucené burisony
Do těsta můžeme při ručním
zpracování přidat neochucené buri
sony nebo na kostky nakrájené roh
líky. Knedlíky jsou pak nadýchanější!
DD ěě ůžůž řři čč íí
Můj tip
91
České bezlepkové slavnostní pečení
Těsto:
150–200 ml mléka
160 g rýžové samokypřicí mouky
80 g kukuřičné hladké mouky
60 g Solamylu
50 g nastrouhaných vařených
brambor
2 vejce
1 kostka kvasnic
1 lžička cukru
½ sáčku prášku do pečiva
¼ lžičky soli
ovoce dle chuti
Postup:
Krok 1: Všechny sypké suroviny se
špetkou soli smícháme. Uprostřed
uděláme důlek, do něj dáme cukr,
rozdrobené kvasnice a necháme
vzejít kvásek. Než začneme hně
tačem zpracovávat těsto, přidáme
ke všem surovinám uvařený a na
strouhaný brambor.
Krok 2: Těsto dáme na pracovní
plochu a ještě jej zpracujeme ručně.
Velkou lžící vykrájíme hromádky
přibližně stejné velikosti.
V dlaních zpracujeme těsto na
placičku, doprostřed dáme ovoce
a utvoříme knedlíky. Ty pak vaříme
na páře 20 minut.
Knedlíky plněné ovocem
na ppáře 20 minut.
92
Kynuté knedlíky
Těsto:
2 žloutky
2 bílky (ušlehat sníh)
1 hrnek mouky = 200 g
1 hrnek mléka = 200 ml
1 malá lžička soli
½ prášku do pečiva
100 g rohlíků nakrájených na drobné
kostky
100 g nakrájené anglické slaniny nebo
uzeného masa
Na tuto dávku si připravte 4 čtvrtlitro-
vé hrnky, které vymažete tukem.
Postup:
Krok 1: Nakrájené rohlíky dáme do
mísy, přisypeme mouku s práškem
do pečiva, přidáme žloutky, mléko
a nakrájené uzené maso.
Nakonec přidáme ušlehaný tuhý
sníh z bílků. Vařečkou nebo stěrkou
dobře promícháme.
Krok 2: Takto připravené těsto rozdě
líme do vymazaných hrnků tak, aby
byly naplněny do 2/3 výšky.
Naplněné hrnky vložíme do hrnce
s vodou tak, aby voda sahala rovněž
do 2/3 výšky hrnků. Hrnec přiklo
píme poklicí a necháme ve varu po
dobu asi 50 minut.
Hrnkové knedlíky s uzeninou
Tyto knedlíky jsou skvělé ke ky
sanému zelí či špenátu.
Hrnkové knedlíky můžete při
pravit i bez uzeniny. Jako obmě
nu můžete místo uzeniny použít
osmahnutou nebo čerstvou jarní
cibulku.
TT kk dldlíkík jj kk ělěléé kk kk
Můj tip
dobře proomícháme.
cibulku.
93