načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: České bezlepkové pečení – Hana Čechová Šimková

Fungujeme! Vážení zákazníci, knihy si u nás můžete nadále objednávat s doručením Českou poštou, GLS či aktualizovanou Zásilkovnou. Tyto objednávky vyřizujeme v běžném režimu, stejně tak nákup e-knih a dalších elektronických produktů. Nařízením vlády jsou z preventivních důvodů zavřeny některé naše pobočky, bližší informace naleznete zde
České bezlepkové pečení

Elektronická kniha: České bezlepkové pečení
Autor: Hana Čechová Šimková

Kniha receptů na přípravu na sladkého i slaného pečiva a moučníků pro nemocné celiakií, alergií na mléčný cukr a dráždivým tračníkem. Předpisy z bezlepkových surovin na kynutá ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 45.8%hodnoceni - 45.8%hodnoceni - 45.8%hodnoceni - 45.8%hodnoceni - 45.8% 43%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2013
Počet stran: 96
Rozměr: 24 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Nakladatelské údaje: Brno, CPress, 2012
ISBN: 978-80-264-0122-3
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kniha receptů na přípravu na sladkého i slaného pečiva a moučníků pro nemocné celiakií, alergií na mléčný cukr a dráždivým tračníkem. Předpisy z bezlepkových surovin na kynutá těsta, lístková těsta, buchty, bábovky, dorty a řezy, krémy, sušenky a drobné cukroví. Vlastní vyzkoušené recepty a dvacetileté zkušenosti autorky, matky čtyř dětí, která se s těmito nemocemi musela vyrovnat u svých dvou synů.

Popis nakladatele

I život bez lepku může být plný lákavých sladkých dortíků, vdolečků, sušenek, ale také pizzy, slaného lístkového pečiva a dalších dobrot! .
Recepty v této knize vycházejí ze zvyklostí a tradic běžné české rodiny pro potřeby celého roku, včetně klasických svátků, jako jsou Vánoce a Velikonoce, jsou však připraveny z bezlepkových surovin, a některé počítají také s dalšími alergiemi. Autorka je maminkou pěti dětí, pro něž už více než dvacet let připravuje bezlepkovou stravu. Velmi cenné jsou její zkušenosti a postřehy, které usnadní práci těm, kdo s bezlepkovým pečením začínají.
V knize mimo jiné naleznete:
Kynutá těsta (chleba, housky, dalamánky, rohlíky, vánočka, mazanec, americké koblížky, Honzovy buchty, dukátové buchtičky, bavorské vdolečky, moravské koláčky, svatební koláče, ale také pizza, langoše…)
Lístková těsta (štrúdly, bramborová těsta, povidlové trojhránky, kremrole, ale také lístkový hotdog, plněné škeble, zelná kapsa, sýrové tyčinky, slané tyčinky…)
Buchty, bábovky, dorty a řezy (anglický perník, muffiny, bábovky – pudinková, šlehačková, banánová, tvarohová, strakatá, stracciatella, pohankové vafle, vánoční štola, velikonoční beránek, ovocná bublanina, rolády, buchty, moučníky, smaženky, úžasné řezy, tvarožník, dorty, tiramisu, lívanečky, piškotové korpusy…)
Sušenky a cukroví (linecké pudinkové těsto, máslové čajové pečivo, perníčky, trubičky, zázvorky, vanilkové rohlíčky, roládky, tlapky, sušenky, mrkvové cukroví, vosí hnízda, kokosky, odpalované věnečky, ovocné košíčky, nepečená roláda, pohankové bochánky, marcipán, marcipán z marshmallow…)
Polevy a krémy (tvarohový, odlehčený tvarohový, bezmléčný, žloutkový, pařížský, karamelovo
-máslový…)

([sladké i slané dobroty])
Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Hana Čechová Šimková - další tituly autora:
České bezlepkové pečení -- Sladké i slané dobroty České bezlepkové pečení
České bezlepkové slavnostní pečení -- Sladké i slané laskominy České bezlepkové slavnostní pečení
Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky
 (e-book)
Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky
Dobroty pro diabetiky -- Sladké i slané Dobroty pro diabetiky
 (e-book)
Dobroty pro diabetiky Dobroty pro diabetiky
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Hana Šimková

České bezlepkové

pečení

CPRESS

2012, Brno


České bezlepkové pečení

České bezlepkové pečení

Hana Šimková

Fotografie: archiv autorky, www.shutterstock.com

Sazba: Daniel Janošec

Obálka: Martin Vlach

Odpovědná redaktorka: Ivana Auingerová

Technický redaktor: Jiří Matoušek

Objednávky knih:

www.albatrosmedia.cz

eshop@albatrosmedia.cz

bezplatná linka 800 555 513

ISBN 978-80-264-0122-3

Vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2012 ve společnosti Albatros Media a. s. se

sídlem Na Pankráci 30, Praha 4. Číslo publikace 16 498.

© Albatros Media a. s., 2012. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí

být kopírována a rozmnožována za účelem rozšiřování v jakékoli formě či jakýmkoli

způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.

1. vydání

2


Veselá mysl vždy byla dokonalým

průvodcem zdravého těla.

Sri Chinmoy

3


České bezlepkové pečení

Obsah

Kynutá těsta ............................................................................... 7

Lístková těsta ........................................................................... 21

Buchty, bábovky, dorty a řezy ........................................... 33

Krémy .....................................................................................64

Sušenky a cukroví ................................................................. 69

Závěrem... ............................................................................... 94

O autorce ................................................................................... 94

4


Milí čtenáři,

jako mnohé z Vás i mne do problematiky celiakie vehnala potřeba vařit a péct pro blízkou osobu takto nemocnou.

V našem případě to bylo tak, že v době, kdy jsem již byla hrdou majitelkou manžela, čtyř dětí a psa, vrcholila naše snaha přijít na kloub tomu, proč naši synové neprospívají.

Starší syn se začal potýkat se zvracením a průjmy již v devíti měsících svého života. Bylo to již před dvaadvaceti lety a moc se o potravinové alergii nevědělo ani nemluvilo. A tak jednou lékaři zakázali mléko a mléčné výrobky, jindy hovězí maso, ovoce, pečivo... V té době jsem složitě přicházela k poznání, že mé dítě má alergii na určité druhy potravin. Minimální výběr dietních potravin v obchodech mi situaci také neusnadnil.

Když ale začal mít potíže i mladší syn, lékaři se příliš nenamáhali se zjišťováním příčin. Vzhledem k faktu, že je od narození na jedno oko nevidomý a vždy byl z tohoto důvodu trochu přecitlivělý, tvrdili, že u něj je vše jen psychosomatického původu. Celá léta jsme běhali po lékařích, protože syn byl extrémně hubený, často zvracel a průjmoval. Mnohdy mě považovali za hysterickou matku, které prostě nestačí ke štěstí částečná synova slepota. Když jsem nedala pokoj, tvrdili nám, že syn má špatné stravovací návyky. Zřejmě měli na mysli hranolky, hamburgery, párky v rohlíku a podobně. Ani při hospitalizacích na dětském oddělení tomu nebylo jinak. Po pár dnech byl vždy propuštěn do domácího léčení s tím, že je zdráv.

Až jednou jsem vezla syna na pohotovost v úporných bolestech s podezřením na zánět slepého střeva. Na pohotovosti sloužil starší pan doktor, který provedl synovi nějaká vyšetření a konstatoval, že slepé střevo to rozhodně není. Začal nám tedy sestavovat dietní plán typu rohlík a čaj, vývary... To už syn nevydržel a s pubertální drzostí sobě vlastní vyjekl: „A co mám jíst

5


České bezlepkové pečení

(poněkud peprněji), když je mi nevolno i po rohlíku?“ Pan doktor se pousmál, vysvětlil, co by náš syn tedy mohl mít za nemoc, pozval nás na gastroskopii a do gastroporadny a za pár dní bylo, jak se říká, vymalováno. Ofi ciální diagnóza pak zněla celiakie, alergie na mléčný cukr a dráždivý tračník. Já, šílená matka, zajásala radostí. Když jsem věděla, kde je nepřítel, bylo snadné vytvořit si proti němu válečnou strategii.

Jenže jak jsem pročítala dostupnou literaturu a procházela obchody, tuhnul mi úsměv na rtech. Při množství toho, co pubertální kluk spořádá na posezení, a cenách pečiva pro celiaky, se mi dělalo nevolno. Uvědomila jsem si, že jsem odkázaná ke každodennímu pečení. Nemluvě o tom, že naši kluci milovali domácí buchty, koláče, vánočky a koblihy. Prostě veškeré dobroty, sušenky, cukroví, dorty a jiné mlsání nevyjímaje.

Když máte doma kluky, co k snídani snědí s chutí pecen chleba, k obědu půl krávy a k večeři selátko a stále mají pocit hladu, jde do tuhého. Nezbylo mi než zapomenout na pohádku o Otesánkovi a vrhnout se do pečení po hlavě.

Vaření, to nebyl problém. S chlebem a rohlíky jsem si po pár prvních pokusech, jejichž produkty putovaly do odpadkového koše, také poradila. Našla jsem si univerzální recepty, které měním přidáním různého koření. Rohlíky plním na sladko, ořechovou náplní, ovocem, povidly, nebo na slano, bezlepkovou uzeninou, slaninou, zeleninou, kyselým zelím či mletým masem.

A tak se mé kulinářské pokusy proměnily v dostihový závod. Kluci tvořili pomyslnou dostihovou dráhu a já byla ten kůň, co se ji pokouší zdolat. A zdá se, že zatím vítězím na celé čáře.

Dnes mi přibyl další strávník, naše dvouletá vnučka. Bohužel, také u ní propukly alergie, a to celá škála. Mimo jiné na lepek a mléčnou bílkovinu.

V této knize receptů nechci nikoho poučovat, co smí a co nikoliv. Nabízím osvědčené recepty a alternativní řešení pokrmů. Řídím se faktem, že většina dětí chce jíst přesně to, co vidí u zdravých kamarádů a u rodičů. Mnohé děti ve školce se často cítí méněcenné, když musejí jíst jiná jídla. Vždycky těm drobkům vysvětluji, že mají v bříšku kouzelného skřítka a ten má rád jen zdravé mlsání a papání. Většinou tato pohádka zabere.

Hana Šimková

6


Kynutá těsta

Kynutá těsta

7


České bezlepkové pečení

Ingredience

400 g mouky Mantler

9 g soli

4 00 ml mléka nebo vody

2 polévkové lžíce oleje nebo vlažného

sádla

1 kostka kvasnic nebo sáček sušených

1 lžíce octa

1 lžíce cukru

1 lžička koření (Drcený kmín nebo

slunečnicová, sezamová, lněná či

dýňová semínka. Můžeme použít

například lehce osmahlou cibulku.

Když do těsta ještě navíc přidáme

jednu menší uvařenou a jemně

nastrouhanou bramboru, bude těsto

ještě lepší a vláčnější.)

Postup

Do mouky vmícháme sůl a koření.

Do hrnku s mlékem nebo vodou

přidáme lžíci mouky, cukru, kvas

nice a necháme vzejít kvásek. Ten

necháme asi 15 minut vykynout,

poté smícháme s ostatními surovina

mi. Elektrickým hnětačem vypra

cujeme hladké těsto, přidáme tuk

a vařený brambor (není podmínkou).

Nakonec přidáme koření. Opět vše

důkladně promícháme hnětačem.

Těsto pak vlijeme do pořádně vyma

zané chlebíčkové formy. Necháme

asi 30 min. kynout. Pečeme v troubě

na 200 °C 50–60 minut.

Základní recept na chleba

 Je dobré vždy při pečení bezlepkového pečiva, a to jakéhokoliv, dát na dno do trouby kastrolek s vodou. Vytvoří se tím ty nejlepší podmínky pro pečení.  Peču v elektrické horkovzdušné troubě a vždy si ji nejdříve zapnu na 50 °C. Umíchané těsto dám do vymaštěné formy a takto připravený chléb vložím na půl hodiny do trouby kynout při této teplotě. Těsto krásně vzejde a je nadýchané a vláčné. Po půlhodině zvednu teplotu, aniž bych vyndávala chleba z trouby. Asi 10 minut před koncem pečení pomalu a opatrně vyklopím chleba z formy na plech a pustím horkovzdušnou troubu. Upeče se tak pěkná kůrka. Po vyklopení chleba pomažu vodou se špetkou soli a pak totéž ještě jednou po vyjmutí z trouby.

Moje tipy

8


Kynutá těsta

Ingredience

350 g mouky Mantler

250 ml mléka (může být sójové Zajíc,

nebo rýžové)

2 celá vejce

2 lžíce oleje nebo půl na půl se sádlem

1 lžíce cukru

1 kostka droždí

Postup

Těsto připravíme opět jako u chle

ba – je nejlepší vyšlehat je elektric

kým hnětačem a pak hotové těsto

ještě zpracovat ručně. Navlhčenými

dlaněmi utvoříme válečky, jen lehce

nařízneme na povrchu a necháme

vykynout při pokojové teplotě nebo

v troubě při teplotě 50 °C. Válečky

necháme kynout přímo na pečicím

papíru na plechu 10 min. Před pe

čením můžeme potřít ještě tukem.

Pečeme 20 minut na 150–180 °C.

Ingredience

200 g mouky Jizerka

170 g mouky Mantler

250 ml vody

2 lžíce slunečnicových semínek

2 lžíce oleje

1 lžíce cukru

1 lžíce sádla

1 lžička soli

1 kostka droždí

Postup

Dáme vykynout kvásek (viz strana 8),

pak přidáme ostatní suroviny a hnět

ačem důkladně vyšleháme. Nakonec

přidáme semínka.

Velkou mokrou lžící vykrájíme vá

lečky a klademe na vymazaný plech

nebo na pečicí papír. Necháme

10xminut kynout. Bulky můžeme též

lehce potřít tukem a jemně posy

pat grilovacím kořením. Dáme péci

na 180 °C asi na 15–20 minut.

Při pečení bezlepkového těsta

dáme vždy na dno trouby kastrůlek

s vodou. Housky Dalamánky

9


České bezlepkové pečení

Ingredience

400 g mouky Promix Forte

100 g mouky Mantler

100 g mouky Promix CH

60 g tuku Hera

500 ml mléka

1 lžička soli

1 lžička cukru

1 kostka droždí

Postup

Nejdříve necháme dobře vzejít

kvásek (viz strana 8), poté všechny

suroviny vyšleháme elektrickým

hnětačem a nakonec ručně vypracu

jeme těsto.

Utvoříme si hromádky, ty vyválíme

a tvarujeme rohlíky. Poté je nechá

me 20–30 minut kynout na plechu.

Následně pečeme asi 15 minut při

180 °C.

Rohlíky

10


Kynutá těsta

Ingredience

100 g mouky Mantler

100 g mouky Jizerka

100 g rýžové mouky

100 g másla (nebo půl na půl se

sádlem)

150–200 ml mléka

10 kostek cukru

2 lžičky vanilkového cukru

2 žloutky

1 celé vejce

1 lžička guarové gumy

špetka soli

kůra z pomeranče

anýz

1 kostka droždí

Postup Sypké suroviny smícháme a prosejeme, aby se mouka provzdušnila. Necháme vzejít kvásek (viz strana 8) a pak vše smícháme elektrickým

hnětačem. Těsto dáme do dobře

vymazané formy, necháme 30 minut

kynout při pokojové teplotě nebo

v troubě při teplotě 50 °C. Nebo

přidáme 100–150 g mouky, těsto vy

pracujeme tužší, které pak můžeme

zaplétat klasickým způsobem. Hmo

tu si rozdělíme na 4, 3 a 2 kousky,

které v dlaních vyválíme na stejně

dlouhé válečky a začneme zaplétat:

nejprve spleteme 4 pruhy, vzniklou

pletýnku přeneseme na plech, po

třeme rozšlehaným vejcem. Pak na

vršíme pletýnku ze tří válečků, opět

potřeme vejcem. Nakonec přidáme

pletýnku ze dvou válečků, potřeme

vejcem a posypeme mandlemi.

Necháme kynout.

Pečeme v troubě při teplotě

150–175 °C, a to 45–55 minut. Opět

je vhodné dát si na dno kastrůlek

s vodou.

Vánočka

11


České bezlepkové pečení

Ingredience

75 g rozinek nebo kandovaného ovoce

50 g másla nebo sádla

70 g cukru

230 g mouky Mantler nebo Schor mix C

150 ml mléka (může být sójové – Zajíc)

1 lžíce oleje

1 celé vejce

šťáva z ½ citronu

½ sáčku droždí

Postup

Sypké suroviny smícháme a prose

jeme, aby se mouka provzdušnila.

Necháme vzejít kvásek (viz strana 8)

a pak vše smícháme elektrickým

hnětačem. Těsto dáme do dobře

vymazané formy, necháme 30 minut

kynout při pokojové teplotě nebo

v troubě při teplotě 50 °C.

Po vytvarování bochníku pečeme

v troubě při teplotě 150–175 °C, a to

45–55 minut. Opět je vhodné dát si

na dno kastrůlek s vodou.

Mazanec

12


Kynutá těsta

Ingredience

250 ml mléka

15 lžic mouky Jizerka

8–10 lžic cukru

5 lžic oleje

2 vejce

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

1/3 sáčku droždí

Postup

Mouku prosetou s práškem do pe

čiva dáme do mísy, dlaní utvoříme

v mouce důlek, do kterého přisype

me cukr, vanilkový cukr a kvasnice.

Zalejeme vlažným mlékem a nechá

me 5 minut odpočívat, poté do mísy

přidáme celá vejce a olej a elektric

kým hnětačem smícháme do hladka.

Umíchané těsto přesuneme z mísy

na pomoučenou pracovní plochu,

poprášíme moukou a rozválíme je

na plát asi 2 cm vysoký. Z něj vykra

jujeme vykrajovátkem nebo sklenicí

kolečka. Vykrajovátkem menšího

průměru můžeme vykrojit středy

každého koblížku a utvoříme tím tzv.

donuty.

Koblížky usmažíme v horkém oleji

na pánvi, nebo můžeme použít spe

ciální přístroj na smažení koblížků.

Pokud použijeme silikonovou formu

na donuty, můžeme je upéct v pře

dehřáté troubě téměř bez tuku.

Americké koblížky

ejujemee

lečkolečlečka

ppprůrůměrrů

každédéhdé

ydonutyy

blížKoblížblížk

nnnnananana pánvna

ciálníní pní

pPokud ppd pd p

dona dodon

dddddddededehřáté

13


České bezlepkové pečení

Ingredience

500 g mouky Mantler

250 ml vlažného mléka

200 ml oleje

12 kostek cukru

2 celá vejce

1 žloutek

1 kostka droždí

¼ lžičky mletého anýzu

špetka soli

Postup

V hrnku si uděláme kvásek, všechny

ostatní suroviny smícháme a vypra

cujeme vláčné těsto.

Pak tvoříme Honzovy buchty,

dukátové buchtičky nebo bavorské

vdolečky: na plech na muffi ny nebo

do misek z varného skla vložíme

trochu těsta, pak náplň (marmelá

du či tvaroh) a opět trochu těsta.

Případně proužky tvrdého kartonu

obalíme alobalem a na klasickém

pekáči nebo malém plechu si z nich

uděláme mřížku, jejíž okénka pak pl

níme těstem. Vše důkladně mažeme

tukem, ať se těsto nepřilepí. Podob

ným způsobem připravíme i duká

tové buchtičky, má-li váš výjimečný

jedlík rád sladká jídla (pak stačí jen

uvařit pudink a je hotovo).

Honzovy buchty,

dukátové buchtičky a bavorské vdolečky

ným zýmnýmn

tovévé bvé

jedlíkkk

ituvařitititit

14


Kynutá těsta

15


České bezlepkové pečení

Ingredience

500 g mouky Mantler

50 g cukru

200 ml mléka

1 tuk Hera

1 prášek do pečiva

1 sušené droždí

1 celé vejce + vejce na potření

špetka soli

Postup

Smícháme sypké suroviny, nechá

me vykynout kvásek (viz strana 8)

a přidáme heru, mléko a vejce. Těsto

vypracujeme ručně. To po vypraco

vání musí být vláčné a měkké!

Vyválíme placku asi ½ cm vyso

kou, vykrájíme kolečka, do středu

vytlačíme důlek na náplň, potřeme

vajíčkem, dáme posypku a pečeme

v troubě na 170 °C.

Moravské koláčky

Ingredience

250 ml mléka

15 lžic mouky Jizerka

8–10 lžic cukru

5 lžic oleje

3 celá vejce

1 vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

cukr se skořicí na obalení

džem, tvaroh či šlehačka dle chuti

na ozdobení

Postup

Všechny suroviny vyšleháme až

do hladkého těsta. Vymažeme formu

na donuty nebo speciální pánev

a malou lžičkou děláme hromádky.

Poté dáme upéct.

Bezlepkové koblížky

v donut pánvi

16


Kynutá těsta

Ingredience

200 g hladké pohankové mouky

100 g hladké kukuřičné mouky

150 ml vody

50 ml oleje

1sáček sušeného droždí

1 vejce

sůl

Postup

Vše dáme do mísy a po vypracování

utvoříme na plechu na pečicím papí

ru dvě placky. Vytvarujeme naolejo

vanýma rukama do tenka a nechá

me chvíli kynout, pak už dotvoříme

pizzu podle chuti.

Pizza

17


České bezlepkové pečení

Ingredience

300 g mouky Jizerka

200 g tvrdého sýru

100 ml vody

100 ml mléka

3–4 stroužky česneku

1 malý jogurt bílý

1 kostku droždí

špetka soli

špetka cukru

špetka jedlé sody

Postup

Připravíme si kvásek z mléka

a kvasnic a ten necháme vykynout.

Do misky dáme mouku, jogurt, sůl,

jedlou sodu a pak kvásek. Vypracuje

me těsto a utvoříme bochánky, které

necháme chvíli kynout na olejem

potřeném pečicím papíru, což nám

později usnadní přenesení na pánev.

Po vykynutí bochánek stlačíme ru

kou do tvaru placky a jednoduchým

překlopením z papíru jej položíme

na pánev (papír vyhodíme).

Po usmažení potřeme utřeným čes

nekem rozmíchaným v trošce vody

se solí. Pokapeme kečupem a posy

peme strouhaným sýrem.

Langoše

18


Toto je pouze náhled elektronické knihy. Zakoupení její plné verze je

možné v elektronickém obchodě společnosti eReading.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist