načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Česká strava lidová - Miroslava Úlehlová

Česká strava lidová
-18%
sleva

Kniha: Česká strava lidová
Autor:

Monumentální dílo známé české odbornice na výživu, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku ... (celý popis)
327
Kniha teď bohužel není dostupná.


»hlídat dostupnost


hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2% 100%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: TRITON
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2011
Počet stran: 448
Rozměr: 230x160
Úprava: 444 stran
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
Vazba: pevná
EAN: 9788073874216
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Stravovací zvyky prostého českého lidu, jídla podle prastarých slovanských tradic. Nejsou zde recepty, pouze jídla, která se dřív vařila a způsoby úpravy. Doplněno lidovými popěvky a citacemi z historických pramenů.

Popis nakladatele

Monumentální dílo známé české odbornice na výživu, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru, z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře – její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné. Autorka v pěti kapitolách (V lese a u vody, Na poli a ve mlýně, Na statku a za humny, V pátek a ve svátek a Všedního dne) přináší bohaté informace vytěžené ze svého dlouholetého zkoumání stravovacích zvyklostí a jídelníčku prostého českého lidu a dokládá, že strava založená na těchto prastarých slovanských tradicích v sobě instinktivně spojuje a vyvažuje ty nejzdravější složky. Text je obohacen souvisejícími lidovými popěvky i citacemi z historických pramenů, které znovu objevují pokrmy a způsoby jejich přípravy v dnešní době částečně či úplně zapomenuté. Čtenář se poučí, jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy. Přestože kniha neobsahuje žádné recepty, poskytne bohatou inspiraci všem milovníkům dobrého jídla, kteří dávají přednost pokrmům sice nepříliš složitým, ale zato promyšleně sestaveným a vyzkoušeným celými generacemi. Řečeno slovy autorky: „Původní strava českého venkovského lidu ... očištěna od vší přítěže nedostatků, může totiž představovat spolehlivý základ, na kterém lze dále budovat vědecky odůvodněnou životosprávu širokých vrstev.“

Předmětná hesla
Kuchařství -- Česko -- 16.-19. stol.
Česká jídla -- 16.-19. stol.
Dějiny gastronomie -- Česko -- 16.-19. stol.
Související tituly dle názvu:
Strava pro klid v duši Strava pro klid v duši
Dahlke Ruediger
Cena: 254 Kč
Oddelená strava: Pre zdravie Oddelená strava: Pre zdravie
Horáková Katarína
Cena: 272 Kč
Problémy vývoje a stylu lidové hudby Problémy vývoje a stylu lidové hudby
Holý Dušan
Cena: 252 Kč
Století Miroslava Zikmunda Století Miroslava Zikmunda
Horký Petr, Náplava Miroslav, Zikmund Miroslav, Kroc Vladimír
Cena: 346 Kč
Ke knize "Česká strava lidová" doporučujeme také:
Syndróm trávenia a psychológie -- Prírodná liečba Syndróm trávenia a psychológie
Jedlé rostliny z přírody Jedlé rostliny z přírody
Doba jedová Doba jedová
Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte Prvních 6 let ve vývoji a výchově dítěte
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

I V LESE A ÚVODY

1 Oříšky a „oříšky"

2 Lesní ovoce

3 Jiné plané plody

4 Sladká míza stromů

5 Houby jedlé i psí ....

6 Byliny a kořínky ....

7 Pradávné vitaminy .

8 Na pastvě a u vody

II NA POLI A VE MLÝNĚ

1 Pšeno, bér a rosa

2 Brašno, pražmo - holce ....

3 Žito a „žito"

4 Od zrna k válcům

5 Oves a „roubenina"

6 Pohanka a „turkyně"

7 Hrách a pučálka

8 „Semenec", olej a „zábojny"

III NA STATKU A ZA HUMNY

1 Mléčné požehnání

a) Mléko a „kyška"

b) Máslo a „putra"

c) Tvaroh a tvarůžky


2 Na salaši

3 U rybníka

4 Vpád bramborů

a) Předchůdci bramborů

b) „Zemský jabka" či „bandory" ...

5 Řepná revoluce

6 Z chlíva do komína

7 Ze zelnice do pivnice

8 Ze zahrady do komory

a) V ovocném sadu

b) V selské zahrádce

IV V PÁTEK A VE SVÁTEK

1 Půst a posty

2 Velikonoce

3 Vánoce

4 Jiné svátky

5 Masopust a hody

6 Narození

7 Úmrtí

8 Svatba

V VŠEDNÍHO DNE

1 Od rána do večera

2 Polévky

a) Polévky masité

b) Úkrop a jiné nálevy

c) Polévky zahuštěné

d) Bramborové

e) Luštěninové

f) Mléčné

g) Ovocné

h) Zelné

ch) Kyselo

i) Alkoholické

3 Moučné pokrmy

a) Chléb

b) Bílé pečivo


c) Moučníky spařené

d) Moučníky vařené, .

e) Těsto kynuté

4 Jiné škrobnaté pokrmy

a) Kaše

b) Luštěniny

5 Brambory a zelenina ...

a) Brambory

b) Bramborová jídla .

c) Zelenina

d) Syrová strava,

6 Maso a omáčky

a) Druhy masa

b) Úprava masa

c) Omáčky

7 Káva

8 Doma a na poli




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist