načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Česká pohanková kuchařka – Hana Čechová Šimková

Fungujeme! Vážení zákazníci, knihy si u nás můžete nadále objednávat s doručením Českou poštou, GLS či aktualizovanou Zásilkovnou. Tyto objednávky vyřizujeme v běžném režimu, stejně tak nákup e-knih a dalších elektronických produktů. Nařízením vlády jsou z preventivních důvodů zavřeny některé naše pobočky, bližší informace naleznete zde
Česká pohanková kuchařka

Elektronická kniha: Česká pohanková kuchařka
Autor: Hana Čechová Šimková

Můžete si upéct vlastní pohankové pečivo, moučníky, pizzu, tortily, zahušťovat polévky, udělat kaše nebo zapékané směsi, karbanátky, knedlíky... a mnoho dalších vynikajících ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  139
+
-
4,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 65.1%hodnoceni - 65.1%hodnoceni - 65.1%hodnoceni - 65.1%hodnoceni - 65.1% 70%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2015
Počet stran: 92
Rozměr: 23 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-0827-7
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Můžete si upéct vlastní pohankové pečivo, moučníky, pizzu, tortily, zahušťovat polévky, udělat kaše nebo zapékané směsi, karbanátky, knedlíky... a mnoho dalších vynikajících lahůdek. Autorka inspiraci pro své recepty čerpá z domácích tradic, ale také v zahraničí. Obohaťte svůj jídelníček o pohanku, bezlepkovou a od 12. století u nás pěstovanou surovinu. Tato kuchařka potěší každého, kdo má zájem o zdravou výživu, ale i toho, kdo si dá rád maso, protože autorka se receptům s masem nevyhýbá.

Popis nakladatele

Obohaťte svůj jídelníček o pohanku, bezlepkovou a od 12. století u nás pěstovanou surovinu

Tato kuchařka potěší každého, kdo má zájem o zdravou výživu, ale i toho, kdo si dá rád maso, protože autorka se receptům s masem nevyhýbá.

Můžete si upéct vlastní pohankové pečivo, moučníky, pizzu, tortily, zahušťovat polévky, udělat kaše nebo zapékané směsi, karbanátky, knedlíky... a mnoho dalších vynikajících lahůdek. Díky koření a dalších ingrediencí se pohanka může proměnit z opomíjené šedé myšky kuchyně na moderní a zdravé zpestření vašeho jídelníčku.

Autorka inspiraci pro své recepty čerpá z domácích tradic, ale také v zahraničí.

Hana Šimková je známá autorka dietních receptů, která své zkušenosti v tomto oboru získala více než 20letou péčí o několik alergiků ve své rodině. Věnuje se zejména bezlepkové, bezsojové a bezmléčné stravě, preferuje vegetariánskou výživu, ale maso nezavrhuje.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Hana Čechová Šimková - další tituly autora:
České bezlepkové pečení -- Sladké i slané dobroty České bezlepkové pečení
České bezlepkové slavnostní pečení -- Sladké i slané laskominy České bezlepkové slavnostní pečení
Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky
 (e-book)
Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky
Dobroty pro diabetiky -- Sladké i slané Dobroty pro diabetiky
 (e-book)
Dobroty pro diabetiky Dobroty pro diabetiky
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Hana Šimková

Česká pohanková

kuchařka

CPRESS

2015, Brno


Česká pohanková kuchařka

Česká pohanková kuchařka

Hana Šimková

Jazyková korektura: Kateřina Komárková

Sazba: Daniele Janošcová

Fotografi e: Michal Šimko

Obálka: Martin Vlach

Odpovědná redaktorka: Ivana Auingerová

Technický redaktor: Radek Střecha

Objednávky knih:

www.albatrosmedia.cz

eshop@albatrosmedia.cz

bezplatná linka 800 555 513

ISBN 978-80-264-0827-7

Vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2015 ve společnosti Albatros Media

a. s. se sídlem Na Pankráci 30, Praha 4. Číslo publikace 23 009.

© Albatros Media a. s. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace

nesmí být kopírována a rozmnožována za účelem rozšiřování v jakékoli formě

či jakýmkoli způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.

1. vydání


Obsah

Snídaně ......................................................................................... 8

Polévky ........................................................................................24

Hlavní chody .............................................................................35

Večeře ..........................................................................................52

Dezerty ........................................................................................73

Dovětek .......................................................................................90

O autorce ....................................................................................90

Seznam receptů ....................................................................... 91



Milí čtenáři,

přiznávám se vám bez mučení, že má cesta k pohance byla klikatá a zdlouhavá. O to raději dnes sedám ke psaní, abych vám všem přiblížila tuto úžasnou rostlinu a pokrmy z ní.

Náhoda tomu chtěla, že jsem se setkala s jedním z mlynářů rodu Šmajstrlů z pohankového mlýna na Kopané u Frenštátu pod Radhoštěm.

Mladý pan Pavel Šmajstrla je příjemný mladý muž, který mi trpělivě vysvětloval vše, na co jsem se ptala při prohlídce mlýna. Ve chvíli našeho setkání jsem již věděla, že je velký rozdíl mezi druhy pohankové mouky. Každý výrobce zpracovává tuto plodinu jiným způsobem, a proto se i kvalita mouky velmi liší. Pohanková mouka od Šmajstrlů je připravována mechanickým čištěním. Je enzymatická, a i když jsem nejdříve netušila, co to znamená, věděla jsem, že se mi s ní pracuje v kuchyni nejlépe.

Pohanková mouka, pohankové krupky, křupky sladké i slané, pohanková lámanka, pohanková krupice nebo těstoviny. To vše se ve mlýně u Šmajstrlů vyrábí s láskou a poctivostí.

Přiznávám, že na počátku svého bezlepkového vaření a pečení jsem u své rodiny s pohankou narazila. Prvotním důvodem, proč mi připravené pokrmy synové odmítli jíst, byla barva. Pečivo připravené z pohankové mouky se výrazně liší od bílého běžného pečiva. Vlastnosti a způsob zpracování pohanky zbarví výsledný pokrm lehce do šeda. Při použití celozrnné pohankové mouky dokonce téměř do hněda. Navíc pokud použijete u některých pokrmů většinový podíl celozrnné mouky, může se zdát výsledný efekt lehce nahořklý.

Většina kuchařů a kuchařek, kteří se zabývají bezlepkovou dietní kuchyní, již poznala, jak velký rozdíl mezi všemi dostupnými moukami je. Každá z nich má specifi cké vlastnosti, konzistenci a chuť.

Některé mouky nám mohou připadat hutnější, jakoby škrobové. Jiné jsou naopak zrnitější a tím i výsledný efekt je výrazně jiný.

5


Česká pohanková kuchařka

Díky tomu, že jeden z našich synů má i špatnou toleranci BKM (bílkovina kravského mléka), musím používat i různé náhrady za mléko. I v tomto ohledu jsem v mnoha případech začala používat Pohankový nápoj, ale ten dnes už pohankový mlýn ve Frenštátě ve své nabídce nemá.

Postupem času a mou praxí se chutě připravovaných pohankových pokrmů zlepšovaly a dnes jsou v naší rodině jedny z nejoblíbenějších.

V této knize se budu záměrně věnovat pohance, abych tuto úžasnou plodinu přiblížila nejen těm, kteří pohankovou mouku používají kvůli svému onemocnění, ale všem lidem, již se chtějí stravovat zdravě.

Nabídnu vám výběr snídaňových i svačinkových receptů, různých menu, moučníků a večeří. Zkrátka pestrou paletu receptů pro všechny mlsné jazýčky.

Ráda bych vám, milí čtenáři, řekla, že jak jsem zkoumala a bádala, co vše nám pohanka může do života přinést, přišla jsem i na malý zázrak v podobě pohankových slupek. Ty k mému úžasu mají také léčebné účinky. Když jimi naplníme plátěný (bavlněný) povlak na polštář nebo třeba textilní dětskou hračku a zašijeme, můžeme je poté použít například u dětí v případě bolestivého nadýmání. Ale také u dospělých při bolesti hlavy, krční páteře, ramen, zad a kolenních kloubů, při nespavosti, bolesti uší či zánětu dutin. Polštářek jednoduše vložíme do mikrovlnné trouby a zahřejeme na pár vteřin.

Pohankové slupky lze použít i na přípravu léčivých odvarů, které můžeme použít jako obklady na postižená místa, například na křečové žíly. Nebo jako čaj. Zde je důležité slupky nejdříve proudem studené vody krátce propláchnout. Tímto procesem se vypláchnou nečistoty, ale i rutin (ten výrazně mění chuť čaje). Následně nasypeme slupky do vody, necháme přejít varem, odstavíme a ještě 10 minut necháme pod pokličkou louhovat. Pokud máme možnost, použijeme k přípravě čaje i pohankovou nať, jelikož obsahuje vitamín C a podporuje vstřebávání rutinu v organismu.

V naší obchodní síti se již můžeme setkat s hotovým nápojem v nálevových sáčcích, který kromě pohankových slupek a natí obsahuje také mátu, šípky nebo pomerančovou kůru.

Pohanka pochází z prosluněné Asie, odkud se k nám dostala ve 12. století. V 16. století patřila mezi nejoblíbenější potraviny. Pohanka obsahuje pro naše zdraví důležité látky, jako jsou zinek, měď, selen a mangan. Důležité je, že také obsahuje vitamíny B1, B2, B3, E a C. Neméně důležitý je i obsah cholinu, který má schopnost regenerovat jaterní buňky při poškození škodlivými látkami, nemocemi či alkoholem. Pohanka rovněž dokáže právě díky rutinu a vitamínu E navrátit pružnost cévám a je neocenitelná pro pacienty s cukrovkou a celiakií.

6


Tato kniha na rozdíl od všech mých předchozích kuchařek není zaměřena pouze na bezlepkovou dietu, a proto u mnohých receptů najdete též variantu pro běžné vaření.

Ráda bych tímto ukázala všem lidem, jak podobný jídelníček tomu běžnému můžou mít, a nebýt přitom o nic ochuzeni. Při výběru receptů vycházím částečně z tradic české kuchyně, ale zčásti i z moderní světové gastronomie.

Již jsem se setkala s názory lidí, kteří si myslí, že jíst zdravě znamená vrátit se o sto let zpět a být odkázáni na chudou stravu. Opak je pravdou.

Díky potravinové alergii našich dětí jsem „recyklovala“ mnoho receptů do velmi chutných variant moderní kuchyně.

Pohanková lámanka je velmi variabilní surovina. Já ji před použitím většinou předem namočím do horké vody, stejně jako pohankové krupky. U některých receptů s použitím různých směsí masa se zeleninou můžeme dát krupky do převařené horké vody, do níž přidáme celou cibuli se zapíchaným hřebíčkem. Nebo třeba sójovou omáčku či kari koření.

Záleží vždy na vaší chuti a receptu, který si vyberete.

7


Česká pohanková kuchařka

Snídaně

Snídaňové lívanečky

Ingredience: 250 ml mléka (nebo alternativního

nápoje)

120 g mouky Schär (nebo hladké

mouky pšeničné)

100 g pohankové mouky světlé ¾ kostky droždí

1 čajová lžička cukru hnědého

1 celé vejce (nebo náhražka)

1 čajová lžička xantanové gumy (nebo

prášku do pečiva)

špetka soli Postup: Krok 1: Oba druhy mouky smícháme dohromady, přidáme špetku soli a vše prosejeme sítem do mísy. Dále přidáme prášek do pečiva. Uprostřed utvoříme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice, ty zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Poté přidáme žloutek a lehce promícháme tuto kašičku.

Následně přidáme z bílku ušlehaný

sníh a vše dobře vypracujeme.

Krok 3: Takto připravené těs

to necháme kynout v teple asi

20–30 minut. Z těsta lžící vykrájíme

hromádky, které smažíme na pánvi

z obou stran, nebo pečeme v troubě

na pečicím papíře při teplotě 200 °C

asi 5–8 minut.

8


SNÍDANĚ

Škvarkové placičky

Ingredience: 300 g mouky Schär (nebo polohrubé

pšeničné)

200 g pohankové mouky světlé 200 g škvarkových kousků (nasekat

nadrobno)

40 g droždí 30 g vlažného sádla

250 ml mléka (alternativního nápoje

nebo vody)

2 žloutky

1čajová lžička soli

1 celé vejce

½ čajové lžičky cukru Postup: Krok 1: Mouku prosejeme sítem, aby se mezi zrnka mouky dostal vzduch a těsto bylo nadýchanější. Pak přidáme sůl. Ve středu utvoříme důlek, do kterého dáme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Takto necháme vzejít kvásek. Krok 2: Posléze přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme

těsto, které necháme asi hodinu

odpočívat přikryté utěrkou na tep

lém místě.

Následně tvarujeme bochánky,

tyto potřeme rozšlehaným vejcem

a můžeme posypat kmínem nebo

mákem.

Pečeme v předehřáté troubě

na 180 °C asi 15 minut.

9


Česká pohanková kuchařka

Sypané loupáčky

Ingredience: 250 ml vlažného mléka 75 g másla nebo tuku na pečení 2 hrnky pohankové mouky světlé 2 polévkové lžíce cukru hnědého 2 polévkové lžíce máku na posypání 1 hrnek mouky Schär mix B (nebo

pšeničné mouky hladké)

1 celé vejce

1 žloutek

1 vanilkový cukr (či pár kapek esence)

¾ kostky droždí

citronová kůra

špetka soli Postup: Krok 1: Prosátou mouku dáme do mísy, promícháme se špetkou soli, citronovou kůrou a vanilkou. Ve středu utvoříme dlaní důlek, do něj přisypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Následně necháme vzejít kvásek. Krok 2: Poté přidáme zbylé ingredience, rozpuštěný vlažný tuk a vypracujeme důkladně vláčné a nelepivé těsto. Toto necháme 30 minut v teple odpočívat. Krok 3: Vykynuté těsto přemístíme na pracovní plochu a lehce jej

rozválíme do kulatého tvaru jako

pizzu. Takto rozválené těsto rozkrájí

me podobně jako pizzu na trojúhel

níčky. Tyto poté srolujeme od širšího

okraje ke špičce. Loupáky dále pře

neseme na pečicí papír na plechu,

přikryjeme utěrkou a necháme ještě

45 minut kynout.

Krok 4: Nakonec vykynuté loupáky

potřeme rozšlehaným žloutkem

a posypeme mákem. Pečeme

v předehřáté troubě na 175 °C asi

20 minut.

10


SNÍDANĚ

Chléb

Snad žádný člověk nemůže říci, že nejí pečivo či chléb. Naší oblíbenou snídaní je chléb a pomazánka z následujících stránek. Zkusíme si tedy upéct křupavý voňavý chléb, k jehož vylepšení mě inspirovala prastará kuchařka naší prababičky.

Často v ní listuji a snažím se vcítit do tehdejších kuchařinek, když četly v receptech „vraž do mouky hroudu másla“ nebo když autorka nabádala čtenářky, jak nejlépe vyčistit taneční rukavičky od potu.

Vždy když pročítám stránky této prastaré kuchařky, jako bych se přenesla do dob minulých. Jako bych zapomněla na spěch i moderní vymoženosti, seděla opět u prababičky v kuchyni a dívala se, jak ta krásná bělovlasá stařenka zadělává chléb. Vždy s úsměvem a laskavým pohlazením.

11


Česká pohanková kuchařka

Jáhlovo-pohankový chléb

Ingredience: 300 g pohankové mouky světlé 150 g rýžové samokypřící mouky

(místo rýžové můžeme použít

hladkou mouku pšeničnou a pro

bezlepkovou variantu polohrubou

mouku Schär mix B)

100 g jáhlové mouky 30 g droždí 250–300 ml vlažné vody

2 polévkové lžíce hustého bílého

jogurtu (nejlépe řeckého typu)

2 čajové lžičky mletého kmínu

1½ čaové lžičky soli

1 čajová lžička mletého lněného

semínka

¼ čajové lžičky mletého fenyklu

špetka cukru Postup: Krok 1: Všechnu mouku prosejeme a nasypeme do mísy. Přidáme sůl a veškeré koření a promícháme. V mouce utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažnou vodu a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Poté do mísy přidáme jogurt a uhněteme těsto, které necháme 4 hodiny kynout na teplém místě. Po

této době utvoříme bochník, který

můžeme dát do ošatky či rovnou

na plech, a necháme ještě dvě hodi

ny kynout.

Krok 3: Následně potřeme vodou,

dále můžeme posypat kmínem,

semínky či předem namočenou

a vymačkanou lámankou.

Pečeme na plechu v předehřáté

troubě na 180 °C asi 45 minut.

12


SNÍDANĚ

Pomazánka s avokádem

Ingredience: 2 polévkové lžíce řeckého bílého

jogurtu

1 polévková lžíce nasekané pažitky 1 avokádo 1 tvaroh

1 hrst lámanky

1–2 stroužky česneku

sůl

pepř Postup: Smícháme tvaroh s jogurtem, osolíme, opepříme a přidáme česnek (drcený nebo strouhaný). Dále

vmícháme rozmačkané nebo na

drobno nakrájené avokádo zbavené

tvrdé slupky a pecky.

 Avokádo je velmi zvláštní ovoce. Když ho poprvé ochutnáte, nemusí

vám zrovna lahodit. Je dobré najít si k němu cestu a nebát se, avokádo je

plné prospěšných látek pro náš organismus. Je to přímo babka kořenářka

mezi potravinami.

Můj tip

Citronovo-pohanková pěna

Ingredience: 2 polévkové lžíce předem namočené

pohanky

1 polévková lžíce strouhaného kokosu 1 malý řecký jogurt

½ měkkého tvarohu

½ limetky (šťáva i kůra)

cukr dle chuti

může být i libovolné ovoce Postup: Krok 1: Měkký tvaroh a jogurt dáme do mixéru, přidáme limetkovou šťávu a trochu jemně nastrouhané kůry, cukru podle vlastní chuti a vše rozmixujeme. Můžeme přidat též vanilku.

Krok 2: Po rozmixování pěny

přidáme scezenou pohanku, kokos,

případně ovoce a můžeme podávat.

Nebo si tímto způsobem připravíme

svačinu do práce či na cesty.

13


Česká pohanková kuchařka

Pohanková kaše

Ingredience: 300 ml mléka (může být i sójové,

kokosové...)

2–3 polévkové lžíce pohankové

krupice

1–2 polévkové lžíce strouhaného

kokosu

1 polévková lžíce rozinek

1 polévková lžíce oříšků nebo

slunečnicových semínek

1 polévková lžíce medu

1 zralý banán

jahody nebo jakékoli čerstvé ovoce Postup: V mléce na mírném ohni a za stálého míchání uvaříme krupici tak, aby se nepřipálila. Po zhoustnutí kaši odstavíme a dáme do dvou misek.

Pokapeme tekutým medem, ozdo

bíme oříšky a čerstvým ovocem. Po

vrch můžeme též posypat špetkou

skořice nebo strouhaného kokosu.

 Na pohankovou kaši můžeme použít nejen pohankovou krupici, ale

také lámanku nebo pohankové vločky.

 Sladkou pohankovou kaši můžeme dochucovat jablky, meruňkou, ma

linami nebo můžeme použít i skořici. Cokoli, co nám chutná.

Můj tip

14


SNÍDANĚ

Debrecínka plněná jarním

překvapením

Ingredience: 200 g debrecínky 150 g lučiny 50 g lámanky (namočené) 5 ředkviček 5 polévkových lžic bílého řeckého

jogurtu

4 vejce

2 jarní cibulky

sůl

pepř

petrželka nebo pažitka Postup: Krok 1: Vejce uvaříme natvrdo. Omyté ředkvičky nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Vejce oloupeme a také nastrouháme nahrubo. Cibulku nakrájíme najemno, stejně jako petrželku.

Krok 2: Smícháme lučinu s jogurtem

a následně všechny suroviny spojí

me i s vymačkanou lámankou. Vše

osolíme a opepříme.

Plátky debrecínky potřeme poma

zánkou a svineme do ruliček.

Pohanková kostka

Ingredience: 2 velká vejce 1 hrnek sójového mléka 1 čajová lžička prášku do pečiva ¾ hrnku malin ¾ hrnku pohankové mouky 1⁄3 hrnku medu

½ hrnku ovesné mouky

½ hrnku borůvek

½ hrnku nasekaných mandlí

¼ hrnku pohankových krup

¼ hrnku oleje

¼ hrnku lněných semínek Postup: Krok 1: Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny. Ve druhé míse smícháme sójové mléko, tekutý med, olej, vejce a vše promícháme.

Krok 2: Nyní můžeme smíchat suro

viny z obou misek dohromady. Poté

přidáme ovoce, ořechy a semínka.

Vzniklou hmotu pak pečeme

ve formě na chlebíček v předehřáté

troubě na 180 °C asi 30–40 minut.

15


Česká pohanková kuchařka

Ovocná rychlosnídaně

Když máme hodně rušné ráno a naše Terezka si hraje, místo aby se nasnída

la a převlékla, rázem se ráno stane tryskovým. Nedej bože, když se nám podaří zaspat. To pak není moc času chystat složité snídaně. V tu chvíli je nejlepší variantou následující recept. Naházím vše do mixéru, zapnu ho a oblékám malou. A než se naděje, je ten náš malý „protestant“ oblečený, obutý, sedí v autě a v ručičce má hrneček s jogurtovou pěnou. Už stačí jen lžička a může papat.

Sama si tuto snídani připravuji i jako variantu lehké večeře.

Ingredience: ½ hrnku pohankových vloček

nebo lámanky

½ hrnku řeckého jogurtu

½ hrnku ovoce (tady lze použít cokoli,

jahody, banán, kiwi i mražené

ovoce)

Postup: Vše dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Můžeme případně dosladit.

Plněná rajčata s pohankou

Ingredience: 30 g másla 3 větší rajčata 3 vejce 2 ks taveného sýru 2 polévkové lžíce pohankové lámanky

(namočené)

1 polévková lžíce sladkého kečupu

1 malý bílý jogurt

špetka mleté sladké papriky

nasekaná pažitka

sůl

pepř Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme změklé máslo nebo rostlinný tuk a kečup. Přidáme jogurt a mletou papriku, tavený sýr a pažitku. Osolíme a opepříme.

Dále přidáme namočenou a vy

mačkanou lámanku a vše důkladně

promícháme.

Omytým rajčatům seřízneme vršek,

vydlabeme lžící střed a rajčata napl

níme pomazánkou.

16


SNÍDANĚ

Pohankové šneky

Ingredience: 250 g hladké mouky 250 g pohankové mouky světlé 250 g mléka (i alternativního) 50 g cukru hnědého 50 g vlažného sádla

40 g droždí

1 žloutek

¼ čajové lžičky mletého anýzu

špetka soli Náplň: 250 g mletého máku 100 ml mléka (i alternativního) 1 polévková lžíce hnědého cukru

můžeme použít i hrst rozinek

namočených v rumu

Postup: Krok 1: Všechnu mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli a promícháme. Uprostřed utvoříme důlek, do něhož dáme cukr, rozdrobené droždí a zalijeme vlažným mlékem. Pak necháme vzejít kvásek. Poté přidáme mletý anýz, vejce a vlažné sádlo. Z tohoto uhněteme vláčné těsto, které necháme vykynout.

Krok 2: V mléce uvaříme mák,

osladíme, můžeme přidat rozinky

a necháme vychladnout.

Krok 3: Vykynuté těsto rozválíme

a povrch těsta potřeme uvařeným,

ale už vychladlým mákem. Následně

svineme jako roládu a nakrájíme

na kolečka. Jednotlivé šneky může

me ještě posypat oříšky.

Pečeme na 175 °C asi 25 minut.

17


Toto je pouze náhled elektronické knihy. Zakoupení její plné verze je

možné v elektronickém obchodě společnosti eReading.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist