načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Bylinky našich babiček -- V zahrádce, kuchyni i kosmetice - Pierrette Nardo

Bylinky našich babiček -- V zahrádce, kuchyni i kosmetice
-15%
sleva

Kniha: Bylinky našich babiček -- V zahrádce, kuchyni i kosmetice
Autor:

Kniha plná úžasných praktických tipů, jak můžeme využít bylinky ze zahrádky či volné přírody pro zdraví, krásu, dobrou náladu či zpestření jídelníčku, ale třeba také k ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  399 Kč 339
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,3
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2% 90%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2017
Počet stran: 248
Rozměr: 167 x 225 mm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
Název originálu: Mes bonnes plantes & mes bonnes herbes
Spolupracovali: překlad Šárka Surovcová
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Datum vydání: 01. 1. 2017
Nakladatelské údaje: Brno, Computer Press, 2011
ISBN: 9788025124963
EAN: 9788025124963
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Přehled léčivých rostlin, pokyny pro pěstování, léčivé vlastnosti, využití v kuchyni, v péči o pleť a tělo, při léčbě běžných zdravotních problémů.

Popis nakladatele

Kniha plná úžasných praktických tipů, jak můžeme využít bylinky ze zahrádky či volné přírody pro zdraví, krásu, dobrou náladu či zpestření jídelníčku, ale třeba také k vyhnání neodbytných zahradních škůdců! Chcete si sama vyrobit s pomocí bylinek zjemňující pleťovou vodu, přírodní šampon, kondicionér na snadné rozčesávání, masážní olej, hydratační masku, tělový peeling a mnoho dalších kosmetických přípravků....? Trápí vás na zahrádce slimáci, mšice, plísně nebo jiné potvůrky? Víte, že se z některých bylinek dá uvařit roztok, který tyto nezvané hosty z vaší zahrádky vyžene? Víte, že z brambor se dá udělat skvělá marmeláda, z černého bezu neuvěřitelná hořčice, meduňkou ochutit koňak, aperitiv provonět oreganem , kapradinové výhonky jsou lahodné osmahnuté na másle...? V knize také najdete důležité botanické informace, rady pro pěstitele a zajímavé tipy na další využití bylinek. Autorka Pierrette Nardo je nadšenou pěstitelkou rostlin a odbornicí na jejich využití. Pořádá přednášky na téma zahrada, vaření a zdraví, přispívá do různých časopisů o zahradničení a životním stylu.

Další popis

Využijte kouzla a síly přírody, a vneste je do svého života! Tato krásná ilustrovaná kniha přináší nejen estetický zážitek, ale hlavně stovky zajímavých rad a tipů, jak využít i ty nejběžnější rostlinky, ovoce či zeleninu pro zdraví, krásu nebo zpestření domácí kuchyně. Naleznete zde recepty pro hedvábnou pleť, zdravé vlasy, klidný spánek, ale dokonce i návody, jak z bylinek uvařit postřiky proti hmyzu či lahodné likéry.


Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ke knize "Bylinky našich babiček -- V zahrádce, kuchyni i kosmetice" doporučujeme také:
 (HRA)
Hra Pojď si hrát - Krtek Hra Pojď si hrát
Moučníky podle vyzkoušených receptů Moučníky podle vyzkoušených receptů
Kuchařka Nejlepší recepty Kuchařka Nejlepší recepty
Ruský Herbář Ruský Herbář
Nauč mě mluvit -- 500 slov, říkadla, pohádky Nauč mě mluvit
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Moje biozahrádka

erný bez je oblíbeným

hostitelem mšic aslunéek.

Jeho kvty rovnž pitahují

velké množství opylujícího

hmyzu: vely, pestenky,

mouchy, motýly, zlatohlávky

zlaté. Atento hmyz je zase

požírán ptáky.

Nakonci srpna dozrávají

erné bobule: ty ptáci také

milují.

Listy bezu urychlují dozrává

ní hromady kompostu.

Pozor!

Lépe je nekonzumovat příliš mnoho syrových plodů

bezu, protože jsou lehce toxické, obzvlášť ty zelené

(nezralé), a mohou vyvolat zvracení. Vyberte vždy

pěkně černé bobule a pojídejte je pouze vařené.

Černý bez

– Sambucus nigra

Ach, ty báječné květy, které nakonec budou rozkošné

obalené v těstíčku. I když jsou na našem venkově léčebné

účinky černého bezu občas pozapomenuty, žaludek si

do své paměti dobře zapsal limonády, marmelády a další

kulinářské úpravy!

Černý bez v zahradě Pozor, vdobré apoetné rodin bez existuje jedna „erná ovce“: bez chebdí, Sambucus ebulus, vytrvalá bylina oprmrné výšce 1 m, která je plevelná ajedovatá. Pozorn rozlišujte jednotlivé druhy! Kvty bezu chebdí rostou nakoncích stonk vzpínajících se kobloze, zatímco kvty erného bezu (leckdy vysokého jako strom) se nakoncích vtví sklánjí kzemi. Ten „správný bez“ kvete nakonci kvtna azaátku ervna, zatímco doba kvtu toho, jehož konzumaci se bedliv vyhnete, je odervence dozáí. Existuje nkolik odrd Sambuca nigra, znichž nkteré mají pestrobarevné, nazlátlé nebo purpurové listy. Tento krásný ke se bude cítit pohodln vživém plotu i vevtrolamech. Izolovan uprosted kvetoucí louky se bude mít královsky amže se dožít ivíce než 100 let! Výborn poroste naslunci i vpolostínu avlehké, úrodné adobe odvodnné pd. Nezavlažujte ho, ale obsypte kompostem, slámou nebo rozloženým hnojem. Bez omezení mže erný bez dosáhnout výšky 10 m, kdežto pila ho uskromní navýšku 3 m. Jícha zerného

bezu proti depí

k m amšicím

• 1 kg list erného bezu

• 10 l vody

Nechejte listy bezu ponkolik

dn macerovat vevod. Jíchu

pecete, pak ji neednou

nastíkejte nanapadená místa.

50 Bylinky našich babiček


Moje tipy pro

vnitní pohodu a krásu

Antiflogistikum, antirevmatikum, cikatrizaní, diuretikum, emoliencium, laxativum, sudorifikum... K ra, listy, kvty aplody jsou používány vefytoterapii veform aje, odvaru, zábal , obklad akoupelí. Plody se doporuují pi revmatismu: vypít denn jednu malou skleniku šávy zbezu je velmi píjemný zp sob, jak si ulevit odtchto bolestí. Šáva rovnž pozvolna povzbudí líná steva, protože p sobí laxativn. aje zkvt se používají proti kašli, rým achipce. Jsou zklidující, uvolující, expektoraní amírn laxativní. Mohou zárove pinést úlevu pi kloubních bolestech.erný bez (kvt, bobule nebo výtažky) je souástí složení mnohých farmaceutických nebo kosmetických uklidujících pípravk . Je rovnž spojencem pi hubnutí. erná barva navlasy • 1 miska bobulí erného bezu • 1 l pramenité nebo mkké vody Bezové bobule vložte dostudené vody. Pivete kvaru a5 minut povate. Pikryjte, stáhnte zohn anechejte 5 minut louhovat. Pecete ad kladn vymakejte. Tuto barvu použijte kobarvení vlas naerno pi posledním opláchnutí. Dejte pozor, tento pípravek vám m že stejn jako hena obarvit k ži aprádlo. Uklidující azesvtlující pleová

voda pro všechny typy pleti

• 1 hrst erstvých kvt erného bezu • 200 ml pramenité nebo mkké vody Kvty nechejte 15 minut louhovat vevaící vod. Pecete apoužívejte tuto pleovou vodu ráno aveer. Zesvtluje barvu pleti. Lze ji uchovávat 4 až 5 dní vlednice.

Rozpuštná vjílu bude tato voda výborná

jako pleová maska.

Moje tipy pro

využití v kuchyni

Zkvt aplod lze pipravit „bezinkové víno“

(tradiní venkovský nápoj vmnoha zemích), si

rup nebo limonádu, ale mohou rovnž dochutit

ocet.

Plody jsou jedlé vaené: jsou bohaté namine

rály avitamin C apetvoíte je nadžus, marme

ládu, gratinovaná jídla, koláe, nákypy aatní.

erstvé kvty jsou pojídány osmahnuté vtstí

ku nebo se používají kochucení mléka, rostlin

ných nápoj , vína nebo mouky, kterou posléze

použijete kpíprav sladkých nebo slaných

omáek, jemného peiva, dezertních krém ,

zmrzlin nebo jemn provonných chleb .

erstvé nebo sušené kvty se pimíchají

dokompot , drobenek azavaenin. Snoubí se

sjahodami, jablky, hruškami abanány!

Sušené kvty aplody stejn jako zamražené bo

bule umožní celoroní konzumaci.

Hoice zbobulí

erného bezu

• 500 g bezových bobulí

• 1 celá skoice

• 12 velmi aromatických hvozdík

• 1 cibule

• 5 hebík

• 1 vrchovatá polévková lžíce hoiných semínek

• 1 polévková lžíce surového ttinového cukru

• 200 ml jableného octa

Odkrojte bílé konce zokvtních lístk hvozdíku.

Vložte bezové bobule dohrnce azahejte je

nastedn silném ohni: jak se bobule zahívají,

podrte je. Pidejte najemno nakrájenou cibu

li, okvtní lístky hvozdíku akoení. Zastálého

míchání povate namírném ohni. Nechejte

zhoustnout, pak tuto hoici vlijte dopedem

vyvaených nádob. Podávejte smasem nebo

rybou nebo jako základ pi píprav omáek.

Černý bez 51




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist