načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Bylinky české zahrádky - Petra Rubášová

Bylinky české zahrádky
-15%
sleva

Kniha: Bylinky české zahrádky
Autor:

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jejich zpracování. Zahradních i volně rostoucích. Jejich popisy, léčivé či chuťové vlastnosti, požadavky potřebné k růstu. Kdo chce mít ... (celý popis)


hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6% 90%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2017-05-31
Počet stran: 160
Rozměr: 167 x 225 mm
Úprava: 154 stran : barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Vazba: brožovaná lepená
Doporučená novinka pro týden: 2017-23
ISBN: 9788026415176
EAN: 9788026415176
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jejich zpracování. Zahradních i volně rostoucích. Jejich popisy, léčivé či chuťové vlastnosti, požadavky potřebné k růstu. Kdo chce mít své vlastní bylinky po ruce, a má balkon, zahrádku, či alespoň vhodné místo v bytě, pak se zde dozví, jak a v čem je pěstovat. A to jak klasické „kuchyňské“ bylinky, tak i léčivky vhodné pro přípravu přírodních léčiv. Bylinkám volně rostoucím se autorka věnuje v části řazené podle jednotlivých měsíců, podle období, kdy jsou vhodné ke sběru. V knize naleznete velké množství receptů na čaje, tinktury, sirupy, kloktadla, bylinkové oleje, octy, medy, ochucené soli, cukry, vína, kandované květy, koupele, obklady, pleťové masky, masážní oleje, masti, krémy. Ale také sušenky, saláty, pesta, šťávy, zmrzliny, hořčice, špenáty, ba i postřiky proti škůdcům. Milovníci upravených zahrad si také podle návodu mohou postavit provoněnou bylinkovou spirálu a pak ji vhodně osadit. Autorka Petra Rubášová žije v jižních Čechách na farmě Mlsná ovečka (mlsnaovecka.cz), společně s manželem chová ovce a mnoho dalších domácích zvířat, vyrábí domácí ovčí sýry a produkty z medu a bylinek, včelaří, provozuje agroturistiku, miluje přírodu a chození po horách. Napsala knihu Domácí sýry http://www.albatrosmedia.cz/domaci-syry.html a Zvířata v zahradě - pro radost i užitek http://www.albatrosmedia.cz/zvirata-v-zahrade-pro-radost-i-uzitek.html

Předmětná hesla
Související tituly dle názvu:
Domácí sýry, 2. rozšířené vydání Domácí sýry, 2. rozšířené vydání
Rubášová Petra
Cena: 229 Kč
Bylinky české zahrádky Bylinky české zahrádky
Rubášová Petra
Cena: 169 Kč
Bylinky Bylinky
Hudak Renate
Cena: 204 Kč
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

V červnu

Co sbírat, jak usušit,

jak zpracovat, k čemu

využít


Jahodník obecný (Fragaria vesca)

104

JAHODNÍK OBECNÝ (Fragaria vesca)

Jsou to známé lesní jahůdky, z nichž

můžeme nejen sesbírat drobné červené

aromatické plody, které upotřebíme

všude tam, kam dáváme zahradní jahody.

Plody můžeme konzumovat čerstvé

bez další úpravy, lze je také sušit, mrazit,

zavařovat, vyrobit z nich šťávu či sirup.

Plody obsahují cukry, pektiny, kyseliny,

aromatické látky a další složky. Sušené

jahůdky přidáváme do čaje či teplých

mírně alkoholických nápojů, dodají nápoji červenou barvu a aroma. Antioxidanty v jahodách zlepšují paměť. Konzumace jahod zlepšuje pružnost cév, pomáhá při žaludečních vředech, dně a artritidě.

Jahodník je vytrvalá bylina 10–25 cm vysoká, z čeledi růžovitých, rozmnožující

se nejen semeny, ale i plazivými, snadno zakořeňujícími výhonky. Lodyha je

v dolní části odstále chlupatá a přitiskle chlupatá v horní části. Listy jsou trojčetné,

s dlouhým řapíkem, lístky jsou pilovitě zubaté a chlupaté. Květy má bílé, pětičetné.

Plody jsou souplodí drobných, hnědých až zelenohnědých nažek, které leží

rovnoměrně rozmístěné na povrchu 1–2 cm velkého plodu jahody. Jahodník

nacházíme na světlých místech, na lesních mýtinách, travnatých stráních, na

okraji příkopů a u cest, snese sušší a chudé i kamenité půdy. Vyskytuje se i na

humózních a mírně vlhkých půdách. Stinná a zamokřená místa mu nevyhovují.

Sbíráme list jahodníku (Folium fragariae) v době, kdy rostlina kvete. List

jahodníku obsahuje třísloviny, fl avonoidy, silice, vitamín C, draslík, fosfor, železo,

měď, chróm, mangan a další látky. Listy sušíme rozložené na stinném, dobře

větraném místě. Správně usušená droga má zůstat zelená, chuť má mírně

nahořklou, bez výrazné vůně.

Jahodník má mírně svíravý a protizánětlivý účinek, blahodárně působí při

zánětech střevní sliznice. Omezuje tvorbu žlučových i ledvinových i močových

kaménků. Díky obsahu železa pomáhá konzumace jahod při chudokrevnosti,

zlepšuje krvetvorbu. Jahodník obecný svým působením mírně rozšiřuje cévy,

a tím snižuje krevní tlak a lehce zpomaluje srdeční rytmus. Lze jej využít

i k omezení zápachu z úst a také jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní.


Jahodník obecný (Fragaria vesca)

105

Vysoký obsah vitamínu C může u citlivých jedinců při zvýšené konzumaci nebo ve formě užití plodů jako pleťové masky vyvolat alergickou reakci, projevuje se červenými svědivými pupínky na pokožce.

Horkou vodou spařené listy můžeme použít jako obklad na špatně se hojící poranění pokožky, látku navlhčenou v odvaru z listů jako zklidňující obklad při zevních hemoroidech. Čaj z listů jahodníku 1 lžíci sušených listů zalijeme 0,5 l vroucí vody. Necháme 10 minut louhovat, pijeme teplý či vlažný. Můžeme ochutit citrónem nebo lístky máty. Lze užívat dlouhodobě, pít jej i jako náhradu černého čaje nebo listy přidávat do čajových směsí. Čaj má mírný detoxikační účinek, mohou ho pít i děti. Kloktadlo 2 polévkové lžíce sušených listů povaříme 10 minut v 0,4 l vody. Necháme vychladnout, použijeme pro kloktání nebo výplach dutiny ústní. Pleťová maska Hrst čerstvých jahod rozmačkáme, smícháme se 2–3 lžícemi smetany a naneseme na obličej. Po 10 minutách smyjeme. Pleť bude projasněná a vypnutá. Čisticí pleťová voda 50 g čerstvých listů zalijeme 0,2 l vroucí vody. Louhujeme 30 minut. Vychladlý odvar nalijeme do lahvičky, uzavřeme a uchováme v chladničce. Používáme k čištění pleti.

Černý rybíz (Ribes nigrum)

106

ČERNÝ RYBÍZ (Ribes nigrum)

Keř z čeledi srstkovitých dorůstající výšky

až 1,5 m nebo jeho stromková varianta je

stále k vidění v zahradách. Listy rybízu jsou

jednoduché, střídavé, se zoubkovanými

okraji. Kvete v květnu. Květenství je

uspořádané v hroznech po 10 až

20 jednotlivých květech, celé květenství může

mít délku 8–10 cm. Květy mají chlupatý kalich

složený z pěti lístků, které jsou delší než lístky

okvětní. Plodem je tmavá bobule o průměru

0,7–1,5 cm. Všechny části rostliny jsou velmi

aromatické a právě pro svou nezaměnitelnou vůni má černý rybíz své neochvějné zastánce

i zaryté odpůrce konzumace čerstvých plodů. V lidových názvech pro černý rybíz najdeme

i nelichotivé výrazy jako například smraďoch. Rybízové listy obsahují fl avonoidy (hyperin,

astragalin), které mají pozitivní účinek nejen na cévy, ale zejména v kombinaci s vitamínem

C, obsaženým v plodech, mají nesporný ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a na zvýšení

hladiny antioxidantů. Dále obsahují silice v malém množství a prodelfi niny.

Listy sbíráme od května do srpna, sdrhujeme je ručně po větvičce odzdola nahoru

a sušíme je ve vrstvě do 5 cm v místnosti s dobrým přístupem vzduchu nejlépe na

sítech. Listy během sušení několikrát obracíme. Listy černého rybízu používáme při

potřebě odvodnění organismu, pročištění ledvin, zánětech močových cest. Přidáváme

je do čajových směsí podporujících pocení a při léčbě zánětů dýchacích cest.

Plody rybízu jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, obsahují i nezanedbatelné

množství vitamínu A a řadu cenných minerálů a dalších biologicky aktivních

látek, sacharidy a organické kyseliny, fl avonové glykosidy, anthokyany. Rybíz působí

jako antioxidant, konzumace plodů je účinná jako prevence demencí, únavy, stárnutí

buněk a oslabení organismu. Plody dozrávají koncem června a v červenci. Plod rybízu

sušíme v sušičce na nízkou teplotu nebo na plechu v troubě vyhřáté na 40 °C. Plody

během sušení promícháváme a obracíme. Správně usušený plod rybízu při zmáčknutí

nesmí barvit ruce. Pozor dáváme na přesušení nebo připálení plodů. Omezit konzumaci

černého rybíz by měli lidé, kteří trpí překyselením žaludku nebo pálením žáhy. 

Čaj z listů černého rybízu

2 čajové lžičky sušených listů přelijeme 200 ml horké vody, louhujeme 10 minut.

Pijeme 2–3× denně. Lze užívat i dlouhodobě.


Černý bez (Sambucus nigra)

107

ČERNÝ BEZ (Sambucus nigra)

Květ bezu

Rozhlédneme-li se po krajině, v době

květu si bezu nemůžeme nevšimnout.

Pokrytý velkými světlými plochými

květenstvími o průměru 10–25 cm

doslova září. Lze jej najít na lesních

mýtinách, na kamenitých místech,

okrajích lesních porostů, v roklích, na

mezích, u cest a na rumištích. V přírodě

roste volně na světlých i polostinných

místech. Vyskytuje se na venkově

u starší zástavby v okrajových částech zahrad, v blízkosti hospodářských budov,

chlévů a stodol. Vysazování bezu v blízkosti chlévů dle tradičního léčitelství mělo

pomáhat v boji proti moru hospodářských zvířat.

Černý bez je 2–6 m vysoký rozložitý keř se vstřícnými, řapíkatými, lichozpeřenými listy, nápadný velkými žlutobílými květenstvími, soukvětími uspořádanými do plochých chocholíků. Květy bezu (Flores sambuci) jsou pětičetné, bohaté na pyl a příjemně aromatické. Obsahují silice, organické kyseliny, rutin, cholin a minerální látky. Plodem jsou tmavě fi alové až černé bobule o průměru 4–7 mm, lidově nazývané bezinky. Ve zralých plodech jsou antokyanová barviva, organické kyseliny, cukr, třísloviny, silice, hořčiny, vosk, pryskyřice, vitamíny A a B, silice a další látky. Květy sbíráme rozkvetlé, ustřihneme nebo ulomíme celá květenství i se stonky. Květy bývají často „obsazené“ různými broučky, necháme-li po sběru květy rozložené několik hodin na terase nebo venkovním stolku, broučci se většinou dobrovolně odstěhují.

Sušíme je rozložené na sítech nebo svázané a zavěšené pomocí provázků je necháme několik dnů zavadnout. Ze zavadlých květů odstřihneme stonek a necháme je dosušit. Suché květy mají příjemnou vůni a smetanově nažloutlou barvu.

Květ bezu má potopudné a močopudné účinky, podporuje vykašlávání, užíváme při nachlazení a horečnatých onemocněních. Rutin v květech obsažený zpevňuje a posiluje cévní stěny a pomáhá při krvácivých stavech, hemoroidech, křečových žilách. Bezové květy mají také čisticí účinky na krev.

Odvar květu (použijeme dvojnásobné množství drogy než na čaj) lze používat také jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní a tkaninu namočenou do vychlazeného odvaru jako tišicí obklad při lehčích popáleninách pokožky. 

Černý bez (Sambucus nigra)

108

Čaj z bezových květů

Polévkovou lžíci sušených květů zalijeme 0,25 l vroucí vody. Přikryjeme a necháme

10 minut louhovat. Pijeme teplý nebo vlažný, 2–3 šálky denně. Dětem můžeme čaj

přisladit medem. Čaj z bezových květů má mírný účinek a je možné ho bez rizika

podávat i dětem.

Sirup z bezových květů

20 velkých květů černého bezu

1 citrón (nebo 2 lžičky kyseliny citrónové)

5 plátků čerstvého zázvoru

1 kg cukru, 1 l vychladlé převařené vody

Květy opláchneme, zalijeme vychladlou převařenou vodou. Omyjeme a na kolečka

pokrájíme citrón, na plátky nakrájíme čerstvý zázvor a přidáme ke květům. Necháme

do druhého dne odstát. Přidáme cukr, 10 minut za stálého míchání vaříme a ještě

teplé plníme do nahřátých lahví. Uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.

Limonáda z bezových květů

4,5 l vody 1,2 kg cukru 10 květů bezu ½ citrónu

Do vody nasypeme cukr, přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

Do horké tekutiny přidáme omyté květy a necháme vychladnout. Nalijeme do

skleněné láhve se širokým hrdlem (ideální je sklenice od okurek), zakryjeme

celofánem a necháme týden kvasit na teplém světlém místě. Slijeme přes sítko,

naplníme do čistých lahví a uložíme v chladu.

Kosmatice – smažené bezové květy

4 porce

12 bezových květů 

4 vejce

0,2 l světlého piva 

4 lžíce hladké

mouky

sůl 

olej na smažení 

Bezové květy omyjeme, necháme oschnout. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků

ušleháme tuhý sníh. Vidličkou rozšleháme žloutky a vmícháme pivo. Po lžících

a za stálého promíchávání přisypáváme mouku. Nakonec vmícháme sníh z bílků

a dosolíme.

Na pánvi rozehřejeme olej, květy držíme za stonky, namáčíme v těstíčku

a osmažíme jednu stranu dozlatova. Před obrácením ustřihneme stopku

a osmažíme druhou stranu. Odložíme na ubrousek. Jako přílohu zvolíme

brambory nebo bramborovou kaši.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist