načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Buddha vaří -- Výživa podle typologie tibetské medicíny – Klaus Herkommer; Eleonore Michaele Hildová

Buddha vaří -- Výživa podle typologie tibetské medicíny
-12%
sleva

Kniha: Buddha vaří
Autor: Klaus Herkommer; Eleonore Michaele Hildová
Podtitul: Výživa podle typologie tibetské medicíny

– Úvod do výživy v souladu s typologií podle tibetské medicíny se 108 recepty na zdravá a chutná jídla – Kniha poslouží všem začátečníkům (i bez nutnosti předběžných znalostí) jako uvedení do problematiky: základů stravování podle ... (celý popis)
Titul je na partnerském skladu >20ks - doručujeme za 2 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  595 Kč 524
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
17,5
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Maitrea
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2020
Počet stran: 210
Rozměr: 261,0x232,0x15,0 mm
Úprava: ilustrace (některé barevné)
Vydání: První vydání v českém jazyce
Spolupracovali: přeložila Mária Schwingerová
Hmotnost: 0,6915kg
Jazyk: česky
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Téma: alternativní lékařství, tibetské lékařství, zdravá výživa, výživa člověka, tibetská jídla, energetický systém člověka, předpisy kuchařské, příručky
Novinka týdne: 2020-20
Datum vydání: 202005
ISBN: 978-80-7500-528-1
EAN: 9788075005281
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Úvod do výživy v souladu s typologií podle tibetské medicíny se 108 recepty na zdravá a chutná jídla

Kniha poslouží všem začátečníkům (i bez nutnosti předběžných znalostí) jako uvedení do problematiky:

  • základů stravování podle tibetského lékařství
  • analýzy podle typů konstituce
  • "zdravé výživy" (Co přesně prospívá právě vám?)

Přináší:

  • recepty snídaní, polévek, hlavních jídel a dezertů pro každý typ
  • 108 receptů na zdravá a chutná jídla z celého světa
  • velmi podrobné seznamy potravin pro jednotlivé typy
(léčební umění ze "střechy světa")
Kniha je zařazena v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Přeložila Mária Schwingerová

Léčebné umění ze „střechy světa“

Klaus Herkommer

a

Eleonore Michaele Hildová

2020

BUDDHA VAŘÍ


KATALOGIZACE V KNIZE – NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

Herkommer, Klaus

[Buddha kocht. Česky]

Buddha vaří : výživa podle typologie tibetské medicíny / Klaus Herkommer a Eleonore Michaele Hildová ; přeložila Mária Schwingerová. -

První vydání v českém jazyce. -- Praha : Maitrea, 2020. -- 209 stran : ilustrace

Přeloženo z němčiny

ISBN 978-80-7500-528-1 (brožováno)

* 613.2 * 615.8(515) * 641.568(515) * 613.2 * 577.337 * (035) * 641.55(083.12)

– výživa člověka

– tibetské lékařství

– tibetská jídla

– zdravá výživa

– energetický systém člověka

– příručky

– kuchařské recepty

613 - Hygiena. Lidské zdraví [14]

Klaus Herkommer a Eleonore Michaele Hildová

Buddha vaří

Buddha kocht

Copyright © Klaus Herkommer & Eleonore Michaele Hild, 2015

Translation © Mária Schwingerová, 2020

Czech edition © MAITREA a.s., Praha 2020

ISBN 978-80-7500-528-1


FOTOGRAFIE

Všechny fotografie pocházejí od autorů knihy, kromě těchto: s. 6 © Wolfgang Günter; s. 9 © Ginger Neumann; s. 29 Moxapunkte (Google

Commons free public domain); s. 98, 142, 194 © Tom Lamm; s. 23, 27, 48 © SeaWave/bigstockphoto.com; s. 24, 27, 100 © Jag_cz/bigstockphoto.

com; s. 25, 27, 144 © valio84sl/ bigstockphoto.com; s. 43, 55 © Yastremska/bigstockphoto.com; s. 22 © iko/bigstockphoto.com; s. 22

© Dirima/bigstockphoto. com; s. 22 © haveseen/bigstockphoto.com; s. 32 © kaewphoto/bigstockphoto.com; s. 33 © Lisa_A/bigstockphoto.

com; s. 36 © klenova/bigstockphoto.com; s. 39 © Sofiaworld/bigstockphoto.com; s. 45 © fotografiche.eu/bigstockphoto.com; s. 62 © Gresei/

bigstockphoto.com; s. 74 © evren_photos/bigstockphoto.com; s. 113 © HLPhoto/bigstockphoto.com; s. 118 © FomaA/bigstockphoto.

com; s. 135 © bhofack22/bigstockphoto.com; s. 154 © Romariolen/bigstockphoto.com; s. 155 © matka_Wariatka/bigstockphoto.com;

s. 162 © HLPhoto/bigstockphoto.com; s. 176 © Utima/bigstockphoto.com; s. 178 © bhofack22/bigstockphoto.com; s. 179 © og-vision/

bigstockphoto.com; s. 199 © monticello/bigstockphoto.com; s. 202 Medizinbaum Diagnose (Google Commons free public domain); s. 203

blueberylherbs2 (Google Commons free public domain); s. 204–205 © Padma AG ; s. 207 © PiXXart/bigstockphoto.com


34

Předmluva ...................................................................... 8

Kapitola 1

Cíle tibetské medicíny ............................................... 14

Kapitola 2

Úvod do tradiční tibetské medicíny ........................ 16

Přehled uceleného systému tibetské medicíny ........... 16

Pět živlů a tři energie ..................................................... 16

Energetické dráhy a pět čaker ....................................... 18

Tři hlavní rušivé emoce, tři základní typy a sedm konstitučních typů ......................................................... 18

Kapitola 3

Jaký jsem konstituční typ? ........................................ 20

Vyhodnocení .................................................................. 22

Větrná konstituce (tibetsky: lung) ................................. 23

Žlučovitá konstituce (tibetsky: tripa) ............................ 24

Hlenovitá konstituce (tibetsky: beken) ......................... 25

Konstituce větrně-žlučovitá .......................................... 26

Konstituce větrně-hlenovitá ......................................... 26

Konstituce žlučovitě-hlenovitá ..................................... 27

Konstituce větrně-žlučovitě-hlenovitá ......................... 27

Kapitola 4

Proces trávení ............................................................. 28

Kapitola 5

Vliv potravin na energie ............................................ 30

Chuť potravin ................................................................. 30

Vlastnosti potravin ......................................................... 32

Kapitola 6

Výživa pro různé konstituční typy .......................... 33

Výživa pro větrnou konstituci ........................................ 34

Výživa pro žlučovitou konstituci ................................... 34

Výživa pro hlenovitou konstituci ................................... 35

Výživa pro větrně-žlučovitou konstituci ....................... 36

Výživa pro větrně-hlenovitou konstituci ....................... 36

Výživa pro žlučovitě-hlenovitou konstituci ................... 36

Výživa pro větrně-žlučovitě-hlenovitou konstituci ....... 36

Obecně o výživě ............................................................. 38

Vaření ............................................................................. 38

Význam oleje ve výživě .................................................. 38

Ghí (přepuštěné máslo) ................................................. 405 Kapitola 8 Používání koření ......................................................... 42

Recepty vítr .................................................................. 49

Polévky ........................................................................... 50

Hlavní jídla .................................................................... 60

Snídaně, dezerty a nápoje ............................................ 88

Dezerty ........................................................................... 93

Nápoje ............................................................................ 97

Recepty žluč ............................................................... 101

Polévky ........................................................................ 102

Hlavní jídla ................................................................... 112

Snídaně, dezerty a nápoje ........................................... 134

Dezerty ......................................................................... 138

Nápoje .......................................................................... 141

Recepty hlen .............................................................. 145

Polévky ......................................................................... 146

Hlavní jídla ................................................................... 158

Snídaně, dezerty a nápoje ........................................... 186

Dezerty ......................................................................... 190

Nápoje .......................................................................... 193

Tibetská medicína. Seznam potravin ................... 196

Dějiny tradiční tibetské medicíny ......................... 200

Tibetské bylinné receptury firmy PADMA ........ 204

Poděkování ................................................................ 207

Seznam receptů ......................................................... 208

Obsah


546

BUDDHA VAŘÍ

Léčebné umění


57

ze „střechy světa“


7

Tigernest in Buthan: Meditationsstelle von Guru Rinpoche (Padmasambhava)

Einleitung

8

BUDDHA VAŘÍ

Předmluva

„Když poletí železný pták a jezdečtí koně se budou valit

na kolech, člověk ze Země sněhu bude muset opustit svou zemi

a buddhistická nauka se dostane do zemí růžolícího muže.“

T

oto proroctví pochází od tibetského mistra a lé

kaře, guru rinpočhe Padmasambhavy z konce

osmého století. Znamená asi tolik, že když bu

dou po obloze létat letadla a zemí bude jezdit vlak, buddhismus se z Tibetu rozšíří do celého světa a především na Západ. Od roku 1950 je však na Západě stále známější nejen tibetský buddhismus, ale spolu s ním i tibetská medicína. Co nám tento buddhismus a léčebné umění mohou nabídnout? Tibetský buddhismus nám může zprostředkovat vhled do naší mysli a vést nás k rozvoji nejvyšších kvalit a ke stavu trvalého, nepodmíněného štěstí. Tradiční tibetská medicína je celostním, energetickým lékařstvím, jehož cílem je fyzické, psychické a duchovní zdraví, dlouhý život, pohoda, štěstí a spokojenost. „Domnívám se, že tibetská medicína rozhodujícím způsobem přispívá k nabytí zdravého ducha i těla,“ říká dalajláma. Učitelem tisíce let staré tibetské medicíny se stal původně Buddha Šakjámuni kolem r. 500 př. Kr. Takzvaná „nauka o léčení“ je nesmírným pokladem plným moudrosti. Tvoří ucelený a komplexní medicínský systém. Předcházení nemocem je v něm přinejmenším stejně důležité jako jejich léčení.

V tibetské medicíně má vedle mnoha dalších metod, jimiž

jsou tibetská jóga, masáž, meditace a správný způsob života,

důležité místo právě správná výživa vycházející z typologie.

Na Západě existuje množství různých výživových koncep

cí, z nichž přirozeně každá o sobě tvrdí, že je tou správnou.

Přístup tibetské medicíny k výživě je však zcela jiný. Nemá

jednu koncepci, která se musí hodit pro každého, nýbrž

zkoumá nejprve různé lidské typy a pak pro tyto odlišné

typy sestavuje individuální, nejlépe vhodnou výživu.

Tato kniha chce představit, vysvětlit a šířit fascinující vý

živovou soustavu, jež je veskrze logická a především ji lze

vyzkoušet na vlastním těle. Kéž prospěje co možná nejvíce

lidem a pomůže jim udržet si a zlepšit zdraví!

Tradiční metoda tibetského lékaře až dodnes spočívá

v tom, že tento lékař po důkladném vyšetření pacientovi

doporučí několik tipů týkajících se výživy, zejména for

mou malého individuálního seznamu potravin, jež jsou

pro něj zvlášť škodlivé a jimž by se měl vyhýbat. Naše

praktická zkušenost v práci s pacienty ukázala, že u nás

na Západě to většinou nestačí. Chceme vše pochopit, vše

si vyzkoušet a potřebujeme také mnohem víc praktických

podnětů, jak uplatnit výživu podle tibetské medicíny

ve svém běžném životě.

7

Tigernest in Buthan: Meditationsstelle von Guru Rinpoche (Padmasambhava)

Einleitung 8 Proto dnes vznikla tato praktická kuchařka, která jednak objasňuje všechny důležité podklady k výživě podle tibetské medicíny, jednak nabízí recepty na lahodná a chutná jídla z celého světa pro různé lidské typy jako úvod do zdravého vaření podle zmíněného systému. Pomocí této kuchařky si může každý vybrat ze tří hlavních chodů: uvařit zdravou snídani, několik polévek, hodně chutných hlavních chodů i lahodné dezerty. Velmi brzy tak pochopí základní principy, ochutná, pocítí a zakusí na vlastním těle, jak mu správné jídlo uvádí tělo a ducha do vzájemné rovnováhy a posiluje je. Toto zásadní pojetí a podrobné seznamy potravin s popisy jejich vlastností nakonec povedou k tomu, aby si každý mohl samostatně rozvíjet repertoár jídel a jednoduše si přizpůsobit i známé pokrmy. Kniha vznikla na podkladě několika publikací či kapitol o výživě podle tibetské medicíny, zejména přímých rad našeho učitele a tibetského lékaře prof. dr. Arji Pasanga, a především z vlastních zkušeností s daným tématem v praxi. Podle všech těchto receptů jsme si sami uvařili a pochutnali si. Seznam potravin byl sestaven pečlivě a detailně. Je tedy tím nejpodrobnějším, co v současnosti existuje! V příštích letech se však jistě dočkáme jeho doplnění a zdokonalení. V rámci tibetské medicíny jsou všechny potraviny zkoumány podle chuti, vlastností, energetického působení a živlového složení. Lidé se navzájem liší, ale zjednodušeně je lze rozdělit na sedm konstitučních typů. Každý z těchto typů potřebuje trochu jinou výživu, aby zůstal zdravý a vitální, resp. aby se znovu zdravým stal. Výživu si proto musí sestavit podle chutí, vlastností, energií a živlů, odpovídajících jeho typu. Je-li někdo „chladný, neklidný“ – tedy takzvaný VĚTRNÝ typ – potřebuje především teplou a těžší stravu, jako např. horký masový vývar. Měl by se však vyhýbat syrové stravě. Je-li někdo „horký“ – takzvaný ŽLUČOVITÝ typ – vyžaduje zejména ochlazující a mírnou stravu. Zde lze doporučit

syrovou stravu a především hořké saláty, jelikož tyto těles

né energie ochlazují.

Již zde tedy můžeme vidět, že syrová strava může být pod

le tibetské medicíny pro jednoho škodlivá, zatímco pro

druhého velmi zdravá. Tato kniha má proto prostřednic

tvím správné výživy lidem pomoci zůstat zdravými a v pří

padě nemoci podpořit léčbu.

Kromě toho nabízí pomoc při rozpoznávání typu konstitu

ce u sebe i svých blízkých. Vedle správné výživy tak čtenář

dostane do rukou poučení o svých vlastnostech a sklo

nech, slabých místech, charakteristických rysech i správ

ném chování, tudíž praktickou příručku obsahující rady

na každý den.

Přejeme vám hodně radosti při čtení, studiu, vaření, expe

rimentování i jedení. Buďte zdrávi!

Eleonore Michaele Hildová a Klaus Herkommer 12 13

Kapitel 1 – Die Ziele der Traditionellen Tibetischen Medizin

14

BUDDHA VAŘÍ

1. cíl: zdraví Prostřednictvím správné výživy a správného chování získává člověk zdraví a sílu, takže je pak schopen vykonávat tělesnou a duševní práci, vzdělávat se, zabývat se uměním a sportem. 2. cíl: dlouhý život Cílem je dosažení dlouhého života s jasným rozumem a jasnou myslí. Díky zdraví a dlouhému životu tak člověk může dosáhnout tří dalších cílů... 3. cíl: duchovní rozvoj ... stává se dostupnějším. 4. cíl: fyzický i duševní blahobyt ... s nimi lze jednodušeji dojít radostného života. 5. cíl: osvícení Je plodem plodů, konečným cílem, trvalým štěstím.

Vidíme tedy, že zdraví a dlouhý život představují výbornou

základnu pro duchovní rozvoj, fyzický i duševní blahobyt,

aby pak člověk mohl snáze dosáhnout konečného cíle,

osvícení.

Tibetská medicína zabývá se všemožnými rovinami lidské

ho bytí, jelikož tělo, duše a duch se navzájem ovlivňují.

Cíle tibetské medicíny

Cíle tibetské medicíny na sebe navzájem navazují a jsou

popisovány jako dva květy a tři plody


13

Kapitel 1 – Die Ziele der Traditionellen Tibetischen Medizin

Strom zdraví a nemoci


16

BUDDHA VAŘÍ

Úvod do tradiční

tibetské medicíny

T

radiční tibetská medicína (TTM) a buddhistická

nauka disponují jedinečnou, hlubokou znalos

tí člověka, jeho původu, funkcí, propojení těla

a duše, zdraví a nemoci, živlů, energií a mnoha dalších věcí. V této knize bychom rádi přinesli i náhledy na tyto souvislosti, neboť představují páteř tibetského lékařství. Přehled uceleného systému tibetské medicíny Tibetské lékařství („nauka o léčení“) je zaměřeno na celkové zdraví člověka. K tomu lze dojít individuální harmonizací energií, těla, emocí a mysli. Nerovnováha energií se diagnostikuje prostřednictvím tepu, moči, jazyka a dotazování. Opětovně získat a udržet si rovnováhu na různých rovinách může jednotlivec pomocí výživy přiměřené jeho typu, dohledu nad způsobem života (koučink), speciálních bylinných směsí, moxování, zlatých jehel, baňkování, očišťování, tibetské jógy, manter a meditace. Cílem je prožít zdravý, dlouhý, šťastný, bohatý a smysluplný život.

Pět živlů a tři energie

Z pohledu TTM se duch („prožívající“) spojuje s tělem při

početí. Zde se spojuje naše vědomí s mateřským vajíčkem,

tedy s ženskou energií, i s otcovským spermatem, tedy

s energií mužskou.

O současné tělesné konstituci, rodičích, životních podmín

kách, štěstí a stávajících duchovních tendencích rozhodu

je zejména naše karma (otisky shromážděné z minulých

životů). Na svět tedy můžeme přijít např. se zdravým či ne

mocným tělem, můžeme být velmi mírní a veselí, anebo

velmi bojácní a neklidní.

Naše tělo sestává z pěti živlů a je řízeno třemi energiemi.

Pět živlů, z nichž je vše složeno: prostor, vzduch, oheň,

vítr a země.

Živel prostoru (povstávající z nevědomosti) je živlem, který

obsahuje vše a vytváří duté prostory a otvory. Živel země

(povstávající z pýchy) pak tvoří vše pevné, tedy kosti, sva

ly, tuk atd. Živel vody (vznikající ze žárlivosti) vytváří vše

tekuté, jako je krev, lymfa a likvor. Živel ohně (povstáva

jící z hněvu) je odpovědný za teplotu těla a živel vzduchu

(vznikající z příchylnosti) pak za pohyb a propojení v těle.

17

Úvod do tradiční tibetské medicíny

Tři energie, které řídí naše tělo, ducha a psychiku,

se nazývají vítr, žluč a hlen:

Energie větru se skládá ze vzdušného živlu a pečuje o po

hyb v těle, nervovou soustavu a psychiku. Energie žluči se

skládá z ohnivého živlu a pečuje o teplotu těla a krev. Ener

gie hlenu sestává z živlu země a vody a pečuje o tělesnou

hmotu, kosti, tuk a svaly a také o mízní soustavu.

Každá z těchto energií se opět skládá z dalších pěti (pod-)

energií, které se starají o fungování našeho těla a psychiky.

Pět energií větru

z vítr udržující život

pečuje o smysly a paměť, bystrost, životní energii

z vzestupný vítr

stará se o hrudník, krk, řeč a paměť

z všepronikající vítr

odpovídá za srdce, vnitřní klid a pohyby svalů

z ohni podobný vítr

má na starosti zažívání

z sestupný vítr

řídí vyměšování stolice a moči

CELOSTNÍ

INDIVIDUÁLNÍ

ENERGETICKÁ

MEDICÍNA

Těžištěm a základnou každé

terapie v rámci tibetské medicíny

je správná, typu přiměřená výživa.

buddhistická

filosofie

buddhistická

meditace

tibetská

jóga

tibetská

masáž,

moxování,

baňkování

tibetská

medicína

tibetské

bylinné

směsi

typu

přiměřená

výživa

typu

přiměřený

způsob

života

BUDDHA VAČÍ

Pět energií žluči z trávicí žluč

pečuje o oddělování stravy, trávení

z žluč řídící barvy

stará se o krevní složky, barvu tělesné tkáně

z uskutečňující žluč

podporuje intelekt a úsudek

z žluč způsobující vidění

odpovídá za zrak

z žluč barvící kůži

ovlivňuje barvu kůže a vyzařování

Pět energií hlenu z hlen podporující život

řídí tělesné tekutiny a dýchání

z rozkládající hlen

pečuje o trávení, promíchává stravu

z hlen vnímající chuť

stará se o vnímání různých chutí

z hlen působící spokojenost

pečuje o spokojenost smyslů

z propojující hlen

odpovědný za pohyblivost kloubů

Tyto tři hlavní energie, pět podřízených energií a pět živlů řídí naše tělo, psychiku a ovlivňují našeho ducha.

Energetické dráhy a pět čaker

Ovlivňují rovněž stav sedmi částí těla: potravní esence,

krve, svalů, tuku, kostí, kostní dřeně a tekutin repro

dukčních orgánů.

Nakonec ovlivňují i tři hlavní tělesné výměšky: moč, sto

lici a pot.

Zdraví v tibetské medicíně znamená rovnováhu našich

energií, částí těla a výměšků.

Je-li však tato rovnováha porušena, vede to k nemoci

a k jejím příznakům, které jsou výrazem nerovnováhy.

Tři hlavní rušivé emoce, tři základní typy

a sedm konstitučních typů

Jelikož jsme zvyklí na vnímání v rámci duality JÁ a VNĚJŠÍ

SVĚT, vnímáme vše prostřednictvím takzvaných tří ruši

vých emocí:

Energetické dráhy a pět čaker


19

Úvod do tradiční tibetské medicíny

Chceme mít buď něco příjemného – což se nazývá příchylnost, nebo se chceme vyhnout nepříjemnému, což se nazývá averze, anebo se nacházíme ve lhostejném stavu ducha, což se nazývá otupělost. Tyto tři rušivé pocity jsou původními příčinami tří energií, které řídí naše tělesné pochody. Příchylnost vede k energii větru, averze k energii žluči a otupělost k energii hlenu. V rámci TTM se rozlišuje celkem sedm konstitučních typů, neboť tyto tři energie jsou u různých lidí různě rozloženy. Za prvé existují tři jedinečné typy, v nichž je velmi silně rozvinuta energie větru, žluči nebo hlenu, a zbývající dvě energie jsou zastoupeny spíše slabě. z větrný typ z žlučovitý typ z hlenovitý typ Za druhé existují tři kombinované typy, v nichž jsou velmi silně rozvinuty dvě energie a jedna je zastoupena poměrně slabě. z z typ větrně-žlučovitý z z typ větrně-hlenovitý z z typ žlučovitě-hlenovitý Nakonec pak existuje vyrovnaný typ, který má všechny tři energie rovnoměrně rozvinuté. z z z typ větrně-žlučovitě-hlenovitý Rozložení těchto energií a živlů souvisí s duchovními tendencemi. Je-li velmi silně rozvinuta příchylnost, dostáváme tělo s hodně větrnou energií, převládá tedy živel vzduchu. Jsme pak typem větrným.

Je-li silně rozvinutý hněv, dostáváme tělo s velkou energií žlu

či, v němž převládá živel ohně. Jsme pak typem žlučovitým.

Je-li obzvlášť silná lhostejnost a otupělost, dostáváme tělo

s větší energií hlenu. Převládá v něm živel země a vody,

a my jsme pak takzvaným hlenovitým typem.

Obdobě je tomu u typů smíšených.

Konstituce zůstává za normálních okolností po celý život

stejná. Podle konstitučního typu se proto projevují určité

duchovní tendence a emoce, určité vlastnosti, schopnosti

a sklony a nakonec i tělo s konkrétním vzhledem a vlast

nostmi, jeho silná a slabá místa.

Abychom zůstali zdraví, většinou je důležité, aby energie,

které jsou beztak v dané konstituci již hodně rozvinuty, pří

liš nezesílily.

Vezměme si například větrnou konstituci. Větrný typ, kte

rý je „chladný, lehký a neklidný“, by se měl např. vyhýbat

chladu a neklidu a namísto toho pečovat o teplo, tíži a klid,

aby se nevychýlil z rovnováhy. Kromě několika dalších

podmínek, jako je chování a klima, hraje pro tuto rovnová

hu důležitou a zásadní roli výživa. Výživa větrného typu by

měla být v podstatě teplá a těžká, sladká, kyselá a slaná.

(O chutích a vlastnostech potravin pro jednotlivé typy blí

že pojednáváme v 5. kapitole.)

Tento druh výživy vyvažuje větrnou energii.

V případě nesprávné výživy může být tato rovnováha po

rušena, mohou se projevit příznaky jako neklid, strach, ne

spavost, problémy se soustředěním, závrať, bušení srdce,

tinnitus, neurologické problémy, neurodermitida, nadý

mání, zácpa a mnoho dalších.

Toto je pro každý ze sedmi konstitučních typů jiné. Proto

je nejprve zásadně důležité stanovit si, jaký jsme konsti

tuční typ, abychom si pak mohli najít tu správnou výživu.

Abychom snáze pochopili tuto výživovou koncepci a mohli

si ji zapamatovat, v této knize jsme položili důraz na tři je

dinečné typy, o nichž budeme podrobně pojednávat v ná

sledujících kapitolách. Ostatní čtyři typy pak popíšeme

trochu stručněji.

BUDDHA VAČÍ

1. Jaký je charakter a temperament vaší matky?

a nervózní, vzrušený, bojácný, živý b netrpělivý, agresivní, organizovaný c klidný, mírný, pomalý

2. Jaký je charakter a temperament vašeho otce?

a nervózní, vzrušený, bojácný, živý b netrpělivý, agresivní, organizovaný c klidný, mírný, pomalý

3. K jakým trávicím potížím máte největší sklon?

a nadýmání, zácpa b překyselení, průjem c obtížné a pomalé trávení

4. Kdy se tyto potíže nejvíce objevují?

a když mám prázdný žaludek b během trávení (½ hodiny po jídle) c hned po jídle

5. Jakou chuť máte nejraději?

a výraznou a silně kořeněnou

b kyselou a slanou

c slanou a sladkou

6. Jaké podmínky zlepšují rušivé příznaky?

a teplo, klid, uvolnění, příjemní lidé

b chlad, chladné nápoje

c teplo, pohyb, ostré jídlo

7. Které jídlo nesnášíte, nebo vám způsobuje problémy?

a káva, zelená paprika, fazole

b mléko, česnek, alkohol, glutamát, tučné jídlo

c sacharidy, okurky, syrová strava

8. Které orgány či části těla máte slabé či citlivé

a náchylné k potížím?

a srdce, tlusté střevo, hrudník, levé rameno

b játra, oči, žlučník, tenké střevo, dásně, pravé rame

no, hlava (bolesti)

c ledviny, močový měchýř, slezina, žaludek, dolní část

zad (bolesti), nohy (pocit těžkosti)

Jaký jsem

konstituční typ?


21

Jaký jsem konstituční typ?

9. Které smyslové orgány mají sklon k potížím?

a uši, jazyk, kůže (sklon k chraptivosti) b oči, kůže (vnitřek krku, krční záněty) c nos, rty (sklon k rýmě)

10. Co charakterizuje vaši tělesnou teplotu?

a chlad b horko c chlad a vlhko

11. Jakou máte postavu?

a štíhlou, hubenou a nízkou, nebo štíhlou, hubenou

a vysokou

b střední, svalovitou se širokými rameny c sklon k nadváze, široké boky

12. Jakou máte kůži a vlasy?

a tmavé nebo šedivé vlasy; pórovitou, suchou a drsnou

kůži

b mastné, rusé a kadeřavé vlasy; mastnou a tmavou kůži c pevné a lesklé, černé vlasy; vlhkou, jemnou a světlou

kůži

13. Jaké počasí vám dělá problémy?

a studený vítr b horka c vlhké a vlhko-chladné klima

14. Jak se potíte?

a zřídka, málo a pot nepáchne b často, lehce a pot silně páchne c občas a spíše studeným potem

15. Jak spíte?

a spánek je krátký, přerušovaný, nespavost b ospalost ve dne, méně v noci c spánek je hluboký a dlouhý, obtížné vstávání

16. Jaké máte sny?

a hodně nočních můr; sny o létání, modré a černé

barvy

b sny jsou zřídkavé; o ohni a násilí, červené nebo

žluté barvy

c skoro žádné; sny o vodě, padání a sestupu; zele

né barvy

17. Jakým duševním/emočním typem jste?

a citlivý, sentimentální, nervózní, neklidný, úzkost

ný, senzitivní

b agresivní, netrpělivý, s obavami, impulzivní, silný

c depresivní, melancholický, klidný, mírný,

lhostejný

18. Které psychické/fyzické problémy se u vás

nejvíce projevují?

a přecitlivělost, strach, nervozita, neklid

b bolesti hlavy, průjem, horečka, zánět, infekce

c potíže s trávením, zadržování vody, nezánětlivé

chronické nemoci, slabost

19. Jaký máte jazyk?

a červený a suchý

b žlutavý a silně potažený

c bledý, bělavý se spoustou slin

20. Jak komunikujete?

a tendence k řečnění, o sobě, svých pocitech a sta

rostech, o tom, co mám rád/a

b síla výrazu, přesnost v řeči, dobrá schopnost

argumentace, rád kritizuji, přesně vidím chyby

c mluvím spíše méně; jsem tolerantní a klidný/á,

umím naslouchat

vyhodnocení na další straně


5960

BUDDHA VAŘÍ

VÍTR

Suroviny 600 – 800 g jehněčí kýty nebo plece Marináda 4 PL jogurtu 1 ČL římského kmínu 5 hřebíčků 6 zrnek zeleného kardamomu 1 ČL skořice 1 suchý lusk chilli 1 ČL koriandrových semen 1 ČL soli 1 PL citronové šťávy půl ČL mletého muškátového oříšku 2 PL ghí 3 velké cibule 4 cm zázvoru

2 zeleninové banány (plantejny)

1 ČL třtinového cukru

4 PL mandlových plátků

4 PL rozinek

5 PL pražených kešu oříšku

koriandr

1 šálek rýže a voda

Příprava

Maso nakrájíme na kostičky a vlo

žíme do připravené marinády

na 1–12 hodin.

Po této době jej vytáhneme z mariná

dy, necháme okapat a krátce osma

hneme na ghí s nasekanou cibulí

a zázvorem. (Můžeme k nim přidat

šafrán.) Pak k tomu nalijeme mari

nádu a lehce povaříme asi 20 minut.

Rýže necháme nabobtnat 10 minut

ve studené vodě, poté vodu vylijeme,

rýži dáme do hrnce s masem a vše

promícháme. Dolijeme tolik vody,

aby bylo vše pokryto na půl centime

tru, a pak dusíme doměkka. Mezitím

nakrájíme plantejny na tenká koleč

ka, pocukrujeme a po obou stranách

opečeme dokřupava.

Nakonec do hotového jehněčího

s rýží přidáme rozinky, plátky mandlí

a kešu oříšky.

Jídlo podáváme ozdobené plantejny.

Jehněčí birjání s rýží a plantejny

Hlavní jídla

VÍTR


59




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.