načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Boží hody - Jak jedli Židé v Čechách a na Moravě - Ruth Bondyová

Boží hody - Jak jedli Židé v Čechách a na Moravě
-34%
sleva

Kniha: Boží hody - Jak jedli Židé v Čechách a na Moravě
Autor:

Předně ujasnění: ač jedná o jídle, není to kuchařka, nýbrž knížka ke čtení; pojednání o vztahu Židů v Čechách a na Moravě (a nejen tam) k jídlu a o významu jídla v jejich ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
již pravděpodobně nedoručíme do Vánoc
Vaše cena s DPH:  340 Kč 223
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
7,4
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma


hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 100%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Centrum Franze Kafky
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2009-08-01
Počet stran: 180
Rozměr: 185 x 159 x 19 mm
Úprava: 177 stran : ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
Spolupracovali: ilustrace Jiří Slíva
Vazba: Vázaný
ISBN: 978-80-86911-16-8
EAN: 9788086911168
Popis / resumé

Historie a tradice židovské kuchyně. Kulturní a náboženské zvyky dodržované při výběru, přípravě a konzumaci pokrmů. Význam jídla v židovské víře, symbolika židovských svátků a pokrmů, které k nim neodmyslitelně patří. Příspěvek ke kulturním dějinám českých a moravských Židů. Po obecnějších úvodních kapitolách následuje popis jednotlivých tradičních pokrmů a slavnostních rituálů náboženských svátků, které jsou doprovázeny příslušnými náboženskými jídelními předpisy. Spisovatelka rozvíjí toto základní téma v zajímavých historických souvislostech a vrací se i k dějinám českých Židů, židovských obcí a jednotlivých židovských rodin od středověku po současnost.

Popis nakladatele

Předně ujasnění: ač jedná o jídle, není to kuchařka, nýbrž knížka ke čtení; pojednání o vztahu Židů v Čechách a na Moravě (a nejen tam) k jídlu a o významu jídla v jejich životě. Sama jsem chtěla vědět, jak to bylo v dřívějších generacích, nejen co Židé jedli, ale také jak se víra a jídlo prolínaly, jaký byl postoj rabínů k tomu či onomu pokrmu převzatému od křesťanského okolí a které požehnání k němu patřilo, jak se různé pokrmy vyvinuly, jaký je původ jejich jmen a co z toho všeho zbylo dodneška. Zdálo se mi důležité zaznamenat i kulinární stránku historie Židů v zemích Koruny české, protože zrcadlí jejich každodenní život, jejich radosti a strasti. Jídlo hrálo a hraje v životě Židů velkou úlohu, protože je nerozlučně spjato s náboženskými příkazy. Snad v žádném náboženství není víra tak úzce spojena s jídlem jako v židovském. Křesťané se mají v pátek, na Popeleční středu a čtyři dny před hlavními velikonočními svátky zdržet masa, muslimům je zakázáno jíst vepřové a pít alkoholické nápoje, ale u Židů se několik stručných přikázání Bible, která se týkají požívání masa zvířat, sobotního odpočinku a oslavy svátků, proměnilo během staletí v nesmírně obsáhlou rabínskou literaturu (jak jedli Židé v Čechách a na Moravě)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ruth Bondyová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist