načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Bezlepkové kváskové pečení - Gabriela Hradecká

Bezlepkové kváskové pečení

Elektronická kniha: Bezlepkové kváskové pečení
Autor: Gabriela Hradecká

- Upečte si sami doma bezlepkový kváskový chléb, Chleban s An!  . - Myslíte si, že upéct si vlastní chleba bez lepku bude složité? Autorka této knihy vás přesvědčí, že ne. ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2018
Počet stran: 88
Rozměr: 23 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-2214-3
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Upečte si sami doma bezlepkový kváskový chléb, Chleban s An!  .

Myslíte si, že upéct si vlastní chleba bez lepku bude složité? Autorka této knihy vás přesvědčí, že ne. Sama má celiakii, čerpá tedy z vlastních zkušeností a navíc moc dobře ví, co vás trápí. Skoro denně peče poctivé domácí kváskové klasické i bezlepkové pečivo. Zvládá to s láskou a radostí - tradičními způsoby bez kuchyňských robotů. Toto umění předá i vám. V této knize vás také naučí, jak se starat o kvásek, jak si při přípravě rozvrhnout čas a samozřejmě tam naleznete i recepty na lahodné pečivo.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Gabriela Hradecká - další tituly autora:
 (e-book)
Domácí kváskové pečení Domácí kváskové pečení
Bezlepkové kváskové pečení Bezlepkové kváskové pečení
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Bezlepkové kváskové pečení

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Gabriela Hradecká

Bezlepkové kváskové pečení – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2018

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


CPress Brno

2018

Bezlepkové

kváskové

pečení

Gabriela Hradecká


Bezlepkové kváskové pečení

Gabriela Hradecká

Sazba: Daniele Janošcová

Obálka: Pavel Ševčík, foto archiv autorky

Fotografie: ar chiv autorky, pozadí © Elovich/Shutterstock.com

Jazyková korektura: Kateřina Štáblová

Odpovědná redaktorka: Ivana Auingerová

Technický redaktor: Radek Střecha Objednávky knih: www.albatrosmedia.cz eshop@albatrosmedia.cz bezplatná linka 800 555 513 ISBN tištěné verze 978-80-264-2214-3 ISBN e-knihy 978-80-264-2338-6

Cena uvedená výrobcem představuje nezávaznou doporučenou spotřebitelskou cenu.

Vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2018 ve společnosti Albatros Media a. s. se sídlem Na Pankráci 30,

Praha 4. Číslo publikace 34 749.

© Albatros Media a. s., 2018. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být kopírována

a rozmnožována za účelem rozšiřování v jakékoli formě či jakýmkoli způsobem bez písemného souhlasu

vydavatele.

1. vydání Obsah

7

13

Úvod Poděkování Můj život s lepkem i bez lepku

14

Přirozeně bezlepkové stravování versus život s diagnózou 20 Co potřebujeme k domácímu kváskovému pečení? 22

Bezlepkový kvásek 22

Suroviny na domácí

kváskový chléb bez lepku 26

Ošatka 36

Lopata 38

Trouba 40 Časový rozvrh a jednotlivé fáze zrání těsta 42

Základní bezlepkový kvas 43

Smísení surovin s míse 46

První kynutí v míse – zrání těsta 47

Hnětení 49

Kynutí v ošatce druhé (poslední) kynutí 50

Pečení chleba v troubě 50

Chladnutí upečeného pecnu 51

Skladování kváskového pečiva 53

Rady a tipy 54

Revitalizace kvásku 54

Dovolená, změna režimu a výjimečné situace 55 Shrnutí 56 Recepty 60

Kváskový chléb Klasik 62

Tmavší kváskový chléb s teff em 64

Kváskový chléb s pohankou 66

Kváskový směšňák 68

Kváskový čirokovo-jáhlový světlý chléb 70

Chléb rýžovo-pohankový 72

Bezlepkový chléb královský 74

Chléb s ovesnými vločkami 76

Kváskový toustový chléb bílý bez lepku 78

Bezlepkové dalamánky světlé 80

Sladký sváteční chlebíček do formy 82 6

7

Úvod

Jmenuji se Gabriela Hradecká, říkám si Gabi An a jsem žena, maminka, lektorka plavání,

pekařka, lektorka pečení chleba, moderátorka ... no je toho moc, vyjmenovávat všechny

své podoby nebudu. Narodila jsem se Věrce a Pavlovi v podhorském městečku Bruntál

na severu Moravy a od roku 1978 se píše má kniha života. Tak jako u každého z nás je

i moje životní kniha zajímavá – někdy napínavá, někdy směšná a někdy pohodová. Můj

život plyne jako voda, od roku 2006 žiji na jihu Moravy, kde nyní v domečku v obci Pod

myče blízko Vranovské přehrady bydlím se svým mužem a třemi dětmi. Jsem celoživotní

hledačka pravdy a lásky a miluji život přesně takový, jaký je. Miluji tu životní rozmanitost

a nápaditost! Miluji tu barevnost, otevírání obzorů a průzkum nových věcí. Život je skvělý!

Miluji život na zemi (někdy nohama víc na zemi, někdy hlavou víc v oblacích), ve vodě

(v bazénu, přehradě, moři či v řece), ve vzduchu (padákem už neskáču), u ohně (u trouby

i táboráku). Libí se mi Osho a jeho Zen Tarot a život Tady a Teď. Miluju zpětnou vazbu

a zajímá mě, co si myslíte a co máte na srdci. Pokud budete na Vranovsku, určitě se ozvěte,

ráda vás uvidím!

Blízko Vranovské přehrady vám mohu zapůjčit na dovolenou či víkend Chatu v zátoce,

veškeré aktuální informace najdete na www.chatavzatoce.cz.

Od roku 2008 učím plavat děti od 6 měsíců do 6 let v klubu Plaváček Znojmo, a tak se

všechny moje tři děti velmi ladně a bezpečně pohybují ve vodě a hlavně i pod vodní hla

dinou. Stejně ladně jako já.

Pečení chleba z žitného kvasu jsem se začala věnovat na mateřské dovolené a v roce 2013

jsem začala vystrkovat růžky s tvorbou receptů a bořením mýtů o tom, že k pečení nutně

potřebujete drahé stroje a přístroje – domácí pekárny, hnětače, kuchyňské roboty. Mé

beskydské kořeny uvnitř mě samé moc dobře ví, že to není nutné. Vracím se s pečením

chleba ke kořenům, kdy toho potřebujete fakt málo, ale potřebujete mít v sobě chuť se

do toho pustit. Nejdůležitější součástí celého procesu je čas, protože proces pečení chleba

nejde uspíšit a už vůbec ne zkrátit. Pekla jsem nejprve pro svého muže a naše tři děti a od

začátku mi pečení chleba přinášelo klid, uzemnění a pocit naplnění. A ta vůně v celém

8

domě! Kdo nezažil, nepochopí! Jen

já, moje ruce, mouka, voda, kvas, sůl

a kmín a božská, zdravá, domácí, zá

kladní potravina byla na světě. Zjistila

jsem, že předávat informace a pekařské

zkušenosti mě velmi baví a naplňuje.

V listopadu 2014 jsem se rozhodla,

a když se beran rozhodne, to je pak

jízda! Otevřela jsem si kurzy pečení

chleba pro širokou veřejnost po celé

České republice. Dnes pořádám kurzy

ve všech koutech naší vlasti a potká

vám spoustu skvělých lidí. Je to boží!

Navštívila jsem přes třicet míst v naší

krásné české zemičce a začínám vystr

kovat růžky i do blízké Evropy.

Cesty životem jsou různé. Nikdy mě

nenapadlo, že já napíšu a vydám kni

hu. Co jednu! Ale druhou? Cítím, že

vám musím povědět, jak to celé bylo.

K mé první knize Domácí kváskové

pečení mě vlastně přivedla má nejstarší dcera Lucie. Na podzim roku 2015 měla velké

neurologické zdravotní problémy. Celé to nebylo moc dobře uchopitelné a zařaditelné

do diagnózy, tak dostala diagnózu epilepsie, i když se pořád hovořilo o tom, že má psy

chogenní problém. Začala brát antiepileptika, ale po pár dnech se zjistilo, že její tělo má

silnou alergickou reakci na tyto léky. Alergie byla tak silná, že ničila její tělo včetně jater. Ty

trpěly nejvíc. Já jsem v té době podnikala necelý rok. Necelý jeden rok jsem pořádala kurzy

pečení chleba. Cítila jsem to jako rozjezd. Začátek všeho. Můj diář, nabitý podzimními

termíny kurzů, nešel ani zavřít, jak byl plný, a do toho Luci, která měla velké zdravotní

potíže. Ano. Všechno jinak. Nic není důležitější než zdraví. Nic není důležitější než moje

nejstarší dcera. Nádech – výdech. Vše jsem zrušila a celou dobu byla v nemocnici s ní. Celý

podzim. Nepřišla jsem ani o jednoho zájemce o kurz, protože jsem byla autentická a při

hlášeným napsala přesně to, co se děje. Všichni to s pokorou chápali, a ještě mě podpořili či

Úvod

9

mi napsali krátkou větu, že na mě

myslí. Neuvěřitelné! Celkem jsme

byly s Luci spolu ve třech nemoc

nicích, zvládly jsme je vystřídat

během šesti týdnů. Konečná za

stávka byl Motol. Tam se rozho

dovalo, zda moje dcera přežije, zda

její játra začnou fungovat a štěpit,

hrozila transplantace jater. Ode

vzdávala jsem Luci Bohu a uvědo

mila si, že moje dítě není moje, ale

je tady na tomto světě na návště

vě stejně jako já, a pokud se roz

hodne odejít, odejde. Uvědomění

to bylo velmi silné. A víte, co mi

v tuto dobu přistálo v e–mailu?

Nabídka na napsání knihy. Ano,

bylo to jako dar z nebes, ale já

jsem nemohla. Nebyl čas. Nešlo

to. Nevěděla jsem, zda netrávím

se svou dcerou poslední chvíle ži

vota, všechno, úplně všechno šlo stranou. S Lu nás propustili před Vánocemi domů a my si doma užívali, že jsme zase po dlouhé době v kompletní sestavě naší rodinné silné pětky doma. Že jsme doma prostě VŠICHNI. Byl to dar. Ano, uvědomit si, že tím, že jsme doma prostě jen všichni – je obrovský dar. Už to nebyla taková samozřejmost jako dřív. Vše se změnilo. Luci v té době chodila do 4. třídy, krásně jsme to zvládli. Dohnala školu – tímto děkuji paní učitelce Marcelce, která celou situaci uchopila a zvládla naprosto bravurně –, děkujeme moc za dopisy a malůvky do Motola, hodně nás to obě drželo nad vodou. No a co kniha, ptáte se? Když mi začátkem listopadu 2015 přišla nabídka od nakladatelství Albatros Media napsat knihu, smetla jsem to ze stolu. Nebyl čas ani chuť. Byla úplně jiná životní priorita. Po Novém roce jsem se ozvala paní redaktorce Ivaně, zda nabídka platí. Docela hodně jsem se divila, když mi napsala – Ano, platí! Čekám na Vaše rozhodnutí. Líbíte se mi! Tímto moc děkuji za důvěru a možnost napsat svou první knihu. Kniha Domácí kváskové pečení 10

Úvod

11

vyšla na podzim 2016 (do roka a do dne) a těší se velké oblibě. Je koncipovaná pro úplné

ho začátečníka, člověka, který potřebuje úplný prazáklad domácího kváskového pečení.

A na tomto základu potom může kvalitně stavět dál. Prodávám ji na svých kurzech, ale

zakoupit si ji můžete i v kamenných knihkupectvích nebo e–shopech. Děkuji všem, kteří

mi pomohli splnit si sen. Sen o tom, jak obyčejná holka, ekonomka ze severu Moravy, vydá

knihu a bude dělat to, co ji neuvěřitelně baví a naplňuje. DĚKUJI! (A nemyslete si... když

kniha vyšla, prvních čtrnáct dní jsem s ní téměř spávala a každé ráno se znovu divila, že

na knize je moje jméno! Že tam opravdu je!)

Je tady ale jedno velké ALE... No je to přeci kniha o bezlepkovém kváskovém pečivu ne?

Jelikož mám od roku 2004 diagnostikovanou celiakii a klasické pečivo z žitného kvasu

s pšeničnou či jinou moukou s obsahem lepku nejím, pořád jsem pokoukávala po pečení

chleba z bezlepkového kvasu. Zkoušela jsem si vyrobit pár kvasů z bezlepkové mouky, ale

moje pokusy nestály za moc. Na začátku roku 2015 jsem objevila ženu ze severu Čech –

Markétu Vajnarovou, která pekla pro své děti bezlepkový domácí kváskový chléb. Jelikož



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist