načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Bezlepková cukrárna – Zuzana Zachová

Bezlepková cukrárna

Elektronická kniha: Bezlepková cukrárna
Autor: Zuzana Zachová

Kniha kuchařských receptů na přípravu bezlepkových sladkých pokrmů. Vhodné pro začátečníky. ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  139
+
-
4,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 75.3%hodnoceni - 75.3%hodnoceni - 75.3%hodnoceni - 75.3%hodnoceni - 75.3% 87%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2017
Počet stran: 124
Rozměr: 24 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-1440-7
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kniha kuchařských receptů na přípravu bezlepkových sladkých pokrmů. Vhodné pro začátečníky.

Popis nakladatele

Kniha plná receptů sladkých bezlepkových dobrot, jaké vás jen napadnou! Muffiny, makronky, pudingy, minicakes, cupcakes, dezerty z odpalovaného těsta, palačinky, clafoutis, lízátka, koláčky, rolády, tartaletky, bábovky, creme brulée, tiramisu, panettone, tartufo, galetky, kokosky, bublaniny, velikonoční mazanec, štrúdl, sušenky, jahelník, panna cotta, lívanečky, marcipán, brownies...

(zdravé dobroty pro dobrou náladu v každém ročním období)
Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Zuzana Zachová - další tituly autora:
Bezlepková cukrárna -- Zdravé dobroty pro dobrou náladu v každém ročním období Bezlepková cukrárna
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Bezlepková

cukrárna

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Zuzana Zachová

Bezlepková cukrárna – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2017

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Bezlepková cukrárna

CPress Brno

2017

Zdravé dobroty pro dobrou náladu

v každém ročním období

zuzana zachová


Úvod a poděkování

K pečení jsem se dostala pozdě, až po narození své dcery. Jako malá

jsem v kuchyni mamince často pomáhala, ale radši jsem ty dobroty

jedla, než se zajímala o to, jak se dělají. Nejradši jsem si listovala

maminčinou „zlatou knihou“ od Mary Berry a představovala si, jak ty

krásně nazdobené recepty chutnají. Dnes mi připadá tato cukrářská

kniha jako „stará“ klasika, ale pořád si v ní ráda listuji.

Když jsem začala péct z bezlepkové mouky, zjistila jsem, že je to

něco úplně jiného než péct z té „obyčejné“ pšeničné. Bez lepku těsto

moc nedrží, rozpadá se a je sypké. U všech receptů je proto důležité

zachovat poměry mouky, cukru, vajíček, abyste se mohli těšit z pěkně tvarovaných sladkých dobrot. Když se vám něco napoprvé nepovede, zkoušejte to znova a znova jako já. Pokud nějaký recept hned napoprvé nefungoval, pozměnila jsem pomě ry surovin, ubrala mouky, přidala mandle, případně vajíč ka, a výsledek byl mnohem lepší. Nejtěžší na přípravu jsou recepty z kynutého těsta, ale bublanina nebo mu ny v mé kuchařce jsou k nerozeznání od klasických lepkových. Recepty v této knize jsou určené pro začáteč níky a jsou navrženy tak, aby si na své přišli milovníci zdravých pochoutek i velcí mlsánci. Ráda peču zdravé koláče ze základních surovin, ideálně z čerstvého sezónního ovoce. Někdy mám ovšem chuť na něco hodně sladkého, vydatného a z 99 procent to musí být i čokoládové. Pak musí jít kalorické tabulky stranou, protože v té chvíli vás dezert bez cukru rozhodně neuspokojí. A když už hřešit, tak pořádně ... ale stále bezlepkově!

Tato kuchařka má pro mě zvláštní hodnotu a doufám, že ji bude mít i pro

vás, jakmile recepty vyzkoušíte. Nezapomeňte se také o své s láskou připravené

výtvory podělit i s vašimi blízkými, protože bez toho by pak pečení ztratilo svou

krásnou magii. Ráda bych poděkovala své rodině, hlavně svému manželovi, který

testoval mé úspěšné i neúspěšné pokusy o vytvoření těch nejlepších dezertů. Že

mu chutná, jsem poznala, když po dojedení prohlásil: „Tohle můžeš dělat častě ji.“

Bez jeho podpory by tato kuchařka nevyšla, ale ani bych nezačala s peč ením tolika

dobrot. Také bych ráda poděkovala své dlouholeté kamarádce a talentované

gra čce Andree za pomoc s gra ckou úpravou této knihy. Umožnila mi udělat

knihu tak, jak jsem si ji představovala. Chtěla bych také poděkovat kamarádovi

Michalovi za cenné fotogra cké konzultace. A také bych ráda poděkovala

cukrář ce Evě za množství skvělých dortů, co jsem měla možnost ochutnat, i za to,

že mně naučila, jak na klenot francouzské kuchyně – makronky.

Zuzana Zachová



Rady a tipy

Když mi před lety zjistili celiakii, skutečně jsem musela omezit své dosavadní stravovací návyky. Nešlo jenom o to, že jsem se už nemohla najíst v restauraci, ale

také bylo těžké sehnat recepty, suroviny na domácí vaření a peč ení. Za tu dobu se situace změnila, bezlepkové kuchařky jsou čím dál tím populárnější. Bezlepkovou stravu v dnešní době upřednostňují i ti, kteří celiakii nemají. Ať už trpíte celiakií, nebo jenom do jídelníčku chcete zařadit zdravější moučníky, zjistíte, že upéct si bezlepkový dort nemusí být tak složité a nákladné, jak jste jsi původně mysleli.

V této knize pracuji především s bezlepkovou moukou (zn. Marks & Spencer nebo

Schär), ale v každém receptu, je-li možné ji nahradit, ji nahrazuji mletým mákem,

ořechy, kakaem nebo bezlepkovými ovesnými vločkami. Vždy, když můžu použít

v receptu místo mouky nějakou neobvyklou přirozeně bezlepkovou surovinu, jako

jsou fazole nebo kaštany, udělá mi to obrovskou radost. Na českém trhu existuje

velký výběr bezlepkové mouky, které naleznete v obchodech se zdravou výživou,

ale častokrát jsou již dostupné i běžně v obchodech. Mouk, které můžete použít,

je celá řada, např. pohankovou, rýžovou, kukuřičnou, tapiokovou, kokosovou,

lně nou nebo jáhlovou. Když používáte ovesnou mouku, musíte si dát pozor na to,

aby byla vyrobena z bezlepkových vloček. Možná jste se již setkali s tím, že oves

není zařazen mezi bezlepkové potraviny. Lidé s celiakií oves smí pouze tehdy,

jestliže je zpracován na tzv. čistých strojích, které nepřicházejí do styku s jinými

lepkovými obilninami.

Na co si při peč ení musíte dát pozor, je kypřicí prášek. Používejte bezfosfátový

s kukuř ičným nebo bramborovým škrobem, s vinným kamenem. Také pudinkový

prášek používejte bezlepkový. Ve všech receptech kladu důraz na kvalitní

suroviny, ale jsou suroviny, u kterých je to obzvláště důležité, jako například

vajíč ka. Zejména pokud u dortu, kde vajíčka nejsou tepelně zpracovávaná, nebo

jen minimálně, je jejich kvalita na chuti skutečně znát. Když si s peč ením dáte

tolik práce, tak nechcete zkazit dojem takovouto drobností. Použijte proto vajíčka

Bezlepkové mouky

Ingredience


v bio kvalitě. Při peč ení je také důležité, aby vajíčka byla čerstvá a měla pokojovou

teplotu. Když šleháte žloutky s cukrem do husté pěny, měly by mít žloutky také

pokojovou teplotu a musíte je šlehat dostatečně dlouho, cca 10 minut. Nejlépe

oddě líte bílek od žloutků, jsou-li vejce ještě studená, po vyndání z lednice. Při

peč ení nejraději používám polotučné nebo plnotučné mléko. Když šlehám

šlehačku, dbám na to, aby smetana byla minimálně třiceti- až čtyř icetiprocentní a také aby byla pořádně vychlazená.

V mých receptech je použité i jednoduché kuchyňské náčiní. Co k těmto

receptům budete potřebovat, jsou mixér a šlehač, které zajisté nalezneme v každé domácnosti. Stolní šlehače jsou na pečení př ímo ideální, ale pokud do nich nechcete investovat, vystačíte si i s ruč ním elektrickým šlehačem. Bez čeho se př i peč ení vů bec neobejdete, je kuchyňská váha. Co se týče forem, já mám ráda různé malé formičky na dortíčky, ale klidně si recept můžete připravit do okrouhlé nebo čtvercové formy. V receptech je pak třeba upravit dobu pečení – zkrátit, nebo prodloužit dle velikosti formy. V malých formičkách se vám dort upeče rychleji. Důležité je u peč ení vědět, jak vám peče vaše trouba, neboť ne každá trouba peče na teplotě, jakou jste nastavili. Doporučuji proto investovat do teploměru do trouby, abyste mohli teplotu trouby regulovat. Ráda své recepty zdobím, ale nepotrpím si na přílišné zdobení. Klidně si vystačím s cukrář ským sáčkem. Práce s ním není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Plníte-li sáček krémem, postavte ho vrcholem do sklenice. To vám ulehčí plně ní sáčku krémem, a následná manipulace s ním bude mnohem snazší. Vystačíte si klidně i s malým cukrářským sáčkem se špičkami různých velikostí na zdobení. Také je dobré si pořídit na zdobení dortů cukrá řskou stěrku,

která vám pomůže natřít krém na dort krásně rovnoměrně . Samozřejmostí by

měla být i gumová stěrka, aby zbytky těsta nebo krému nepřišly nazmar.

Kuchyňské náčiní


Obsah

Jaro

Muffiny s lesním ovocem 12

Francouzské makronky 14

Mango chia pudding 16

Portugalské koláčky 18

Kakaová roláda s překvapením uvnitř 20

New York Minicheesecakes 22

Borůvkové tartaletky 24

Veganská bábovka 26

Mrkvový dort 28

Velikonoční mazanec 30

Višňová bublanina 32

Tiramisu kupce z Benátek 34

Veselé cake pops 36

Léto

Levandulový cupcake 40

Midsommar dort 42

Charlotta dort 44

Sněhový rybízový koláč 46

Labutě z odpalovaného těsta 48

Palačinkový dezert 50

Nepečený dort s hroznovým vínem 52

Třešnový clafoutis 54

Čokoládový dort 56

Oříškové tartufo 58

Jahodovo-kokosová roláda 60

Galetky s lesním ovocem 62

Malinový dortíček 64


Podzim

Dýňový cupcake 68

Štrúdl z ovesných vloček 70

Jahelník s burizony 72

Čokoládové muffiny 74

Panna cotta s lávovým efektem 76

Švestko-marcipánový koláč 78

Snídaňové lívanečky 80

Sněhový koláč s jablky 82

Tvarohové knedlíčky 84

Podzimní makovec 86

Fit ovesné sušenky 88

Kaštanový dort 90

Ovesná kaše 92

Zima

Pistáciový cupcake 96

Vánoční ořechový chlebíček 98

Čokoládové soufflé 100

Fíkový salám 102

Kokosky s bílou čokoládou 104

Adventní Pavlova 106

Marcipánové cukroví 108

Banánový anglický chlebíček 110

Pomerančový crème brûlée 112

Raw valentýnská srdíčka 114

Fazolové brownies 116

Italské panettone 118

Krupicová kaše 120

Tipy, které se nevešly k receptům 122



Jaro

Jaro


12

Muf ny s lesním ovocem

Obrovská výhoda těchto košíčků je, že se dobře servírují. Pro mě jsou ideálním

dezertem pro pikniky v parku, nebo když vyrazíte s dětmi do přírody. S nimi vám

zůstanu krásné vzpomínky na dny strávené na jarním sluníčku.

Poč et porcí: 12 mini muffi nů

Ingredience:

250 g bezlepkové mouky

150 g tř tinového cukru

100 g rozpuštěného másla

150 ml zakysané smetany

3 vejce

1 lžič ka prášku do pečiva

150 g lesního ovoce

Postup:

1. Troubu předehř ejte na 170 C. Ve velké míse rozšlehejte vejce a za stálého

míchání postupně přidejte cukr a máslo. Nakonec přidejte prosypanou mouku,

mleté mandle a prášek do pečiva. Opatrně pak do těsta zamíchejte smetanu.

2. Opatrně do testa zamíchejte lesní ovoce – maliny, ostružiny, borůvky, jahody,

rybíz. Když použijete zmraženou směs, nezapomeňte ji nechat 20 minut okapat,

zbavíte se tak přebyteč né vody.

3. Papírové košíčky naplňte do ²/

³

připraveným těstem. Dejte péct při teplotě

170 C po dobu 30–35 minut. Až koláčky vychladnou, můžete muffi ny servírovat.

Tip

Pokud vám košíčky vybíhají do špičky, je trouba nejspíš rozpálená

na vyšší teplotu, než by měla být.

Muffiny s lesním ovocem


131111111311


14

Francouzské makronky

Makronky patří bezesporu mezi ty nejúžasnější a v dnešní době i nejmódnější

cukrář ské fenomény.

Poč et porcí: 35 makronek

Ingredience: 

150 g moučkového cukru

115 g mandlové mouky

90 g bílků (asi 3 bílky)

50 g krupicového cukru

potravinářské barvivo

zn. Wilton (není nutné)

Náplň tmavá

200 g mléčné čokolády

100 g brusinkového kompotu

20 g sušených brusinek

Náplň bílá

200 g bílé čokolády

50 g mletého máku

Postup: 1. Smíchejte mandlovou mouku s mouč kovým cukrem. Bílky spojte s krupicovým

cukrem a šlehejte elektrickým šlehačem tak dlouho, až je sníh pevný. (Bílky si připravte

den př edem, nechte je vyndané v přikryté mističce na lince alespoň přes noc, odpaří se z nich vlhkost, lépe se šlehají a sníh je pevnější). Př idejte do sněhu trošku barviva. 2. Do bílků nasypte směs mandlové mouky a cukru a pomalu, zlehka promíchávejte, abyste získali hmotu, která by neměla držet tvar, ale velmi pomalinku se rozlévat, když těstem projedete vařečkou. Na plech nebo silikonovou podložku nastříkejte kolečka o průměru cca 2 cm. Několikrát plechem silně bouchněte o kuchyňskou linku, abyste

z makronek dostali přebyteč ný vzduch. Makronky nechte zaschnout cca 45 min (i když

dobu nelze přesně speci kovat, je důležité, aby se na makronkách utvořil povlak,

a při poklepání na vršek vám těsto nesmí ulpívat na prstu). Zasychání makronek před

peč ením je nesmírně důležitý krok, který nesmíte vynechat, jinak by popraskaly.

3. Př edehř ejte troubu na 150 C a peč te je cca 10–15 minut. Vyndejte makronky, jakmile

jdou snadno sloupnout z papíru a těsto už na papíru neulpívá. Pokud jsou lepivé, pečte

je dál, jen pro snížení teploty pootevřete dvířka trouby. Nechte vychladnout.

4. Mezitím připravte náplně. První připravíte smícháním rozpuštěné mléčné čokolády

s kompotem a sušenými brusinkami. Smícháním rozpuštěné bílé čokolády s mákem

získáte druhou náplň. Naplňte cukrářský sáček a naplň te makronky, které pak slepíte.

V chladu je nechte odpočinout nejlépe do druhého dne a po vyndání z lednič ky ještě

2 hodiny při pokojové teplotě.

Francouzské makronky


151111


16

Mango chia pudding

Ráda snídám kaši, ale na jaře mám ráda něco svě žího a lehkého – jako je chia pudink. Příprava je velice snadná, zabere jen několik minut. Můžete si jej připravit več er a na noc dát do lednice. Když se ráno snažím ušetřit pár drahocenných minut, je to pro mě ideální snídaně. Poč et porcí: 2 pudinky Ingredience: 

200 ml mandlového mléka

4 lžíce chia semínek

2 lžíce medu

1 mango

1 banán

mandlové lupínky na ozdobu

Postup: 1. Pokud si chcete dopřát chia pudink ráno k snídani, připravte si ho večer předem. Ráno ho stačí už jen dozdobit (dle chuti) a můžete podávat. 2. Př ipravte si skleničky, v nich vrstvy pudinku vyniknout nejlépe. Oloupejte mango a rozmixujte ho na kaši. V případě , že máte hodně zralé mango, stačí rozmačkat vidlič kou. Rozdělte kaši na 2 části a přendejte do skleniček. 3. V misce smíchejte semínka s mandlovým mlékem a medem. Rozdělte směs na 2 části a nalijte na mango. Dejte je na pár hodin do lednice. Chia semínka vytvářejí při kontaktu s tekutinou gelovou hmotu, proto vám do rána vznikne rosolovitá hmota. 4. Po pár hodinách pudinky vyndejte z lednice. Pokud je chia pudink málo hustý, přidejte trochu chia semínek a poč kejte pár minut, až nabobtnají. Nakonec pudinky ozdobte ještě koleč ky banánu a plátky mandlí.

Tip

Chia semínka obsahují celou řadu živin a minerálů, jako jsou hořčík,

fosfor, zinek, draslík a železo. Také obsahují vápník a jsou vhodné pro

vegany. Jsou bohatým zdrojem minerálů, vlákniny a omega-3 mastných

kyselin. Jsou výborným doplňkem při zvýšené fyzické aktivitě a stresu.

Mango chia pudding


171111111711


18

Portugalské koláčky

Tyto koláčky jsou tradiční portugalské koláčky Pastéis de nata plněné žloutkovým

krémem. Dělám je skoro pokaždé, když mi při peč ení zbyde moc žloutků. Proto

mám vždy v mrazničce listové těsto. Jejich příprava je velice rychlá a snadná.

Vyzkoušejte je, určitě si je zamilujete.

Poč et porcí: 12 koláč ků

Ingredience:

330 g bezlepkového listového těsta

(zn. Bezgluten)

mletá skořice

Náplň

200 ml mléka

70 g moučkového cukru

4 žloutky

1 vanilkový lusk

1 lžíce tapiokové mouky

Postup:

1. Troubu předehř ejte na 200 C. Listové těsto vyválejte na nepříliš tenký

plát a posypte skořicí. Pak těsto srolujte a nakrájejte na 12 kousků, př ibližně

4 centimetry širokých. Kousky vložte do formy na muffi ny a palcem vytahujte

těsto od středu až ke krajům. Dejte je péct při teplotě 200 C po dobu 10 minut,

dokud nezezlátnou.

2. Rozkrojte vanilkový lusk, vyjměte z něj semínka a vložte je do mléka. Přidejte

cukr a směs př iveď te k varu. Nalijte asi čtvrtinu horkého mléka do mísy

s našlehanými žloutky s moukou a dobř e promíchejte. Za stálého míchání směs

vlijte do kastrolu se zbývajícím mlékem. Až začne krém bublat, vařte ho za stálého

míchaní asi 2 minuty. Hotový krém dejte vychladnout.

3. Pak krém rozdělte rovnoměrně do košíčků – ne až po okraj, protože krém při

peč ení trochu nabyde. Dejte péct při teplotě 220 C po dobu 12 minut.

Tip

Formu nemusíte vymazávat máslem, listové těsto je dost mastné

a košíč ky se vyklopí krásně samy.

Portugalské koláčky




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist