načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka - Hana Čechová Šimková

Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka
-11%
sleva

Elektronická kniha: Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka
Autor: Hana Čechová Šimková

Chutné recepty bez mléka, másla a tvarohu. Přehled a popis alternativních potravin. Příprava pečiva, pomazánek, polévek, hlavních chodů, bramborových příloh, večeří, slavnostních ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  129 Kč 115
+
-
3,8
bo za nákup

hodnoceni - 81.5%hodnoceni - 81.5%hodnoceni - 81.5%hodnoceni - 81.5%hodnoceni - 81.5% 90%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 1 recenze

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2014
Počet stran: 104
Rozměr: 24 cm
Úprava: barevné ilustrace, 1 portrét
Vydání: 1. vyd.
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
Téma: bezsójová dieta
ADOBE DRM: bez
Nakladatelské údaje: V Brně, CPress, 2014
ISBN: 978-80-264-0499-6
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Chutné recepty bez mléka, másla a tvarohu. Přehled a popis alternativních potravin. Příprava pečiva, pomazánek, polévek, hlavních chodů, bramborových příloh, večeří, slavnostních jídel z tradiční české kuchyně (krůta, hrachovka, bezvaječný koňak, vánoční punč, velikonoční beránek, bramborový salát ad.), dezertů. Kniha kuchařských receptů na pokrmy bez použití lepku, sóji a mléka.

Popis nakladatele

I bez lepku, sóji, mléka a dokonce i bez vajec dokážete podle této knihy připravit nepřebernou škálu vynikajících jídel pro různé příležitosti. Klasické pečivo, kynuté jahodové knedlíky, pomazánky, polévky, bramborové variace a mnoho variant ochucených bramborových kaší, hlavní chody, večeře, zmrzliny, likéry, dezerty.  Nechybí tradiční jídla pro slavnostní příležitosti, jako jsou Vánoce, Velikonoce, oslavy.

Autorka se přípravě jídel pro alergiky věnuje více než 20 let, vaří je celé své rodině, na toto téma již vydala dvě knihy (České bezlepkové pečení a České bezlepkové slavnostní pečení) a další píše.


Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Hana Čechová Šimková - další tituly autora:
České bezlepkové pečení -- Sladké i slané dobroty České bezlepkové pečení
České bezlepkové slavnostní pečení -- Sladké i slané laskominy České bezlepkové slavnostní pečení
Česká pohanková kuchařka -- Kompletní jídelníček Česká pohanková kuchařka
Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky
 (e-book)
Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky Pohádkové nápady pro malé kutily a kuchtíky
Dobroty pro diabetiky -- Sladké i slané Dobroty pro diabetiky
 
Recenze a komentáře k titulu



2015-04-16 hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%
Od této autorky jsem si před rokem koupila jednu knihu ,postupně jsem si nakoupila všechny a už se nemohu dočkat až výjde avizovaná pohanková kuchařka.Mám ráda vtip který tato autorka vkládá do každé stránky své knihy.Recepty od ní mi velmi usnadnují každodenní život s Bezlepkou.Monik
 


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Hana Šimková

Bezlepková,

bezmléčná

a bezsojová

kuchařka

CPRESS

2014, Brno


Bezlepková, bezmléčná

a bezsojová kuchařka

Hana Šimková

Jazyková korektura: Eva Hánová

Sazba: Daniele Janošců

Odpovědná redaktorka: Ivana Auingerová

Technický redaktor: Radek Střecha

Obálka: Martin Vlach

Fotografie: archiv autorky, www.shutterstock.com

Objednávky knih:

www.albatrosmedia.cz

eshop@albatrosmedia.cz

bezplatná linka 800 555 513

ISBN 978-80-264-0499-6

Vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2014 ve společnosti Albatros Media a. s. se

sídlem Na Pankráci 30, Praha 4. Číslo publikace 18 665.

© Albatros Media a. s., 2014. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí

být kopírována a rozmnožována za účelem rozšiřování v jakékoli formě či jakýmkoli

způsobem bez písemného souhlasu vydavatele.

1. vydání

2


Obsah

Obsah

Mléko a jeho alternativy... ..................................................... 7

Pečivo k snídani a svačině... ...............................................14

Pomazánky a svačinkové náplně .......................................26

Polévky a hlavní chody... .....................................................34

Brambory jako příloha... ......................................................45

Hlavní chody... .........................................................................50

Večeře tak trochu z vesela... ...............................................68

Slavnostní pokrmy... .............................................................81

Mlsné tečky na závěr... .........................................................96

Dovětek... ............................................................................... 104

3


4


Milí čtenáři,

nejdříve mi dovolte poděkovat vám za přízeň. Díky mnoha ohlasům jsem se rozhodla pokračovat v psaní další kuchařky.

Ne všechny ohlasy ale byly absolutně kladné. Našel se i nespokojený čtenář, který mi vytýkal třeba to, že nabádám k používání „nepřijatelných“ surovin pro „výjimečného jedlíka“. Jedna maminka se zase pohoršovala nad tím, že v receptu uvádím lentilky.

K tomuto bych ráda podotkla, že vždy všechny čtenáře upozorňuji, aby se řídili především vlastní diagnózou. Každý človíček (ne)toleruje jiné potraviny a stejně tak to platí u „výjimečných jedlíků“ s alergií na lepek a jiné potraviny.

Neříkejte si „to je hrůza, nemůžu skoro nic“. Naopak, řekněte si „ještě je toho tolik, co můžu“.

Tuto knihu bych tedy ráda věnovala všem, kteří mají svůj život spojený nejen s alergií na lepek, ale i s alergií na mléčnou bílkovinu a sóju. Jak jsem totiž zjistila, jsou toto nejčastěji se objevující kombinace alergií. Pochopitelně se najdou lidé, kteří mají alergii i na vejce, kakao nebo ořechy. Dokonce i v kombinaci s diabetem.

Proto mi odpusťte, ale není v mé moci podchytit všechny alergeny v potravinách a poté napsat podle každé alergie kuchařku.

Tato kniha se tedy zaměří na recepty bez použití lepku, sóji a mléka. Našla jsem a vymyslela recepty a kombinace, které jsou chutné, i když neobsahují pravé kravské mléko, máslo nebo tvaroh.

Za ta léta, co mám doma „Výjimečného jedlíka“, jsem zjistila, že absolutně nic se chuťově nepodobá pravému tvarohu. Jelikož mi to však nedalo, zkoušela jsem všemožné alternativy, které vám nyní nabízím.

Každý člověk má jiné chutě, a také musím říci, že jinak potraviny vnímá člověk, který byl zvyklý celá léta jíst vše a celiakií onemocněl až v dospělosti.

5


Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka

Jinak ty stejné potraviny vnímá člověk, který od malička musí dodržovat jis

tá omezení. Proto když uvaříte nebo upečete pokrm z alternativních surovin,

může se vám zdát divný (nezvyklý), ale přesto chutný. Výjimečný jedlík, jenž

nikdy nic jako kravské mléko nebo tvaroh nepoznal, nebude hledat tu chuť,

která chybí vám.

Hana Šimková

6


MLÉKO A JEHO ALTERNATIVY...

MLÉKO

A JEHO ALTERNATIVY...

Při alergii na mléko, tedy mléčnou bílkovinu, byste měli vždy bedlivě prostudovat složení, zda potravina neobsahuje kasein nebo kaseinát. V podstatě všechno toto označení totiž znamená jedno a to samé: mléčnou bílkovinu.

Moji „Výjimeční jedlíci“ bez problému tolerují sóju a výrobky z ní, takže jako alternativu tvarohu používám sýr tofu.

Na následujících stránkách bych tedy ráda potěšila ty z vás, kteří sóju netolerují.

Přišla jsem na to, že vše, co není z kravského mléka, myslím tím nyní hlavně tvaroh nebo alternativní jogurt, chutná spíše jako pudink, byť výrobek nese název jogurt. Pokud je na výrobku napsáno „rostlinný tuk s máslovou příchutí“, zaručeně obsahuje právě kasein nebo kaseinát. A na to POZOR!

Použitelné rostlinné tuky pro bezmléčnou dietu jsou: Perla plus s vitamínem, Alfa Vital, Vive Bio, Provamel, SARINA.

Ti, co netolerují mléčný cukr, si mohou kupovat kravské mléko, máslo, jogurty či smetanu od rakouské fi rmy SPAR fru from. Tato fi rma má v nabídce kravské máslo, mléko a smetanu zbavené mléčné bílkoviny. Výrobky jsou u nás k dostání v obchodní síti SPAR, jsou však nákladnější.

Jako alternativa kravského mléka docela dobře poslouží kokosové, mandlové, rýžové či ovesné mléko. Tato mléka a smetany můžete koupit i obohaceny kalciem, což je velmi důležité.

MLÉKO A JEHO ALTERNATIVY...

mléko, tedy mléčnou bílkovinu, byste

ě prostudovat složení, zda potravina

in nebo kaseinát. V podstatě všech

totiž znamená jedno a to samé: mléčnou

ní jedlíci““ bezzz problému tolerují sóju a výrobky z ní, takže jako

huu popopoužužužívívívámámám sssýrýrýr ttofu.

7


Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka

ALTERNATIVY MLÉKA...

Mandlové a stejně tak kokosové mléko si můžeme snadno připravit doma.

Mandlové mléko připravíme tak, že mandle zbavíme hnědé slupky spa

řením v horké vodě a po pěti minutách scedíme a oloupeme. Takto připra

vené mandle nastrouháme nebo umeleme a pak přelijeme

horkou vodou. Na 1 hrnek mletých mandlí použijeme 3 ½

hrnku horké vody. Mixujeme po dobu asi 5 minut, scedíme

přes plátno a nejlépe přes noc necháme v uzavřené nádobě

v chladničce odležet. Na scezení můžeme též použít papí

rové fi ltry na kávu.

Podobně postupujeme i u kokosového mléka – pokud

jej nemůžete koupit tekuté nebo v sušeném stavu. Ve stejném

poměru jako mandlové lze připravit i kokosové mléko. Na

hrnek kokosu 3 ½ hrnku horké vody, rozmixovat a následně

alespoň 5 minut odstát. Vždy je nejlepší budoucí mléko

nechat odstát až do druhého dne. Lépe se v mléce rozvi

ne chuť a vůně použité suroviny. Na povrchu se nám také

usadí tuk dané suroviny – ten samozřejmě nevyhazujeme.

Scezený kokos či mandle necháme na utěrce proschnout

a můžeme je hned použít do pečiva nebo v uzavřené ná

době uložit do mrazáku. Takto připravené mléko můžeme

použít jak k přímé konzumaci, tak pro přípravu pokrmů, pečiva, pudinků, de

zertů, dokonce i zmrzliny nebo koktejlů, jak vám v knize ukážu.

ALTERNATIVY TVAROHU...

Po mnoha více či méně úspěšných pokusech mi jako nejpřijatelnější při

padá – a to i do koláčů – připravit náplň z instantní rýžové kaše, jáhel nebo

brambor.

Hrnek jáhel připravíme podle návodu na obalu, pak propláchneme vodou

a scedíme. Nakonec ponorným mixérem rozmixujeme na kaši a zahustíme

1–3 lžícemi škrobu nebo pudinkovým práškem. Poté dochucujeme. Přidáme

například rozinky, cukr, vanilkovou esenci a pár kapek citronové šťávy.

Takto připravenou náplň můžeme použít právě třeba do koláčů.

Obdobně postupujeme i u brambor. Tři středně velké brambory uvaří

me ve slupce, oloupeme a vychladlé nastrouháme na jemno. Pak smícháme

Mandlové assstett jně ta

Mandlové mmmléko ppř

řením v hohh rké vovv dě a p

vené m

horko

hrnku

přes p

v chl

rové

P

jjej j ne

popp m

hrhrhrne

allleees

nenn chchch

nene ccc

usususadadad

ScccScez

a mm

dobbě

pop užít jak k přímé konnnz

ů d k l

8


MLÉKO A JEHO ALTERNATIVY...

s vanilkovým pudinkovým práškem. Posléze přidáme například 1–2 lžíce tekutého medu nebo rozinky a vše smícháme.

Musím vás však upozornit, že tato hmota je poněkud mazlavější než hmota z jáhel, ale obě tyto náplně jsou chutné. A věřte, že když neřeknete strávníkům, co v nich je, neuhodne nikdo.

Také existuje ještě možnost použít místo tvarohu náplň z instantní rýžové kaše. Při její přípravě zalejeme 100 g suché směsi vodou nebo alternativním mlékem. Dochutíme vanilkou, citronovou kůrou i šťávou, rozinkami nebo slunečnicovými semínky. Můžeme též lehce zakapat rostlinným olejem.

Směs plníme například do českých buchet nebo koláčů s posypkou.

NÁHRADA VAJEC...

Setkávám se často s lidmi, kterým se bezlepková dieta kříží s alergií na vejce. Proto bych sem ráda zařadila i několik rad, jak nahradit právě vejce.

Věřte nebo ne, ale nepoznáte rozdíl od těsta, ve kterém vejce jsou.

U některých těst používám na dobarvení špetku šafránu a špetku kurkumy, což vám navíc zlepší trávení. Hlavně u kynutých těst.

Kypřicí prášek do pečiva – jeden sáček Dr. Öetker odpovídá 1–2 vejcím.

Varianty:

 1 sáček kypřicího prášku + 1 lžíce vody

+ 1 lžíce octa.

 1 sáček kypřicího prášku + ½ lžíce oleje + ½ lžíce vody.

 1 sáček čiré dortové želatiny nahradí 3 vejce.

 bramborový škrob – do kynutých těst můžeme použít 1 : 1 s vodou.

Vše lze dát do buchet, vánočky, vdolků, koláčů, mazance či knedlíků. Také však tato pojiva můžeme použít do masových nebo zeleninových karbanátků.

 do těst na bramboráky, palačinky, lívance a bramborové placky pak

přidáváme 1–2 lžíce Solamylu.

emínky. Můžeme též lehce zakapat rostlinným

českých buchet nebo koláčů s posypkou.

A VAJEC...

kterým se bez

 vejce. Proto

kolik rad, jak

áte rozdíl od

na dobarvení

umy, což vám

kkkynynynutu ýcý h těst.

–– jejededenn ssáček Dr.

u + 1 llžíícec vody

u + ½½ llžíž ce oleje ++ ½½ lllžíce vvodododyyy.

atinny nnahradí 3 veevejcjcjcee.e.

o kyynuutýt ch těst mmmůžeemmme použít 1 1 s vodou

9


Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka

NA OBALENÍ ŘÍZKŮ...

V misce našleháme metličkou těstíčko z 1 lžíce Solamylu, ¼ mléka a špetky

soli. Potravinu obalíme nejprve v tomto těstíčku a poté v bezlepkové strou

hance. Nebo můžeme místo strouhanky použít rozdrcené kukuřičné lupínky.

Já do těstíčka na obalování občas přidávám prolisovaný stroužek česneku

a ¼ lžičky grilovacího koření.

To je pak smažená brokolice či smažený květák učiněná lahůdka.

DO VÁNOČNÍHO CUKROVÍ...

Můžeme použít směs: 1–2 žloutky nahradíme ½ lžíce Solamylu, špetkou

kurkumy a 1dcl vody. Vše smícháme a přidáme do těsta.

Kurkuma příznivě působí na zažívání a navíc lehce zbarví těsto do žluta,

takže nezasvěcená osoba nepozná rozdíl mezi tímto cukrovím a cukrovím

z těsta s vejci.

Doporučuji dávat kurkumy opravdu jemně, při větším množství změní vý

sledný chuťový efekt.

Nebo použijte již dostupnou náhražku vajíček VAJOHIT nebo ORGRAN.

CUKR...

Používání bílého cukru se stalo pro většinu lidí

absolutní samozřejmostí a jen málokoho napad

ne, že někdo může mít alergii právě na cukr. V ta

kových případech je lepší používat třtinový nebo

ovocný cukr. Třtinový cukr můžeme koupit světlý

i tmavý.

Vzhledem k tomu, že hodně peču, vždy si ještě

umelu třtinový cukr v koktejlovém mixéru. Stačí

dvě až čtyři minutky a máte moučkový cukr, vhod

ný i na pocukrování pečiva, žemlovky, palačinek

atd...

Třtinový cukr používám i k výrobě pampeliško

vého medu. Můj syn ho toleruje lépe než klasický

včelí med.

ssls edddnýý cchuhuuuťoťoťoťovvýeefefefefektktkt..

NeNebobobobo pppououužižžižijtjtjtee již ž dododod stupnononou náhražžkuku vvaa

CCUUKK

Používání bílé

absolutní samoz

ne, že někdo můůů

kových případededecc

ovocný cukkkr.r.r. TTřti

i tmavý.

VzVzVzhhlhledededemem k to

umumumeeelu třtinový c

dvdvd ě ěažažčččtyttyřiř minu

nýnýý i na pop cuukkrkrovov

atatd...d...d

TřTřtitinononovývý cukr

vého medu. MMůjůj

včelí med.

10


MLÉKO A JEHO ALTERNATIVY...

ALTERNATIVA MÁSLA A TUKŮ

NA PEČENÍ...

Jak jsem již uváděla, v naší obchodní síti se dá zakoupit i klasické máslo z kravského mléka zbavené mléčné bílkoviny. Toto máslo vyrábí rakouská fi rma a její produkty můžete zakoupit v supermarketech SPAR.

Dostupnější bezmléčné tuky použitelné pro Výjimečného jedlíka s intolerancí mléčné bílkoviny jsou rostlinné tuky Perla tip nebo Perla plus s vitamínem, tuky Alfa vital, Flora light a Vive bio.

S tuky na pečení je situace trochu složitější. Obchodní síť PENNY nabízí tuk LIRA a obchody BILLA nabízejí produkt SARINA. Oba tyto tuky deklarují ve složení, že neobsahují mléčnou bílkovinu ani sojový lecitin.

Pod značkou SARINA pak můžete zakoupit i rostlinné máslo. Já jej míchám s rýžovým rozvarem (viz kapitola RÝŽE...) při výrobě pomazánek. Máslo s rýžovým rozvarem dávám v poměru 1:1. Před použitím je dobré předpřipravený rozvar nechat na pár vteřin rozehřát v mikrovlnce. Tuk s rozvarem se pak lépe spojí a netvoří se hrudky.

MOUKY...

V této oblasti bohužel není až tak mnoho možností jako u jiných potravin.

Bezlepkovou mouku, potažmo směs na pečení, která neobsahuje sóju, jsem hledala složitěji. Nejlepší volbou je mouka Schär Mix B, potažmo Mix C (kukuřičný škrob, rýžová mouka, jáhlová vláknina, protein z vlčího bobu).

Cenově dostupnější je pak mouka Unimix.

V obchodech Kaufl and můžete zakoupit Samokypřicí mouku rýžovou od fi rmy Daves Form. Je to směs rýžové mouky, tapioky, bramborového škrobu, kukuřičné a pohankové mouky. Samozřejmě můžeme použít i samostatnou kukuřičnou mouku, která je zářivě žlutá. Při pečení je ale lepší tuto mouku mixovat v poměru 1:1 nebo 1:3 s jiným typem mouky.

éčné tuky použitelné pro Výjimečného jedlíka s intole

sou rostlinné tuky Perla tip neboPerla plus s vitamínem,

ht a t Vive bio.

situace trochu složitější.

bízí tuk LIRA a obcho

kt SARINA. Oba tyto

ní, že neobsahují

sojový lecitin.

NA pak můžete

máslo. Já jej mí

rem (viz kapitola

mazánek. Máslo

ávám v poměru

obrbrbréé předpřipra

páár vttteřin rozehřát t

arararemememssseee papapak klépe spo

YYY...

11


Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka

Použít můžeme i pohankovou mouku, ale upozorňuji, že tato mouka je šedivě zbarvená a i pečivo působí tak nějak tmavě šedě.

ZELENINA...

Většina výživových specialistů řekne, že máte používat jen čerstvou zeleninu. Přiznám se, že často a ráda kupuji mraženou zeleninu, „čínskou směs“ a  „asii“. Ty obsahují bambusové výhonky, houby šitake a podobné suroviny, které zase tak běžně k dostání nejsou, alespoň ne v menších městech.

Mraženou zeleninu mám doma vždy po ruce a mohu tak během chvilky uvařit kdykoli nějakou dobrotu.

Navíc máme v rodině různé druhy potravinových alergií a příprava obědů se mnohdy skládá ze tří různých jídel. Což znamená, že vítám jakékoli usnadnění práce.

Samozřejmě však používám hojně také čerstvou zeleninu.

RÝŽE...

Většinou si při běžném vaření neuvědomíme, jak velký zázrak může být pro člověka obyčejná rýže. Ale pro Výjimečného jedlíka je to přímo požehnání.

Rýže samotná je po běžném uvaření bez výrazné chuti. Ale když jsem se snažila vymyslet náhradu za kysanou smetanu nebo pomazánkové máslo, které běžně používají zdraví lidé, zajásala jsem právě nad rýží. Nejen že nemusím kupovat rýžové mléko a smetanu, ale naučila jsem se ji používat mnoha způsoby.

 na mléko...

... když do 1,5 l vody dáme rozvařit malý šálek rýže tak, že rýže jakoby pukne, odstavíme, necháme lehce vychladit a důkladně rozmixujeme. Můžeme použít do pudinků, kakaa, omáček, polévek, koktejlů či do kávy místo klasického mléka.

 rozvar...

... rýži propereme a dáme v poměru 1:3 s vodou rozvařit. Jakmile je rýže rozvařená (jakoby bláto) důkladně ji rozmixujeme na hustou hladkou kaši. Tu pak používáme jako náhradu husté smetany do omáček, jako dresink do salátů nebo jako náhradu tvarohu či pomazánkového másla.

12


MLÉKO A JEHO ALTERNATIVY...

DIPY (dresinky)...

a) do zeleninových salátů či pomazánek:

150 g rozvaru + špetka soli + nasekaná pažitka + rozmělněný česnek.

b) do těstovin

150 g rozvaru + 1 lžíce pikantní hořčice + pepř + sůl a nasekaná bazalka.

c) do bramborového salátu – tam, kde nesmíme použít majonézu ani jogurt či kysanou smetanu

150 g rozvaru + citronová šťáva + pepř + sůl + hořčice + cukr a nastrouhaná okurka

d) na kebab

150 g rozvaru + špetka chilli + sůl a ostrý kečup (nebo rozvařená rajčata a papriky) + oregano a jemně nasekaná blanšírovaná cibulka.

e) na zapečené těstoviny nebo brambory se zeleninou nebo mletým masem

150 g rozvaru + 1 lžíce oleje + 3–5 lžic vody a 1 vejce (nebo náhražka) + nastrouhaný muškátový oříšek + pepř a sůl.

Rozvar můžeme použít i na sladko, pokud jej rozmixujeme s cukrem nebo medem, přidáme vanilku či esenci, pár kapek limetky a dáme vychladit.

Lze použít jako sladkou čepici na palačinky, poháry nebo do koláčů.

Také si můžeme zakoupit skvělou rýžovou šlehačku SOYATOO a použít ji jako klasickou šlehačku.

MLÉKO A JEHO ALTERNA

DIPPYY (dresinky)

13


Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka

PEČIVO K SNÍDANI

A SVAČINĚ...

Tuto kapitolku píši obzvláště ráda. Vím totiž, jak těžké je uspokojit chutě především dětského strávníka.

Pusťte se se mnou tedy do pečení croissantu, ciabatty, loupáčku atd...

U slaných variant pečiva používám jako tekutinu vodu nebo rýžové mléko. To nemá výraznou vůni ani chuť a nebude ovlivňovat výsledný efekt.

U sladkého pečiva se nemusíte bát použít naopak mandlové nebo kokosové mléko, ozvláštníte tím výsledný dojem. Mohu též doporučit používání pravé vanilky nebo alespoň esence různých příchutí. Ač se může zdát používání různých esencí naprosto zbytečné u tak specifi ckého pečiva, pro kýžený výsledek je to téměř nutností. Pokud toto pečivo lehce nevylepšíte, budou vám jisté chutě a vůně scházet.vvám jisté chutě a vůněěě schhházet.

14


PEČIVO K SNÍDANI A SVAČINĚ...

Ciabatty

Těsto:

300 g mouky Schär Mix B

150 g Unimix

50 g pohankové mouky

nebo kukuřičné mouky hladké

350 ml vody

2 lžíce olivového oleje

(může být i slunečnicový)

2–3 lžičky soli

1 kostka kvasnic

1 lžička cukru

(můžeme do těsta přidat 2–3

stroužky česneku a ¼ lžičky oregana)

Náplň:

zelenina, olivy, houby, semínka

Postup:

Veškerou mouku prosejeme sítem,

vmícháme sůl, vytvoříme důlek,

do kterého nasypeme cukr a rozdro

bíme kvasnice, vše zalejeme vodou

a necháme vzejít kvásek. Pak přimí

cháme olej a oregano a elektrickým

hnětačem vypracujeme těsto. Ještě

lehce jej zpracujeme na silikonové

podložce, rozdělíme na dvě části

a každou zvlášť vyválíme do tvaru

obdélníku.

Takto připravené těsto můžeme

potřít olejem nebo kečupem. Celou

plochu pak posypeme zeleninou,

houbami nebo semínky lnu, sluneč

nice či dýně.

Každý rozválený plát pomyslně roz

dělíme na polovinu a okraje přeloží

me směrem ke středu ze dvou stran.

Přeložené části potřeme tukem

a naplníme. Nakonec zbylé části

přeložíme k sobě (jako když zavíráte

knihu).

Vznikne tvar podobný roládě, který

nakrájíme na pět přibližně stejně

velkých kusů, přeneseme na tukem

vymazaný plech a necháme 30 mi-

nut kynout.

Před pečením můžeme potřít olejem

nebo rozšlehaným vejcem a posy

pat například sezamem. Pečeme při

teplotě 180 °C asi 30 minut.

15


Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka

Anglické pletence

Těsto:

250 g mouky Schär Mix B

150 g anglické slaniny

100 g rýžové samokypřicí mouky

100 g kukuřičné hladké mouky

250 ml rýžového mléka nebo vody

2 lžíce sádla

2 lžičky soli

1 vejce

1 kostka droždí

1 lžička cukru

kečup

Postup:

Do mísy prosejeme všechnu mouku

a vmícháme sůl. V mouce utvoříme

dlaní důlek, do kterého nasypeme

lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice.

Nalejeme vlažné mléko nebo vodu

a necháme vzejít kvásek. Přidáme

jedno vejce a vlažné sádlo a vše

důkladně prohněteme.

Z těsta utvoříme stejně velké hro

mádky, z nich vyválíme válečky asi

30 cm dlouhé, po celé délce je lehce

zploštíme dlaní, potřeme kečupem,

poklademe anglickou slaninu a smo

táme oba konce do sebe. Vznik

ne nám tím jakoby tvar šroubku

s očkem.

Takto připravené pletence přemístí

me na vymazaný plech, necháme asi

20 minut kynout a poté pečeme při

teplotě 180 °C asi 20 minut.

TaTaktkto připraavvev né pletencncncee e přemístí

me naa vyv mazzazaný plech, nenenecháme asssi

2020 mmininuut kynouuuttt a poté pečečečeme přřii

teteplplototěěě 180 °C asii 2220 minut...

16


PEČIVO K SNÍDANI A SVAČINĚ...

Veka

Těsto:

350 g mouky Schär Mix B

100 g kukuřičné hladké mouky

50 g pohankové mouky

30 g sádla nebo oleje

200 ml alternativního mléka

70 ml vody

2 lžičky soli

1 kostka droždí

Postup:

Všechnu mouku prosejeme, přidáme

sůl, utvoříme dlaní důlek, do kterého

rozdrtíme droždí a zalejeme mlé

kem. Poté necháme vzejít kvásek.

Přidáme všechny zbylé suroviny

a důkladně prohněteme.

Z vypracovaného těsta vlhký

mi dlaněmi utvoříme dvě stejně

velké veky a necháme je na plechu

kynout 20 minut. Těsto svůj objem

zdvojnásobí!!

Pak tyto veky pečeme v přede

hřáté troubě při teplotě 190 °C asi

30 minut.

Před pečením můžeme veky potřít

tukem nebo vejcem rozšlehaným

s alternativním mlékem. Bucifálci

Těsto:

350 g mouky Schär Mix B

100 g rýžové samokypřicí mouky

50 g kukuřičné hladké nebo

maniokové mouky

350 ml vody

3 lžičky soli

2 lžíce slunečnicového oleje

1 kostka kvasnic

1 lžička cukru

1 šálek drobných škvarků

½ lžičky oregana nebo nasekané

pažitky, případně nasekanou jarní

cibulku

Postup:

Prosátou mouku smícháme se solí,

přidáme cukr, droždí, vlažnou vodu

a necháme vzejít kvásek. Přidáme

zbylé suroviny a důkladně prohně

teme. Do vzniklého těsta vařečkou

vmícháme škvarky a nakrájenou pa

žitku. Těsto důkladně vypracujeme.

Z těsta utvoříme válec asi 60 cm dlou

hý, dlaní zploštíme a nakrájíme na ob

délníky. Tyto přeneseme na vymazaný

plech a necháme 30–40 minut kynout.

Pečeme při 180 °C asi 20 minut.

Při práci hodně podsypáváme, těs

to je poněkud lepivější.

17


Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka

Hamburgerové bulky

Těsto:

270 g mouky Schär Mix B

200 ml rýžového mléka

3 lžíce oleje

1 lžička soli

1 lžička cukru

½ kostky kvasnic

Postup:

Prosátou mouku smícháme se špet

kou soli, v mouce utvoříme důlek,

do kterého dáme cukr, rozdrolené

kvasnice a zalijeme vlažným mlé

kem. Poté přidáme olej a elektric

kým hnětačem uhněteme.

Z těsta utvoříme vlhkými dlaněmi

stejně velké bochánky a přeneseme

je na plech. Bochánky lehce zploští

me, povrch potřeme vodou a posy

peme sezamovými semínky.

Necháme 30 minut kynout a poté

pečeme v předehřáté troubě

na 180 °C asi 30 minut.

18


PEČIVO K SNÍDANI A SVAČINĚ...

Škvarkové placky

Postup:

Stejný recept jako hamburgrové

bulky jen se do vypracovaného těsta

přidají drobně nasekané škvarky.

19


Bezlepková, bezmléčná a bezsojová kuchařka

CHLÉB KRÁLOVSKÝ BOCHNÍK

Těsto:

350 g mouky Schär Mix B

150 g pohankové světlé mouky

1 ½ lžičky soli

1 lžička cukru

1 lžíce octa

2 lžíce oleje nebo vlažného sádla

425 ml vlažné vody

2 vrchovaté lžičky chlebového koření

1 menší vařený strouhaný brambor

1 kostka kvasnic

Postup:

Mouku prosejeme přes síto, vmíchá

me sůl, chlebové koření. V mouce

utvoříme důlek, nasypeme cukr,

rozdrobíme droždí a nalijeme vlaž

nou vodu. Necháme vzejít kvásek,

pak přidáme olej, ocet a uvařený,

vychladlý a nastrouhaný brambor.

Důkladně uhněteme těsto.

Toto těsto je hutnější, a proto pěkně

drží tvar bochníku. Můžeme ho ne

chat kynout i na ošatce. Kynutí dejte

dostatek času – asi 1 ½–2 hodiny.

Poté těsto přemístíme na plech

vyložený pečicím papírem a nechá

me ještě 30 minut kynout. Chléb

můžeme před pečením posypat

kmínem. Pečeme v troubě předehřá

té na 180 °C asi 45– 55 minut. Před

pečením i během něj potřete chléb

vodou se špetkou soli.

můžeme přřeed pečenímmm ppop sypat

kmkmíní em. Peeččeč me v troubbbě ěě předehřá

té na 18180 °C aaasi 45– 55 miiinunn t. Před

pepečečenín mm i běheeemmm něj potřeete e chlébbb

vovododou u sses špetkouuu ssoli.

20


Toto je pouze náhled elektronické knihy. Zakoupení její plné verze je

možné v elektronickém obchodě společnosti eReading.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist