načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Bezlepková a bezmléčná dieta -- Recepty pro kompletní jídelníček, rozpoznání příznaků, léčba, dieta - Dagmar Kovářů; Jitka Knápková

Bezlepková a bezmléčná dieta -- Recepty pro kompletní jídelníček, rozpoznání příznaků, léčba, dieta
-15%
sleva

Kniha: Bezlepková a bezmléčná dieta
Autor: Dagmar Kovářů; Jitka Knápková
Podtitul: Recepty pro kompletní jídelníček, rozpoznání příznaků, léčba, dieta

Jak žít s celiakií, nesnášenlivostí lepku, mléka či jiných potravin? Jak poznat první příznaky? Jaké vyšetřovací metody se používají a jak probíhají? Které potraviny jsou ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  149 Kč 127
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
4,2
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 69Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4% 97%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2013
Počet stran: 120
Rozměr: 145 x 205 mm
Vydání: 1. vyd.
Vazba: brožovaná lepená
Datum vydání: 14. 8. 2013
Nakladatelské údaje: Brno, CPress, 2013
ISBN: 9788026401858
EAN: 9788026401858
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Knížka nabízí praktické rady, recepty a základní informace o bezlepkové a bezmléčné dietě.

Popis nakladatele

Jak žít s celiakií, nesnášenlivostí lepku, mléka či jiných potravin? Jak poznat první příznaky? Jaké vyšetřovací metody se používají a jak probíhají? Které potraviny jsou dovoleny, které zakázány a které jsou naopak velmi vhodné? Může mít žena trpící celiakií děti? Budu se moci stravovat mimo domov? Je možné, aby celiakie propukla až v dospělosti? Jaká úprava potravin je v případě bezlepkové diety nejvhodnější? Existuje rozdíl mezi potravinovou alergií a celiakií? Podle čeho poznám bezlepkové nebo bezmléčné potraviny v cizině? Kromě odpovědi na tyto a mnoho dalších otázek zde naleznete velké množství praktických receptů pro kompletně bezlepkové stravování – pomazánky, polévky, hlavní jídla, přílohy, moučníky, sladká jídla, pečivo, chléb. PhDr. Dagmar Kovářů se nutričnímu poradenství věnuje od roku 1988. V současné době vyučuje obor diplomovaný nutriční terapeut a nutriční asistent. Mgr. Jitka Knápková již od roku 1993 pracuje v oboru dietní sestra, v současnosti působí jako učitelka odborných předmětů. Obě autorky působí na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické v Ostravě.

Další popis

Jak žít s celiakií, nesnášenlivostí lepku či mléka, co je to potravinová alergie? Jak poznat první příznaky? Existuje léčba? Odpovědi na nejčastější otázky, jaký typ stravy preferovat, vhodné a nevhodné potraviny, a velké množství zajímavých receptů pro celodenní bezlepkový jídelníček - pomazánky, polévky, hlavní jídla, přílohy, moučníky, sladká jídla, pečivo, chléb.


Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Dagmar Kovářů; Jitka Knápková - další tituly autora:
 (e-book)
Bezlepková a bezmléčná dieta Bezlepková a bezmléčná dieta
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

38

Potravinové alergie

Co to je potravinová alergie?

O potravinové alergii hovoříme při neadekvátní reakci organismu

na konzumaci stravy, která obsahovala netolerovanou potravinu,

popřípadě její určitou složku. Mnozí lidé „nemají rádi“ některé

potraviny, a to velmi výrazně, že k nim cítí až odpor. V tomto

případě se však jedná o prostou formu intolerance a ne o alergii.

Ta je typická tím, že po požití inkriminované složky potravy se

objeví reakce na úrovni imunitního systému se svými charak

teristickými projevy, například vyplavením některých látek, které

poškozují určité orgány. Potravina tedy obsahuje pro organismus

cizí sloučeniny „alergeny“ neboli „antigeny“. Organismus reaguje

mimo jiné tvorbou protilátek, tzv. imunoglobulinů. Rozeznáváme

několik typů odpovědí reakcí organismu na antigen. Imunoglo

buliny mohu tvořit s antigenem komplexy, které se mohou usa

zovat v určitých orgánech a poškozovat buňky, především

krevního systému. K časným alergickým reakcím dochází do

30 minut až 2 hodin po požití cizorodé látky. Naproti tomu pozd

ní reakce se objevují za 24 hodin.

Výskyt alergie je multifaktoriálně podmíněn. Na jejím vzniku

se podílejí především genetické vlivy a vlivy vnějšího prostředí.

Z těchto zvláště předčasné zatížení trávicího traktu v kojeneckém

věku, kdy je ještě nezralý. Především se jedná o střevní slizniční

bariéru, proto není vhodné v prvním půlroce života dítěte po

užívat kravské mléko, které má odlišný poměr bílkovin, tuků

Potravinové

alergie


39

Potravinové alergie

a sacharidů než mléko mateřské. Mléka určená pro kojeneckou výživu mají tento poměr upraven do podoby mateřského mléka. Také tvaroh, který je sice lehce stravitelnou potravinou plnou bílkovin, ale ne pro tak malé dítě. I lepek by se měl vyskytovat ve výživě v kojeneckém věku až v druhém půlroce života. Proto je lepší při zavádění obilných kaší začít kaší rýžovou, kukuřičnou a podobně.

Dalším rizikovým faktorem jsou časté infekce trávicího traktu, především průjmy virového nebo bakteriálního původu, nesprávná motorika trávicího traktu a poruchy vyměšování trávicích šťáv.

Alergie nemusí být celoživotní komplikací, může se objevit i zaniknout kdykoliv během života, spektrum alergizujících potravin může být proměnlivé. Velký význam má péče o střevní sliznici pomocí zdravé stravy, jejímž projevem je pravidelné vyměšování tvarované stolice. Jak již bylo napsáno v úvodu této knihy – důležitá je převaha původních kvalitních, pokud možno čerstvých potravin, dostatek vlákniny a vody. Je každá nežádoucí reakce organismu na konzumaci potraviny alergickou reakcí? Není. Existuje celá řada intolerancí, které nejsou zprostředkovány imunitním systémem. Jedná se o enzymatické nesnášenlivosti (chybí konkrétní enzym, zodpovědný za štěpení určité výživové složky), příkladem je laktózová intolerance popsaná v předešlých kapitolách.

Některé potraviny zase obsahují látky, které se svým účinkem podobají lékům – farmakologická nesnášenlivost. Jedná se Potravinové alergie o potraviny s obsahem histaminu, například některé zrající sýry, salámy, tuňák, makrela a jiné. Jiné potraviny mají schopnost uvolňovat histamin přímo z buněk – jahody, rajčata, ananas, papája, čokoláda, korýši...

Reakce organismu po konzumaci takových potravin však mohou alergii připomínat, objevuje se nevolnost, průjem, bolesti hlavy, vyrážka. Také serotonin obsažený v přezrálých banánech nebo tyramin v červeném vínu, čokoládě a některých sýrech může u citlivých jedinců vyvolat nevolnost, popřípadě migrénu.

Existují také sugestivně způsobené negativní reakce na konzumaci určité potraviny. Jedinec ji považuje za škodlivou nebo má za sebou negativní zážitek například z její nadměrné konzumace. Léčba Dieta při potravinové alergii Základem je vyloučení antigenu (alergenu) z jídelního lístku. Pokud se jedná o kombinaci více potravin, je vhodná konzultace s nutričním terapeutem, zaměřená na zajištění plnohodnotné stravy. Je třeba se poradit, jak využít tolerované potraviny ve vzájemných kombinacích, aby byly tělu dodány všechny výživové složky. Toto platí zvláště pro výživu dětí. Jídelní lístek určený dietě bezlepkové a bezmléčné se příliš neliší od běžné stravy. Vyžaduje vyloučení nevhodných potravin, ale řadu pokrmů je možné připravovat pro celou rodinu společně.

Tabulky níže uvádějí pro srovnání jídelníček pro člověka zdravého, s celiakií a s intolerancí laktózy.

Potravinové alergie

Tabulka č. 8 Jídelníček 1. den

Běžná strava Bezlepková dieta Bezmléčná dieta

Snídaně Čaj ovocný

Chléb, máslo

Šunka, rajče

Čaj ovocný Chléb bezlepkový Máslo, šunka, rajče

Čaj ovocný

Chléb, máslo

Šunka, rajče

Přesnídávka Jablko Jablko Jablko

Oběd Polévka pórková

Pečené kuře

Dušená rýže

Salát zeleninový

Polévka pórková Pečené kuře Dušená rýže Salát zeleninový

Polévka pórková

Pečené kuře

Dušená rýže

Salát zeleninový

Svačina Ovocný jogurt

Grahamový rohlík

Ovocný jogurt Kukuřičný chlebík BLP

Sojakyška jahodová

Grahamový rohlík

Večeře Čaj, chléb

Tuňáková pomazánka

Okurek

Čaj,chléb bezlepkový Tuňáková pomazánka Okurek

Čaj, chléb

Tuňáková pomazánka

Okurek

Tabulka č. 9 Jídelníček 2. den

Běžná strava Bezlepková dieta Bezmléčná dieta

Snídaně Kakao

Bábovka

Kakao Bezlepková bábovka

Kakao z pohankového

mléka

Bábovka

Přesnídávka Kiwi Kiwi Kiwi

Oběd Polévka hovězí

s pohankou

Hovězí vařené

Rajská omáčka

Těstoviny

Polévka hovězí s pohankou Hovězí vařené Rajská omáčka BLP těstoviny

Polévka hovězí

s pohankou

Hovězí vařené

Rajská omáčka

Těstoviny

Svačina Čaj, rohlík

Tavený sýr

Čaj,rýžový chlebík Tavený sýr

Čaj, rohlík

Máslo

Tavený sýr –

½ porce

Večeře Brambory ve slupce

s máslem

Podmáslí

Brambory ve slupce s máslem Podmáslí

Brambory zape če né

s tofu a česnekem

v oli vo vém oleji

Potravinové alergie

Tabulka č. 10 Jídelníček 3. den

Běžná strava Bezlepková dieta Bezmléčná dieta

Snídaně Čaj s citrónem

Chléb, cizrnová

pomazánka

Paprika

Čaj s citrónem BLP chléb Cizrnová pomazánka Paprika

Čaj s citrónem

Chléb, cizrnová

pomazánka

Paprika

Přesnídávka Pomeranč Pomeranč Pomeranč

Oběd Pol. zeleninová

s jáhlami

Vepřové ražniči

Dušená rýže

Mrkvový salát

Pol. zeleninová s jáhlami Vepřové ražniči Dušená rýže Mrkvový salát

Pol. zeleninová

s jáhlami

Vepřové ražniči

Dušená rýže

Mrkvový salát

Svačina Bílá káva

Oplatek

Čaj ovocný Bezlepkový Oplatek

Bílá káva s rýžovým

mlékem

Oplatek

Večeře Volské oko

Dušený špenát

Brambory

Volské oko Dušený špenát Brambory

Volské oko

Dušený špenát

Brambory



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist