načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Bezezbytková dieta při onemocnění střev - Růžena Milatová; Pavel Wohl MUDr.

Bezezbytková dieta při onemocnění střev

Elektronická kniha: Bezezbytková dieta při onemocnění střev
Autor: ;

- Oba autoři jsou pracovníci IKEMu. - Tato dietní opatření jsou určená nemocným po akutních průjmových stavech a při chronických průjmových onemocněních všeho druhu, pokud ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  99
+
-
3,3
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: VYŠEHRAD
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2018
Počet stran: 76
Rozměr: 21 cm
Úprava: 8 nečíslovaných stran obrazových příloh: barevné ilustrace
Vydání: Vydání první
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
Umístění v žebříčku: 310. nejprodávanější produkt za poslední měsíc
Téma: bezezbytková dieta
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-742-9992-6
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Informace o bezezbytkové dietě (nezanechává nestravitelné zbytky), používá se u zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Přehled vhodných a nevhodných potravin a pokrmů. Kuchařské recepty doporučených jídel.

Popis nakladatele

Oba autoři jsou pracovníci IKEMu.

Tato dietní opatření jsou určená nemocným po akutních průjmových stavech a při chronických průjmových onemocněních všeho druhu, pokud nevyžadují ještě jiná zvláštní dietní opatření, dále při syndromu dráždivého tlustého střeva v období průjmů, také u ulcerosní colitidy a Crohnovy nemoci. Dieta je vhodná i po resekci střev a z počátku zavedení vývodu z tenkého i tlustého střeva (nejčastěji jeden měsíc, neurčí-li lékař jinak). Svým obsahem živin se dieta řadí mezi plnohodnotné. Strava je pestrá, lehce stravitelná a nenadýmavá. Dietu lze postupně upravovat podle aktuálního zdravotního stavu pacienta a jeho stravovacích možností. Pacienti zde najdou jak vhodné potraviny a vhodnou kuchyňskou úpravu pokrmů, tak i rady, čemu se mají při nutnosti dodržování této diety vyhnout.

(112 receptů)
Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Růžena Milatová; Pavel Wohl MUDr. - další tituly autora:
Vegetariánská strava v léčbě diabetu Vegetariánská strava v léčbě diabetu
Kuchařka při onemocnění ledvin Kuchařka při onemocnění ledvin
Kuchařka při onemocnění slinivky Kuchařka při onemocnění slinivky
 (e-book)
Kuchařka při onemocnění slinivky Kuchařka při onemocnění slinivky
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Bezezbytková dieta

při onemocnění střev

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.ivysehrad.cz

www.albatrosmedia.cz

Růžena Milatová, MUDr. Pavel Wohl

Bezezbytková dieta při onemocnění střev – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2018

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.

13 mm

12 mm

11 mm

10 mm

8 mm

6 mm


Růžena Milatová

MUDr. Pavel Wohl

112 re cep tů

Bezezbytková

d i eta

při onemocnění

střev


Obsah této knihy je sestaven s nejlepším vědomím autorů.

Z praktického uplatnění nevyplývají pro autory

ani pro nakladatelství žádné právní důsledky.

© Růžena Milatová, MUDr. Pavel Wohl, 2018

ISBN tištěné verze 978-80-7429-992-6

ISBN e-knihy 978-80-7429-905-6 (1. zveřejnění, 2018)

Růžena Milatová,

nutriční terapeut

MUDr. Pavel Wohl,

Klinika hepatogastroenterologie, IKEM


obsah

Úvod ........................................................ 7

bezezbytková dieta ............................................ 11

vhodné potraviny a pokrmy..................................... 13

nevhodné potraviny............................................ 17

o receptech................................................... 18

Polévky

Hovězí vývar s krupicí a mrkví . . 19

Hovězí vývar s rýží a mrkví..... 19

Polévka bramborová s krupicí ... 20

Polévka bramborová nakyselo ... 20

Polévka celerová ............. 21

Polévka drůbková s nudlemi .... 21

Polévka hašé................. 22

Polévka hovězí

s krupicovými nočky........ 22

Polévka drůbková s rýží........ 23

Polévka rybí................. 23

Polévka rajčatová............. 24

Polévka zeleninová s kus-kusem . 24

Žemlová polévka se sýrem...... 25

Polévka špenátová

s vaječným vítkem.......... 25

Polévka s masovými knedlíčky . . 26

Zavářky do polévky

Sýrové nočky . . . . . . . . . . . . . . . . 27

Strouhání ................... 27

Žemlové kostky .............. 28

Kapání ..................... 28

maso hovězí

Hovězí maso vařené........... 29

Hovězí maso na rajčatech ...... 29

Hovězí svíčková.............. 30

Hovězí guláš................. 30

Hovězí maso protýkané šunkou

a mrkví................... 31

Hovězí pečeně frankfurtská . . . . . 31

Hovězí závin ................ 32

Moravský guláš s bazalkou ..... 32

Hovězí závitek ............... 33

Hovězí roštěná .............. 33

Hovězí maso s jablky.......... 34

Hovězí plátek s mrkvovým pyré . 34

telecí maso

Karlovarský kotouč ........... 35

Telecí maso po pražsku ........ 35

Telecí perkelt ................ 36

Telecí ragú .................. 36

Haše z telecího masa .......... 37

Klopsy na rajčatech ........... 37

vepřové maso

Vepřový přírodní plátek ........ 38

Vepřové plátky na smetaně ..... 38

Vepřové závitky se špenátem.... 39

Holandský řízek .............. 39

Sekaná pečeně ............... 40

Vepřová pečeně na kmínu ...... 40

Vepřové maso v mrkvi......... 41


Vepřové na celeru............. 41

Vepřová pečeně .............. 42

Ryby, drůbež

Kapr na másle ............... 43

Filé zapečené na protlaku

se sýrem.................. 43

Filé s citrónem . . . . . . . . . . . . . . . 44

Filé s rajčaty a sýrem.......... 44

Filé s jablky ................. 45

Zapečené makarony

s filé a sýrem . . . . . . . . . . . . . . 45

Kuře na rajském protlaku

se smetanou .............. 46

Pečené kuře na rajčatech ....... 46

Kuřecí plátky se sýrem......... 47

Kuřecí závin................. 47

Plněná kuřecí prsíčka.......... 48

Pečené kuře na rozmarýnu...... 48

Krůtí guláš .................. 49

Králík s broskvemi............ 49

Králík se smetanou............ 50

polomasá a bezmasá jídla

Rizoto s kuřecím masem ....... 51

Špagety s boloňskou omáčkou... 51

Rizoto s vepřovým masem

a sýrem................... 52

Těstoviny zapečené se šunkou... 52

Těstoviny se strouhaným

sýrem .................... 53

Těstoviny zapečené

se špenátem ............... 53

přílohy

Halušky .................... 54

Rýže vařená ................. 54

Těstoviny ................... 54

Houskový knedlík s dalamánkem 55

Bramborové noky............. 55

Bramborová kaše ............. 56

Houskový knedlík ............ 56

Koprové brambory............ 57

Bramborové jemné knedlíky .... 57

sladká jídla

Bramborové šišky s tvarohem ... 58

Ovesná kaše s mandarinkami ... 58

Krupicová kaše............... 59

Rýžová kaše ................ 59

Nudle s tvarohem............. 60

Nudle se strouhankou.......... 60

Tvarohové knedlíky s jablky .... 61

moučníky

Drobenkový koláč

se švestkovými povidly ..... 62

Křehký koláč s tvarohem ...... 62

Meruňkový koláč s tvarohem.... 63

Tvarohová bábovka ........... 64

Tvarohový dezert s jablky ...... 64

Jogurt s ovesnými vločkami

a meruňkami .............. 65

Pomazánky

Masová pomazánka

z vepřového masa .......... 66

Mrkvová pomazánka s žervé .... 66

Rybí pomazánka z filé ......... 67

Tvarohová pomazánka

s pažitkou................. 67

Tvarohová pomazánka

s pórkem ................. 68

Tvarohová pomazánka

se sýrem ................. 68

Tvarohová pomazánka

se šunkou ................ 69

Vaječná pomazánka ........... 69


Pomazánka šunková .......... 70

Pomazánka tvarohová s eidamem 70

Saláty Salát z červené řepy........... 71

Salát z čínského zelí .......... 71

Hlávkový salát .............. 72

Hlávkový salát s řeřichou....... 72

Hlávkový salát s jogurtem ...... 72

Celerový salát s mrkví ......... 73

Mrkvový salát s jablkem ....... 73

Celerový salát s jablky......... 73

Salát ledový s pórkem ......... 74

Salát z těstovin

s kuřecím masem........... 74

ovocné saláty a pyré

Ovocný salát................. 75

Ovocné pyré................. 75

Jablečná pěna s bílkem......... 76



7

Úvod

Slovo dieta pochází z řeckého slova „dieta“, které znamená strava. Dietním opatřením rozumíme řízený příjem potravy s cílem dosažení specifického léčebného účinku. Existuje celá řada diet. Příkladem jsou redukční, diabetická a bezlaktózová.

U nemocných s celiakií je indikována specifická bezlepková dieta. Dietní intervence by měla jít „ruku v ruce“ s komplexním léčebným plánem. Význam dietních opatření nelze z klinického pohledu podcenit, ale i přecenit. Nutriční intervence je většinou nedílnou součástí léčebných strategií.

Bezezbytková dieta (BZD – v anglosaské literatuře je označována jako Low Residue Diet, LRD) je charakterizována nízkým obsahem vlákniny a nezanechává nestravitelné zbytky. BZD je součástí nutričních postupů a programů u celé řady onemocnění. Tato dieta je také označována jako „Dieta č. 5“. BZD se často zaměňuje s dietou s nízkým obsahem vlákniny (Low Fibre Diet, LFD). Tato modifikovaná dieta obsahuje méně než 10–15 g vlákniny, zatímco LRD je definována nízkým množstvím vlákniny spolu s vyloučením dalších potravinových složek (švestkový džus, mléko a jiné). Další dietou je tekutá dieta, která je v literatuře označována jako CLD (Clear Liquid Diet).

Indikace k zahájení BZD představují nejčastěji průjmovitá onemocnění. Příkladem jsou onemocnění trávicího traktu, jehož představiteli jsou idiopatické střevní záněty (IBD), chronický zánět tenkého i tlustého střeva (enterokolitis) a nádorová onemocnění. Velmi významná indikace BZD je u nemocných po opakovaných nitrobřišních operacích, které jsou zatíženy významným vznikem srůstů (adhezí). Adheze mohou způsobit až střevní neprůchodnost (ileus), která může nemocného ohrozit i na životě a vyžaduje urgentní chirurgickou léčbu. Dále je BZD používána před gynekologickými operacemi a zejména endoskopickým vyšetřením tlustého střeva (kolonoskopie). V tabulce 1 je uvedena indikace BZD.

indikace bzd

Chronická průjmovitá onemocnění (Crohnova choroba, ulcerózní

kolitida)

Střevní dyspepsie a dráždivý tračník (IBS)

Pooperační srůsty (adheze)

Příprava před vyšetřením tlustého střeva (koloskopie)

Před gynekologickými výkony Tabulka 1: indikace BZD

Léčebný účinek BZD spočívá ve snížení dráždění střevní slizni

ce (mukózy). Snížení množství nestravitelných zbytků, které nejsou součástí střevního obsahu, pravděpodobně příznivě ovlivňují trávicí trakt snížením činnosti střevní stěny (tzv. peristaltiku). BZD většina nemocných považuje za lehce stravitelnou. Součástí BZD je i významné omezení látek, které mohou negativně chemicky působit na střevní činnost. Příkladem je mléko. Výskyt nesnášenlivosti mléka v populaci je vysoký a navíc nemocní s chorobami trávicího traktu mléko velmi často netolerují. Její další významnou výhodou je snížení plynatosti (meteorismus). BZD se většinou rozděluje na 5 až 6 malých denních porcí. Někteří jedinci dokonce BZD používají ke snížení tělesné hmotnosti. Složení BZD je charakterizováno vyloučením tuhé vlákniny z potravy. Strava v rámci BZD musí být měkká, lehce stravitelná. Nevýhodou dlouhodobé aplikace BZD může být vznik specifických nutričních deficitů (vitaminy, foláty).

Nejčastější indikace k zahájení BZD je u zánětlivých onemocnění

trávicího traktu. Crohnova choroba (CN) a ulcerózní kolitida (UC) se řadí mezi idiopatické střevní záněty (IBD). Crohnova choroba nejčastěji postihuje oblast přechodu tenkého střeva do tračníku (tzv. terminální ileitida), ale může prakticky postihovat jakoukoliv část trávicí trubice. Ulcerózní kolitida postihuje jen tlusté střevo. Obě choroby jsou zjednodušeně charakterizovány průjmy, bolestmi břicha a váhovým úbytkem. Světová gastroenterologická organizace (WHO) považuje BZD u akutní zánětlivé ataky CN i UC za standardní léčebný postup. U nemocných se střevními zúženími (tzv. stenózy, striktury) je BZD jednoznačně indikována. BZD snižuje střevní pohyblivost (motilitu, peristaltiku) a tímto mechanismem snižuje i významné bolestivé břišní ataky nemocných. Studie poukazují na příznivý vliv BZD u nemocných s CN, ale velkých klinických studií zabývajících se BZD a CN je zatím málo. V klidové fázi IBD se dieta nemusí lišit od zdravých jedinců a většinou je indikována dieta racionální.

BZD je také běžně indikována po gynekologických výkonech, ale rovněž v této indikaci nebyl zatím spolehlivě doložen jednoznačně příznivý vliv této diety.

BZD je standardní součástí přípravy před koloskopickým vyšetřením. Dobrá příprava tlustého střeva je nezbytnou podmínkou k adekvátní vizualizaci sliznice tračníku. Čím vyšší je kvalita přípravy, tím vyšší je výtěžnost koloskopického vyšetření. Podle literárních dat BZD může dokonce převyšovat vysokou kvalitou přípravy na koloskopii i diety tekuté (Clear Liquid Diet, CLD). BZD je uspokojivě tolerována nemocnými. Výsledky klinických studií na toto téma nejsou dosud jednoznačné, ale hrají ve prospěch BZD.

BZD je indikována také u dráždivého tračníku (Irritabile Bowel Syndrom, IBS). Dráždivý tračník je považován za funkční poruchu trávicího traktu a vyskytuje se u 10–15 % populace. U řady nemocných je pozorován příznivý efekt BZD, ačkoliv prvním dietním opatřením bývá právě navýšení množství vlákniny ve stravě. U dráždivého tračníku je pozitivní efekt BZD popisován až u poloviny jedinců. Kladný vliv BZD spočívá ve snížení břišní distenze, křečí a nadýmání.

Další významnou skupinou, u které je indikována BZD, jsou nemocní s divertikulární nemocí tlustého střeva (divertikulóza). Výskyt divertikulózy v západním světě je až u 60 % populace. BZD je indikována u nemocných v akutním stadiu zánětu divertiklů (divertikulitida). Po léčbě akutního zánětu, který zahrnuje antibiotickou terapii, je většině nemocných doporučena naopak strava s vysokým obsahem vlákniny.

Technologicky je BZD připravována vařením, pečením, opékáním nasucho a zahuštění se provádí pomocí mouky opražené nasucho. Polévky mají být netučné. Masové pokrmy se připravují na vodě, pečením nasucho a ryby bez kůže.

Jakákoliv dieta a jakákoliv potrava by se měla jíst pomalu, což je málo zdůrazňovaná souvislost. Zpracování v dutině ústní a žaludku je významnou součástí procesu úpravy potravy, která dále pokračuje v tenkém střevě. V současném zrychleném běhu světa se často zapomíná na společenský význam stravování, které si vždy dávalo na „ čas“.

Podle posledních výzkumů nemá BZD zcela jasně doložený příznivý vliv podle kritéria EBM (medicína založená na důkazech) na průběh celé řady onemocnění. Nicméně za největší přínos BZD můžeme považovat snížení klinických příznaků (symptomů), které nemocné negativně ovlivňují v každodenním životě a snižují tak jeho kvalitu. Nejvíce je význam BZD doložen u přípravy před koloskopickým vyšetřením. Významná indikace BZD je u pooperačních stavů spojených se vznikem nitrobřišních srůstů, IBD a divertikulární nemoci tlustého střeva. Dále je BZD indikována u nemocných s dlouhotrvajícími trávicími obtížemi, především s výskytem dlouhodobých průjmů.

MUDr. Pavel Wohl


11

bezezbytková dieta

charakteristika diety Tato dietní opatření jsou určená nemocným ve stadiu po akutních průjmových stavech, dále při chronických průjmových onemocněních všeho druhu, pokud nevyžadují ještě jiná zvláštní dietní opatření.

Při syndromu dráždivého tlustého střeva v období průjmů, při funkčních průjmech, chronických enteritidách, průjmech po lécích, při malabsorpčních stavech, které nevyžadují ještě jiná zvláštní dietní opatření.

Také u ulcerózní colitidy, Crohnově nemoci a ve stavu dekompenzace. Po resekci střeva se podává nejčastěji 1 měsíc, neurčí-li lékař jinak.

Dieta je po stránce biologické i energetické plnohodnotná.

Strava je lehce stravitelná, pestrá a má mírně snížený obsah tuků.

vhodné je stravu rozdělit do 5–6 denních dávek, jíst méně a častěji.

Zvláštní pozornost u této diety musíme věnovat snížení nestravitelných látek, hlavně rostlinné vlákniny, která dráždí mechanicky střevo k rychlejší peristaltice (proto je v dietě užší výběr ovoce a zeleniny).

Vzhledem k tomu je vitamin C často doplňován medikamentózně.

Omezujeme dráždivé koření a přepalované tuky – toto má šetřit zánětlivě změněnou sliznici střev chemicky.

Mléko podáváme dle individuální snášenlivosti, u některých pacientů může spolupůsobit při vzniku průjmů. Kuchyňská úprava stravy K technologické úpravě používáme s výhodou horkovzdušnou troubu, mikrovlnnou troubu, gril, nádobí s teflonovým či keramickým povrchem, vaření v páře, různé fólie k přípravě bez tuku, alobal.



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist