načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Bez obilovin, bez bolesti – Peter Osborne

Bez obilovin, bez bolesti
-11%
sleva

Kniha: Bez obilovin, bez bolesti
Autor: Peter Osborne

30denní program, který vás zbaví hlavní příčiny chronické bolesti
Titul je na partnerském skladu >10ks - doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  349 Kč 311
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
10,4
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7% 100%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » ANAG
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2018
Počet stran: 367
Rozměr: 235,0x152,0x18,0 mm
Úprava: 1 portrét
Spolupracovali: předmluva od JJ Virgin
z anglického originálu No grain, no pain: a 30-day diet for eliminating to root cause of chronic pain přeložil Vojtěch Kudela
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Hmotnost: 0,536kg
Jazyk: česky
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Novinka týdne: 2018-33
Datum vydání: 201808
ISBN: 978-80-7554-160-4
EAN: 9788075541604
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Po vzoru knih „Život bez pšenice“ a „Moučný mozek“ se tato kniha zabývá prokázanou souvislostí mezi stravou obsahující lepek a zdravotními obtížemi s následnými chronickými bolestmi a nabízí převratný 30denní bezlepkový program, který vám pomůže vyléčit se zevnitř.

Zbavte se chronických problémů vysazením lepku
Podle zprávy publikované americkým Institutem medicíny trpělo v roce 2011 chronickou bolestí více než 100 milionů Američanů. V mnoha případech je chronická bolest součástí autoimunitního onemocnění a lékaři se až příliš často obrací k zažitému řešení – předepisování léků od bolesti. Všechny tyto léky však nezabírají. Dr. Peter Osborne, přední odborník na potravinové alergie a přecitlivost na lepek, zjistil, že skutečné řešení často spočívá v tom, co jíte.

Znatelné výsledky již během jednoho měsíce!
V této knize autor ukazuje, proč konzumace obilí způsobuje záněty tkání v těle, nedostatečnou tvorbu vitamínů a minerálů a spouští autoimunitní reakci, která je příčinou toho, že si tělo samo škodí. A také poskytuje praktické kroky k nalezení úlevy.
Pomocí jím sestaveného snadno realizovatelného programu bez léků budete schopni odstranit veškeré zdroje lepku a jemu podobných látek, zaznamenáte významné zlepšení během 15 dnů a do 30 dnů odstraníte bolest.

(30denní program, který vás zbaví hlavní příčiny chronické bolesti)
Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ke knize "Bez obilovin, bez bolesti" doporučujeme také:
Moučný mozek Moučný mozek
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

DR. PETER OSBORNE

Předmluva od JJ Virgin, autorky knihy The Virgin Diet

BEZ

OBIL

O

VIN,

BEZ

B

O

LESTI

30denní program,

který vás zbaví hlavní příčiny

chronické bolesti


Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být rozmnožována,

uložena v rešeršním systému nebo dále předávána, a to v jakékoliv formě, jakým

koliv způsobem, elektronicky, mechanicky, kopírováním, nahráváním apod., bez

předchozího písemného souhlasu vydavatele. Osoba, která by  učinila jakékoliv

neoprávněné kroky v  souvislosti s  touto publikací, může být vystavena trest

nímu stíhání a  vymáhání náhrady za  způsobenou újmu.

Tato publikace obsahuje názory a  nápady jejího autora. Jejím cílem je poskyt

nout užitečný a  informativní materiál o  tématech, která jsou předmětem této

publikace. Autor ani vydavatel se  v  knize nezabývají poskytováním lékařských,

zdravotních či jiných osobních profesionálních služeb. Čtenář by se měl před pře

vzetím některého z  názorů v  knize nebo předtím, než z  takového názoru začne

vyvozovat závěry, poradit se svým lékařem, jiným zdravotnickým profesionálem

nebo jakýmkoliv jiným kompetentním odborníkem.

Ačkoliv má tato kniha sloužit jako zdroj všeobecných informací a  její obsah byl

zpracován s  maximální pečlivostí, nezohledňuje individuální okolnosti a  nena

hrazuje profesionální poradenství. Využití těchto informací závisí na  vlastním

uvážení čtenáře. Autor, nakladatel ani distributoři nenesou žádnou zodpověd

nost za  jakoukoliv újmu, nároky či jednání, které mohou vzniknout v  závislosti

na informacích obsažených v této knize.

Poznámka k českému vydání: Některé léčivé přípravky, potravinové doplňky či dopo

ručované testy apod. jsou k dispozici pouze pro americký trh, podle informací uvede

ných v knize je však možné najít si u nás dostupnou alternativu.

Autor v originále používá označení „grain“, jež je v českém vydání přeloženo slovem

„obiloviny“.

Původně vyšlo jako NO GR AIN, NO PAIN: A 30-Day Diet for Eliminating the Root

Cause of Chronic Pain v  nakladatelství Touchstone, Avenue of  the  Americas,

New  York

© Dr.  Peter Osborne, 2016

Fotografie na  obálce © shutterstock.com

Překlad © Vojtěch Kudela, 2018

© Nakladatelství ANAG, 2018

ISBN 978-80-7554-160-4


7

OBSAH

Předmluva ............................................................. 9

Jak s  touto knihou pracovat ..........................................13

ČÁST 1

BOLEST SKRYTÁ V OBILOVINÁCH Vědecký základ života bez obilí ........................................15

KAPITOLA 1

JAK SI PŘEDSTAVIT SPOJENÍ MEZI BOLESTÍ A OBILOVINAMI? Proč nám ze „zdravých“ potravin bývá někdy tak špatně ................19

KAPITOLA 2

KDE VÁS TO BOLÍ? Trvalý útěk z cyklu bolesti a marnosti ..................................39

KAPITOLA 3

BOLEST Z OBILNÉHO ZÁNĚTU Silné svaly a prevence bezlepkového šoku ...............................61

KAPITOLA 4

BOLEST A NEROVNOVÁHA VE STŘEVECH Pravda o „děravém střevě“ a jak jej bezlepková dieta může léčit, nebo naopak zhoršit ...................................81

KAPITOLA 5

BOLEST Z OBEZITY Viníkem je „obilné břicho“ .............................................105

ČÁST 2

30DENNÍ PROGRAM BEZ OBILOVIN, BEZ BOLESTI ....................123

KAPITOLA 6

CO JÍST A CO NEJÍST Zbavte se bolesti změnou jídelníčku ...................................127 KAPITOLA 7

KTERÉ DOPLŇKY STRAVY POMÁHAJÍ ELIMINOVAT BOLEST? Rychloléčba nahrazováním léků vitamíny, minerály a jinými prostředky ...................................................151

KAPITOLA 8

1. AŽ 15. DEN Odstartujte svůj plán odstraněním všech obilovin ze stravy .............167

KAPITOLA 9

16. AŽ 30. DEN Zbavte se poslední bolesti ve fázi výzvy ...............................197

ČÁST 3

PO 30 DNECH A POZDĚJI ...............................................219

KAPITOLA 10

NAD RÁMEC JÍDLA Jak snížit poškození toxiny, které akumulují účinky obilovin .............223

KAPITOLA 11

NAD RÁMEC SVÉPOMOCI Funkční medicína je budoucností medicíny .............................243

ČÁST 4

RECEPTY BEZ OBILOVIN, BEZ BOLESTI ................................259

Poděkování ................................................... 293

Cenné zdroje .................................................. 297

Poznámky .................................................... 299

Slovník pojmů ................................................ 339

Rejstřík ...................................................... 349

Obsah

Jak s touto knihou pracovat

Stejně jako se  má praxe funkční medicíny liší od  většiny lékařských postupů, tak se tato kniha liší od většiny dalších knih na toto téma, z velké části je tomu tak proto, že  je propojena s  webovou stránkou Gluten Free Society (glutenfreesociety.org). Tato kniha poskytuje komplexní pohled na  můj program a  také základní informace o  tom, jak může lepek vyvolávat různé příznaky u různých osob. Ve snaze vyjít vstříc faktu, že dnes lidé čtou knihy a  obecně shromažďují informace z  různých zdrojů, jsem se  rozhodl čtenáři poskytnout několik různých přístupových cest k  dalším informacím. Je však možné, že máte vy nebo člen vaší rodiny více než jeden spouštěč bolesti nebo u vás dochází k více než jednomu druhu reakce na  obiloviny, takže je dobré si přečíst knihu celou (dokonce i  vědecky náročné počáteční kapitoly). Nicméně na  konci každé z  prvních pěti kapitol, které se  zabývají různými druhy bolestí a  zánětů, shrnuji jejich klíčové body (podkapitola „Co potřebujete vědět“) pro  případ, že  se  prostě snažíte co nejdříve dostat k  samotnému programu. Pokud tomu tak je, pak věřím, že  se  k  těmto kapitolám později vrátíte, abyste pochopili, proč vás bolesti sužují a  jak vám budou v  léčbě a  rekonvalescenci nápomocny změny, které učiníte v  rámci tohoto programu.

Myslím, že zkušenosti jiných mohou být velmi motivující, proto jsem do  knihy zahrnul více než tucet příběhů mých pacientů vybraných z  tisíců jim podobných, kteří svá onemocnění a  jiné obtíže úspěšně vyřešili a  podrobně popisují své zkušenosti před přechodem na  zcela bezlepkový způsob stravování a  po  něm. Dozvíte se, jak unikli ze  spáru chronické bolesti a  s  mnoha z  nich se  můžete „seznámit“ ve  videích. Podívejte se na odkazy na konci většiny příběhů.

Pro  ty, kteří se  chtějí hlouběji zabývat prezentovaným tématem, dávám k  dispozici vstupní bránu „glutenologické“ komunity. Odkazy na  tyto „bonusy“ naleznete v  celé knize, stejně jako v  dalších online

14

zdrojích informací – odkazy sekce „Bonusový obsah“ v  této knize vedou

k internetovým stránkám v anglickém jazyce. Mám také moc rád vizuální

pomůcky, takže kdykoliv je to možné, používám ilustrace ke  zjednodu

šení komplikovaných konceptů. Dále budete mít k  dispozici testy na  sle

dování úrovní bolesti a  zjistíte, zda trpíte zánětlivými stavy. Podrobné

jídelníčky s  doprovodnými recepty vám usnadní odstranění veškerého

lepku ze  stravy bez zbytečných průtahů.

Pokud budete potřebovat najít lékaře, který s  vámi bude praco

vat, dám vám také v  neposlední řadě k  dispozici odkaz na  síť zdravot

nických pracovníků v  celých Spojených státech: glutenfreesociety.org/

fi nd-doctor. Většinu z  nich jsem své postupy osobně učil. Vítejte ve  světě

opravdových bezlepkových bojovníků.

Jak s touto knihou pracovat

ČÁST 1

BOLEST SKRYTÁ V OBILOVINÁCH

Vědecký základ života bez obilí

„Největším bohatstvím je zdraví.“

Publius Vergilius Maro

Možná vám někdo někdy řekl, že vaše bolest existuje jen „ve vaší hlavě“. Zřejmě jste vyzkoušeli celou řadu různých terapií a léků na předpis – bez úspěchu. Třeba jste unavení, všechno vás bolí a  už vás to štve.

Nejste sami. Stává se  to každoročně bezpočtu lidí, kteří navštěvují ordi nace lékařů, kde hledají úlevu, ale  kde dostanou tak maximálně recept na  léky. Ty pak nějakou dobu fungují, ale pak přestanou – nebo nemusí zabrat vůbec. A miliony lidí tak riskují závislost na lécích, aniž by si uvědomovali, že  samotné léky, jež užívají k  boji s  bolestí, ve  skutečnosti do  přirozeného procesu hojení těla zasahují, takže se  jejich stav každým dnem jen zhoršuje.

Co kdyby existovala lepší možnost boje s  bolestí? Co kdyby vůbec nezahrnovala léky, ale byl by to spíše způsob, jak léčit váš nepříjemný pocit a  bolest zevnitř?

Nevěřím, že  existuje „prášek na  všechno“. Tato kniha nabízí jiný přístup k  léčbě bolesti a  zároveň také k  podpoře celkového zdraví a  pohody. Tento alternativní přístup je známý také jako funkční lékařství a  jedná se  o  praxi, která získává více a  více příznivců z  řad jak lékařů, tak pacientů. Funkční lékařství se  zaměřuje spíše na  identifikaci základních Část 1 • BOLEST SKRYTÁ V OBILOVINÁCH 16 příčin onemocnění než na léčbu výsledných symptomů, aby tak vyvinula a uplatnila smysluplné metody prevence a léčby. Tento přístup podporuje skutečné partnerství mezi pacientem a  lékařem. Cílem je nejen navrátit pacientovi zdraví, ale také ho naučit, jak si zdraví udržet a  jak předcházet onemocnění v  budoucnu, čímž se  mu dostává větší nezávislosti na  lékaři.

Je jasné, že je zapotřebí začít něco dělat jinak. Američané utratí ročně

miliardy dolarů za  léčebné procedury a  léky. Proč se  tedy i  nadále řadí mezi nejnemocnější národy světa?

y Počet lidí, kteří trpí rakovinou a  srdečními chorobami, roste kaž

dým rokem, navzdory obrovskému úsilí klasické medicíny.

y Léky na  předpis jsou předepisovány příliš benevolentně a  jejich

účinnost nedosahuje požadovaných výsledků.

y Velká množství nepříznivých účinků při  užívání „oprávněně“ pře

depsaných léků jsou čtvrtou hlavní příčinou úmrtí v USA. Miliony

dalších lidí trpí závažnými vedlejšími účinky, z nichž některé mají

trvalé následky.

Čím to? Částečně je to způsobeno skutečností, že většina lékařů tráví

s  pacienty velmi málo času. Lékařské školy neučí budoucí lékaře zjišťovat původ onemocnění. Místo toho je učí tlumit příznaky pomocí léků, které ovlivňují chemii těla. Neříkám, že tento druh léčby (a ani lékaři, kteří jej praktikují) nemá dobré úmysly. Ale ani si nemyslím, že  se  jedná o  způsob nutně nejlepší.

Každá osoba má unikátní genetická a  biochemická nastavení, která

se  vzájemně se  stejně jedinečnými sadami environmentálních faktorů a  faktorů životního stylu ovlivňují. To znamená, že  byste teoreticky mohli mít stejnou nemoc jako váš kamarád, ale s  úplně jinou skupinou příčin. Podobně by tak stejné faktory mohly vést k  různým chorobným stavům u  různých jedinců. Namísto spoléhání se  na  syntetické léky se funkční medicína snaží porozumět celkové anamnéze, životnímu stylu a  environmentálním faktorům pomocí specializovaných laboratorních testů a  komplexního fyzického vyšetření.

I pouhá kniha může čtenáři předat principy zdraví z hlediska funkční

léčby a přesně o to se snažím i zde. Samozřejmě i přesto, že mohu na následujících stránkách detailně popsat zkušenosti mnoha pacientů, kteří

19

KAPITOLA 1

JAK SI PŘEDSTAVIT SPOJENÍ MEZI

BOLESTÍ A OBILOVINAMI?

Proč nám ze „zdravých“ potravin

bývá někdy tak špatně

„Pravda prochází třemi fázemi. Nejdříve se zdá být

směšná. Pak se dočká rázného odporu. A nakonec je

považována za samozřejmost.“

parafráze ze spisů

Arthura Schopenhauera,

německého filozofa z 19. století

Okolo bezlepkové stravy se  v  posledních několika letech strhla masivní

bouře. Spousty jídelníčků poskytují návod, jak snížit úrovně cukru, obi

lovin a jiných prázdných sacharidů ve stravě, a tyto přístupy obecně fun

gují velmi úspěšně. Další knihy o  dietách tvrdí, že  odstranění obilovin

zlepšuje paměť a funkčnost mozku, okamžitě i dlouhodobě. Existuje pro

věřený výzkum, který tuto tezi podporuje. Zlepšení paměti a její ochrana

do  budoucna je zjevným vedlejším přínosem bezlepkové stravy.

Mnoho lidí přichází na  mou kliniku v  Sugar Land v  Texasu, protože

je něco bolí. Mají tak silné bolesti, že  pronikají do  všech aspektů života

a  každý den je o  kousíček temnější a  mnohem náročnější. Pro  ně není

změna stravování jen výběrem životního stylu, jedná se  o  markantní

Část 1 • BOLEST SKRYTÁ V OBILOVINÁCH

28

ROZDÍL MEZI CITLIVOSTÍ NA LEPEK A CELIAKIÍ

Citlivost na lepek

není to onemocnění

je to genetická

porucha

Celiakie

je to onemocnění

spouští se geneticky,

expozicí lepku

pokud je ignorována,

může spustit nemoc

jedna z nemocí, kterou

může spustit, je...

Celiakie je způsobena citlivostí na lepek, je však pouze jedním z mnoha autoimu

nitních onemocnění vyvolaných citlivostí na lepek.

Pokud máte vy nebo člen vaší rodiny genetickou predispozici k  citli

vosti na lepek, čím dříve zajdete k lékaři a začnete s tím něco aktivně dě

lat, tím lépe. Poškození způsobené lepkem může začít při početí a pokra

čovat lepkem obsaženým v  mateřském mléce (za  předpokladu, že  matka

jí jídlo obsahující lepek).

17

Rodinná anamnéza citlivosti na  lepek zvyšuje

pravděpodobnost sdílení této predispozice.

OSM MÝTŮ O LEPKU

Veškerý pokrok začíná čistou pravdou, ale dokud nevyřešíte pravdu, již

máte přímo před nosem, nemůžete se  posunout kupředu. Mým úkolem

je vrhnout světlo na velké mýty o lepku (vyplývající z nevědomosti, neo

choty přiznat si chybu nebo ze  zištných důvodů), odhalit pravdu založe

nou na  nejnovějších výzkumech a  zkušenostech tisíců lidí a  změnit stav

diskurzu na toto téma. Ten se totiž zakládá na definici lepku, která se už

Kapitola 1 • Jak si představit spojení mezi bolestí a obilovinami?

29

přes 60 let nevyvíjela! Teprve když pochopíte a přijmete tuto pravdu, budete se  moci zbavit bolesti a  obnovit své zdraví.

Podívejme se  nyní spolu na  osm mýtů a  osm pravd, které jsou základem programu Bez obilovin, bez bolesti. Mýtus č.  1: Lepek se  vyskytuje pouze v  pšenici, ječmeni a  žitě

a  někdy i  v  ovsu.

To n e n í p ra vd a ! Lepek není jedna bílkovina, která se  nachází v  ně

kolika málo druzích obilovin. Tento termín spíše odkazuje na  ob

rovský rod bílkovin. A  jen jedna z  nich, jmenovitě gliadin v  pšenici,

ječmeni a  žitě, byla rozsáhle studována. Každý druh obilí obsahuje

jeden nebo více druhů lepkových bílkovin. Jedna studie identifiko

vala  400 nových druhů lepku, z  nichž 60 bylo škodlivějších než ta

forma lepku, kterou lékaři nejčastěji testují.

18

Mýtus č.  2: Pokud trpíte citlivostí na  lepek, můžete bez obav jíst

celozrnné produkty, jako je kukuřice a  rýže.

To n e n í p ra vd a ! Všechny obiloviny obsahují nějakou formu lepku.

Výzkumy ukazují, že  u  osob citlivých na  lepek je kukuřice (a  ku

kuřičný olej) také zdrojem četných střevních a  dalších zdravotních

problémů.

19

Mějte na  paměti, že  kukuřice je obilovina, nikoliv ze

lenina, a  že  se  vyskytuje v  tisících „Frankenjídlech“, tedy v  nekva

litních nezdravých jídlech (více v  části 2). Seznam skrytých ingre

diencí na  bázi kukuřice naleznete na  adrese glutenfreesociety.org/

hidden-corn-based-ingredients. Mýtus č.  3: Konzumace mléčných výrobků je bezpečná, protože

jsou bezlepkové.

To n e n í p ra vd a ! Bylo zjištěno, že  mléko vašemu imunitnímu systému

může „připadat“ jako lepek, takže pokud jste citliví na  lepek, váš

imunitní systém na něj reagovat může.

20

Mýtus č.  4: Pokud nemáte celiakii, můžete jíst tolik lepku, kolik

se vám zachce.

To n e n í p ra vd a ! Celiakie je jen špičkou ledovce citlivosti na  lepek a  je

jen jednou z mnoha autoimunitních a jiných onemocnění, které může

lepek způsobit.

21


Část 1 • BOLEST SKRYTÁ V OBILOVINÁCH

34

STŘEVNÍ PŘÍZNAKY

… Máte chuť na  koláče, sušenky a  další pečivo? … Máte chuť na  jídla s  vysokým obsahem cukru? … Máte často pocit nafouknutého břicha nebo plynatosti, zejména

po  jídle? … Byl vám diagnostikován (nebo máte podezření, že  byste mohli

mít) syndrom dráždivého tračníku? … Trpíte často pálením žáhy, kyselým refluxem nebo gastroezofa

geálním refluxem (GERD)? … Máte často potíže s  trávením? … Tr píte zác pou? … Nebo průjmem? … Pociťujete často nevolnost nebo se  vám chce zvracet? … Máte potíže přibrat na  váze? … Trpíte nedostatkem železa?

SYMPTOMY V HLAVĚ A NERVOVÉ SOUSTAVĚ

… Máte často bolesti hlavy? … Jsou vaše dutiny často ucpané? … Tr píte mig rénami? … Trpíte častými závratěmi? … Máte špatnou paměť? … Máte potíže si vybavit konkrétní slova? … Zaznamenali jste na  sobě mozkovou mlhu? … Špatně se  soustředíte? … Byla vám diagnostikována porucha pozornosti, jako například ADD

nebo ADHD? … Zažíváte deprese? … Trpíte častými úzkostmi?

Kapitola 1 • Jak si představit spojení mezi bolestí a obilovinami?

37

Jakmile si otestujete úroveň bolesti a  citlivost na  obiloviny, získáte

dobrou představu o tom, zda bude tento program pro vás (či vaše blízké)

to pravé nebo ne. (Samozřejmě vím, že  fungovat bude, ale důležité je,

že  to víte i  vy.) Abyste pochopili, jak jsou bolest a  obiloviny propojeny,

budete si muset přečíst celou tuto knihu. Zjistíte, jaké jsou zdroje bolesti

a samozřejmě také jak se jednou provždy této bolesti zbavit. Bolest je tak

obrovské a  obsáhlé téma, že  mu věnuji čtyři následující kapitoly, které

rozebírají co, jak a  kde se  děje kolem bolestí způsobených obilovinami.

V  části 2 probereme specifika skutečně bezlepkové stravy.

CO POTŘEBUJETE VĚDĚT

{ Lepek je druh bílkovin, který se nachází ve všech druzích obilovin.

{ Celiakie byla nejdříve identifikována jako reakce imunitního sys

tému na tři (a později čtyři) druhy obilí.

{ Vypuštění klasických tří nebo čtyř lepkových obilovin, tedy ječ

mene, žita, ovsa a  pšenice (skupina zkracovaná jako BROW z  an

glických názvů barley, rye, oats a wheat), ze  stravy však u  drtivé

většiny lidí trpících celiakií všechny příznaky nevyřeší.

{ Celiakie je jen jedním příkladem citlivosti na  lepek.

{ Citlivost na  lepek vede k  nadměrné imunitní reakci, jež dále vede

ke vzniku zánětu a rozvinutí bolesti a může nastat téměř ve všech

částech těla.

{ Lidé s  citlivostí na  lepek dobře reagují na  eliminaci veškerých obi

lovin ze  stravy.

{ Bolest není nikdy normální a  signalizuje, že  je něco špatně a  je

třeba s  tím něco dělat.

{ Každý člověk citlivý na lepek může reagovat na konzumaci obilo

vin odlišně.

BONUSOVÝ OBSAH

Video o tom, co vlastně citlivost na lepek je najdete na glutenfreesoci

ety.org/video-tutorial/gluten-sensitivity-what-is-it. Část 1 • BOLEST SKRYTÁ V OBILOVINÁCH 48 bráníte přirozené schopnosti těla zahajovat a  kontrolovat hojení. Tímto se  vytvoří podmínky vhodné pro  osteoartrózu, revmatoidní artritidu a  lupus, které budou popsány v  kapitole 3.

Kvůli snižování svalové hmoty je cvičení obtížnější, a  protože menší svaly jsou staženější, jsou také náchylnější ke zranění. Také se tím urychluje opotřebení chrupavky. Nedostatek cvičení vede k  ještě nižší svalové hmotě a k vyššímu obsahu tělesného tuku, a jestliže tento cyklus pokračuje celé roky, nemusíte jen přibývat na  váze – zhoršuje se  také zdraví celkově. To je důvod, proč je tolik Američanů nemocných. Ztráta svalstva oslabuje imunitní systém, omezuje naši schopnost pohybu, ničí naši kvalitu života, a nakonec nás zabije o dvacet let dříve. Mnoho mých pacientů zjišťuje, že  když ze  stravy vyloučí obiloviny, dochází u  nich k  dramatickému snížení bolesti svalů a  kloubů. Bolest, která byla předtím považována za  důsledek stárnutí, často zcela vymizí. Kapitola 3 je věnována zánětu a podrobněji se zde bolestmi svalů a kloubů zabýváme.

ROVNOU DO BŘICHA

Mezi nejčastější bolestivá onemocnění trávicího traktu patří syndrom zvýšené propustnosti střev, syndrom dráždivého tračníku, celiakie, Crohnova choroba, ulcerativní kolitida a břišní migrény. Některé z  těchto nemocí jsou způsobeny zánětem z  obilovin. Některé jsou způsobeny schopností obilovin měnit bakterie střev a jiné neschopností trávit obiloviny obecně, přičemž si oba typy přiblížíme v  kapitole 4.

Stručná historie chlebového šílenství

Mezi lety 1500 a 1700 se v Evropě šílenství často spojovalo s čaro

dějnictvím a nazývalo se také chlebovým šílenstvím (ergotismus).

Takové nebohé duše s velkou pravděpodobností pozřely kontamino

vaný žitný chleba, který se stal domovem paličkovice nachové, která

je podobná LSD. Před 50 lety byla jako chlebové šílenství někdy ozna

čována také schizofrenie, protože příznaky někdy mizely, když schi

zofrenici přestali jíst potraviny z pšenice. V té době několik výzkumníků

spekulovalo, že pšeničný lepek vyvolává nebo podporuje schizofrenii.

Ačkoliv to není obecně přijímaným faktem v oboru duševního zdraví,

Kapitola 2 • Kde vás to bolí?

57

BLUDNÝ KRUH LÉKŮ NA PŘEDPIS

Přetrvávající

chronická bolest

Předepsány

léky na bolest

Léky způsobují

ztrátu živin

Přetrvávající

zánět

Ztráta živin

způsobuje

neschopnost

uzdravit se

Léky zánět pouze maskují, nijak neřeší jeho prvotní příčinu. Mnoho léků proti bolesti

také způsobuje nedostatek vitamínů a minerálů, který naopak znesnadňuje dlou

hodobé uzdravení.

ZBYTEČNÉ CHIRURGICKÉ ZÁKROKY

KVŮLI IBUPROFENU

James se  u  mne objevil poté, co mu bylo odstraněno asi 13 cm tenkého

střeva. Jeho problémy začaly o několik let dříve, po zranění zad, když mu

lékař předepsal vysoké dávky ibuprofenu ke  zmírnění bolesti. Ibuprofen

poškodil sliznici žaludku a  střeva, což vedlo k  syndromu zvýšené pro

pustnosti střev a  v  Jamesově stolici se  tak začalo objevovat velké množ

ství krve. To ho přimělo k  návštěvě gastroenterologa, který mu diagnos

tikoval H. pylori (bakteriální infekci) a žaludeční vředy. Nasadil Jamesovi

silná antibiotika a antacida. Přestože po této léčbě nebylo provedeno ná

sledné vyšetření, zaznamenal drobnou úlevu od  bolesti.

Nicméně o  několik měsíců později Jamese silně rozbolelo břicho

a  skončil na  pohotovosti, kde mu lékař diagnostikoval Crohnovu cho

robu. Pak mu odstranil oněch 13 cm střeva. Zákrok byl pravděpodobně

zbytečný, protože James nebyl ve  stavu ohrožení života. Naneštěstí

Část 1 • BOLEST SKRYTÁ V OBILOVINÁCH

70

situace se pak logicky zhoršuje. Jeho imunitní systém se zblázní, protože

je opakovaně vystavován něčemu, co vytváří stále více zánětu místo po

moci při  hojení, opravě a  udržování těla.

CYKLUS DEGRADACE SVALSTVA ZPŮSOBENÝ LEPKEM

Konzumace

obilovin

vyvolává zánět

Imunitní systém

ubírá zdroje

svalům, aby bojoval

se zánětem

Přibývání na váze

Svalová atrofie

a komprese

kloubů

Vyhýbání se

bolesti sníženou

aktivitou

Bolest

Časem si začne imunitní systém brát bílkoviny ze  svalů, aby mohl bo

jovat proti zánětlivým účinkům potravy. Svalstvo je tedy postupně čím

dál slabší a má menší a menší hustotu. Sval se zmenšuje, zkracuje a atro

fuje, což způsobuje tuhnutí kloubů a  bolest. A  tak se  dostaneme do  dal

šího bludného kruhu – sval se  zmenšuje, protože jeho zdroje najednou

živí imunitní systém, což způsobí stlačení kloubů, to vede ke  tření, pod

rážděnosti a  dalšímu zánětu, což zase vyústí v  bolest. To vás pravděpo

dobně donutí více sedět, takže ještě více přiberete. Přidaná hmotnost

tlak na  klouby dále zvyšuje. Vítejte na  dalším bojišti, kde imunitní sys

tém válčí s  obilovinami.

Kapitola 4 • Bolest a nerovnováha ve střevech

83

BLOUDIVÝ

NERV

Bloudivý nerv spojující mozek a střevo.

PROPOJENÍ MOZKU A STŘEV

Ve  starodávných dobách léčitelé věřili, že  se  na  zdraví člověka stejnou

měrou podílí mozek i  trávicí ústrojí. Když vědcům na  počátku 20. sto

letí došlo, že enterální nervový systém (ENS) umístěný ve střevní stěně

umí jednat nezávisle na  mozku, začali se  touto myšlenkou znovu zabý

vat. Neurogastroenterologie jako věda o  propojení mozku a  zažívacího

traktu  se  však zrodila až v  devadesátých letech 20. století. Dnes víme,

že  asi 90 % signálů v  bloudivém nervu, který spojuje mozek a  tlusté

střevo, pochází z  ENS.

1

Teď se  však vraťme k  instinktům. Pocit šimrání v  žaludku, který

máme, když jsme nervózní, je spjatý s reakcí „boj, nebo útěk“ vycházející

z mozku, která odklání krev od žaludku do svalů. Toto propojení funguje

oběma směry. Stres stimuluje střeva ke  zvýšené produkci ghrelinu, hor

monu hladu, který také zmírňuje úzkosti a  deprese. Ze  střeva do  mozku

cestuje tato zpráva bloudivým nervem. Zažívací ústrojí si ve  stresu říká

o  jídlo z  velmi dobrého důvodu.

Část 1 • BOLEST SKRYTÁ V OBILOVINÁCH

94

V  případě normálního, stabilního zažívacího traktu je první linií

obrany vrstva buněk se  sliznicí. Pokud jste však vystaveni nějakému

druhu chemických látek nebo obilovinám, špatnému jídlu, určitým bak

teriím či infekci, může se začít stimulovat produkce zonulinu, který na

rušuje propojovací bílkoviny těsnící střevní výstelku. Pronikne-li útoč

ník do buněčných stěn nebo pokud ho váš imunitní systém označí za ne

přítele, imunitní buňky ve  střevech způsobí zánětlivou reakci. Jestliže

zůstane slizniční vrstva neporušená, zánět prostě přejde a  díry ve  stěně

střeva se  nevytvoří. Pokud však zánět přetrvává, protože i  nadále kon

zumujete stejné potraviny, bude se slizniční vrstva nadále rozkládat

a časem se naruší. Normální reakcí těla je napravit tyto případy leh

kého oslabení. Zvětšíme-li však pracovní zátěž oprav a hojení zažívacího

PROPOJOVACÍ BÍLKOVINY

(brání propustnosti střeva)

CHEMICKÉ LÁTKY A TOXINY

SE DOSTÁVAJÍ DO KREVNÍHO OBĚHU

IMUNITNÍ ABNORMALITY

ZHORŠENÉ POTRAVINOVÉ ALERGIE

AUTOIMUNITNÍ BOLEST

SYNDROM DĚRAVÉHO STŘEVA

(Dochází k němu při poškození propojovacích bílkovin)

Kapitola 5 • Bolest z obezity

109

PŘEBYTEK OBILOVIN

V  předchozích kapitolách jsem vám vysvětlil problémy, kterým po  konzumaci obilovin čelí lidé, kteří jsou citliví na  lepek nebo trpí jeho nesnášenlivostí. Teď je na  čase podívat se  na  další dopady stravy s  obilovinami, které mohou ovlivnit každého z  nás. Dopad č.  1: Konzumace obilovin zvyšuje hladinu cukru v  krvi a  naše

tělo pak ukládá cukr jako tuk. Existuje rozsáhlý výzkum, který silně

naznačuje spojitost konzumace rafinovaných obilovin s  metabolic

kým syndromem a  cukrovkou.

4

Dopad č.  2: Obiloviny jsou vysoce kalorické. Přílišný příjem kalorií

a  málo fyzické aktivity podporují tendence tloustnout. V roce 2011 nahradilo Americké ministerstvo zemědělství model Potravinové pyramidy modelem Můj talíř, který jen nepatrně snižuje množství obilovin ve srovnání s jinými potravinami, ale nadále zachovává špatná doporučení, která jsou zde přítomna již 30 let. Všimněte si, že tuky zde nejsou uvedeny ani přes fakt, že správné druhy tuků jsou zásadní pro zdraví a správnou tělesnou hmotnost. Dopad č.  3: Obiloviny zkrátka nejsou dobrým zdrojem výživy, protože

jsou obtížně stravitelné, obsahují látky protichůdné živinám a myko

toxiny a  přispívají k  nedostatkům vitamínů a  minerálů.

5


Část 2 • 30DENNÍ PROGRAM BEZ OBILOVIN, BEZ BOLESTI

124 a  rozebrán v  této části, vám umožní začít s  procesem transformace v  pravého bezlepkového bojovníka, zdravého na  těle, mysli i  na  duchu. Dodržujte tento režim po  dobu 30 dní a  nejenže zaznamenáte dramatické snížení bolesti, ale také celkové zlepšení svého zdraví. V  části 3 se  budeme zabývat dalšími důležitými faktory potenciálně nezbytnými k  úplné úlevě od  bolesti a  zánětu.

TŘI ZÁKLADNÍ PRAVIDLA VÝŽIVY

Bez ohledu na  to, zda jídlo obsahuje nebo neobsahuje lepek, je třeba mít vždy na  paměti několik základních pravidel:

1. Nemůžete být ani zůstat zdraví bez toho pravého jídla, které ne

obsahuje zpracované, geneticky modifikované, balené potraviny,

kterým říkám „Frankenjídla“. Vaše tělo na  něco takového prostě

není stavěné.

2. Nejezte nic, na co jste alergičtí, citliví nebo vůči čemu jste intolerantní.

3. Pokud máte více či méně silné bolesti po konzumaci určitého jídla,

už jej prostě nikdy nejezte! Dobré jídlo chrání zažívací ústrojí a  udržuje jeho správnou funkci. Navíc jsme vybaveni smysly, jež chrání je i  nás.

y Nejdříve k  jídlu čichněte a  teprve pak jej ochutnejte. Oboje stimu

luje uvolňování slin a žaludečních kyselin, jež pomáhají při trávení.

y Pořádně žvýkejte. Čím víc rozmělníte kusy jídla, tím méně tlaku

vyvíjíte na trávicí ústrojí.

y Jezte všímavě a bez rozptýlování nebo stresových situací, které by

aktivovaly váš autonomní nervový systém, vytlačily krev z  trávi

cího traktu a  ztížily zpracování a  trávení jídla.

y Stejně jako potřebujete odpočívat po  cvičení, udělejte si pauzu

od  jídla tím, že  budete mezi jídly dodržovat časový odstup, a  také

pravidelným, přerušovaným půstem.

Pokud tato pravidla nedodržíte, bude to mít své důsledky – v  tomto

případě důsledky pro  vaše zdraví. Jsme lidé, takže pravidla místy Část 2 • 30DENNÍ PROGRAM BEZ OBILOVIN, BEZ BOLESTI

KAPITOLA 7

KTERÉ DOPLŇKY STRAVY POMÁHAJÍ

ELIMINOVAT BOLEST?

Rychloléčba nahrazováním léků vitamíny,

minerály a jinými prostředky

„Věřím, že přijetím jednoduchých a nenákladných

opatření můžete žít déle a lépe. Nejdůležitější je podle

mě užívat každý den vitamínové doplňky k těm, které

získávate z jídla.“

Linus Pauling

Mohou výživové nedostatky přispívat k  bolesti? Podle mě je to velmi pravděpodobné. Velmi často zjišťuji u  svých pacientů trpících chronickou bolestí a autoimunitními stavy mnoho výživových nedostatků, které jejich stav ještě zhoršují a  zabraňují hojení nebo jej zpomalují. Výživové doplňky samy o sobě samozřejmě bolest neutiší, jsou však důležitou součástí programu Bez obilovin, bez bolesti. Zvyšují schopnost těla zbavit se  toxinů a  hojit se, čímž činí zvládnutí programu jednodušším.

Existuje několik důvodů nedostatečného množství určitých vita

mínů, minerálů a  dalších živin. Například jíte jídla neobsahující dostatek živin nebo vaše tělo špatně vstřebává živiny v  jídle a  doplňcích stravy. Případně mohou být tyto nedostatky způsobeny léky, jež většina lékařů užívá k  léčbě chronické bolesti a  autoimunitních onemocnění.

1

Pamatujte si, že jak nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), tak steroidy Část 2 • 30DENNÍ PROGRAM BEZ OBILOVIN, BEZ BOLESTI 170

BUĎTE NA NÁHRADY PŘÍSNÍ

Na  rozdíl od  většiny dietních rádců nebude tato kniha nabízet sáhodlouhé seznamy typu „jezte jídlo X místo jídla Y“. Obvykle uváděným důvodem, proč to ostatní knihy dělají, je tvrzení, že  navrhování náhrad usnadňuje dodržování diety. Dovolil bych si nesouhlasit. Může to být jednodušší, ale pokud to nenese kýžené ovoce, proč se  tím zatěžovat? Znáte už fenomén bezlepkového šoku, který se přičítá nahrazování jedné obiloviny jinou, to je ale jenom část mého přístupu k věci. Pokud jsou potraviny chemicky bělené, geneticky modifikované a  přeplněné pesticidy, jsou to stále zpracované potraviny. Jste nemocní, protože děláte, co děláte, a  pokud něco nezměníte, budete nemocní stále. A  proto nebudeme nahrazovat tyto zpracované potraviny jinými – zkrátka proto, že  obsahují další obiloviny. Změňte místo toho svůj přístup. Můj program nabízí úplně jiný způsob myšlení odlišný od  toho, jenž se  soustředí na  obiloviny a  o  němž jsme si vždycky mysleli, že  je jediný správný způsob výživy. Jakmile se vaše strava bude skládat z volně žijících ryb, masa z trávou krmeného zvířectva a  organické drůbeže z  volného chovu, spousty skvělé zeleniny a  některých druhů ovoce, budete se  cítit lépe. Všimněte si, že  můj krátký seznam „Pravých bezlepkových náhražek“ obsahuje pouze celá jídla.

Pravé bezlepkové náhražky

Místo tohoto Použijte toto

Mléko a mléčné výrobky Organické kokosové nebo

mandlové „mléko“*

Ovesné vločky Organická lněná semínka

s kokosovým mlékem

Studené cereálie Mleté organické ořechy,

drcené organické kokosové

ořechy, ovoce

Rýže Divoká rýže (tráva, ne obilovina)

Těstoviny Špagetová dýně,

strouhaná cuketa

Bílý ocet a rýžový ocet Organický jablečný ocet,

balzamikový ocet


197

KAPITOLA 9

16. AŽ 30. DEN

Zbavte se poslední bolesti ve fázi výzvy

„Vždy mějte na paměti, že vaše vlastní rozhodnutí

uspět je důležitější než cokoliv jiného.“

Abraham Lincoln

V druhé fázi programu budete ve svém úsilí pokračovat a můžete očekávat ještě významnější útlum bolesti a  celkově větší pohodu. Budete jíst stejné zdroje bílkovin, které jste jedli posledních 15 dní, spolu s většinou zeleniny a ovoce. Vyloučíte však z jídla některou rostlinnou stravu. Jídlo samo může totiž procesu léčby bránit. Jednou z nejdůležitějších součástí tohoto programu je dát zažívacímu ústrojí potřebný odpočinek s  pravidelnými přestávkami, proto začnete i  s  přerušovaným půstem. Nakonec zde také zvednete laťku v  oblasti své fyzické aktivity. Ve  fázi výzvy eliminujete z  jídelníčku následující potenciálně problematické potraviny:

y lilkovitá zelenina – bílé brambory, rajčata, sladké papriky, chilli

papričky, lilek a  bobule kustovnice čínské,

y všechny luštěniny (navíc k  už vyřazené sóji), včetně arašídů,

y některé ořechy a  semena (zmírnit příjem všech ořechů a  semen),

y zpracovaný cukr v  jakékoliv podobě, Část 2 • 30DENNÍ PROGRAM BEZ OBILOVIN, BEZ BOLESTI 212

Na  rozdíl od  zahajovací fáze zde nejsou uvedeny žádné svačiny, pro

tože v  této fázi doporučuji přerušovaný půst, tedy jíst všechna jídla během osmihodinového časového okna. Pokud vás však přepadne hlad, můžete si jistě pochutnat na  jídle z  první fáze (počínaje stranou 192) nebo z kapitoly „Svačina je taky jídlo“ na straně 133, za předpokladu, že  je vhodné pro  fázi druhou.

Recepty s  hvězdičkou (*) najdete na  stránce 259. Všimněte si, že  ně

které mají jisté úpravy, aby byly pro  tuto fázi vhodné.

DEN 1

Snídaně 2 míchaná vajíčka Plátky ananasového melounu Oběd *Sálat s  kuřecím masem, jablkem a  avokádem

*Coleslaw s  černými sezamovými

semínky (vynechat semena)

Večeře

*Rychlé lososové koláčky

Dušená cuketka nebo

jiná letní tykev

DEN 2

Snídaně *Domácí snídaňová klobása (vynechat červenou papriku) Banán Oběd Grilované kuře

Špenát, ½ avokáda a  sušené

třešně (bez přidaného cukru)

Vinaigrette z  jablečného moštu

Večeře

*Pancit se  skleněnými nudlemi

Kapitola 10 • Nad rámec jídla

241

Nemáte okolo sebe až příliš čisto?

V posledních letech se staly antibakteriální mýdla, gely a ubrousky vel

kým hitem. Většina z nich obsahuje triclosan, jenž obsahují také pro

středky na mytí nádobí, tekuté mýdlo na ruce či zubní pasta. Podle

FDA se neprokázalo, že by ve srovnání s čistým mýdlem a vodou bylo

použití antibakteriálních přípravků výrazně efektivnější.

31

Americká lé

kařská asociace AMA dále upozorňuje, že triclosan by neměl být pou

žíván v domácnostech.

32

Na pokožce, doma a v našem bezprostředním

okolí potřebujeme dobré bakterie.

33

Když sterilizujeme své životní pro

středí, přispíváme autoimunitě. Nová teorie o nemocích, hygienická hy

potéza, vlastně přímo tvrdí, že příliš čisté prostředí způsobuje zdravotní

problémy. Chránit malé děti před expozicí nečistotám, infekčním čini

dlům, parazitům a některým běžným alergenům a současně je vysta

vovat účinkům antibiotik znamená, že jejich imunitní reakce není řádně

stimulována, čímž se časem zvýší jejich náchylnost k širokému spektru

nemocí a chorob.

BĚŽKYNĚ SI NABĚHLA

Susan byla vášnivá běžkyně. Ráda běhala, aby se  udžela ve  vrcholné formě – dokud najednou nezačala kulhat. Neutrpěla žádné fyzické zranění, prostě jedna noha přestala při  chůzi či běhu držet krok s  tou druhou. Všimla si, že  tak kromě jiného opotřebovává všechny boty. Nohy jí připadaly těžší a  těžší a  začala trpět závratěmi. Tyto příznaky jsou klasickou formou poškození nervů lepkem, bohužel však jen velmi málo lékařů takovouto chorobu rozpozná nebo se pustí do vyšetřování hlubších příčin.

Pokazilo se  toho ale u  ní víc. Trpěla velkým množstvím dalších symptomů, včetně těžké artritické bolesti v celém těle, únavy a mozkové mlhy. Než se ocitla v mé ordinaci, prošla si magnetickou rezonancí, rentgenem a fyzioterapií. Také začala nosit speciální ortopedické boty, avšak bez výsledku. Část 4 • RECEPTY BEZ OBILOVIN, BEZ BOLESTI 270

KUŘECÍ KARI POLÉVKA

Fáze: 1 Porce: 10 Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 2 hodiny Tato polévka vděčí za svou krémovou strukturu konzervovanému kokosovému mléku, které by se nemělo zaměňovat za nápoje z kokosového mléka nebo kokosový krém, které jsou plné přidaného cukru. Příchuť kari pochází z kari pasty. Ingredience pro přípravu thajské kuchyně jsou ve většině supermarketů snadno dostupné.

1 celé pečené kuře (1½–2½ kg)

1 velká nakrájená žlutá cibule

5 velkých oloupaných a nakrájených mrkví

5 oloupaných a nakrájených stonků celeru

4 prolisované stroužky česneku

1 sklenice červené kari pasty (110 g)

1 sklenice konzervovaného kokosového mléka (400 g)

1 nasekaný velký květák

2 lžíce oloupaného a nastrouhaného čerstvého zázvoru

šťáva z 1 citronu

1. Kuře, cibuli, mrkev, celer a česnek vložte do velkého hrnce. Zalejte vo

dou a přikryjte poklicí. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu a nechte

lehce probublávat, dokud nebude kuře uvařeno, asi 60–90 minut.

2. Nechte kuře asi hodinu zchládnout v hrnci. Vykostěte jej a oberte

maso. Kůži a kosti vyhoďte. Maso vraťte zpět do hrnce s vývarem

a zeleninou.

3. Přidejte kari pastu a kokosové mléko, promíchejte a přidejte květák

a trochu vody. Znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte polévku

20 minut probublávat. Přidejte zázvor a povařte dalších 15 minut.

4. Sundejte z plotny a před podáváním přidejte citronovou šťávu.

Obědy a večeře

277

1. Ve velké pánvi na středním stupni zahřejte olivový olej a poté přidejte

klobásy. Jemně promíchávejte po dobu asi 5 minut nebo dokud ne

zhnědnou. Vyjměte je, osušte a odložte do mísy stranou.

2. Vraťte pánev na sporák. Přidejte olivový olej (je-li třeba) a cibuli

a smažte, dokud nezhnědne, asi 7 minut. Přidejte kapustu a smažte,

dokud nezměkne stejně jako nudle. Vraťte klobásy do pánve, promí

chejte a minutu nebo dvě prohřívejte.

VARIACE

y Místo kapusty použijte kysané zelí a smažte 30 minut, než vrátíte

klobásu do pánve.

KUŘECÍ ŠPÍZY S ANANASEM

Fáze: 1 a 2 Porce: 4 Doba přípravy: 25 minut Doba vaření: 45 minut plus 6–8 hodin marinování Aby bylo toto jídlo vhodné pro fázi 2, vynechte červenou papriku (což je lilkovitá rostlina). Tropical Traditions (tropicaltraditions.com) je značka organického kokosového octa. Marinádu nepoužívejte jako omáčku. Pokud nemáte čerstvou šťávu z ananasu, k čemuž byste potřebovali další ananas, použijte šťávu ze sklenice, ne z plechovky. Můžete omáčku také udělat předem a pak ji jen ohřát. Coconut Secret Coconut Aminos jsou k dispozici na Amazon.com. Místo grilování můžete špízy opéct v troubě.

Marináda

60 ml ananasové šťávy

3 lžíce Coconut Aminos

3 lžíce medu

2 lžíce kokosového octa

½ lžičky oloupaného a jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru

½ lžičky sušeného česneku

2 lžíce extra panenského olivového oleje Část 4 • RECEPTY BEZ OBILOVIN, BEZ BOLESTI 284

PŘÍLOHY A SALÁTY

KVĚTÁKOVÁ RÝŽE

Fáze: 1 a 2 Porce: 4 Doba přípravy: 15 minut Doba vaření: 25 minut Toto jídlo se pozoruhodně podobá bílé rýži, ale má mnohem více chuti a navíc je bez obilovin způsobujících bolest.

4 lžíce extra panenského olivového oleje

1 střední cibule, nakrájená na kousky

1 prolisovaný stroužek česneku

3 oloupané a nakrájené stonky celeru

1 nakrájený střední květák

mořská sůl a mletý černý pepř

1. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli, česnek a celer

a smažte asi 5 minut, dokud nezměknou.

2. Květák mixujte v mixéru, dokud nezíská konzistenci rýže – dejte si ale

pozor, abyste to nepřehnali!

3. Květák vsypte na pánev a přikryjte pokličkou. Vařte na středním

stupni asi 10 minut, dokud nezměkne. Dochuťte solí a pepřem.

RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA S CITRONEM

Fáze: 1 a 2 Porce: 4 Doba přípravy: 15 minut Doba vaření: 20 minut Růžičková kapusta mívá špatnou pověst, protože se lehce převaří, ale toto jídlo váš názor zaručeně změní!

nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu

1 lžíce medu

Svačiny a dezerty

291

„BEZBOLESTNÁ ZMRZLINA“

Fáze: 1 a 2 Porce: 4 Doba přípravy: 10 minut Doba vaření: 10 minut Použijte konzervované kokosové mléko, ne kokosový mléčný nápoj – a to v plnotučné verzi. Rád užívám stejné porce banánů, jahod a borůvek, ale můžete experimentovat s jinými druhy. Jakmile banány dozrají, dejte je do mrazáku, abyste je mohli použít do tohoto zákusku nebo smoothie.

3 hrnky neslazeného zmrazeného ovoce nebo bobulí

1 hrnek plnotučného kokosového mléka

čistá tekutá stévie (volitelná)

1. Bobule a nakrájené ovoce dejte do mixéru s vysokým výkonem, jako

je Vitamix. Přidejte kokosové mléko. Mixujte na vysoké otáčky až

do důkladného rozmixování. Je-li výsledek příliš hutný, přilijte více

mléka.

2. Ochutnejte, a pokud není chuť dostatečně sladká, přidejte malé

množství stévie.

3. Ihned podávejte nebo dejte zamrazit.

VARIACE

y Aby se zmrzlina více podobala sorbetu přidejte do mixéru několik

kostek ledu.


www.anag.cz

BEZ OBILOVIN?

BEZ BOLESTI!

Více než 100 milionů Američanů žije s nějakou formou bolesti,

často zvládanou nebo dočasně maskovanou pomocí léků.

Ale hlavní příčina této bolesti – a opravdové řešení – může být

jednodušší, než si myslíte.

Doktor Peter Osborne, průkopník v oblasti citlivosti na lepek

a potravinových alergií, objevil, že obiloviny, včetně těch

„bezpečných“, jako jsou kukuřice a rýže, mohou v těle způsobit

spoušť tím, že zapříčiní zánět tkáně, způsobí nedostatek vitamínů

a minerálů a vyvolají autoimunitní reakci. V knize najdete

nástroje, které potřebujete, abyste mohli vyřadit skryté

zdroje obilovin a dalších zánětlivých složek z jídelníčku,

a tím zlepšili své zdraví. Díky dodržování jednoduchého

programu bez léků dosáhnete výrazných zlepšení

již za 15 dnů a během 30 dní budete na dobré cestě

se zcela zbavit bolesti.

Kniha obsahuje i vědecký průzkum, na němž byl

program založen, každodenní jídelníček, abyste

zvládli přechod ke stravování bez obilovin co nejlépe,

desítky lahodných receptů a cenné informace, které

podpoří váš nový životní styl. Zjistěte, proč tisíce

pacientů vděčí doktoru Osbornovi a jeho programu

za osvobození od bolesti a navrácení zpět do života.

Přesvědčte se, že i vy sami se můžete vyléčit zevnitř

a začít žít zdravější a šťastnější život.

Doporučená cena 349 Kč




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.