načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Angličtina pro číšníky a kuchaře - Dagmar Lanská; Jaroslava Kutová

  > > > > Angličtina pro číšníky a kuchaře  
Angličtina pro číšníky a kuchaře

Kniha: Angličtina pro číšníky a kuchaře
Autor: ;

Učebnice je určena především učebním oborům kuchař a číšník na středních odborných učilištích, ale i dalším zájemcům o obor kuchař a číšník, kteří si chtějí zdokonalit ...
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
již pravděpodobně nedoručíme do Vánoc
Vaše cena s DPH:  343
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma
Doporučená cena:  365 Kč
6%
naše sleva
11,4
bo za nákup

hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7% 100%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 1 recenze

Specifikace
Nakladatelství: » Ekopress
Rok vydání: 31.08.2015
Počet stran: 360
Rozměr: 176x250
Úprava: 358 stran : ilustrace
Vydání: Vydání 1.
Jazyk: česky
ISBN: 978-80-87865-12-5
EAN: 9788087865125
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Učebnice je určena především učebním oborům kuchař a číšník na středních odborných učilištích, ale i dalším zájemcům o obor kuchař a číšník, kteří si chtějí zdokonalit své znalosti profesní angličtiny.
Je koncipována do 20 lekcí, které jsou zpracovány přehlednou a logickou formou umožňující studentovi snadnou orientaci. Jednotlivé lekce se zaměřují především na získání a rozvíjení komunikativních schopností, porozumění obecnému i odbornému textu a práci s odbornou slovní zásobou. Volba mluvnického učiva je výběrová, protože je podřízena sledovanému cíli, tedy naučit studenty správně anglicky komunikovat v praxi číšníka nebo kuchaře a použít přitom odpovídající terminologii a vhodnou mluvnickou strukturu.
Jednotlivé lekce obsahují úvodní část, zpravidla typu Čtení nebo Poslech, následuje část Rozšiřujeme si slovní zásobu, ve které se postupně buduje znalost odborných výrazů z oboru gastronomie, částečně i hotelnictví. Toto další rozšíření slovní zásoby o strukturovanou anglicko-českou odbornou slovní zásobu má sloužit jako cenný zdroj informací jak pro studenty, tak pro další zájemce o obor. Velká pozornost je věnována popisu jídel a technologickým postupům jejich přípravy.
Část mluvnice obsahuje nezbytný gramatický výklad včetně cvičení, která slouží k upevnění a nácviku vysvětleného mluvnického učiva. Gramatický výklad je podán srozumitelnou formou, student je veden nenásilnou a motivační formou k pochopení nových mluvnických struktur, jejichž výběr je pragmatický a zaměřený na praxi. Před vysvětlením některých nových gramatických jevů je zařazeno opakování předchozího učiva pro jejich snazší pochopení a postoupení k vyšší obtížnosti. Na konci učebnice je zařazen Stručný mluvnický přehled.
Část Cvičení obsahuje cvičení komplexní, souborná, zaměřená na nácvik mluvnických jevů a odborné slovní zásoby v jejich propojení, poslechu i čtení. Počítá se s aktivní prací studenta formou písemných překladů, doplňování a podobných aktivit, které jsou realizovány přímo v jednotlivých lekcích. Převažují cvičení hravá a zábavná, při nichž student řadu cvičení vypracovává přímo v učebnici. Do jednotlivých lekcí jsou tedy zařazena cvičení na čtení, poslech, úkoly k písemnému zpracování, cvičení na procvičování komunikace jednotlivců i dvojic nebo celé studijní skupiny.
Učebnice slouží zároveň jako pracovní sešit, kam student může psát a zpracovávat písemně zadané úkoly.
Součástí každé lekce je v závěrečné části anglicko-český slovníček nových výrazů z dané lekce. Slovní zásoba z lekcí je zpracována souhrnně v příloze formou anglicko-českého a česko-anglického slovníku, který tvoří součást učebnice. Pozornost je věnována i interkulturní složce, především odlišným zvyklostem ve stravovacích návycích a příslušných reáliích anglicky mluvících zemí a České republiky.
K jednotlivým lekcím jsou zařazena i poslechová cvičení ve formátu MP3 (která je možné si stáhnout ze stránky titulu) pro prověření porozumění a procvičení příslušné slovní zásoby.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Dagmar Lanská; Jaroslava Kutová - další tituly autora:
Jedlé rostliny z přírody Jedlé rostliny z přírody
Lánská, Dagmar; Žilák, Pavel
Cena: 249 Kč
Ovoce na stovky chutí Ovoce na stovky chutí
Zemina, Milan; Lánská, Dagmar
Cena: 43 Kč
Koření a jeho užití Koření a jeho užití
Lánská, Dagmar
Cena: 469 Kč
Zelené koření -- pěstované i plané Zelené koření
Lánská, Dagmar
Cena: 444 Kč
 
Recenze a komentáře k titulu



Skvělá učebnice Waiter 2015-10-11 hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%
Nejlepší učebnice pro kuchaře a číšníky, s jakou jsem se kdy setkal. Velmi přehledně vyložená gramatika, úžasná slovní zásoba. Doporučuji!
reagovat
 


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

pro číšníky
a kuchaře
Dagmar Lanská, Jaroslava Kutová
Angličtina





Angličtina pro číšníky a kuchaře
Dagmar Lanská, Jaroslava Kutová
Vydání 1. – 2015
Vydalo nakladatelství Ekopress, s. r. o.
K Mostu 124, Praha 4
Obálka a sazba Karel Novák
Tisk Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.
www.ekopress.cz
© Mgr. Dagmar Lanská, 2015
© Mgr. Jaroslava Kutová, 2015
Audio cvičení ve formátu MP3 (www.ekopress.cz)
Hudba, záznam a střih © David Markovec, 2015
© Ekopress, s. r. o., 2015
ISBN 978-80-87865-12-5





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 5
Obsah
Obsah . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Úvodem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Before we begin... / Než začneme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Alphabet / Abeceda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Pronunciation / Výslovnost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Plural / Množné číslo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Articles / Členy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Numbers / Číslovky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
UNIT 1 – Presentations / A Meeting . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Slovosled (Word order) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Osobní zájmena podmětová (Subject pronouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Přivlastňovací zájmena nesamostatná (Dependent possessive pronouns) . . 19
Časování slovesa být (be) v přítomném čase (present simple) . . . . . . . . . . . . 19
Časování slovesa mít (have) v přítomném čase (present simple) . . . . . . . . . . . 22
UNIT 2 – Taking Phone Calls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Způsobové sloveso moci (Modal verb can) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Osobní zájmena předmětová/pádová (Object pronouns) . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Přivlastňovací zájmena samostatná (Independent possessive pronouns) . . . 33
Nepravidelné množné číslo podstatných jmen (Irregular plural nouns) . . . . 34
UNIT 3 – Restaurant Location and Hotel Facilities . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Vazba there is / there are . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Přítomný čas prostý – kladná věta (Present simple – affi rmative sentence) . . 42
Krátké odpovědi (short answers) se slovesy can, to have (got) a to be . . . . . . . 43
Ukazovací zájmena (Demonstrative pronouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44
Přivlastňovací pád (Possessive nouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 6
Obsah
UNIT 4 – Taking Restaurant Bookings . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51
Frekvenční příslovce (Adverbs of frequency) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52
Časové určení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53
Přítomný čas prostý – záporná věta (Present simple – negative sentence) . . 53
Přítomný čas prostý – otázka (Present simple – question) . . . . . . . . . . . . . . . . 54
Krátké odpovědi (Short answers) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54
Tázací slova (Question words) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55
Tázací dovětky (Question tags) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57
UNIT 5 – Instructions . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64
Příslovečné určení způsobu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67
Kladný rozkaz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68
Záporný rozkaz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69
UNIT 6 – What are the Petersons doing? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76
Gerundium (Gerund) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78
Přítomný čas průběhový (Present continuous) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78
Rozdíl v použití přítomného času prostého a průběhového . . . . . . . . . . . . . . 80
Číslovky (Numbers) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81
UNIT 7 – Kitchen and Restaurant Staff . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89
Budoucí čas (Future tense) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90
Nultý kondicionál (Zero conditional) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91
UNIT 8 – History of a Chef . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99
Minulý čas prostý (Past simple) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100
Nepravidelná slovesa (Irregular verbs) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102
UNIT 9 – Food . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114
Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména
(Countable and uncountable nouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117
Neurčité zájmeno nějaký (Indefi nite pronouns some / any) . . . . . . . . . . . . . . . 118
UNIT 10 – Taking diffi cult phone calls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 126
Podmiňovací způsob (Conditional) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 128
Zdvořilostní použití způsobových sloves (Polite use of modal verbs). . . . . 129
Řadové číslovky (Ordinal numbers) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 130





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 7
Obsah
Dny v týdnu (Days of the week) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131
Měsíce v roce (Months of the year) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131
Data a roky (Dates and years) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131
UNIT 11 – Taking diffi cult phone calls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140
Předpřítomný čas (Present perfect) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 142
Rozdíl v použití času předpřítomného a minulého . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 143
UNIT 12 – Describing Dishes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 153
Trpný rod (Passive voice) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157
Převod činného rodu na trpný
(Transforming active voice into the passive) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158
UNIT 13 – Asking and Comparing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 168
Stupňování přídavných jmen
(Comparative and superlative forms of adjectives) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 170
UNIT 14 – Explaining and Instructing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179
Vyjádření pravděpodobnosti a spekulace
(Expressing probability and speculation) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 181
Modální slovesa v záporu (Negative forms of modal verbs). . . . . . . . . . . . . 182
Opisné tvary modálních sloves (Modal verbs in different tenses) . . . . . . . . 182
UNIT 15 – Dealing with Requests . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 191
Budoucí čas s vazbou going to (Future tense with going to) . . . . . . . . . . . . . . 193
Rozdíl v použití budoucích časů . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 194
Výrazy some / a / one / some more / another . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 195
UNIT 16 – Taking an order . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 201
První kondicionál (First conditional) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 204
Modální sloveso should (Modal verb should) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207
Should / be supposed to . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207
Would / could / should . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207
Fráze let me / let us . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208
UNIT 17 – In the kitchen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 216
Druhý kondicionál (Second conditional) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 219
Přací věty (Wish clauses) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 8
Obsah
UNIT 18 – Applying for a Job . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 227
Motivační dopis/e-mail (A job application letter/e-mail) . . . . . . . . . . . . . . . 230
Užitečné Fráze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 232
UNIT 19 – Eating out . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 245
Trpný rod – rozšíření (Passive voice) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 247
Zvratná zájmena (Refl exive pronouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 248
Země a národnosti (Countries and nationalities) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 249
UNIT 20 – Cuisines . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 260
Slovesné vazby (Verb patterns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 264
Okruhy k písemnému nebo ústnímu projevu
(Topics for written or oral communication) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 277
Stručný mluvnický přehled . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 279
Obraty ve styku s hostem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 283
Abecední seznam odborných výrazů . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 289
Anglicko-český slovník . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 301
Česko-anglický slovník . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 317
Klíč ke cvičením . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 333





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 9
Úvodem
Tato učebnice je určena především učebním oborům kuchař a číšník na středních
odborných učilištích, ale i dalším zájemcům o obor kuchař a číšník, kteří si chtějí zdokonalit své
znalosti profesní angličtiny.
Obsahuje: Úvodní lekci Before we begin
20 lekcí
Klíč k lekcím
Stručný mluvnický přehled
Okruhy k ústnímu nebo písemnému projevu
Obraty ve styku s hostem
Abecední seznam odborných výrazů
Anglicko-český slovník
Česko-anglický slovník.
Učebnice je koncipována do  20 lekcí, které jsou zpracovány přehlednou a  logickou
formou umožňující studentovi snadnou orientaci. Jednotlivé lekce se zaměřují především
na získání a rozvíjení komunikativních schopností, porozumění obecnému i odbornému
textu a práci s odbornou slovní zásobou. Volba mluvnického učiva je výběrová, protože je
podřízena sledovanému cíli, tedy naučit studenty správně anglicky komunikovat v praxi
číšníka nebo kuchaře a použít přitom odpovídající terminologii a vhodnou mluvnickou
strukturu.
Jednotlivé lekce obsahují úvodní část, zpravidla typu Čtení nebo Poslech, následuje část
ROZŠIŘUJEME SI SLOVNÍ ZÁSOBU, ve které se postupně buduje znalost odborných
výrazů z  oboru gastronomie, částečně i  hotelnictví. Toto další rozšíření slovní zásoby
o strukturovanou anglicko-českou odbornou slovní zásobu má sloužit jako cenný zdroj
informací jak pro studenty, tak pro další zájemce o obor. Velká pozornost je věnována
popisu jídel a technologickým postupům jejich přípravy.
Část mluvnice obsahuje nezbytný gramatický výklad včetně cvičení, která slouží
k upevnění a nácviku vysvětleného mluvnického učiva. Gramatický výklad je podán
srozumitelnou formou, student je veden nenásilnou a motivační formou k pochopení nových
mluvnických struktur, jejichž výběr je pragmatický a  zaměřený na  praxi. Před vysvětlením
některých nových gramatických jevů je zařazeno opakování předchozího učiva pro jejich





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 10
Úvodem
snazší pochopení a postoupení k vyšší obtížnosti. Na konci učebnice je zařazen Stručný
mluvnický přehled.
Část nazvaná Cvičení obsahuje cvičení komplexní, souborná, zaměřená na nácvik
mluvnických jevů a odborné slovní zásoby v jejich propojení, poslechu i čtení. Počítá se
s aktivní prací studenta formou písemných překladů, doplňování a podobných aktivit, které
jsou realizovány přímo v  jednotlivých lekcích. Převažují cvičení hravá a  zábavná, při
nichž student řadu cvičení vypracovává přímo v učebnici. Do jednotlivých lekcí jsou tedy
zařazena cvičení na čtení, poslech, úkoly k písemnému zpracování, cvičení
na procvičování komunikace jednotlivců i dvojic nebo celé studijní skupiny. Učebnice slouží zároveň
jako pracovní sešit, kam student může psát a zpracovávat písemně zadané úkoly.
Součástí každé lekce je v závěrečné části anglicko-český slovníček nových výrazů z dané
lekce. Slovní zásoba z  lekcí je zpracována souhrnně v  příloze formou anglicko-českého
a česko-anglického slovníku, který tvoří součást učebnice.
Pozornost je věnována i interkulturní složce, především odlišným zvyklostem
ve stravovacích návycích a příslušných reáliích anglicky mluvících zemí a České republiky.
K jednotlivým lekcím jsou zařazena i poslechová cvičení ve formátu MP3 pro prověření
porozumění a procvičení příslušné slovní zásoby. Tato cvičení je možno získat na webové
stránce nakladatelství, věnované tomuto titulu.
Přejeme všem studentům i dalším zájemcům o anglický jazyk používaný v číšnické
a kuchařské praxi, aby se jim s učebnicí dobře pracovalo a aby nabyté znalosti mohli vhodně
uplatnit ve svém povolání.





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 16
1
UNIT
Presentations / A  Meeting

Formal
A: How do you do? My name’s Smith. James Smith.
B: How do you do? Nice to meet you, Mr. Smith. Where are you from?
A: I am from Great Britain, I’m English.
B: What’s your job? I am a maître d’ in a famous London restaurant.
Informal
A: Hello, my name is John. What’s your name?
B: My name is Claire. I’m French. Where are you from?
A: I’m from Prague, I’m Czech. What’s your job, Claire?
B: I am a waitress in a restaurant. The restaurant is in Park Street.
A: Great! I am a waiter, too. See you later!
B: Goodbye!
A: Hi, I’m Peter. I’m from Slovakia. What is my job? Well, I am a server in a hotel
restaurant.
B: Have you got any friends in London, Peter?
A: Yes, I have one. Her name is Jane and she is a hotel manager.
Track #3





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 17
Presentations / A  Meeting
1
catering establishments – stravovací zařízení
bar bar
café kavárna; levná
restaurace
cafeteria samoobslužná
restaurace n. jídelna
fast food shop provozovna rychlého
občerstvení
hotel restaurant hotelová restaurace
pizzeria pizzerie
pub hospoda, hospůdka
restaurant restaurace
tavern vinárna
wine bar / wine
shop vinárna
all inclusive all inclusive; vše v ceně
full board plná penze
half board polopenze
self-catering vlastní stravování
take-away (jídlo) k odnesení;
„přes ulici“
titles – oslovení
Mr pán
Ms paní / slečna
Mrs paní
Miss slečna

 ROZŠIŘUJEME SI SLOVNÍ ZÁSOBU





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 18
Presentations / A  Meeting
1
 Slovosled (Word order)
Angličtina má pevný pořádek slov ve větě. Pořadí slov zároveň určuje větnou funkci
slova, musíme proto dbát na přesné dodržení správného slovosledu.
Pořádek slov v anglické větě bychom mohli znázornit pomocí následujícího schématu:
Podmět – přísudek – předmět – příslovečné určení (způsobu, místa, času).
V anglické větě vždy musí být podmět, na rozdíl od češtiny nelze mít podmět
nevyjádřený.
Stejně jako v češtině existuje shoda podmětu s přísudkem, sloveso tedy musíme dát
do správného tvaru v závislosti na podmětu. (Např.: I am. – Já jsem. / He is. – On je.)
Předmět je ve větě pouze pokud to vyžaduje sloveso (např. I have a dog. – Mám psa.), je
tedy možné ho vynechat.
Pořadí příslovečných určení je někdy možné přeházet, ale nejčastější je právě pořadí
naznačené v schématu. Obecně platí, že čím dříve ve větě slovo je, tím více důrazu na něj
dáváme.
 Osobní zájmena podmětová (Subject pronouns)
Tato zájmena se nazývají podmětová, protože je můžeme použít ve větě ve funkci
podmětu (nikoliv předmětu!).
I [ai] já
you [ju:] ty
he [hi:] on
she [ši:] ona
it [ it] ono
we [wi:] my
you [ju:] vy
they [Dei] oni
Zájmeno I (já) se vždy píše s velkým písmenem.
Zájmeno you znamená jak ty, tak vy. V angličtině se nerozlišuje mezi tykáním a vykáním.
Zájmena he a she se vztahují vždy k lidem. Věci v angličtině nemají rod jako v češtině
(např. ten dům, ta skříň apod.), ve třetí osobě proto u věcí používáme zájmeno it.
Např.: The house looks nice. It is quite big. – Ten dům vypadá hezky. Je dost velký.
 GRAMATIKA





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 19
Presentations / A  Meeting
1
Exercise:
Nahraďte podmětové podstatné jméno zájmenem.
Příklad: The pub is very famous.  It is very famous.
The waiter is nice.
Jane likes her job.
Anna and I are at a restaurant.
My friends are English.
John speaks French very well.
The train is late.
 Přivlastňovací zájmena nesamostatná (Dependent possessive pronouns)
my [mai] můj, mé, mí
your [jo:] tvůj, tvé, tví
his [hiz] jeho
her [h{:] její
its [ its] jeho (střední rod)
our [au{] náš, naše, naši
your [jo:] váš, vaše, vaši
their [De{] jejich
Exercise:
Převeďte zájmena osobní na přivlastňovací.
Příklad: He – his friend
I ___________ mother is nice.
She ___________ parents are old.
They ___________ hotel is in Great Britain.
You ___________ name is John.
He ___________ girlfriend is pretty.
It ___________ colour is blue.
We ___________ children are here.
I ___________ teacher is good.
 Časování slovesa být (be) v přítomném čase (present simple)
V přítomném čase se naprostá většina sloves časuje pravidelně, výjimku tvoří pouze
slovesa být a mít.





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 20
Presentations / A  Meeting
1
To be – být
Jednotné číslo Množné číslo
1.I am
I’m
We are
We’re
2.You are
You’re
Yo u are
You’re
3.He, she, it is
He’s / She’s / It’s
They are
They’re
Stažená forma
Vyčasované sloveso být lze stáhnout do zkrácené formy vypuštěním některých písmen
a jejich nahrazením apostrofem (viz druhý řádek v tabulce). V mluvené řeči jsou stažené
výrazy běžnější.
Zápor
Sloveso být tvoří zápor přidáním záporné částice not za vyčasovaný tvar. Např.: He
is not here. V záporu můžeme vytvořit stažený tvar dvěma způsoby. Buď přidáme
celou částici not za již stažený tvar, nebo připojíme staženou částici not za celý tvar
slovesa (viz tabulka dole).
To not be – nebýt
Jednotné čísloMnožné číslo
I am not
I’m not
We are not
We’re not / we aren’t
You are not
You’re not / you aren’t
Yo u are not
You’re not / you aren’t
He, she, it is not
He’s not/ She’s not / It’s not
He isn’t / She isn’t / It isn’t
They are not
They’re not / they
aren’t
Exercise 1. Doplňte vhodným tvarem slovesa být (be). Rozhodněte, zda sloveso
bude v kladu, či v záporu.
a) Hello, my name _________ Claire. What’s your name?
b) Where ___________ you from?





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 22
Presentations / A  Meeting
1
Exercise 3. Doplňte tázací slova. Otázky přeložte do češtiny.
a) Hello! ___________ are you? I’m fi ne.  ________________________________
b) ___________ is your name? My name is Peter.  _________________________
c) ___________ are you from? I’m from the Czech Republic.  _______________
d) ___________ old are you? I’m 15 years old.  ___________________________
e) ___________ time is it? It’s 5 PM.  _______________________________
f) ___________ car is that? That is my car.  _______________________________
g) ___________ are you here? Because I work here.  _______________________
 Časování slovesa mít (have) v přítomném čase (present simple)
To have (got) – mít
Jednotné čísloMnožné číslo
1. I have (got) / I’ve (got) We have (got)/ We’ve (got)
2. You have (got)/ You’ve (got) You have (got) / You’ve (got)
3. He, she, it has (got) / He’s, she’s, it’s (got) They have (got) / They’ve (got)
Sloveso have můžete používat samostatně, či jako součást vazby have got. Význam je
totožný, i když vazba have got je běžná především v britské angličtině.
Exercise 1. Doplňte tvary slovesa mít (have got).
a) I ___________ two brothers.
b) She ___________a new phone.
c) They ___________ a big house
d) He ___________ a good job.
Rozdílné je však chování slovesa have a vazby have got v záporu a otázce. Jak se tvoří
zápor a otázka samotného slovesa have, se dozvíte v pozdější kapitole, kde budeme
rozebírat ostatní významová slovesa. Vazba have got tvoří zápor a otázku jednoduše – stejně
jako sloveso být.





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 23
Presentations / A  Meeting
1
Zápor tedy vytvoříme přidáním částice not. Tvar lze opět stáhnout do zkrácené formy
(viz tabulka dole). Např.: I haven’t got time. She hasn’t got a job.
To not have got – nemít
Jednotné čísloMnožné číslo
I have not got
I haven’t got / I’ve not got
We have not got
We haven’t got / We’ve not got
You have not got
You haven’t got / You’ve not got
You have not got
You haven’t got / You’ve not got
He, she, it has not got
He / She / It hasn’t got
He / She / It’s got not
They have not got
They haven’t got / They’ve not got
Exercise 2. Převeďte věty z předchozího cvičení do záporu.
a) ___________________________________________________________________
b) ___________________________________________________________________
c) ___________________________________________________________________
d) ___________________________________________________________________
Otázku vytvoříme změnou slovosledu. Z oznamovací věty “You’ve got money”
vytvoříme otázku přehozením vyčasovaného slovesa a podmětu  “Have you got
money?”
Exercise 3. Vytvořte z následujících vět otázku (Je více správných variant.).
Příklad: John’s got a cat.  Has he got a cat? What has he got? Who has got a cat?
a) She’s got a dog. ________________________________________________________
b) I’ve got homework. _____________________________________________________
c) We’ve got many friends. ________________________________________________
d) You’ve got a big family. _________________________________________________





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 24
Presentations / A  Meeting
1
1. Doplňte vhodná přivlastňovací zájmena.
a) Hello! ________ (mé) name is John. I am a hotel manager. This is Anna, ________
(její) hobbies are cooking and baking. ________ (naše) children aren’t here.
However, ________ (jejich) toys are. And what’s ________ (vaše) name?
b) Good afternoon. I am Anna and this is ________ (můj) husband. ________
(jeho) name is Edward. We are from Great Britain. We have a house in England.
________ (jeho střední rod) location is very nice!
2. Doplňte podmět a tvar slovesa být.
a) Is Frank at school? No, ___________ at work.
b) Where is Jane from? ___________ Swedish or Norwegian?
c) ___________ a teacher? No, ___________ the director of the school!
d) How much are these tomatoes? ___________ 70 crowns a kilo.
e) Where is the post offi ce? ___________ at the end of this street.
f) Am I late? Yes, ___________, as usual!
g) Am I late? No, ___________, don’t worry!
h) What is your new bike like? ___________ red and black.
i) ___________ tired? Yes, I am.
j) Are you thirsty? No, ___________ thirsty but ___________ hungry.
k) Are your parents at home? No, ___________ at the cinema.
3.
Zkuste přečíst text nahlas. Dbejte na správnou výslovnost
a intonaci.
Hello, my name is John King. I am 20 years old and I am married. My wife’s name is
Linda and she is Czech. I am from Great Britain, but now we live here in the Czech
Republic. I am a waiter at a pub and she is a waitress at a famous restaurant. We have
a big house. Our hobbies are cooking and travelling. What about you?
 CVIČENÍ
Track #4





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 26
Presentations / A  Meeting
1
8. Přeložte. Použijte sloveso být ve větách kladných, záporných a tázacích.
Jak se jmenujete? ____________________________________________________
Jste svobodný, nebo ženatý? __________________________________________
Je vaše práce zajímavá? ______________________________________________
Nezajímám se o fotografování. ________________________________________
Jak jste starý? _______________________________________________________
Je vaše manželka číšnice? _____________________________________________
Ne, není. Ona je vedoucí hotelu. ____________________________________________
Tyto tašky jsou velmi těžké. ________________________________________________
9. Vytvořte otázky na následující informace. První otázka slouží jako příklad.
Name: Martin
Surname: Fields
Country: England
Job: Waiter
Address: 91, Richmond Road, London, YIN 3NJ
Tel. number: 020 88635741
Age: 22
Married? No
a) What’s your name?
b) _________________________________________________________________
c) _________________________________________________________________
d) _________________________________________________________________
e) _________________________________________________________________
f) _________________________________________________________________
g) _________________________________________________________________
h) _________________________________________________________________





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 27
Presentations / A  Meeting
1
10. Přečtěte si následující rozhovory, jak se dva lidé seznamují.
Speaker ASpeaker B
Good evening. I’m Eva Sakuma.I’m Geoffrey Newsome. Nice to meet you
Mrs Sakuma.
Excuse me. Are you Mr Wong?Yes, that’s right.
Hello, my name’s Monica Kent.Pleased to meet you, Monica. My name
is Paul Jones and this is my colleague
Peter Hopkins.
Good morning, everyone! It’s nice to meet
you! Welcome to Prague!
Good morning. Thank you.
Good night, John.Good night, Simon. See you tomorrow.
11. Procvičte si představování ve dvojicích. Můžete se inspirovat příkladem
z předchozích cvičení. Použijte vlastní jména a dávejte pozor na správnou
výslovnost.
address adresa
age věk
American Američan; americký
Australia Austrálie
baking pečení
because protože
be být
be thirsty mít žízeň
be tired být unaven
big velký
bike kolo
black černý
blue modrý
car auto
cell phone mobil
cinema kino
at the cinema v kině
colleague kolega
colour barva
cooking vaření
 SLOVNÍ ZÁSOBA





ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 28
Presentations / A  Meeting
1
country země
crown koruna
Czech Čech/Češka; český
director ředitel
dog pes
end konec
English Angličan; angličtina;
anglický
everyone každý; všichni
excuse omluvit
exercise cvičení
expensive drahý
family rodina
famous známý, proslavený
fi ne milý, pěkný
French Francouz/ka;
francouzský;
friend kamarád
from z; od
garage garáž
good dobrý
grandmother babička
Great Britain Velká Británie
half půl
hello ahoj
here zde, tu
hobby koníček
home domov
at home doma
homework domácí úkol
house dům
however nicméně; ale
how jak
How do you do? Těší mne.
how much kolik
husband manžel
cheap laciný
I’m fi ne mám se dobře
job práce, zaměstnání
kilo kilo(gram)
know znát; umět
I don’t know. Nevím.
late pozdní; pozdě
live bydlet; žít
location umístění
lost ztracený; ztratil (min.čas)
maître d’ vrchní číšník
manager manažer
married ženatý/vdaná
meet potkat, seznámit se
mother matka
Mr. (zkr.) pán
my můj
name jméno
new nový
nice milý; pěkný; příjemný
night noc
Norwegian Nor/Norka; norský
old starý
(over) there tamhle; tam
only pouze, jenom
parent rodič
past po
pleased potěšen
post offi ce pošta
potato brambor
Prague Praha
president prezident
pub hospoda
red červený
restaurant restaurace
sad smutný
See you (later)! Měj se! (neformální)
shoe bota
school škola
at school ve škole
sister sestra
speaker mluvčí






       

internetové knihkupectví ABZ - online prodej knih


Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2017 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist