načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Angličtina pro číšníky a kuchaře - Dagmar Lanská; Jaroslava Kutová

Angličtina pro číšníky a kuchaře
-7%
sleva

Kniha: Angličtina pro číšníky a kuchaře
Autor: ;

Učebnice je určena především učebním oborům kuchař a číšník na středních odborných učilištích, ale i dalším zájemcům o obor kuchař a číšník, kteří si chtějí zdokonalit ... (celý popis)
Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  365 Kč 339
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,3
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7% 100%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 1 recenze

Specifikace
Nakladatelství: » Ekopress
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 31.08.2015
Počet stran: 360
Rozměr: 176x250
Úprava: 358 stran : ilustrace
Vydání: Vydání 1.
Jazyk: česky
ISBN: 978-80-87865-12-5
EAN: 9788087865125
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Učebnice je určena především učebním oborům kuchař a číšník na středních odborných učilištích, ale i dalším zájemcům o obor kuchař a číšník, kteří si chtějí zdokonalit své znalosti profesní angličtiny.
Je koncipována do 20 lekcí, které jsou zpracovány přehlednou a logickou formou umožňující studentovi snadnou orientaci. Jednotlivé lekce se zaměřují především na získání a rozvíjení komunikativních schopností, porozumění obecnému i odbornému textu a práci s odbornou slovní zásobou. Volba mluvnického učiva je výběrová, protože je podřízena sledovanému cíli, tedy naučit studenty správně anglicky komunikovat v praxi číšníka nebo kuchaře a použít přitom odpovídající terminologii a vhodnou mluvnickou strukturu.
Jednotlivé lekce obsahují úvodní část, zpravidla typu Čtení nebo Poslech, následuje část Rozšiřujeme si slovní zásobu, ve které se postupně buduje znalost odborných výrazů z oboru gastronomie, částečně i hotelnictví. Toto další rozšíření slovní zásoby o strukturovanou anglicko-českou odbornou slovní zásobu má sloužit jako cenný zdroj informací jak pro studenty, tak pro další zájemce o obor. Velká pozornost je věnována popisu jídel a technologickým postupům jejich přípravy.
Část mluvnice obsahuje nezbytný gramatický výklad včetně cvičení, která slouží k upevnění a nácviku vysvětleného mluvnického učiva. Gramatický výklad je podán srozumitelnou formou, student je veden nenásilnou a motivační formou k pochopení nových mluvnických struktur, jejichž výběr je pragmatický a zaměřený na praxi. Před vysvětlením některých nových gramatických jevů je zařazeno opakování předchozího učiva pro jejich snazší pochopení a postoupení k vyšší obtížnosti. Na konci učebnice je zařazen Stručný mluvnický přehled.
Část Cvičení obsahuje cvičení komplexní, souborná, zaměřená na nácvik mluvnických jevů a odborné slovní zásoby v jejich propojení, poslechu i čtení. Počítá se s aktivní prací studenta formou písemných překladů, doplňování a podobných aktivit, které jsou realizovány přímo v jednotlivých lekcích. Převažují cvičení hravá a zábavná, při nichž student řadu cvičení vypracovává přímo v učebnici. Do jednotlivých lekcí jsou tedy zařazena cvičení na čtení, poslech, úkoly k písemnému zpracování, cvičení na procvičování komunikace jednotlivců i dvojic nebo celé studijní skupiny.
Učebnice slouží zároveň jako pracovní sešit, kam student může psát a zpracovávat písemně zadané úkoly.
Součástí každé lekce je v závěrečné části anglicko-český slovníček nových výrazů z dané lekce. Slovní zásoba z lekcí je zpracována souhrnně v příloze formou anglicko-českého a česko-anglického slovníku, který tvoří součást učebnice. Pozornost je věnována i interkulturní složce, především odlišným zvyklostem ve stravovacích návycích a příslušných reáliích anglicky mluvících zemí a České republiky.
K jednotlivým lekcím jsou zařazena i poslechová cvičení ve formátu MP3 (která je možné si stáhnout ze stránky titulu) pro prověření porozumění a procvičení příslušné slovní zásoby.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Dagmar Lanská; Jaroslava Kutová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu



Skvělá učebnice Waiter 2015-10-11 hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%
Nejlepší učebnice pro kuchaře a číšníky, s jakou jsem se kdy setkal. Velmi přehledně vyložená gramatika, úžasná slovní zásoba. Doporučuji!
reagovat
 


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

pro číšníky

a kuchaře

Dagmar Lanská, Jaroslava Kutová

Angličtina


Angličtina pro číšníky a kuchaře

Dagmar Lanská, Jaroslava Kutová

Vydání 1. – 2015

Vydalo nakladatelství Ekopress, s. r. o.

K Mostu 124, Praha 4

Obálka a sazba Karel Novák

Tisk Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.

www.ekopress.cz

© Mgr. Dagmar Lanská, 2015

© Mgr. Jaroslava Kutová, 2015 Audio cvičení ve formátu MP3 (www.ekopress.cz) Hudba, záznam a střih © David Markovec, 2015 © Ekopress, s. r. o., 2015

ISBN 978-80-87865-12-5

ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 5

Obsah

Obsah . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Úvodem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Before we begin... / Než začneme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Alphabet / Abeceda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Pronunciation / Výslovnost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Plural / Množné číslo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Articles / Členy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Numbers / Číslovky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14 UNIT 1 – Presentations / A Meeting . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Slovosled (Word order) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Osobní zájmena podmětová (Subject pronouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Přivlastňovací zájmena nesamostatná (Dependent possessive pronouns) . . 19 Časování slovesa být (be) v přítomném čase (present simple) . . . . . . . . . . . . 19 Časování slovesa mít (have) v přítomném čase (present simple) . . . . . . . . . . . 22 UNIT 2 – Taking Phone Calls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30 Způsobové sloveso moci (Modal verb can) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Osobní zájmena předmětová/pádová (Object pronouns) . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Přivlastňovací zájmena samostatná (Independent possessive pronouns) . . . 33

Nepravidelné množné číslo podstatných jmen (Irregular plural nouns) . . . . 34 UNIT 3 – Restaurant Location and Hotel Facilities . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 Vazba there is / there are . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Přítomný čas prostý – kladná věta (Present simple – affi rmative sentence) . . 42

Krátké odpovědi (short answers) se slovesy can, to have (got) a to be . . . . . . . 43

Ukazovací zájmena (Demonstrative pronouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Přivlastňovací pád (Possessive nouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 6

Obsah

UNIT 4 – Taking Restaurant Bookings . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Frekvenční příslovce (Adverbs of frequency) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Časové určení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

Přítomný čas prostý – záporná věta (Present simple – negative sentence) . . 53

Přítomný čas prostý – otázka (Present simple – question) . . . . . . . . . . . . . . . . 54

Krátké odpovědi (Short answers) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54

Tázací slova (Question words) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55

Tázací dovětky (Question tags) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57 UNIT 5 – Instructions . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64

Příslovečné určení způsobu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67

Kladný rozkaz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68

Záporný rozkaz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69 UNIT 6 – What are the Petersons doing? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76

Gerundium (Gerund) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78

Přítomný čas průběhový (Present continuous) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78

Rozdíl v použití přítomného času prostého a průběhového . . . . . . . . . . . . . . 80

Číslovky (Numbers) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81 UNIT 7 – Kitchen and Restaurant Staff . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89

Budoucí čas (Future tense) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90

Nultý kondicionál (Zero conditional) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91 UNIT 8 – History of a Chef . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99

Minulý čas prostý (Past simple) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100

Nepravidelná slovesa (Irregular verbs) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102 UNIT 9 – Food . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114

Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména

(Countable and uncountable nouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117 Neurčité zájmeno nějaký (Indefi nite pronouns some / any) . . . . . . . . . . . . . . . 118

UNIT 10 – Taking diffi cult phone calls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 126

Podmiňovací způsob (Conditional) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 128

Zdvořilostní použití způsobových sloves (Polite use of modal verbs). . . . . 129

Řadové číslovky (Ordinal numbers) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 130


ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 7

Obsah

Dny v týdnu (Days of the week) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131

Měsíce v roce (Months of the year) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131

Data a roky (Dates and years) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131 UNIT 11 – Taking diffi cult phone calls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140

Předpřítomný čas (Present perfect) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 142

Rozdíl v použití času předpřítomného a minulého . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 143 UNIT 12 – Describing Dishes . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 153

Trpný rod (Passive voice) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157

Převod činného rodu na trpný

(Transforming active voice into the passive) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158 UNIT 13 – Asking and Comparing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 168

Stupňování přídavných jmen

(Comparative and superlative forms of adjectives) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 170 UNIT 14 – Explaining and Instructing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179

Vyjádření pravděpodobnosti a spekulace

(Expressing probability and speculation) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 181

Modální slovesa v záporu (Negative forms of modal verbs). . . . . . . . . . . . . 182

Opisné tvary modálních sloves (Modal verbs in different tenses) . . . . . . . . 182 UNIT 15 – Dealing with Requests . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 191

Budoucí čas s vazbou going to (Future tense with going to) . . . . . . . . . . . . . . 193

Rozdíl v použití budoucích časů . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 194 Výrazy some / a / one / some more / another . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 195 UNIT 16 – Taking an order . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 201

První kondicionál (First conditional) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 204 Modální sloveso should (Modal verb should) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207

Should / be supposed to . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207

Would / could / should . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207 Fráze let me / let us . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208 UNIT 17 – In the kitchen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 216

Druhý kondicionál (Second conditional) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 219

Přací věty (Wish clauses) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220

ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 8

Obsah

UNIT 18 – Applying for a Job . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 227

Motivační dopis/e-mail (A job application letter/e-mail) . . . . . . . . . . . . . . . 230

Užitečné Fráze . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 232 UNIT 19 – Eating out . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 245

Trpný rod – rozšíření (Passive voice) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 247

Zvratná zájmena (Refl exive pronouns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 248

Země a národnosti (Countries and nationalities) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 249 UNIT 20 – Cuisines . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 260

Slovesné vazby (Verb patterns) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 264 Okruhy k písemnému nebo ústnímu projevu (Topics for written or oral communication) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 277 Stručný mluvnický přehled . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 279 Obraty ve styku s hostem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 283 Abecední seznam odborných výrazů . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 289 Anglicko-český slovník . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 301 Česko-anglický slovník . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 317 Klíč ke cvičením . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 333

ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 9

Úvodem

Tato učebnice je určena především učebním oborům kuchař a číšník na středníchodborných učilištích, ale i dalším zájemcům o obor kuchař a číšník, kteří si chtějí zdokonalit své

znalosti profesní angličtiny.

Obsahuje: Úvodní lekci Before we begin

20 lekcí

Klíč k lekcím

Stručný mluvnický přehled

Okruhy k ústnímu nebo písemnému projevu

Obraty ve styku s hostem

Abecední seznam odborných výrazů Anglicko-český slovník Česko-anglický slovník. Učebnice je koncipována do  20 lekcí, které jsou zpracovány přehlednou a  logickou formou umožňující studentovi snadnou orientaci. Jednotlivé lekce se zaměřují především na získání a rozvíjení komunikativních schopností, porozumění obecnému i odbornému textu a práci s odbornou slovní zásobou. Volba mluvnického učiva je výběrová, protože je podřízena sledovanému cíli, tedy naučit studenty správně anglicky komunikovat v praxi číšníka nebo kuchaře a použít přitom odpovídající terminologii a vhodnou mluvnickou strukturu. Jednotlivé lekce obsahují úvodní část, zpravidla typu Čtení nebo Poslech, následuje část ROZŠIŘUJEME SI SLOVNÍ ZÁSOBU, ve které se postupně buduje znalost odborných výrazů z  oboru gastronomie, částečně i  hotelnictví. Toto další rozšíření slovní zásoby o strukturovanou anglicko-českou odbornou slovní zásobu má sloužit jako cenný zdroj informací jak pro studenty, tak pro další zájemce o obor. Velká pozornost je věnovánapoisu jídel a technologickým postupům jejich přípravy. Část mluvnice obsahuje nezbytný gramatický výklad včetně cvičení, která sloužík upevnění a nácviku vysvětleného mluvnického učiva. Gramatický výklad je podánsrozumitelnou formou, student je veden nenásilnou a motivační formou k pochopení novýchmluvnických struktur, jejichž výběr je pragmatický a  zaměřený na  praxi. Před vysvětlením některých nových gramatických jevů je zařazeno opakování předchozího učiva pro jejich

ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 10

Úvodem

snazší pochopení a postoupení k vyšší obtížnosti. Na konci učebnice je zařazen Stručný

mluvnický přehled.

Část nazvaná Cvičení obsahuje cvičení komplexní, souborná, zaměřená na nácvikmluv

nických jevů a odborné slovní zásoby v jejich propojení, poslechu i čtení. Počítá ses ak

tivní prací studenta formou písemných překladů, doplňování a podobných aktivit, které

jsou realizovány přímo v  jednotlivých lekcích. Převažují cvičení hravá a  zábavná, při

nichž student řadu cvičení vypracovává přímo v učebnici. Do jednotlivých lekcí jsou tedy

zařazena cvičení na čtení, poslech, úkoly k písemnému zpracování, cvičenína procvičo

vání komunikace jednotlivců i dvojic nebo celé studijní skupiny. Učebnice slouží zároveň

jako pracovní sešit, kam student může psát a zpracovávat písemně zadané úkoly.

Součástí každé lekce je v závěrečné části anglicko-český slovníček nových výrazů z dané

lekce. Slovní zásoba z  lekcí je zpracována souhrnně v  příloze formou anglicko-českého

a česko-anglického slovníku, který tvoří součást učebnice.

Pozornost je věnována i interkulturní složce, především odlišným zvyklostemve stravo

vacích návycích a příslušných reáliích anglicky mluvících zemí a České republiky.

K jednotlivým lekcím jsou zařazena i poslechová cvičení ve formátu MP3 pro prověření

porozumění a procvičení příslušné slovní zásoby. Tato cvičení je možno získat na webové

stránce nakladatelství, věnované tomuto titulu.

Přejeme všem studentům i dalším zájemcům o anglický jazyk používaný v číšnickéa ku

chařské praxi, aby se jim s učebnicí dobře pracovalo a aby nabyté znalosti mohli vhodně

uplatnit ve svém povolání.

ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 16

1

UNIT

Presentations / A  Meeting

Formal

A: How do you do? My name’s Smith. James Smith.

B: How do you do? Nice to meet you, Mr. Smith. Where are you from?

A: I am from Great Britain, I’m English.

B: What’s your job? I am a maître d’ in a famous London restaurant.

Informal

A: Hello, my name is John. What’s your name?

B: My name is Claire. I’m French. Where are you from?

A: I’m from Prague, I’m Czech. What’s your job, Claire?

B: I am a waitress in a restaurant. The restaurant is in Park Street.

A: Great! I am a waiter, too. See you later!

B: Goodbye!

A: Hi, I’m Peter. I’m from Slovakia. What is my job? Well, I am a server in a hotel

restaurant.

B: Have you got any friends in London, Peter?

A: Yes, I have one. Her name is Jane and she is a hotel manager.

Track #3

ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 17

Presentations / A  Meeting

1

catering establishments – stravovací zařízení

bar bar

café kavárna; levná

restaurace

cafeteria samoobslužná

restaurace n. jídelna

fast food shop provozovna rychlého

občerstvení

hotel restaurant hotelová restaurace

pizzeria pizzerie

pub hospoda, hospůdka

restaurant restaurace

tavern vinárna

wine bar / wine

shop vinárna

all inclusive all inclusive; vše v ceně

full board plná penze

half board polopenze

self-catering vlastní stravování

take-away (jídlo) k odnesení;

„přes ulici“

titles – oslovení

Mr pán

Ms paní / slečna

Mrs paní

Miss slečna

 ROZŠIŘUJEME SI SLOVNÍ ZÁSOBU

ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 18

Presentations / A  Meeting

1

 Slovosled (Word order)

Angličtina má pevný pořádek slov ve větě. Pořadí slov zároveň určuje větnou funkci

slova, musíme proto dbát na přesné dodržení správného slovosledu.

Pořádek slov v anglické větě bychom mohli znázornit pomocí následujícího schématu:

Podmět – přísudek – předmět – příslovečné určení (způsobu, místa, času).

V anglické větě vždy musí být podmět, na rozdíl od češtiny nelze mít podmětnevyjádřený.

Stejně jako v češtině existuje shoda podmětu s přísudkem, sloveso tedy musíme dát

do správného tvaru v závislosti na podmětu. (Např.: I am. – Já jsem. / He is. – On je.)

Předmět je ve větě pouze pokud to vyžaduje sloveso (např. I have a dog. – Mám psa.), je

tedy možné ho vynechat.

Pořadí příslovečných určení je někdy možné přeházet, ale nejčastější je právě pořadínaznačené v schématu. Obecně platí, že čím dříve ve větě slovo je, tím více důrazu na něj

dáváme.

 Osobní zájmena podmětová (Subject pronouns)

Tato zájmena se nazývají podmětová, protože je můžeme použít ve větě ve funkcipodmětu (nikoliv předmětu!).

I [ai] já

you [ju:] ty

he [hi:] on

she [ši:] ona

it [ it] ono

we [wi:] my

you [ju:] vy

they [Dei] oni

Zájmeno I (já) se vždy píše s velkým písmenem.

Zájmeno you znamená jak ty, tak vy. V angličtině se nerozlišuje mezi tykáním a vykáním.

Zájmena he a she se vztahují vždy k lidem. Věci v angličtině nemají rod jako v češtině

(např. ten dům, ta skříň apod.), ve třetí osobě proto u věcí používáme zájmeno it.

Např.: The house looks nice. It is quite big. – Ten dům vypadá hezky. Je dost velký.

 GRAMATIKA


ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 19

Presentations / A  Meeting

1

Exercise:

Nahraďte podmětové podstatné jméno zájmenem.

Příklad: The pub is very famous.  It is very famous.

The waiter is nice.

Jane likes her job.

Anna and I are at a restaurant.

My friends are English.

John speaks French very well.

The train is late.

 Přivlastňovací zájmena nesamostatná (Dependent possessive pronouns)

my [mai] můj, mé, mí

your [jo:] tvůj, tvé, tví

his [hiz] jeho

her [h{:] její

its [ its] jeho (střední rod)

our [au{] náš, naše, naši

your [jo:] váš, vaše, vaši

their [De{] jejich

Exercise:

Převeďte zájmena osobní na přivlastňovací.

Příklad: He – his friend

I ___________ mother is nice.

She ___________ parents are old.

They ___________ hotel is in Great Britain.

You ___________ name is John.

He ___________ girlfriend is pretty.

It ___________ colour is blue.

We ___________ children are here.

I ___________ teacher is good.

 Časování slovesa být (be) v přítomném čase (present simple)

V přítomném čase se naprostá většina sloves časuje pravidelně, výjimku tvoří pouze

slovesa být a mít.


ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 20

Presentations / A  Meeting

1

To be – být

Jednotné číslo Množné číslo

1.I am

I’m

We are

We’re

2.You are

You’re

Yo u are

You’re

3.He, she, it is

He’s / She’s / It’s

They are

They’re

Stažená forma

Vyčasované sloveso být lze stáhnout do zkrácené formy vypuštěním některých písmen

a jejich nahrazením apostrofem (viz druhý řádek v tabulce). V mluvené řeči jsou stažené

výrazy běžnější.

Zápor

Sloveso být tvoří zápor přidáním záporné částice not za vyčasovaný tvar. Např.: He

is not here. V záporu můžeme vytvořit stažený tvar dvěma způsoby. Buď přidáme

celou částici not za již stažený tvar, nebo připojíme staženou částici not za celý tvar

slovesa (viz tabulka dole).

To not be – nebýt

Jednotné čísloMnožné číslo

I am not

I’m not

We are not

We’re not / we aren’t

You are not

You’re not / you aren’t

Yo u are not

You’re not / you aren’t

He, she, it is not

He’s not/ She’s not / It’s not

He isn’t / She isn’t / It isn’t

They are not

They’re not / they

aren’t

Exercise 1. Doplňte vhodným tvarem slovesa být (be). Rozhodněte, zda sloveso

bude v kladu, či v záporu.

a) Hello, my name _________ Claire. What’s your name?

b) Where ___________ you from?


ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 22

Presentations / A  Meeting

1

Exercise 3. Doplňte tázací slova. Otázky přeložte do češtiny.

a) Hello! ___________ are you? I’m fi ne.  ________________________________

b) ___________ is your name? My name is Peter.  _________________________

c) ___________ are you from? I’m from the Czech Republic.  _______________

d) ___________ old are you? I’m 15 years old.  ___________________________

e) ___________ time is it? It’s 5 PM.  _______________________________

f) ___________ car is that? That is my car.  _______________________________

g) ___________ are you here? Because I work here.  _______________________

 Časování slovesa mít (have) v přítomném čase (present simple)

To have (got) – mít

Jednotné čísloMnožné číslo

1. I have (got) / I’ve (got) We have (got)/ We’ve (got)

2. You have (got)/ You’ve (got) You have (got) / You’ve (got)

3. He, she, it has (got) / He’s, she’s, it’s (got) They have (got) / They’ve (got)

Sloveso have můžete používat samostatně, či jako součást vazby have got. Význam je

totožný, i když vazba have got je běžná především v britské angličtině.

Exercise 1. Doplňte tvary slovesa mít (have got).

a) I ___________ two brothers.

b) She ___________a new phone.

c) They ___________ a big house

d) He ___________ a good job.

Rozdílné je však chování slovesa have a vazby have got v záporu a otázce. Jak se tvořízá

por a otázka samotného slovesa have, se dozvíte v pozdější kapitole, kde budemerozebí

rat ostatní významová slovesa. Vazba have got tvoří zápor a otázku jednoduše – stejně

jako sloveso být.


ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 23

Presentations / A  Meeting

1

Zápor tedy vytvoříme přidáním částice not. Tvar lze opět stáhnout do zkrácené formy

(viz tabulka dole). Např.: I haven’t got time. She hasn’t got a job.

To not have got – nemít

Jednotné čísloMnožné číslo

I have not got

I haven’t got / I’ve not got

We have not got

We haven’t got / We’ve not got

You have not got

You haven’t got / You’ve not got

You have not got

You haven’t got / You’ve not got

He, she, it has not got

He / She / It hasn’t got

He / She / It’s got not

They have not got

They haven’t got / They’ve not got

Exercise 2. Převeďte věty z předchozího cvičení do záporu.

a) ___________________________________________________________________

b) ___________________________________________________________________

c) ___________________________________________________________________

d) ___________________________________________________________________

Otázku vytvoříme změnou slovosledu. Z oznamovací věty “You’ve got money”vytvo

říme otázku přehozením vyčasovaného slovesa a podmětu  “Have you got

money?”

Exercise 3. Vytvořte z následujících vět otázku (Je více správných variant.).

Příklad: John’s got a cat.  Has he got a cat? What has he got? Who has got a cat?

a) She’s got a dog. ________________________________________________________

b) I’ve got homework. _____________________________________________________

c) We’ve got many friends. ________________________________________________

d) You’ve got a big family. _________________________________________________


ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 24

Presentations / A  Meeting

1

1. Doplňte vhodná přivlastňovací zájmena.

a) Hello! ________ (mé) name is John. I am a hotel manager. This is Anna, ________

(její) hobbies are cooking and baking. ________ (naše) children aren’t here.However, ________ (jejich) toys are. And what’s ________ (vaše) name? b) Good afternoon. I am Anna and this is ________ (můj) husband. ________

(jeho) name is Edward. We are from Great Britain. We have a house in England.

________ (jeho střední rod) location is very nice!

2. Doplňte podmět a tvar slovesa být.

a) Is Frank at school? No, ___________ at work.

b) Where is Jane from? ___________ Swedish or Norwegian?

c) ___________ a teacher? No, ___________ the director of the school!

d) How much are these tomatoes? ___________ 70 crowns a kilo.

e) Where is the post offi ce? ___________ at the end of this street.

f) Am I late? Yes, ___________, as usual!

g) Am I late? No, ___________, don’t worry!

h) What is your new bike like? ___________ red and black.

i) ___________ tired? Yes, I am.

j) Are you thirsty? No, ___________ thirsty but ___________ hungry.

k) Are your parents at home? No, ___________ at the cinema.

3.

Zkuste přečíst text nahlas. Dbejte na správnou výslovnost

a intonaci.

Hello, my name is John King. I am 20 years old and I am married. My wife’s name is

Linda and she is Czech. I am from Great Britain, but now we live here in the Czech

Republic. I am a waiter at a pub and she is a waitress at a famous restaurant. We have

a big house. Our hobbies are cooking and travelling. What about you?

 CVIČENÍ

Track #4


ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 26

Presentations / A  Meeting

1

8. Přeložte. Použijte sloveso být ve větách kladných, záporných a tázacích.

Jak se jmenujete? ____________________________________________________

Jste svobodný, nebo ženatý? __________________________________________

Je vaše práce zajímavá? ______________________________________________

Nezajímám se o fotografování. ________________________________________

Jak jste starý? _______________________________________________________

Je vaše manželka číšnice? _____________________________________________

Ne, není. Ona je vedoucí hotelu. ____________________________________________

Tyto tašky jsou velmi těžké. ________________________________________________ 9. Vytvořte otázky na následující informace. První otázka slouží jako příklad.

Name: Martin

Surname: Fields

Country: England

Job: Waiter

Address: 91, Richmond Road, London, YIN 3NJ

Tel. number: 020 88635741

Age: 22

Married? No

a) What’s your name?

b) _________________________________________________________________

c) _________________________________________________________________

d) _________________________________________________________________

e) _________________________________________________________________

f) _________________________________________________________________

g) _________________________________________________________________

h) _________________________________________________________________

ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 27

Presentations / A  Meeting

1

10. Přečtěte si následující rozhovory, jak se dva lidé seznamují.

Speaker ASpeaker B

Good evening. I’m Eva Sakuma.I’m Geoffrey Newsome. Nice to meet you

Mrs Sakuma.

Excuse me. Are you Mr Wong?Yes, that’s right.

Hello, my name’s Monica Kent.Pleased to meet you, Monica. My name

is Paul Jones and this is my colleague

Peter Hopkins.

Good morning, everyone! It’s nice to meet

you! Welcome to Prague!

Good morning. Thank you.

Good night, John.Good night, Simon. See you tomorrow.

11. Procvičte si představování ve dvojicích. Můžete se inspirovat příkladem

z předchozích cvičení. Použijte vlastní jména a dávejte pozor na správnou

výslovnost.

address adresa

age věk

American Američan; americký

Australia Austrálie

baking pečení

because protože

be být

be thirsty mít žízeň

be tired být unaven

big velký

bike kolo

black černý

blue modrý

car auto

cell phone mobil

cinema kino

at the cinema v kině

colleague kolega

colour barva

cooking vaření

 SLOVNÍ ZÁSOBA


ANGLIČTINA PRO ČÍŠNÍKY A KUCHAŘE 28

Presentations / A  Meeting

1

country země

crown koruna

Czech Čech/Češka; český

director ředitel

dog pes

end konec

English Angličan; angličtina;

anglický

everyone každý; všichni

excuse omluvit

exercise cvičení

expensive drahý

family rodina

famous známý, proslavený

fi ne milý, pěkný

French Francouz/ka;

francouzský;

friend kamarád

from z; od

garage garáž

good dobrý

grandmother babička

Great Britain Velká Británie

half půl

hello ahoj

here zde, tu

hobby koníček

home domov

at home doma

homework domácí úkol

house dům

however nicméně; ale

how jak

How do you do? Těší mne.

how much kolik

husband manžel

cheap laciný

I’m fi ne mám se dobře

job práce, zaměstnání

kilo kilo(gram)

know znát; umět

I don’t know. Nevím.

late pozdní; pozdě

live bydlet; žít

location umístění

lost ztracený; ztratil (min.čas)

maître d’ vrchní číšník

manager manažer

married ženatý/vdaná

meet potkat, seznámit se

mother matka

Mr. (zkr.) pán

my můj

name jméno

new nový

nice milý; pěkný; příjemný

night noc

Norwegian Nor/Norka; norský

old starý

(over) there tamhle; tam

only pouze, jenom

parent rodič

past po

pleased potěšen

post offi ce pošta

potato brambor

Prague Praha

president prezident

pub hospoda

red červený

restaurant restaurace

sad smutný

See you (later)! Měj se! (neformální)

shoe bota

school škola

at school ve škole

sister sestra

speaker mluvčí




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist