načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: 500 veganských receptů - Celine Steen; Joni Marie Newman

500 veganských receptů

Elektronická kniha: 500 veganských receptů
Autor: ;

Paleta lahodných receptů - od chilli a dušených směsí po koláče, bramborové lupínky a sušenky. 500 veganských receptů vám nabízí výběr jídel z vašich oblíbených potravin a ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  299
+
-
10
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 50%hodnoceni - 50%hodnoceni - 50%hodnoceni - 50%hodnoceni - 50% 50%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Anahita s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 494
Rozměr: 20 x 22 cm
Úprava: ilustrace
Název originálu: 500 vegan recipes
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-877-4002-6
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Informace o veganském způsobu stravování, 500 kuchařských receptů na přípravu bezmasých a bezmléčných jídel usnadní cestu k novému životnímu stylu.

Popis nakladatele

Paleta lahodných receptů - od chilli a dušených směsí po koláče, bramborové lupínky a sušenky.
500 veganských receptů vám nabízí výběr jídel z vašich oblíbených potravin a recepty odpovídající vaší tradici.
Najdete zde lahůdky z mezinárodní kuchyně, ale i exotické recepty z indické, nebo cajunské kuchyně. Zahřejí vás vynikající polévky, zasytí vydatná hlavní jídla, naučíte se péct chleba i hříšně lahodné dezerty.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Celine Steen; Joni Marie Newman - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

500

veganských receptů

Joni Marie

Newmanová

Celine

Steenová

Ohromná paleta lahodných pokrmů

Od chilli a gulášů po koláče, nákypy a sušenky

— ANAHITA 2013 —


Z anglického originálu 500 Vegan Recipes (vydalo nakladatelství Fair Winds Press, Beverly, USA)

přeložila Martina Joujová

Jazyková úprava: Lenka Weiglhoferová

Obálka, grafická úprava a typo: Adam Friedrich

Vydalo nakladatelství Anahita, s. r. o., www.anahitacz.cz

Tisk: Omikron, s. r. o., Praha

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této knihy nesmí být kopírována, nahrávána, opisována, filmována ani překládána do jiných jazyků

bez písemného souhlasu nakladatele. Copyright © 2009 Celine Steen & Joni Marie Newman Translation © 2013 Martina Joujová Czech Edition © 2013 Anahita ISBN 978–80–87740–02–6

Obsah

Úvod...................................................................................................................7

Jak používat tuto knihu ...........................................................................11

Snídaně ..........................................................................................................19

Sladké a slané muffiny ..............................................................................57

Studené omáčky a pomazánky .............................................................77

Svačiny, přesnídávky a chuťovky ..........................................................97

Saláty a dresinky ......................................................................................115

Polévky, chilli a guláše ...........................................................................133

Těstoviny, obiloviny a brambory .......................................................159

Dušené směsi a slané koláče a dorty ...............................................183

Falešná masa .............................................................................................197

Hlavní chody .............................................................................................223

Přílohy a vedlejší chody .......................................................................265

Omáčky a ochucovadla .........................................................................285

Sladké a slané nekynuté chleby a buchty ......................................311

Sladké a slané kynuté chleby a buchty ...........................................329

Koláčky a sušenky ...................................................................................359

Plněné koláče, žmolenkové a sýrové koláče, korpusy ...............391

Dortíky a košíčky .....................................................................................415

Bonbony a tyčinky ..................................................................................443

Pudinky, pěny, zmrzliny a nápoje ......................................................465

Prameny ......................................................................................................486

Poděkování ................................................................................................488

O autorkách ...............................................................................................489

Abecední rejstřík jídel ............................................................................490

Tuto knihu věnujeme všem chlupatým a opeřeným,

šupinatým i pichlavým tvorům. Přátelům, s nimiž sdílíme domovy,

i těm, jež pozorujeme z dálky. Tato kniha patří všem zvířatům,

která nám přinášejí radost a v míru s námi žijí na této planetě.

7

V čem spočívá veganská strava?

Pokud máte v  ruce tuto knihu, jistě byste se rádi

dozvěděli něco o  veganském způsobu stravování

a života (nebo už dokonce veganem jste!). Možná jen

chcete snížit spotřebu masa nebo zrovna přemýšlíte

o přechodu na životní styl s úplným vyloučenímživo

čišných produktů. V tomto úvodu bychom rádyodpo

věděly na mnohé z otázek, které vás zřejmě napadají.

Je samozřejmě možné, že o  veganství již 99,99 pro

cent informací máte a jen si toužíte vyzkoušet nějaké

nové recepty. V  tom případě vám jich tu naservíruje

me celých pět set, což by vás mělo v  kuchyni zaba

vit – a zasytit – na dostatečně dlouhou dobu.

Merriam-Websterův slovník definuje pojem vegan

takto: přísný vegetarián, který nekonzumuje žádné

živočišné potraviny ani mléčné produkty; také člověk,

který odmítá používat jakékoli živočišné výrobky (na

příklad kůži).

Slovo vegan se nevztahuje pouze k potravě, kterou

člověk konzumuje, ale také k životnímu stylu. Většina

veganů odmítá nejen jíst veškeré živočišné produkty,

ale také používat kosmetické výrobky, které obsahují

živočišné deriváty, nosit šaty z  živočišných produktů,

jako je kůže, vlna nebo kožešiny, a  obecně v  životě

používat jakékoli výrobky živočišného původu.

Lidé se pro veganský způsob stravování rozhodují

z  mnoha různých důvodů, mezi něž patří soucit se

zvířaty, zlepšení vlastního zdravotního stavu, ekolo

gické i ekonomické postoje nebo náboženství. Možná

se pro veganství rozhodl přítel nebo člen vaší rodiny

a vy jej chcete podpořit.

Pokud jde o  ty, kteří si veganství zvolili, protože

soucítí se zvířaty, většina z  nich je přesvědčena, že

všechny živé bytosti mají stejné právo na život beze

strachu, že budou zabity nebo týrány, aby posloužily

jako potrava. Mnoho veganů, kteří si tento životní

styl vybrali právě z  tohoto důvodu, se angažuje ve

spolcích podporujících práva zvířat nebo dobrovolně

pracuje ve zvířecích útulcích.

Veganská strava prospívá zdraví

Není pochyb o tom, že veganský styl života jezdravěj

ší. Z podstaty veganské stravy vyplývá, že má nulový

obsah cholesterolu, velmi málo nasycených tukůa ne

smírné množství vitaminů, živin a minerálůrostlinné

ho původu. Lidé, kteří se pro veganství rozhodnou, by

měli chápat, že vzdát se masa a mléčných výrobků ve

prospěch hranolků a těstovin jim zdraví nijak nezlepší.

Když se odhodláváte vyřadit ze své stravy živočišné

potraviny, je nutné pochopit, jak můžete dosáhnout

vyváženého zdraví z rostlinných zdrojů.

Nejčastěji kladená otázka je, jak získat dostatek

bílkovin. Zdá se, že ve světě panuje mylná představa,

že lidské tělo potřebuje víc bílkovin, než je tomu ve

Úvod

ÚVOD

8

skutečnosti. Existuje mnoho rostlinných zdrojů, které

dodají tělu bohaté množství bílkovin. Fazole, ořechy,

čočka, výrobky ze sóji, jako je tempeh nebo tofu,a vý

robky na bázi lepku jako seitan a obilná masa – to vše

jsou vynikající zdroje bílkovin, které prospívají srdci.

Velmi důležité také je pokrýt potřebu vitaminů

a  minerálů. Železo vám dodají luštěniny, ořechy a se

mena nebo obohacené obiloviny. Listová zelenina,

jako je kapusta, brukev a  brokolice, sójové mléko a ji

ná obohacená rostlinná mléka, mandle, tofu a fíky, to

jsou skvělé zdroje vápníku. Esenciální mastné kyseli

ny a jód zase najdete v zelenině z moře, tedy v řasách

a chaluhách.

Nejobtížněji se při veganské dietě získávajívitami

ny D a  B

12

. Přísun vitaminu D můžete zvýšit, když bu

dete v teplých měsících přijímat co nejvíce slunečních

paprsků. Vitamin B

12

snadno dodáte dietními doplňky,

jako jsou nutriční kvasnice.

Veganská strava prospívá životnímu prostředí

Z hlediska životního prostředí není pochyb, ževegan

ství je udržitelným způsobem stravování. Spojené

státy každoročně dovážejí zhruba 200 milionů liber

(90 milionů kg) hovězího masa ze  Střední Ameriky.

Necháme-li stranou náklady na palivo a  znečištění

ovzduší, nabízí se otázka, odkud toto hovězí pochází?

Pastviny, na kterých dobytek vyrůstá, často vznikají

mýcením hustých lesů a  deštných pralesů. Vědci

odhadují, že v  povodí Amazonky je pro potřeby roz

šiřování pastvin každou minutu každého dne zničena

plocha o rozloze sedmi fotbalových hřišť. Kvůlikaždé

mu hamburgeru, který pochází ze zvířat chovaných

na pastvinách vzniklých na místech po deštném

pralese, bylo zničeno 16,8 m

2

pralesa. A  nejedná se

jen o  deštný prales. I  ve Spojených státech muselo

chovu dobytka ustoupit přes 260 milionů akrů lesa.

Vzhledem ke zvyšování spotřeby masa na obyvatele

a  k  neustále rostoucímu počtu obyvatel můžeme

v budoucnu očekávat, že odlesnění bude pokračovat.

Živočišná výroba potřebuje kromě půdy k pěs

tování masa také vodu. Množství vody, které se

ve  Spojených státech spotřebuje v  živočišné výrobě,

se téměř vyrovná spotřebě vody ve všech ostatních

oblastech dohromady. K  vypěstování 1 libry (0,45  kg)

hovězího masa je třeba 9463 litrů vody. Oproti tomu

1  libra sóji spotřebuje 946 litrů a  libra pšenice pouze

94,6 litru. Navíc se jedná o  neefektivní využívání zdro

jů, protože vypěstovat jedinou libru hovězího trvá

roky. Představte si to: množství vody spotřebované

na výrobu jediného hamburgeru by vystačilo na kaž

dodenní dlouhou horkou sprchu po dobu dvou a půl

týdne. Taková čísla jasně svědčí o tom, že veganství je

opravdu zelená cesta.

Ještě horší než plýtvání je znečišťování prostředí:

pesticidy a  hnůj používané v  zemědělství prosakují

do spodních vod a nakonec se dostávají do řeka oce

ánů. Kromě vlivu na čistotu vody má chov zeměděl

ských zvířat ohromný vliv na spotřebu fosilních paliv.

Každé zvíře chované za účelem porážky a konzumace

je třeba vykrmit. Krmivo tvoří obilí i  sójové produkty.

Jejich vypěstování i  doprava vyžadují jistou energii.

Představte si, kolik lidí by bylo možné nakrmit, kdy

bychom se v  zemědělství soustředili na pěstování

pšenice a  jiného obilí pro lidskou spotřebu namísto

pěstování potravy pro skot.

ÚVOD

9

Podle studie zveřejněné v  časopise New Scientist

hybridní automobil vyprodukuje zhruba o tunu oxidu

uhličitého méně než běžné auto. Veganská strava

ovšem v  porovnání s  běžným americkým stravním

režimem ušetří tunu a  půl CO2. Takže přijetím zásad

veganského stravování přispíváte ke  snížení emisí

více než řízením hybridního auta.

Veganská strava prospívá peněžence

Režim založený na rostlinné stravě může být mno

hem výhodnější i  z  ekonomického hlediska. Pokud

si nakoupíte do zásoby spoustu základních potravin,

jako jsou sušené fazole, rýže a jiné obiloviny, a budete

je doplňovat o  čerstvé ovoce a  zeleninu, ušetříte roč

ně na výdajích za potraviny tisíce, možná i desetitisíce

korun.

Mnohé kultury a náboženství mají přísná pravidla

týkající se výživy. Výhodou rostlinné stravy je, že se

dá pravidlům většiny kultur a  náboženství snadno

přizpůsobit.

Rozhodnutí vyřadit z  jídelníčku ingredience ži

vočišného původu však může přinášet i  komplikace.

Součástí vašeho denního slovníku se stanou přísady,

o  nichž jste možná dosud neslyšeli, a  při nákupech

se začnete mnohem více věnovat čtení etiket. Tím se

vaše nákupy zpočátku prodlouží, ale buďte bez obav,

velice brzy si vše potřebné osvojíte.

Existuje nesčetné množství internetových stránek

a  jiných pramenů, kde naleznete seznamy přísad (viz

oddíl Prameny na konci knihy, str. 486), jež jsou živo

čišného původu. Zde uvádíme stručný výčet hlavních

nepřátel.

Ingredience živočišného původu

Hvězdička značí, že produkt může být živočišného

i rostlinného původu.

• albumin

• čeřicí činidlo

• emulgátory

• glutaman sodný

*

• glyceroly nebo glyceriny

• inosinan sodný

• karmín

• kasein

• košenila

• kyselina kaprinová

• kyselina listová

*

• kyselina mléčná

*

• kyselina myristová neboli tetradekanová

*

• kyselina olejová

• kyselina palmitová

*

• kyselina stearová neboli oktadekanová

• laktóza

• lanolin

• lecitin

*

• lůj

• mateří kašička

• mono-, di- a triglyceridy

*

• pankreatin

• pepsin

• propolis

• přírodní ochucovadla

*

• stearan hořečnatý

*

• stearan vápenatý

• stearoyl-2-laktylát sodný

*

ÚVOD

10

• surfaktanty

• syrovátka

• syřidlo

• tavený lůj

• vepřové sádlo

• vitamin A

*

• vitamin A2

*

• vitamin D

*

• ztužený tuk

*

• zvlhčující látky

• zvýrazňovače chuti (např. guanylát sodný)

• želatina (kromě japonské, která se vyrábí z agaru)

Máte-li pochybnosti, shánějte informace u  výrobce.

Zavolejte na číslo uvedené na etiketě nebo si o údaje

napište na e-mail. Překvapí vás, jak je většina výrobců

ochotná pomoci.

Ať je důvod vašeho rozhodnutí zkusit veganský

způsob stravy jakýkoli, doufáme, že tato kniha a jejích

500 bezmasých a  bezmléčných tipů vám pomůže, aby

byl váš přechod k  novému životnímu stylu plynulý

a příjemný.

Poznámka o potravinových alergiích

Potravinová alergie je reakce imunitního systému,

který věří, že určitá potravina je škodlivá. Imunitnísys

tém funguje tak, že lidské tělo produkuje protilátky

pokaždé, když tento druh potraviny pozře. Alergické

reakce mohou mít různou intenzitu – od mírnéhopo

dráždění až po anafylaktický šok, který může končit

i smrtí.

Existuje mnoho druhů potravinových alergií. Mezi

nejčastější patří alergie na mléko, vejce, arašídy, oře

chy, ryby, korýše, sóju a  pšenici. Dodržováním vegan

ských zásad se nejméně polovině z nich vyhnete.

V naší knize jsme se snažily označit všechnyrecep

ty, které neobsahují sójové a  pšeničné prvky. Na sou

časném globálním trhu je však důležité dávat si dobrý

pozor na ingredience, které se mohou do vašeho jídla

dostat.

Lidé s  celiakií a  ostatní, kteří musí dodržovat přís

nou bezlepkovou dietu, by měli být extrémně ostražití,

i když připravují jídla podle receptů označených jako

bezlepkové, protože některé přísady, které obvykle

nebývají spojovány s  pšenicí, jako je sójová omáčka,

ocet, vanilkový či jiný extrakt nebo oves, mohou ně

kdy obsahovat malé nebo stopové množství lepku.

Nejsme žádné výživové specialistky ani dietetičky,

ale dvě děvčata s  vášní pro dobré, výživné veganské

jídlo. Pokud máte alergii na konkrétní potravinu, do

poručujeme, abyste se před  vyzkoušením nových

jídel, která mohou obsahovat alergeny, poradili se

svým lékařem.

ÚVOD

11

Bez lepku

Recepty, které neobsahují lepek  – pro případ potra

vinové alergie. Jak již bylo řečeno v  úvodu,

před použitím všech přísad pečlivě kontro

lujte etikety.

Bez sóji

Recepty, které neobsahují sóju  – pro případ potra

vinové alergie. Nezapomeňte v  zájmu své

bezpečnosti řádně kontrolovat etikety. Té

měř ve všech receptech se sójovým mlékem

je možné jej nahradit jiným rostlinným mlékem (např.

rýžovým, mandlovým nebo konopným), ačkoli jsme

zjistily, že recepty, které vyžadují zkysané nebosraže

né mléko, fungují nejlépe právě se sójovým.

Abychom vám vaření zjednodušily, najdete u receptů tyto čtyři značky, které odpovídají následujícím popisům:

Pod 30 minut

Recepty, jejichž příprava je rychlá  – za

předpokladu, že jste v  kuchařském umění

středně pokročilí. Počítejte s  tím, že pokud

je pro vás chystání jídla bez jakýchkoli polotovarů

naprosto novou činností, může vám to zabrat trochu

delší dobu, ale nevzdávejte se, je to jen otázkatrénin

ku, brzy budete vařit jako blesk i se zavřenýma očima.

(Dobře, možná ne, ale můžeme se trochu zasnít, ne?)

Nízkotučné

Recepty, jež v jedné porci obsahují 3 gramy

tuku nebo méně. Pro případ, že jednímz dů

vodů pro změnu stravovacích návyků bylo

konečně setřást těch pár „neshoditelných“ kil navíc.

Jak používat tuto knihu

Přísady, které jste neznali

Pokud je pro vás veganství nebo zdravější strava

neprobádaným územím, může se stát, že se budete

ptát, co si vůbec pod názvy některých ingrediencí

používaných v  našich receptech představit. Ničeho

se nebojte!

Sójová omáčka, tamari a Bragg’s Liquid Aminos

Vzájemně jsou zaměnitelné v poměru 1:1. Jen Bragg’s

Liquid Aminos má malé množství přírodního sodíku,

neobsahuje přidanou stolní sůl a  je bezlepková. Její

chuť se od sójové omáčky a tamari liší a je třeba si na

ni zvyknout. Také je dražší.

Rostlinné máslo

V poslední době si získalo špatnou reputaci. Když si jej

vybíráte, hledejte výrobky, které neobsahují ztužené

tuky. Mezi naše oblíbence na americkém trhu patří

Earth Balance, ale i  mnoho dalších. Také mějte na

JAK POUŽÍVAT TUTO KNIHU

12

paměti, že ne všechny margaríny musí být bezmléčné.

Dobře studujte etikety, abyste odhalili případnénežá

doucí ingredience, například syrovátku nebo kasein,

což jsou mléčné deriváty.

Zeleninový vývar nebo bujón

Ve veganské kuchyni je velmi důležitým prvkem.Nej

lepší je používat domácí vývar, abyste měli kontrolu

nad jeho složením a  obsahem sodíku, ale ne vždy je

snadné najít čas na jeho přípravu. Vyzkoušejte různé

vývary v plechovkách i ve formě prášku nebo kostek,

až naleznete ten, který nejvíc vyhovuje vašim potře

bám. Existuje mnoho druhů  – od čistě zeleninových

až po zeleninové s  kuřecí nebo dokonce hovězí pří

chutí. Kontrolujte etikety a  snažte se vyhnout těm

vývarům, které obsahují ztužené tuky a oleje.

Agarové vločky a prášek

Získávají se z  mořských řas. Agar-agar, známý také

jako kanten, se běžně používá v  Japonsku jako za

hušťovadlo do polévek, dezertů a želé, ale v poslední

době začal být dostupný i  v  obchodech se zdravými

potravinami a sehnat se dá také na internetu. Funguje

skvěle jako vegetariánská náhražka želatiny. Obvykle

se prodává ve formě vloček a  prášku, ale někdy také

v podobě tyčinek. Pokud se vám poštěstí sehnataga

rové tyčinky, které jsou mnohem levnější, bude třeba,

abyste je rozemleli v  kuchyňském robotu na vločky.

Stejně jako želatina i agar se aktivuje zahřátím.

Pokud recept vyžaduje agarové vločky a  vy máte

pouze prášek nebo naopak, počítejte s  tím, že 1 čajo

vá lžička prášku odpovídá přibližně 1 polévkové lžíci

vloček.

Tvarovaný zeleninový protein (sójové maso)

Jde o všestrannou náhražku masa. V této knizepracu

jeme jen se sójovým masem ve formě granulátu. Když

se povaří v zeleninovém vývaru nebo vodě, může být

použito jako nápodoba mletého masa. Sójové maso

nemá téměř žádnou vlastní chuť a podobně jako tofu

nebo seitan přejímá chuť přísad, s nimiž se vaří.Vyrá

bí se z odtučněné sójové mouky, vaří se pod vysokým

tlakem a pak vysouší. Má tedy velmi nízký obsah tuku,

zato je velmi bohaté na bílkoviny a vlákninu.

Lepek

Je to bílkovinná součást pšenice. Lze ji koupit jako

mouku. Mouka s  pšeničným vitálním lepkem má

ve veganské kuchyni bohaté využití (pozor, mouka

s  pšeničným vitálním lepkem není totéž jako mouka

s  vysokým obsahem lepku). Lze ji přidávat do chleba

pro zjemnění a větší lepkavost nebo použít k výrobě

seitanu – pšeničného masa s lepkovým základem.

Nutriční kvasnice

Vyrábějí se obvykle z melasy ve formě žlutých vloček.

Mají oříškovou, bohatou, téměř sýrovou chuť a  pro

vegany a  vegetariány jsou oblíbenou alternativou

sýrů. Shánějte ty, které jsou upravené pro vegetariány.

Obvykle je najdete v  regálu s  vitaminy v  obchodech

se  zdravou výživou. Jakožto vynikající zdroj vlákniny,

vitaminu B

12

a  dalších vitaminů a  minerálů by se nut

riční kvasnice měly stát stálicí vaší spíže.

Náhražky vajec

Dodávají se v  mnoha různých formách a  mají úlohu

pojiva v  pečivu. V  každém receptu uvedeme, kterou

JAK POUŽÍVAT TUTO KNIHU

13

náhražku použít, ale pokud vám vybraná formanevy

hovuje, klidně vyzkoušejte jinou. Tady je stručný výčet:

• ½ rozmačkaného banánu

• ¼ šálku (60  g) sójového jogurtu nebo rozmíchané

ho jemného tofu

• 1 ½ čajové lžičky vaječné náhražky v  prášku rozmí

chané s  2 polévkovými lžícemi (30  ml) vody (nebo

podle návodu na konkrétním výrobku)

• 2 ½ polévkové lžíce (18  g) mletého lněného semín

ka smíchaného s  3 polévkovými lžícemi (45  ml)

vody

• ¼ šálku (60  g) jablečného protlaku (pokud možno

neslazeného)

Ořechová másla

Vyrábějí se v mnoha různých variantách. Pokud máte

alergii na některý druh ořechů, můžete si pochutnat

na spoustě másel z jiných ořechů.

My ve většině případů používáme přírodní typ

másla, které obsahuje pouze dané ořechy, případně

trochu soli, ale žádný přidaný olej nebo sladidlo, což

je vhodné, zejména když chcete ořechové máslo při

dat do slaného jídla. Zda sáhnete po krémovém másle

nebo s  kousky oříšků, záleží na  konkrétním receptu,

ale také na vaší vlastní chuti.

Máte-li dost výkonný kuchyňský robot nebo mlý

nek na kávu, můžete si vyrobit vlastní ořechové máslo,

máte tak zaručenou čerstvost. Příprava v  mlýnku na

kávu je sice náročnější na úklid, ale zjistili jsme, že je

ještě rychlejší než v robotu.

Pamatujte, že konzistence ořechových másel se

výrazně liší, takže se může lišit i výsledek pečení. Je-li

váš výrobek příliš suchý, možná bude třeba přilít tro

chu tekutiny (např. rostlinné mléko nebo olej).

Tofu

Bílkovinami nabitá potravina, známá také jako sójový

tvaroh, má sama o  sobě dost nevýraznou chuť, což

skýtá nekonečné možnosti úpravy a  použití. V  tolika

různých druzích a kvalitách tofu může být někdytěž

ké se orientovat. Zde jsou hlavní kategorie:

• Jemné tofu se obvykle používá do omáček, kok

tejlů a  dezertů. Dodává se v  měkké, pevné a  extra

pevné formě. Bývá k dostání v aseptických obalech

a často má dlouhou trvanlivost.

• Běžné tofu se vyrábí v  měkké, pevné, extra pevné,

a dokonce super pevné formě. Extra pevná a super

pevná forma jsou vhodné ke smažení, protože lépe

drží tvar. Tento typ tofu najdete v  supermarketu

mezi chlazeným zbožím, obvykle je naloženo ve

vodě a pro dosažení ideálních výsledků je třeba ho

scedit a odšťavnit – podle konkrétního receptu.Po

kud se vám podaří v místním obchodu se zdravými

potravinami sehnat čerstvé tofu, budete bohatě

odměněni výrazně lepší chutí i strukturou.

Pamatujte, že pokud v  receptech druh tofu není spe

cifikován, máme na mysli běžné tofu. Bude-li třeba

použít jemný typ, najdete u receptu poznámku.

Tofu se obvykle dodává naložené ve vodě. K od

stranění přebytečné vody doporučujeme tofu nejpr

ve scedit a pak odšťavnit: složíte utěrku, na ni položíte

tofu a  přes  ně další složenou utěrku a  pak je zatížíte

těžkým hrncem nebo knihou. Zhruba po 30 minutách

můžete tofu zpracovat podle receptu.

JAK POUŽÍVAT TUTO KNIHU

14

Seitan

Seitan neboli pšeničné maso se vyrábí z  lepku a ko

ření. Seitan je populární náhražka masa, protože je

velmi snadné mu dát chuť i strukturu mnoha různých

druhů masa. Rozhodující vliv na strukturu konečného

produktu má způsob, jakým je připravován – jestli se

vaří nebo peče. Ve většině receptů využívajících seitan

budeme specifikovat, který typ se má použít.

Tempeh

Vyrábí se z fermentovaných sójových bobů, které jsou

spojeny do bochánků. Stejně jako tofu má vysokýob

sah bílkovin, ale jakožto výrobek z celých bobů je na

bílkoviny, vlákninu a  vitaminy ještě bohatší než tofu.

Chuť má v porovnání s ním o něco silnější a strukturu

pevnější.

Nektar z agáve

Pochází z kaktusu agáve a je veganskou alternativou

medu. Může se používat v poměru 1:1 a má tendenci

při pečení rychle zhnědnout, takže je třeba nastavit

nižší teplotu trouby a pečeným jídlům prospěje, když

je ve chvíli, kdy vypadají dopečeně, ale ještě úplně

nejsou, volně přikryjete fólií. Nektar není jen lahodný,

ačkoli má spíše neutrální chuť, ale také má nízký gly

kemický index, takže je vhodný pro většinu diabetiků.

Pokud není označeno jinak, pak v  našich receptech

používáme tzv. světlý nektar.

Melasa

Vyrábí se v několika různých variantách. Tzv. blackstrap

je jediný druh, který si na rozdíl od běžné melasypo

nechává minerály. Také má poměrně výraznou chuť,

která nemusí lahodit každému. My v receptech často

používáme blackstrap, protože je bohatá na železo

a  vápník, ale pokud dáváte přednost jemnější chuti,

můžete ji nahradit běžnou melasou.

Sladidla

Jsou k  dostání ve  spoustě různých variant a  mnohé

z nich neškodí vašemu zdraví tak jako starý dobrýpís

kový nebo hnědý cukr. Stejně jako u téměř všech jídel,

hlavní je přiměřenost. Každý milujeme sladké v  jiné

míře, takže se nebojte přizpůsobit si naše recepty

vlastním chutím.

Použijete-li sucanat, nerafinovaný třtinový cukr,

který obsahuje vápník, železo a  vitamin B

6

, nemusíte

se jako milovníci sladkého cítit tolik provinile. Pokud

není k  dispozici sucanat, dá se v  poměru 1:1 nahradit

světle nebo tmavě hnědým cukrem. Když používá

me hnědý cukr, obvykle to uvádíme, ale u  každého

receptu, v  němž se tato přísada vyskytuje, najdete

poznámku.

Dalším zdravějším sladidlem je surový cukr. Ne

doporučujeme používat ho jako náhradu za sucanat

v muffinech, sušenkách nebo koláčcích, protože jsme

zjistily, že jeho hrubší struktura může mít na  pečené

výrobky špatný vliv. Ale u  kynutých chlebů, granol

a  plněných koláčů můžete klidně sucanat a  surový

cukr zaměňovat.

Jako náhradu za krystalový cukr upřednostňujeme

nerafinovanou sušenou třtinovou šťávu. Krystal jímů

žete nahradit v  poměru 1:1. Je trochu tmavší, protože

není bělená. Proces bělení a rafinace vyžaduje použití

živočišného uhlí, takže produkty, které jím procházejí,

nejsou veganské.

JAK POUŽÍVAT TUTO KNIHU

15

Pokud jde o tekutá sladidla, jasnou, i když drahou

volbou je čistý javorový sirup. Co by si počalypalačin

ky a vafle bez své denní dávky sirupu? Nepokoušejte

se ho nahradit takzvaným „palačinkovým sirupem“,

protože ten je vyroben z  kukuřičného sirupu s vyso

kým obsahem fruktózy a s čistým javorovým nemůže

vůbec soupeřit, ať už v chuti nebo v přínosu pro zdraví.

K  dalším tekutým sladidlům patří sirup z  hnědé

rýže, ječmenný slad a  nektar z  agáve, který už jsme

v této kapitole zmínily.

Rostlinné varianty tradičně mléčných produktů

V  současnosti jsou horkým zbožím. Popularita ve

ganství a vegetariánství stoupá stejně jako počet lidí

s  intolerancí laktózy, takže mnohé společnosti při

spěchaly s výrobky, které jako by z oka vypadly svým

mléčným protějškům.

Jednou z  výhod těchto produktů je jejich trvan

livost. Ve většině velkých amerických supermarketů

nyní seženete produkty jako bezmléčný jogurt či sýr,

bezmléčná kysaná smetana, a  dokonce i  majonéza.

My jsme se snažily obsáhnout v receptech co nejvíce

bezmléčných náhražek, ale někdy je možnost sáhnout

po hotovém balíčku nedocenitelná. Vybírejte vždyva

rianty bez hydrogenovaných tuků. Doporučit může

me značky jako Tofutti (k dostání i v ČR – pozn. překl.).

Pokud tyto výrobky v obchodě nenajdete, nestyďte

se o ně požádat. Většina obchodníků ochotně vyhoví

požadavkům zákazníků a zboží pro ně objedná.

Rostlinná mléka

Dodávají se v  řadě variant. Tolik druhů mléka a  tak

málo času! Pokud je váš místní obchod svědomitě

zásoben, můžete vybírat mezi sójovým mlékem, rý

žovým, mandlovým, konopným, ovesným, a dokonce

lískooříškovým mlékem. Všechna tahle lahodná mlé

ka se vyrábějí s různými příchutěmi, např.s čokoládo

vou či vanilkovou, ale chcete-li, můžete mít i přírodní

a  neslazenou verzi. Netřeba dodávat, že poslední

jmenovaná mléka se hodí obzvláště k  přípravě sla

ných pokrmů.

Protože chceme z  potravin, které jíme, dostat

všechny dostupné živiny, je důležité vybírat si mléka,

která jsou obohacena o  vápník. Ne všechna mléka

jsou stejně kvalitní, pokud jde o chuť, obsah smetany

a  hustotu, proto je dobré vyzkoušet několik druhů

mléka, abyste našli to pravé podle své chuti.

Pokud máte vysokou spotřebu mléka a rádi byste

ušetřili za obaly a  na ceně mléka a  zároveň měli na

prostou kontrolu nad přísadami, dobrou investicí by

mohl být přístroj na výrobu sójového mléka. Na trhu

je několik dobrých značek, tak zapátrejte po takovém,

který by nejlépe vyhovoval vašim potřebám.

Sůl a pepř jistě nejsou „nové“ ingredience, alečas

to po nich v  našich  receptech následují slova „na do

chucení“. Je to samozřejmě věc vaší vlastní chuti,

a přestože vždy uvádíme přibližné množství, které se

do konkrétního receptu hodí, rozhodně doporučuje

me, abyste je přizpůsobili vlastním potřebám.

Jak sůl, tak pepř jsou k  dostání v  mnoha různých

variantách a  druzích. Pokud jde o  sůl, my dáváme

přednost jemné, někdy i  hrubé, mořské soli, protože

je nejen cenově dostupná, ale také si přirozeněucho

vává stopové minerály. Pokud ale dáváte přednost

běžnější stolní, nebo dokonce košer soli, výsledek to

nijak neovlivní.

JAK POUŽÍVAT TUTO KNIHU

16

Pokud jde o pepř, upřednostňujeme čerstvě mletý

černý či bílý (jeho chuť tak zůstane intenzivní a  plná),

ale naprosto si vystačíte s jakýmkoli druhem pepře.

NÁHRAŽKY PŘÍSAD

Většina přísad, které v receptech používáme, se stále

častěji dá sehnat i  v  běžných supermarketech. Hůře

dosažitelné věci můžete koupit na mezinárodních

trzích s  potravinami či v  internetových obchodech.

Když si dáte trochu práce a  prozkoumáte všechny

možnosti, obvykle je možné objevit cenově dostupné

varianty. Pokud v místě vašeho bydliště tyto možnosti

nepřicházejí v úvahu, máme pro vás seznam náhražek

za ingredience, které používáme nejčastěji:

Škrobová mouka z maranty třtinové

Dá se nahradit stejným množstvím kukuřičného

škrobu, který seženete snáz. Maranta třtinová je sice

v omáčkách účinnější než kukuřičný škrob, ale také je

dražší. Obě zahušťovadla fungují skvěle.

Oleje jemných chutí

V  pečených výrobcích obvykle používáme oleje jem

ných chutí, ale zdráháte-li se používat řepkový olej

kvůli genetické modifikaci, můžete sáhnout po sójo

vém, slunečnicovém nebo jiném oleji s jemnou chutí.

Celozrnné mouky

Obsahují mnoho vitaminů, výživných látek a vlákniny,

které obyčejné hladké mouce scházejí, ale jestli vám

celozrnná mouka nebo bílá celozrnná mouka(vyrábě

ná ze zvláštní, bílé odrůdy pšenice, pozn. překl.) nebo

cukrářská pšeničná celozrnná mouka připadá přílišsil

ná nebo těžká, můžete ji napůl namíchat s obyčejnou

bílou moukou, nebo dokonce použít pouze bílou.

Všechny zmíněné mouky jsou vzájemně zamě

nitelné, ale pokud používáte pšeničnou celozrnnou

nebo bílou pšeničnou celozrnnou mouku do sušenek

nebo muffinů, počítejte, že budou tužší. Proto dopo

ručujeme používat místo ní cukrářskou pšeničnouce

lozrnnou mouku (mouka jemné struktury s  vysokým

obsahem škrobu a nízkým obsahem bílkovin, výrobky

z  ní mají konzistenci podobnou jako produkty z  bílé

mouky; na americkém trhu se prodává pod označe

ním „whole wheat pastry flour“, pozn. překl.) nebo, jak

jsme zmínily dříve, směs obyčejné bílé a  celozrnné

bílé pšeničné mouky.

Díky tomu, že celozrnná pšeničná a chlebovámou

ka obsahují více lepku, se obzvláště hodído kvasnico

vého chleba.

Mějte na paměti, že mouku odměřujeme tak, že

ji do odměrky lehce nabíráme jinou odměrkou nebo

lžící a zarovnáme plochou stranou nože.Nezapomeň

te, že pokud naberete mouku přímo používanou od

měrkou, tak ji příliš napěchujete, což se pak výrazně

odrazí na výsledku, obzvlášť v případě pečiva.

Jemná špaldová mouka

Může nahradit pšeničnou a naopak, ale obvykle jíbu

dete potřebovat až o ¼ šálku (30 g) víc než pšeničné.

Bude třeba, abyste její množství vyladili podle struk

tury těsta, ale podle našich zkušeností stačí, pokud

v  receptu není uvedeno, že máte použít 100  % špal

dové mouky, namíchat ji v  poměru 1:1 s  pšeničnou

moukou.

JAK POUŽÍVAT TUTO KNIHU

17

Ovesná mouka

Je výbornou přísadou do chleba, koláčků a  jiného

pečiva. My si s oblibou vyrábíme vlastní, protože je to

často levnější než ji kupovat hotovou. Stačív kuchyň

ském robotu najemno namlít velké množství jemných

nebo klasických ovesných vloček a  máte ovesnou

mouku na několik použití.

Sušené droždí

Nejčastějšími typy sušeného droždí, které používáme

v receptech v této knize, je droždí do domácí pekárny

a aktivní sušené droždí. Dají se bez problémuvzájem

ně zaměnit, ale přesto u  každého receptu upřesňuje

me, které se má použít.

Pamatujte, že droždí do domácí pekárny není třeba

(a ani by se nemělo) před použitím rozpouštět, kdežto

aktivní sušené droždí ano. Abyste zjistili, jestli jedrož

dí skutečně aktivní, je třeba nechat jej vykvasit, což

zabere jen 10  minut navíc. U  každého receptu, který

aktivní sušené droždí vyžaduje, postup popíšeme.

Pokud si nejste jisti, jak postupovat, řiďte se poky

ny uvedenými na obalu.

Čerstvé, místní a organické potraviny

Vždy je nejlepší vybírat si potraviny, které jsou čerstvé,

místní a  organické, ale někdy je to neproveditelné  –

záleží na tom, kde žijete, a také na stavu vašípeněžen

ky. Potřebujete-li náhradu za čerstvé ovoce a zeleninu,

dejte přednost mraženým před konzervovanými,

protože mražená zelenina si uchová víc vitaminůa ži

vin. Nemáte-li jinou možnost než konzervy, hledejte

ty, které mají na etiketě poznámku „bez přidané soli“,

nebo jejich obsah před použitím dobře opláchněte.

Bylinky

Pokud nemáte k  dispozici čerstvé bylinky, můžete je

dobře nahradit sušenými – použijte prostě 1 čajovou

lžičku sušených bylin (např. bazalky, tymiánu nebo

petržele) za 1 polévkovou lžíci čerstvých.

TIPY PRO ZARUČENÉ KUCHAŘSKÉ ÚSPĚCHY

• V  některých receptech na pečené výrobky udává

me časy pečení určené na celé dorty nebo na maxi

muffiny; pokud se rozhodnete udělat pečivo menší,

přizpůsobte čas  – muffinům standardní velikosti

nebo malým dortíkům stačí kratší doba pečení.

Zda je dopečeno, otestujte zapíchnutím párátka

nebo špičky nože do středu pečiva – po vytáhnutí

by mělo být suché (nebo se na něj může přichytit

pár drobků) a nemělo by na něm ulpět vlhké těsto.

• Užitečné je používat teploměr do trouby  – ujistíte

se, že je trouba dobře nastavená, aby vám zajistila

co možná nejlepší výsledek.

• Při pečení je obecně dobré, aby ingredience měly

pokojovou teplotu, ale opravdu důležité to je

hlavně při pečení kvasnicového chleba, protože

kvasnice reagují na teplotní rozdíly, a  pokud by

ingredience, které k nim přidáte, byly příliš studené

nebo teplé, kvasnice by nemusely správně vzejít.

Doufáme, že vám tyto tipy pomohou stát se skvělými

kuchařskými odborníky na veganské delikatesy. Aby

váš přechod k veganství byl ještě snazší, na koncikni

hy najdete seznam odkazů na webové stránky, které

jsou nabité dalšími užitečnými informacemi.

JAK POUŽÍVAT TUTO KNIHU

Snídaně

Není nic lepšího než si v neděli ráno přispat a v pohodlných papučích

si připravit pořádnou velkou snídani. Tato kapitola vám na taková rána

poskytne množství tipů – najdete tu recepty na palačinky,

vafle a míchanice z tofu, nad nimiž se vám budou sbíhat sliny.

A na ostatní dny v týdnu tu jsou návody na rychlé zdravé snídaně,

jako je granola, na energetické tyčinky a svačinky na cesty,

které vám dodají energii během hektického dne.

20

Makadamojogurtová granola (křupavé müsli)

Tato velmi mírně slazená granola je ideální jako svačina, po které sáhnete, když máte plno práce. Pokud nejste

fanoušky makadamových ořechů, klidně je můžete nahradit jakýmikoli jinými ořechy.

¼ šálku (29 g) pšeničných klíčků

2 šálky (160 g) klasických ovesných vloček

2 polévkové lžíce (20 g) škrobové mouky z maranty

třtinové (arrowroot)

¼ čajové lžičky jemné mořské soli

¼ šálku (40 g) nahrubo nasekaných

makadamových ořechů

2 polévkové lžíce (30 ml) rozpuštěného kokosového

oleje

2 polévkové lžíce (30 ml) čistého javorového sirupu

¼ šálku (60 g) vanilkového sójového nebo jiného

bezmléčného jogurtu

Předehřejte troubu na 180 °C (nebo na 4. stupeň, po

kud je plynová). Připravte si velký plech sezvednutý

mi okraji.

Do středně velké mísy nasypte pšeničné klíčky,

ovesné vločky, škrobovou mouku, sůl a ořechy.

V menší misce smíchejte olej, sirup a jogurt.

Tekuté ingredience přidejte k sypkým a řádněpro

míchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech.

Dejte péct na 8 minut. Dobře promíchejte.

Pečte dalších 8 minut nebo dozlatova.

Granolu nechte na plechu vychladnout a  pak ji

přesypte do dobře těsnící uzavíratelné nádoby. Po

úplném vychladnutí ji uložte do lednice.

Výsledné množství: přibližně 3 šálky (350 g)

SNÍDANĚ

21

Malinová granola s bílou čokoládou

Snídat čokoládu by se asi nemělo stát každodenním pravidlem, ale občas je třeba chuti na sladké vyjít vstříc, bez

ohledu na denní dobu.

1 šálek (80 g) klasických ovesných vloček

¼ šálku (40 g) mouky z hnědé rýže

¼ šálku (20 g) strouhaného kokosu

8 nahrubo nasekaných para ořechů nebo jiných

ořechů podobné velikosti

¼ šálku (30 g) pokrájených pekanových ořechů

1 polévková lžíce (10 g) sezamových semínek

¼ čajové lžičky jemné mořské soli

2 polévkové lžíce (30 ml) kanolového oleje

¼ šálku + 1 polévková lžíce (100 g) sirupu z agáve

½ čajové lžičky čistého vanilkového extraktu

¼ šálku (30 g) sušených malin

¼ šálku (50 g) kousků rostlinné bílé čokolády

Předehřejte troubu na 180 °C (nebo na 4. stupeň, po

kud je plynová). Připravte si velký plech se zvednutý

mi okraji.

Do středně velké mísy nasypte ovesné vločky,

mouku, kokos, para ořechy, pekanové ořechy, seza

mová semínka a sůl.

V menší misce smíchejte olej, agáve a vanilku.

Tekuté ingredience přidejte k sypkým a řádněpro

míchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech.

Dejte péct na 8 minut. Dobře promíchejte.

Pečte dalších 10  minut nebo dozlatova. Při pečení

na granolu dohlížejte, protože sirup z  agáve rychle

hnědne.

Vyjměte plech z  trouby, a  dokud je směs horká,

vmíchejte do ní maliny a čokoládové kousky tak, aby

ji rozpuštěná čokoláda obalila.

Granolu nechte na plechu vychladnout a  pak ji

přesypte do dobře těsnící uzavíratelné nádoby. Po

úplném vychladnutí ji uložte do lednice.

Výsledné množství: přibližně 3 šálky (350 g)

Obměna

Pokud nemůžete sehnat kousky veganské bíléčokolá

dy, nahraďte je stejným množstvím kousků rostlinné

hořké čokolády. Místo malin můžete použít sušené

třešně nebo jiné oblíbené sušené ovoce.

SNÍDANĚ

22

Granola s arašídovým máslem a čokoládovými kousky

Tato granola, která díky přidanému mletému lněnému semínku není tak tvrdá k  citlivým dásním jako jiné, ob

zvlášť křupavé granoly, se dobře skamarádí s kousky jakékoli veganské čokolády – karobu, bílé i hořké čokolády.

Jako bonus, a také jako protiváhu čokolády, lněná semínka obsahují vlákninu a omega-3 mastné kyseliny, o nichž

bylo zjištěno, že pomáhají snižovat „špatný“ cholesterol a vysoký krevní tlak.

1 šálek (80 g) klasických ovesných vloček

¼ šálku (40 g) mouky z hnědé rýže

¼ šálku (30 g) mletého lněného semínka

¼ čajové lžičky jemné mořské soli

2 polévkové lžíce (30 g) přírodního arašídového

másla

1 polévková lžíce (15 ml) řepkového oleje

2 polévkové lžíce (40 g) nektaru z agáve nebo

(30 ml) čistého javorového sirupu

1/3 šálku (60 g) kousků rostlinné hořké nebo (70 g)

bílé čokolády nebo (40 g) karobu

Předehřejte troubu na 180 °C (nebo na 4. stupeň, po

kud je plynová). Připravte si velký plech se zvednutý

mi okraji.

Do velké mísy nasypte ovesné vločky, mouku,mle

té lněné semínko a sůl.

V  menší misce smíchejte arašídové máslo olej

a agáve.

Tekuté ingredience přidejte k sypkým a řádněpro

míchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech.

Dejte péct na 8 minut. Dobře promíchejte.

Pečte dalších 8 minut nebo dozlatova.

Vyjměte plech z  trouby, a  dokud je směs horká,

vmíchejte do ní čokoládové kousky tak, aby jirozpuš

těná čokoláda obalila.

Granolu nechte na plechu vychladnout a  pak ji

přesypte do dobře těsnící uzavíratelné nádoby. Po

úplném vychladnutí ji uložte do lednice.

Výsledné množství: přibližně 3 šálky (350 g)

SNÍDANĚ

23

Křupavá karobová granola s mandlemi

Od karobu často čekáme, že bude chutnat jako čokoláda, ale on má přitom výbornou vlastní specifickou chuť

a navíc neobsahuje kofein. Pokud nejste z karobu nadšeni, můžete místo něj použít kousky rostlinné čokolády.

Předehřejte troubu na 150 °C (nebo na 2. stupeň, po

kud je plynová). Na velký plech se zvednutými okraji

si připravte pečicí papír nebo silikonovou pečicí pod

ložku.

Do středně velké mísy nasypte ovesné vločky,

pšeničné klíčky, sůl, skořici, kokos, karobové kousky,

mandle, pekany a rozinky, pokud je používáte.

Tekuté ingredience přidejte k sypkým a řádněpro

míchejte. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech.

Dejte péct na 15 minut. Dobře promíchejte.

Pečte dalších 15 minut nebo dozlatova.

Granolu nechte na plechu vychladnout a  pak ji

přesypte do dobře těsnící uzavíratelné nádoby. Po

úplném vychladnutí ji uložte do lednice.

Výsledné množství: přibližně 6 šálků (750 g)

1/3 šálku + 2 polévkové lžíce (150 g) sirupu z hnědé

rýže

¼ šálku (60 ml) řepkového oleje

1 čajovou lžičku vanilkového extraktu

½ čajové lžičky melasy blackstrap nebo běžné

2 ½ šálku (200 g) klasických ovesných vloček

½ šálku pšeničných klíčků

¼ čajové lžičky jemné mořské soli

½ čajové lžičky mleté skořice

½ šálku (50 g) strouhaného kokosu

1/3 šálku bezmléčných karobových kousků

1/3 šálku (40 g) nadrobno nakrájených mandlí

¼ šálku (30 g) pokrájených pekanových ořechů

¼ šálku (40 g) rozinek (lze vynechat)

SNÍDANĚ

24

Granola s arašídovým máslem a džemem

Tuto granolu, která vám připomene dětství, připravíte snadno a  rychle. Jestli jste někdy měli americký „palcový

koláček“ (thumbprint cookie), pak víte, jakou chuť máte očekávat. Náš recept je ovšem k snídani přeci jen o něco

vhodnější.

¼ šálku (60 g) krémového arašídového másla

2 polévkové lžíce (25 g) surového cukru

¼ šálku (60 ml) vody

¼ šálku (40 g) mouky z hnědé rýže nebo jiné mouky

½ čajové lžičky mleté skořice

¼ čajové lžičky jemné mořské soli

1 ½ šálku (120 g) klasických ovesných vloček

¼ šálku (80 g) libovolného džemu

Předehřejte troubu na 180 °C (nebo na 4. stupeň, po

kud je plynová). Připravte si velký plech se zvednutý

mi okraji.

V  míse vhodné do mikrovlnné trouby smíchejte

arašídové máslo, cukr a  vodu. Na 30–60 sekund dejte

ohřát do mikrovlnné trouby, aby se arašídové máslo

lépe zpracovávalo.

Vmíchejte 2 polévkové lžíce (20 g) mouky z  hnědé

rýže, skořici, sůl a  ovesné vločky. Směs by teď měla

být hustá a  poměrně tuhá, tak ji přendejte na plech

a  pomocí prstů rozprostřete. Povrch poprašte zbýva

jícími 2 lžícemi (20 g) mouky z  hnědé rýže a  jemně ji

zapracujte, až se vstřebá do směsi. Snažte se přitom

příliš nenarušit kusy granoly.

Po troškách přidávejte džem tak, abyste jímgrano

lu neobalili, ale jen vytvořili drobné kouskyprostupu

jící celou hmotu.

Směs rovnoměrně rozprostřete na plech.

Dejte péct na 8 minut. Dobře promíchejte.

Pečte dalších 10 minut nebo dozlatova.

Granolu nechte na plechu vychladnout a  pak ji

přesypte do dobře těsnící uzavíratelné nádoby. Po

úplném vychladnutí ji uložte do lednice.

Výsledné množství: přibližně 4 šálky (500 g)

SNÍDANĚ

25

Granola ze sušenkových kousků

Tato granola se skvěle hodí pro zvláštní příležitosti a skýtá nekonečné možnosti, jak můžete předvést svéoblíbe

né recepty na sušenky v úplně novém světle.

Předehřejte troubu na 180 °C (nebo na 4. stupeň, po

kud je plynová). Připravte si velký plech se zvednutý

mi okraji.

Postup při výrobě těsta na čokoládové sušenky

s mandlemi

Mandle, ovesné vločky, cukr, sůl, marantu třtino

vou a  prášek do pečiva nasypte do nádoby kuchyň

ského robota a najemno rozemelte.

Přidejte čokoládu a mléko. Důkladně rozmixujte.

Postup při výrobě těsta na sušenky z ovesnýchvlo

ček s rozinkami

Do středně velké mísy nasypte mouku, ovesné

vločky, skořici, prášek do pečiva a sůl.

V  malé míse míchejte arašídové máslo, olej a mlé

ko, dokud se zcela nespojí. Přidejte sucanat a vanilku.

Tekuté ingredience přidejte k  sypkým. Vmíchejte

rozinky.

Obě těsta rovnoměrně nadrobte na plech.

Pečte 12 minut, po 6 minutách promíchejte.

Granolu nechte na plechu vychladnout a  pak ji

přesypte do dobře těsnící uzavíratelné nádoby. Po

úplném vychladnutí ji uložte do lednice.

Výsledné množství: přibližně 6 šálků (750 g)

Těsto na čokoládové sušenky s mandlemi:

1 šálek (140 g) celých pražených mandlí

1 šálek (80 g) jemných ovesných vloček

½ šálku (100 g) surového cukru

špetku jemné mořské soli

1 polévkovou lžíci (8 g) škrobové mouky z maranty

třtinové (arrowroot)

½ čajové lžičky prášku do pečiva

85 g rostlinné hořké čokolády, nahrubo

nastrouhané, rozehřáté a zchlazené

¼ šálku (60 ml) sójového nebo jiného rostlinného

mléka

Těsto na sušenky z ovesných vloček s rozinkami:

½ šálku (60 g) cukrářské pšeničné celozrnné mouky

½ šálku (40 g) jemných ovesných vloček

½ čajové lžičky mleté skořice

¼ čajové lžičky jedlé sody

¼ čajové lžičky jemné mořské soli

2 polévkové lžíce (30 g) krémového arašídového

másla

2 polévkové lžíce (30 ml) arašídového oleje

2 polévkové lžíce (30 ml) sójového nebo jiného

rostlinného mléka

1/3 šálku sucanatu (nerafinovaný třtinový cukr)

1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu

¼ šálku rozinek

SNÍDANĚ

26

Koňakový bulgur

Takováhle snídaně vás zaručeně řádně posílí! Čím déle bude bulgur zrát, tím hustší bude, takže v  případě po

třeby použijte větší množství sójového „vaječňáku“ nebo rostlinného mléka. Pokud neseženete sójový likér (soy

nog – sójový výrobek bez alkoholu, pozn. překl.), použijte své oblíbené rostlinné mléko a přidejte do něj špetku

muškátového oříšku a ½ čajové lžičky mleté skořice. Nebude to úplně totéž, ale jistě vám to i tak bude chutnat!

2 šálky (500 ml) sójového likéru nebo jiného

rostlinného mléka

¼ šálku (50 g) surového cukru

¼ šálku (40 g) rozinek

1 polévkovou lžíci (15 ml) rumu (lze vynechat)

1/8 čajové lžičky mleté skořice

špetka jemné mořské soli

1 polévkovou lžíci (10 g) škrobové mouky z maranty

třtinové (arrowroot)

1 šálek (140 g) syrového bulguru

hrst nasekaných pekanových ořechů (lze vynechat)

Ve středně velkém hrnci smíchejte koňak, cukr, rozin

ky, rum, skořici, sůl a marantu třtinovou.

Přiveďte k mírnému varu, vypněte plotnu, sejměte

z ní hrnec a nasypte do něj bulgur.

Položte ho zpět na ještě horkou plotnu, přikryjte

pokličkou a nechte 15 minut odstát.

Dobře směs promíchejte a  sejměte z  plotny a při

klopenou nechte odstát dalších 10 minut.

Bulgur můžete konzumovat teplý (na pokojovou

teplotu), ale i  vychladlý. Je-li vám libo, před servírová

ním jej posypte nasekanými pekanovými ořechy.

Výsledné množství: 4 malé porce

SNÍDANĚ

27

Povzbuzující mísa celozrnného kuskusu

Chladné obilné vločky nemusí uprostřed zimy vypadat zrovna nejlákavěji, tak proč raději nesáhnout po téhle

zdravé hřejivé snídani? Navíc oproti kupovaným cereáliím, kde hraje významnou roli cukr, tady máte podkontro

lou množství přidaného sladidla, nebo dokonce nemusíte použít žádné.

1 ½ šálku (260 g) neuvařeného celozrnného

kuskusu

3 šálky (750 ml) sójového nebo jiného rostlinného

mléka

2 čajové lžičky čistého vanilkového extraktu

½ čajové lžičky mleté skořice

1 šálek (100 g) nasekaných pekanových ořechů

¾ šálku (120 g) rozinek

Smíchejte všechny přísady ve středně velkém kast

rolu. Přikryjte dobře těsnící poklicí, přiveďte k  varu,

zmírněte teplotu plotny a  5 až 10  minut nebo dokud

se nevstřebá veškerá tekutina, povařte. Nakypřete

vidličkou.

Rozdělte na 6 porcí. Podávejte ihned nebo po vy

chladnutí dejte zmrazit pro pozdější použití.

Jednotlivé porce zmraženého kuskusu jednoduše

rozmrazte den předem, přidejte trochu rostlinného

mléka, zhruba na minutu dejte do mikrovlnné trouby

a vmíchejte své oblíbené sladidlo nebo jiné přísady.

Výsledné množství: 6 porcí

Poznámka

Před podáváním pokapejte javorovým sirupem, nek

tarem z  agáve či rostlinným mlékem nebo přidejte

čerstvé ovoce.

SNÍDANĚ

Celozrnný kuskus Country Life

28

Skořicovovanilková rýže

Tato horká cereální snídaně je opravdu vydatná a navíc v ní můžete skvěle využít zbytky z předešlého dne!

1 ½ šálku (350 ml) sójového nebo jiného rostlinného

mléka (použijete-li rýžové, vznikne zároveň jídlo

bez sóji!)

1 čajová lžička mleté skořice

3 šálky (520 g) uvařené rýže (my máme rádi jasmínovou,

ale vhodná je jakákoli rýže)

1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu

¼ šálku (60 ml) čistého javorového sirupu

špetka soli

V  kastrůlku svařte mléko se skořicí. Přidejte rýži

a  míchejte, dokud směs nezhoustne. Sundejte

z  plotny. Vmíchejte vanilku, javorový sirup a  sůl.

Podávejte teplé a  podle chuti můžete navrch

přidat trochu javorového sirupu.

Výsledné množství: 4 porce

Ranní banánovoovesný nakopávák

Toto jídlo je vynikající pro dny, kdy do sebe potřebujete dostat co možná nejvíce energie, ale nemáte čas kuchtit

si hromadu lívanců, a dokonce i opečení plátku toustového chleba se vám zdá příliš pracné. Pamatujte, že když

použijete zmražený banán, nápoj bude ještě hustší a tím víc se bude podobat koktejlu.

1 malý zralý banán, čerstvý nebo zmražený, nakrájený

na kolečka

¼ šálku (20 g) jemných ovesných vloček

1 polévková lžíce (15 g) krémového přírodního

arašídového másla

1 šálek (250 ml) sójového nebo jiného rostlinného mléka

½ čajové lžičky čistého vanilkového extraktu



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist