načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: 111 tipů jak šetřit svoje peníze - Eva Tomková

111 tipů jak šetřit svoje peníze
-15%
sleva

Kniha: 111 tipů jak šetřit svoje peníze
Autor:

Kniha 111 tipů, jak šetřit vaše peníze není jen 111 tipů. Tahle kniha vysvětluje princip, jak šetřit. Naučí vás dívat se na šetření a na vaši i světovou finanční krizi s ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  149 Kč 127
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
4,2
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 69Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » BIZBOOKS
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2009
Počet stran: 192
Rozměr: 167 x 225 mm
Úprava: ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
Vazba: brožovaná lepená
Novinka týdne: 2009-39
Datum vydání: 17. 9. 2009
Nakladatelské údaje: Brno, Computer Press, 2009
ISBN: 9788025125656
EAN: 9788025125656
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Kniha 111 tipů, jak šetřit vaše peníze není jen 111 tipů. Tahle kniha vysvětluje princip, jak šetřit. Naučí vás dívat se na šetření a na vaši i světovou finanční krizi s nadhledem. Poradí vám, jak dělat praktické věci zajímavě a jak se umět bavit tím, že nic nemáte. Vysvětlí vám, jak z ničeho udělat moc a jak to moc využít naplno. Tato kniha je pro lidi, kteří se chtějí naučit šetřit.

Popis / resumé

Autorka shromáždila více než stovku návrhů na úsporná opatření týkající se domácnosti a rodinných financí - jídlo, nákupy, doprava, dovolená, volný čas atd. Příručka obsahuje např. rady, jak se přestěhovat bez stěhovací firmy, jak šetřit vodou či elektřinou, jak si zařídit levnou svatbu či uspořit za dovolenou, jak dělat praktické věci zajímavě a zároveň za málo peněz či úplně zadarmo. S nadhledem a humorem koncipovaná příručka obsahuje množství rad a nápadů, jak šetřit domácí finance. Určeno pro ty, kteří se chtějí naučit spořit, pořizovat věci levně či zdarma a přežít období finanční tísně.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ke knize "111 tipů jak šetřit svoje peníze" doporučujeme také:
Finanční gramotnost učebnice žáka Finanční gramotnost učebnice žáka
Finanční a ekonomická gramotnost - manuál pro učitele Finanční a ekonomická gramotnost
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

JÍDLO



29

111 tipů jak šetřit svoje peníze

Tip 19: Sestavte si jídelníček

Jídelníček poskytuje úplný přehled toho, co potřebujete koupit za jídlo, a taky jasně defi nuje, jak

se zakoupenými surovinami naložíte.

Naplánujte si snídaně, obědy i večeře. Může se to zdát svazující, ale pro začátek, alespoň

v prvních dvou měsících, je dobré si jídelníček vypracovávat. Časem si zvyknete ještě před pří

chodem do obchodu automaticky promyslet, co přesně potřebujete.

Rozvrhněte si, jestli budete snídat toasty nebo vločky s mlékem. Napište si jídla, která bu

dete vařit od pondělku do neděle. Ke každému jídlu napište seznam věcí, jež k němu musíte

koupit. Ideální je, když se vám jedna koupená věc hodí pro víc jídel. Například když z brambor

uděláte brambory na loupačku, zapékané, placky a bramboračku.

Příklad jídelníčku na týden: Pondělí

snídaně: čokoládové koule s mlékem

oběd: brambory na cibulce a kefír

večeře: toasty s paštikou

(svačinky: sušenky nebo jogurty) Úterý

snídaně: čokoládové koule s mlékem

oběd: gulášová polévka s chlebem

večeře: rohlík se sýrem

(svačinky: sušenky nebo jogurty) Středa

snídaně: čokoládové koule s mlékem

oběd: gulášová polévka s chlebem (zbytek)

večeře: chleba ve vajíčku

(svačinky: sušenky nebo jogurty) • • • • • • • • • • • •


30

111 tipů jak šetřit svoje peníze

Čtvrtek

snídaně: čokoládové koule s mlékem a chleba

oběd: těstoviny se sýrem

večeře: toasty se sýrem

(svačinky: sušenky nebo jogurty) Pátek

snídaně: čokoládové koule s mlékem

oběd: knedlík ve vajíčku

večeře: jogurt s rohlíkem

(svačinky: sušenky nebo jogurty) Sobota

snídaně: čokoládové koule s mlékem

oběd: brambory a smažené rybí prsty

večeře: párky

(svačinky: sušenky nebo jogurty) Neděle

snídaně: čokoládové koule s mlékem

oběd: rizoto

večeře: chleba se salámem

(svačinky: sušenky nebo jogurty)

Teď se nedívejme na to, jestli je jídelníček zdravý, nebo ne, jestli je pestrý, nebo ne. Každopádně

nám dává jasný přehled toho, co bude potřeba koupit. Díky jídelníčku také můžete odhadnout,

za kolik korun týdně vaše rodina přežije.

Jídelníček vám pomáhá zorientovat se v potravinách, které už máte, a radí, jak je můžete

zužitkovat. Je škoda nakupovat hodně těstovin, když se vám v ledničce povalují brambory. Jí

delníček otvírá dveře k tomu, jak vařit a šetřit zároveň. Navíc udržuje v rodině disciplínu a při

pravuje její členy na to, co je čeká další den.

• • • • • • • • • • • • • • • •


31

111 tipů jak šetřit svoje peníze

Tip 20: Využívejte zbytky

U nás doma se říkalo: „Dnes bude švédský stůl.“ Když jsme to vyslovili před sousedy, představovali si pulty nachystaného jídla, kolem kterých prochází člověk s talířkem a nabírá si, nač má chuť. V praxi to ovšem vypadalo jinak. Všechno, co bylo v ledničce, veškeré zbytky se prostě vytáhly na stůl, sedlo se a jedlo. Vypadá to honosně a člověk nemá pocit, že jí zbytky. Připadá si jako na hostině.

Je opravdu jednoduché dojíst oběd a zbytky vyhodit. Jestli ale šetříte, zbytek brambor nebo kousek salátu na talíři pro vás znamená další proces – možnost vytvořit si v budoucnu švédský stůl. Naučte se to a ušetříte peníze. Jaké zbytky zpracovávat a jak? Co je doma, dejte do omelety – vzít zbytek těstovin, rajče, zbytek vepřové konzervy, hrášek, zbytek salámu, hub, k tomu rozšlehat vajíčko a zalít na pánvi. Je z toho výborná omeleta.

Zbytek guláše – zalít vařící vodou, přidat trochu brambor, koření nebo Masox a máte

skvělou polévku.

Zbytek okurek – použít na pleťovou masku.

Zbytek jogurtu – namočit do něho vločky a máte ráno snídani.

Moje rodina radí: Zbytek pudingového prášku hoďte do kbelíku s teplou vodou, promíchejte a použijte na umytí oken. Garantujeme, že okna budou vypadat skvěle.


32

111 tipů jak šetřit svoje peníze

Tip 21: Odpusťte si restaurace

Tato rada se mi píše velmi těžko. Já miluji jídelní lístky, číšníky, ochutnávku vín a lehké pokynutí hlavou, že mohou nalévat, placení, prostírání, houstičky jako předkrm, naleštěné příbory, ubrousky ve tvaru labutě, talíře s okraji posypanými čerstvou bazalkou i jídlo, které vytváří na talíři svůj vlastní svět. Tak tohle všechno si laskavě odpusťte.

Jste-li opravdoví milovníci restaurací jako já, udělejte si restauraci doma. Existuje několik

tipů, jak si můžete vynahradit absenci pochůzek po restauracích a hospodách s dobrým jídlem. Prostředí, kde jíte, dělá své. Jak si doma vynahradit restauraci

Snažte se hezky prostřít stůl.

Kupte levné barevné ubrousky.

Zapalte svíčku.

Požádejte manžela, aby jednou za 14 dní dělal číšníka

Jídlo neodbývejte, pohrajte si s ním. Uvidíte, že krásně nachystaná porce, kde se na

kousku vepřového řízku jen lehce pohupuje útlá tyčinka papriky, vás dostane. Nebo ta

líř s šunkofl eky obložený rajčátky, jež jsou posypána bazalkou, to má také své kouzlo.


33

111 tipů jak šetřit svoje peníze

Kolik dáte za svíčkovou doma a kolik v hospodě Jak udělat domácí svíčkovou, když šetříte? Co potřebujete:

½ kg mletého hovězího masa, 2 mrkve, ½ menšího celeru, petržel – kořen, cibuli, koře

ní do mletého masa, sůl, černý pepř – kuličky, nové koření – pár kuliček, bobkový list,

1 smetanu na vaření, trošku másla nebo oleje, lžíci octu, špetku cukru, lžíci mouky, jednu

kostku hovězího bujónu. Jak svíčkovou doma vylepšit?

Cukr můžete nechat zkaramelizovat, zalít vodou a v ní rozpustit bujón. Svíčková bude

jemnější.

Přidáním slaninky stvoříte anglickou svíčkovou (slaninu dejte do masových válečků

nebo na spodek pekáčku – nakrájenou na kostičky).

Pokud máte citrón a někde z lepších dob zapomenutou skleničku brusinek, můžete vy

tvořit tatranskou svíčkovou.

Ze sekané nemusíte vyrobit jen váleček a klasické plátky, ale také třeba kuličky. Postup Zeleninu nakrájejte na kostičky. Sekanou osolte, okořeňte mletým kořením a vytvarujte z ní váleček. Pekáč vymažte olejem nebo máslem, na něj dejte zeleninu a maso. Pečte asi 30 až 40 minut – zelenina musí být měkká (ztmavne). Mezitím si připravte vývar – asi ½ až ľ litru. Zeleninu rozmixujte nebo přepasírujte do vývaru, přidejte smetanu (nejlépe, když v ní rozmícháte mouku) a krátce povařte. Nakonec podle chuti oslaďte a přidejte ocet. Kolik za to

½ kg mleté hovězí 50 Kč

mrkev, petržel, celer, cibule 15 Kč

koření, ocet, mouka, máslo (olej) 15 Kč

1 kostka bujónu 5 Kč Cena jedné porce svíčkové s houskovým knedlíkem se pohybuje od 90 do 300 Kč. Pro tříčlennou rodinu byste potřebovali nejméně 300 Kč. Dva litry omáčky bez masa vyjdou zhruba na sto korun. • • • • • • • • •


34

111 tipů jak šetřit svoje peníze

Tip 22: Vařte si sami

Konzervy mě pokaždé dostanou. Hlavně štítky, které jsou na nich nalepené. Třeba takový maďarský guláš. Na konzervě je fotografi e krásného talíře z bílé keramiky a vedle leží velká lžíce. Na talíři je hustá hnědá omáčka a v ní se vznáší několik obrovských kusů masa. Když ten výjev vidím, tak si říkám, proč ta moje prateta nad gulášem v kuchyni trávila vždycky tolik času, když se takto dá koupit za pár kaček.

Pamatuji si přesně na den, kdy jsem poprvé a naivně tuto konzervu otevřela. Byla sobota odpoledne. V té chvíli skončilo mé dětství. Do té doby jsem ještě stále měla pozitivní náhled na svět, gastronomii jsem považovala za vznešený obor. Chcete prozřít jako já? Kupte si konzervu s gulášem.

V čem je problém? Fotka jídla je jedna věc, skutečný obsah druhá. Obrázek na obalu konzervy se totiž zásadně liší od toho, co je uvnitř. Fotografovat jídlo je obrovská věda. Byla jsem v jednom fotografi ckém studiu, které se specializovalo právě na tuto problematiku. Asi osm lidí obskakovalo jeden talíř se salátem. Stříkali na něj různé vody, podpírali salátové listy, lakovali je, nasvěcovali a kdo ví, co všechno ještě dělali. Největší problém bývá s pivem. Pěna během fi lmování či focení rychle klesne, nevydrží zvýšenou teplotu způsobenou studiovými světly. Existuje proto jedna fi rma, která se specializuje na výrobu umělého piva. Nedá se pít, ale vypadá naprosto autenticky a skvěle drží pěnu třeba i několik hodin. Potravinářské společnosti, jež vyrábí polotovary, investují do tohoto umění velké sumy peněz. Ví, že lidé se vždy nechají nalákat krásnou fotografi í. Jeden můj známý grafi k vždycky říká, že vyfotit jídlo trvá déle než ho uvařit.

Nenechte se proto zlákat barevným obrázkem na plechovce. Naše sousedka v gulášové konzervě našla i kancelářskou sponku. Byla s tím v televizi, ale řekli jí, že to není zajímavé. Asi byla v moc seriózním médiu.


35

111 tipů jak šetřit svoje peníze

Udělejte si guláš sami Guláš můžete vyrobit prakticky ze všeho, co doma máte. Vždycky najdete jednu zapomenutou cibuli, několik brambor, pár stroužků česneku, paprikové nebo gulášové koření, trochu mouky a kousek slaniny, sádla nebo oleje či starý chléb. Bonus

Pokud máte po ruce trochu uzeniny (párky, točený salám, klobása), vytvoříte guláš cha

lupářský.

Jestliže přidáte zeleninu (papriky, rajčata), budete mít guláš maďarský.

Máte-li pár nakrájených sladkokyselých okurek, vznikne guláš znojemský.

Přidáním trošky podušených hříbků vytvoříte guláš houbový.

Se zelím a smetanou je guláš segedínský.

Se šlehačkou vykouzlíte guláš karlovarský.

S chilli a míchanou kyselou zeleninou uděláte guláš pikantní. Přidávat můžete skutečně cokoli, fantazii a spížce se meze nekladou. Postup Na sádle nebo oleji opražte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli. Na tomto základě rozpusťte mletou papriku či gulášové koření. Podlijte troškou vody. Přidejte oloupané a nakrájené syrové brambory, česnek a sůl. Duste doměkka. Na závěr můžete (ale nemusíte) zahustit troškou mouky či chleba. Kolik za to

1kg brambor 12 Kč

10 dkg slaniny 18 Kč

mletá paprika na jeden guláš cca 5 Kč

olej, cibule, česnek, sůl, mouka – ne více jak 15 Kč Asi 2 až 3 litry tohoto guláše vás vyjdou na 60 korun, vařit budete asi 30 minut. Navíc 2 až 3 litry nespotřebujete najednou. Takže za 60 korun máte nejméně dvakrát hlavní chod pro celou rodinu. A jak je známo, odležený gulášek chutná nejlépe. Předražené konzervy Běžná čtyřistagramová konzerva guláše stojí od 35 do 60 korun. Pro čtyřčlennou rodinu byste spotřebovali nejméně 3, což je nejméně 105 korun za jedno jídlo – s glutamany a další nezdravou chemií. • • • • • • • • • • •


36

111 tipů jak šetřit svoje peníze

Tip 23: Vařte na několik dní

Existuje celá škála chutných “mňamek“, typicky českých či orientálních, které jsou na druhý den

jiné a lepší. Vlastníte-li velký hrnec (opravdu doporučuji pořídit si jej před šetřením), pusťte se

do jejich přípravy. Hlavní jídlo vám může vydržet čtyři dny. Každý den bude výborné a ještě

o něco lepší.

Jestli máte mrazák, kde se jednou za čas povalují dva nanuky, bylo by lepší využít ho napl

no. I jídla, která nevydrží dlouho, stačí navařit do zásoby a rozdělit do plastových misek. Mys

lím, že je výhodné si dané misky popsat, abyste věděli, kde co je, protože ve zmraženém stavu

nelze pokrmy vždy rozlišit. Několikrát se mi už stalo, že jsem na oběd rozmrazila místo polévky

guláš a místo guláše rozmixovaný rybíz.

Která jídla vám vydrží?

Polévky (všechny druhy od zeleninových až po masové či houbové)

Guláše

Omáčky (svíčková, rajská, koprovka, papriková, mandlová, sýrová, masová, italská, mr

kvová...)

Luštěninové přílohy (čočka, fazole)

Zelí (kysané i čerstvé)

Saláty (kuřecí, rybí, čočkový, těstovinový...)

Seznam studených hotovek:

Pomazánky (rybí, sýrová, česneková, škvarková...)

Utopenci

Nakládané hermelíny • • • • • • • • • •




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist