načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: 10 největších mýtů o tloustnutí - Vitalia. cz

10 největších mýtů o tloustnutí

Elektronická kniha: 10 největších mýtů o tloustnutí
Autor:

Chceme mít pěknou postavu, nebo alespoň nemít "špeky a panděra". Mnozí se proto trápí dietami a dodržují různá doporučení a pravidla. Někdy však v dobré víře můžeme na svém ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  49
+
-
1,6
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Internet Info
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 999-00-015-9745-0
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Chceme mít pěknou postavu, nebo alespoň nemít "špeky a panděra". Mnozí se proto trápí dietami a dodržují různá doporučení a pravidla. Někdy však v dobré víře můžeme na svém těle napáchat více škody než užitku.

Zařazeno v kategoriích
Vitalia. cz - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

10 největších mýtů o tloustnutí

Chceme mít pěknou postavu, nebo alespoň nemít špeky a

panděra. Mnozí se proto trápí dietami a dodržují různá

doporučení a pravidla. Někdy však v dobré víře můžeme na

svém těle napáchat více škody než užitku. Proč tomu tak je a co

děláme za chyby? Po čem vlastně tloustneme? Jaké mýty o

jídle nejčastěji kolují? Pavel Suchánek z Institutu dietologie a

výživy v Praze říká: „Narážíme stále na stejné věci.“

Na co se lidé nejčastěji ptají a čemu se nejvíc diví?

10 největších mýtů o tloustnutí:

Po 17. hodině se už nesmí jíst

Kofein a dehydratace

Po light potravinách zhubneme

Držení hladovek

Díky dietám budeme štíhlejší

Konzumací cukrů si zakládáme na cukrovku

Pohyb není potřeba

Snídani můžeme klidně vynechat

Tuky jsou nezdravé a tloustne se po nich

Sladidla jsou škodlivá a podporují chuť k jídlu

2


Mýtus první: Večer se už nesmí jíst

Hodně lidí důvěřuje zásadě, že když nebudou večer jíst,

zhruba po 17. hodině, zhubnou. „Věří tomu hlavně lidé nad

padesát a výše,“ říká Pavel Suchánek. „Je to generace,

která zažila časy, kdy se do práce běžně chodilo na šestou,

sedmou, děti byly od půl sedmé ve školce, chodilo se dřív

spát.“ Celý denní režim byl posunutý.

Pokud teď ale člověk chodí spát o půlnoci, šest hodin bez jídla

od brzké večeře stejně často nevydrží a v jedenáct si ještě něco

dá. „Doba se změnila,“ komentuje dietolog, „a doporučení s

ní.“

Důležité je, co kdy jíme

Jíst můžeme klidně i večer, ovšem s mírou. Neznamená to

samozřejmě, že byste se měli na noc nacpat k prasknutí. Tělo

už nepotřebuje tolik energie a její přebytek ukládá do tuků.

Doporučuje se jíst nejpozději asi tak tři hodiny před spaním, ale

čas není to hlavní: „Možná důležitější, než kdy jíte, je složení

té stravy,“ upozorňuje Pavel Suchánek.

Studie nyní potvrdily, co byla zatím jen teoretická doporučení:

„Nezáleží jenom na tom, kdy jíte, ale zásadně na tom co jíte

ve vztahu k tomu času. Říkalo se, že ráno se mají jíst

sacharidy, odpoledne bílkoviny, večer bílkoviny případně s

vlákninou, ale nikdo to nevyzkoušel na větším souboru. V

minulém roce se jednoznačně potvrdilo, a zaznělo to i na

světovém kongresu výživy, že pokud chceme udržet tělesnou

hmotnost, tělesné složení a vysoký bazální metabolismus, tak

3


jsou zcela zásadní bílkoviny,“ říká Pavel Suchánek. Bílkoviny

doporučuje zejména v odpoledních a večerních hodinách,

protože se navazují na růstový hormon, který obnovuje

svalovou tkáň a udržuje vysoký bazální metabolismus.

Největší chyba? Ovoce na noc

„Já ještě dneska neměl ovoce!“ Největší chyba, kterou lidé

usilující o redukci váhy podle zkušeností dietologa dělají. V

rámci svého „zdravého života“ se naučí poučku, že mají sníst

tři porce zeleniny a dvě porce ovoce denně. To je pravda. Jenže

si na ni vzpomenou v osm hodin večer. Uvědomí si, že ještě ten

den žádné ovoce neměli a chtějí to dohnat.

„V tu chvíli si jako poslední jídlo zvolí ovoce, které je bohaté

na fruktózu a případně na další ovocné cukry, čímž se

naopak bohužel růstový hormon a další hormony, které

obnovují bazální metabolismus a obnovují svalovou tkáň,

zastaví. Navíc to vede k tomu, že když to dělají hodně často,

dopracují se k vyšší hladině triglyceridů, protože fruktóza a

zejména pokud je konzumována odpoledne a večer ve větším

množství, zvyšuje hodnotu triglyceridů, což vede následně ke

zvýšené hladině cholesterolu apod.,“ vyjmenovává Pavel

Suchánek.

To, že si v deset večer vzpomenu, že jsem dnes ještě neměl

ovoce, dám si dvě jablka nebo pomeranč, ovocný salát... to je

velmi špatné řešení.

Rozmístění potravin během dne má tedy své zákonitosti, a když

se poruší, může to mít vliv na další rizika a onemocnění.

„Slyšíme od lidí nebo vidíme ze záznamů jejich jídelníčku, že

4


ty porce ovoce a zeleniny celkově za den sní, ale bohužel je

mají špatně rozmístěné během dne.“ Přesunem například

sacharidů a škrobů do večerních hodin si pak zadělávají na

vysokou hladinu cholesterolu a další komplikace, které z toho

plynou.

Nehladovějte. Ani na noc

„Splnit frekvenci jídel je první věc, zastoupení jednotlivých

potravin druhá, ale zcela zásadní se teď ukazuje rozmístění

během dne v rámci přizpůsobení se metabolismu,“ shrnuje

dietolog.

Večerní jídla by tedy měla být lehká a složená spíše z bílkovin,

než z cukrů a tuků. Úplné vynechání večeře naopak způsobuje

zpomalení metabolismu a únavu. A jak již zaznělo –

předsevzetí je sice pěkná věc, ale hlad v jedenáct večer stejně

často končí hlavou v lednici.

5




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist