načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Autor - Roman Vaněk

Nejlépe hodnocené knihy z kategorie Autor - Vaněk - Roman Vaněk:
Velká kuchařka Čech a Moravy Velká kuchařka Čech a Moravy
Vaněk, Roman
skladem
Naše cena: 509 Kč
Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček
Vaněk, Roman
4 dny
Naše cena: 339 Kč
SNADNO & RYCHLE 2 - Jednoduché recepty pro každý den SNADNO & RYCHLE 2
Vaněk, Roman
skladem
Naše cena: 254 Kč
SNADNO & RYCHLE - 111 receptů pro všední den SNADNO & RYCHLE
Vaněk, Roman
skladem
Naše cena: 339 Kč
Jídlo s.r.o. Jídlo s.r.o.
Vaněk, Roman
4 dny
Naše cena: 88 Kč
Pražská kuchařka Pražská kuchařka
Vaněk, Roman
4 dny
Naše cena: 849 Kč
Roman Vaněk

ROMAN VANĚK


11. 1. 1969

Roman Vaněk je kuchař, gastronomický populista, autor kuchařských knih a pořadů, zakladatel a ředilel Pražského kulinářského institutu.

Kariéra Romana Vaňka neměla původně s gastronomií nic společného. V roce 1988 dokončil Střední odbornou výtvarnou školu V. Hollara v Praze a začal pracovat v ČTK jako fotograf. Po revoluci spoluzaložil Studentské listy a pracoval také jako reportér pro Lidové noviny. V letech 1993 - 2005 podnikal v oblasti obuvi, věnoval se dovozu z Brazílie. V roce 2002 rozšířil sortiment na víno a stal se prvním dodavatelem brazilských vín v Evropě.
V letech 2004 - 2007 navštěvoval kurzy vaření Jiřího Štifta v hotelu Radisson SAS Alcron v Praze a v roce 2011 získal výuční list oboru kuchař na Střední škole gastronomické a hotelové v Praze. Zkušenosti i inspiraci čerpal i na nesčetných zahraničních cestách.
V roce 2008 založil Pražský kulinářský institut - kuchařskou školu pro veřejnost, stal se jejím ředitelem a působí zde i jako lektor. V roce 2010 byl jedním ze zakladatelů vydavatelství Prakul Production, které se zaměřuje na gastronomickou literaturu.
Na počátcích mediální kariéry vystoupil společně se Zdeňkem Pohlreichem v jeho televizním pořadu Ano, šéfe!. Sám se proslavil v roce 2012 moderováním vlastního internetového pořadu Peklo na talíři, jehož je i autorem. Seriál se zabývá složením potravin, které běžně jíme, a upozorňuje na jejich nedostatky. Zaznamenal značný úspěch a sezbíral několik ocenění. V roce 2014 začal Vaněk pracovat na dalším pořadu s názvem Jídlo s.r.o., kde divákům předvádí, jak se jednotlivé potraviny vyrábějí ve velkém, co obsahují, co se do nich přidává a jak by vypadala malovýroba z kvalitních surovin. V souvislosti se seriálem byla vydána kniha Jídlo s.r.o. (2015), která se dá považovat za učebnici vzniku potravin krok za krokem.
Z mediálního působení Romana Vaňka ještě zmiňme jeho práci na námětu a scénáři televnizního seriálu Luxus na talíři, který se věnuje tradiční české kuchyni vařené moderním způsobem ze zdravějších surovin. Od roku 2016 vystupuje v rozhlasovém pořadu Dějiny kuchyně na Českém rozhlase, kde posluchčům vypráví o vývoji kulinářství.
Roman Vaněk také natáčí naučná DVD o vaření (grilování, příprava sushi, česká kuchyně) a píše odborné články do nejrůznějších periodik.
A nyní již přistupme ke kuchařkám, které jsou rovněž velmi oblíbené. V roce 2011 vydal svou první publikaci S vařečkou kolem světa, je kniha mezinárodních receptů doplněná líčením zážitků z cest a ze setkání se světovými kuchaři.
Následují tři kuchařky Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila (2012), Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb Dědictví našich babiček (2012) a Klenoty klasické evropské kuchyně (2013) udělaly z Romana Vaňka gastronomickou hvězdu. Všechny tři získaly ocenění Český bestseller v kategorii kuchařek.
V roce 2012 vydal knihu Sushi doma krok za krokem, kde popisuje přípravu tradičního japonského pokrmu. Publikace se stala světovým finalistou soutěže Gourmet Cookbook Awards 2012 v kategorii Nejlepší japonská kuchařská kniha.
Další oblastí Vaňkova zájmu jsou praktické rychlé recepty na rodinná jídla. V kuchařce Snadno a rychle (2014) předvádí 111 receptů na pokrmy z běžně dostupných surovin, které svou jednoduchostí a rychlostí přípravy obohacují týdenní jídelníčky v mnoha zaměstnaných rodinách. Pokračování s novými recepty Snadno a rychle 2 vyšlo v roce 2016.
V roce 2015 vydal Roman Vaněk dílo Pražská kuchařka, které je nadčasovým svědectvím o české gastronomii naší doby. Kniha kromě receptů z kuchyně Pražského hradu a vybraných restaurací a špičkových fotografií obsahuje i ukázky jídelních lístků a příběhy ze státních návštěv.

Roman Vaněk sbírá staré kuchařské knihy a jídelní lístky, v roce 2015 uspořádal výstavu lístků v Galerii hlavního města Prahy.


Řadit dle:    názvu    ceny    autora    nakladatelství    skladu    nejžádanějších titulů    hodnocení

internetové knihkupectví ABZ - online prodej knih


Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2017 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist